Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Vectra']cudowne , aż się wzruszyłam .. tylko nadal tam nie ma odpowiedzi na pytanie które zadałam.
zadałam je Tobie , a nie wujowi google ...[/QUOTE]
A czemu mam rozwiązywać wszystkie problemy świata? Pewnie nawet tego nie otworzyłaś, wiec co ja mogę dalej napisać?

Posted

[quote name='motyleqq']to są osobiste decyzje każdego człowieka. a nie jakieś odgórne przepisy. przynajmniej dla mnie, może bezag uważa inaczej.[/QUOTE]
ale ja to wiem , Ty to wiesz .... a fanatycy i tak będą gryźć , kopać , skakać i tupać ..

widać są ludzie którzy muszą mieć ten dreszczyk emocji , że coś tam krzyczą i o cos walczą .... nie ważne że nie bardzo rozumieją sami o co.

Takich tematów na dogo , to było już milion ... że wszystko jest złe ..

Posted

[quote name='bezag']A czemu mam rozwiązywać wszystkie problemy świata? Pewnie nawet tego nie otworzyłaś, wiec co ja mogę dalej napisać?[/QUOTE]
szanuje prąd :) dlatego nie otwieram linków które nie mają nic wspólnego z monologiem.

Posted

[quote name='motyleqq']wygrałaś internet :evil_lol:[/QUOTE]
inaczej kalkuluje .... jedna strona mniej otwarta , to jedna najedzona sarna ... a sarninę bardzo lubię , szczególnie udziec wędzony

Posted

bezag a co ty robisz przed kompem na dogo? Przecież według twojej [B]przeboskiej[/B] (serio, dawno czegoś takiego nie czytałam... W sumie może dlatego, że nie wchodzę w ciemną stronę netu :eviltong:) strony:

[QUOTE]7. W sferze ideologicznej chodzi przede wszystkim o ograniczenie wzrostu materialnego standardu życia na rzecz jakości życia. Wytworzy się głęboka świadomość różnicy między tym, co ważne i najważniejsze.
8. Ci, którzy zgadzają się z powyższymi zasadami, powinni czuć się zobowiązani do podjęcia pośrednich lub bezpośrednich działań na rzecz wprowadzenia w życie tych niezbędnych zmian. [/QUOTE]
Dlaczego jeszcze nie wyrzuciłaś kompa przez okno na rzecz jakości życia? Gromadzenie dóbr materialnych jest zue. Komputer jest BARDZO zły, żre prund i przy jego produkcji biorą udział niedożywione azjatyckie dzieci.

Btw czy pamiętasz jaki kolor ma niebo? Czy uśmiechnęłaś się dziś do wiewiórki i obłoczka? Tak powiada twoja strona:

[QUOTE][I]Bądź świadom istnienia skał, drzew, trawy, rzek, wilków, ptaków, wiewiórek. Pamiętaj, jaki kolor ma niebo. Uśmiechaj się dużo do ludzi, do drzew, do kwiatów, do ptaków, do obłoków na niebie. Ważniejsze od tego co wiesz, jest to co czujesz. Rozbudzaj swoją intuicje i instynkt. [/I][/QUOTE]

Powiem ci, bo myślę żeś młoda. Nie ma nic złego w byciu wege, to wybór każdego człowieka, ale treści na tej stronie są moim zdaniem niebezpieczne na takiej samej zasadzie jak nie ma nic złego w byciu patriotą, ale zaczyna być gorzej jak kogoś ciągnie do faszyzmu. Myślę, że prędzej czy później sama do tego dojdziesz ale możesz skrócić czas bujania w obłokach (i uśmiechania się do nich) na rzecz zejścia na ziemię ;).

Posted

bezag - przez takie istoty jak Ty cała populacja ekologów jest uważana za oszołomów. Przestań już pisać takie farmazony, bo sobie nie życzę aby ktoś mnie do jednego worka wrzucał z takimi tekstami.
Magda Kuśmierczyk - Ekologiczny Klub UNESCO Pracownia na Rzecz Bioróżnorodości

Posted

[quote name='Amber']bezag a co ty robisz przed kompem na dogo? Przecież według twojej [B]przeboskiej[/B] (serio, dawno czegoś takiego nie czytałam... W sumie może dlatego, że nie wchodzę w ciemną stronę netu :eviltong:) strony:

Dlaczego jeszcze nie wyrzuciłaś kompa przez okno na rzecz jakości życia? Gromadzenie dóbr materialnych jest zue. Komputer jest BARDZO zły, żre prund i przy jego produkcji biorą udział niedożywione azjatyckie dzieci.

Btw czy pamiętasz jaki kolor ma niebo? Czy uśmiechnęłaś się dziś do wiewiórki i obłoczka? Tak powiada twoja strona:

Powiem ci, bo myślę żeś młoda. Nie ma nic złego w byciu wege, to wybór każdego człowieka, ale treści na tej stronie są moim zdaniem niebezpieczne na takiej samej zasadzie jak nie ma nic złego w byciu patriotą, ale zaczyna być gorzej jak kogoś ciągnie do faszyzmu. Myślę, że prędzej czy później sama do tego dojdziesz ale możesz skrócić czas bujania w obłokach (i uśmiechania się do nich) na rzecz zejścia na ziemię ;).[/QUOTE]
Wybacz, ale nie używam komputera do gier czy innych nieistotnych rozrywek. Nigdzie nie pisałam, że komputer, samochód itp. są całkowicie złe i należy je wyrzuć. Przykładowo samochód jest potrzebny aby dostać się do innego miasta itp. ale jeśli ktoś jeźdź nim dla rozrywki czy do sklepu o kilkaset metrów od domu...
Metafory są obce dla Ciebie?
Wiem, ze w Polsce uśmiechnięta osoba idąca ulicą jest uważana za co najmniej dziwną, jak nie naćpaną, ale śmiech wydłuża życie i poprawia humor. Wybacz, że nie uśmiecham się na widok asfaltowej drogi czy wysokich wieżowców... Wolę naturę, to co jest piękne samo w sobie i nie potrzebuje ulepszeń.
Bo najlepiej być pesymistą, świat traktować jak przedmiot, osoby o odmiennym, mniejszością zdaniu jako debili z których można się śmiać. Pragnienie czegoś więcej niż kotlet i dachu nad głową wykracza poza Wasze rozumowanie i empatię. Bo przecież świnka została po to stworzono by ją zeżreć....
Bycie ślepym nie usprawiedliwia okrucieństwa.

Posted

[quote name='panbazyl']bezag - przez takie istoty jak Ty cała populacja ekologów jest uważana za oszołomów. Przestań już pisać takie farmazony, bo sobie nie życzę aby ktoś mnie do jednego worka wrzucał z takimi tekstami.
Magda Kuśmierczyk - Ekologiczny Klub UNESCO Pracownia na Rzecz Bioróżnorodości[/QUOTE]
No i co? To znaczy, że skoro masz wykształcenie ekologa itp. lepiej się znasz? Wybacz, ale mnie papierek nie interesuje. Ja nie uważam się za ekologa, mogę być tym oszołomem, mnie to nie obraża, a śmieszy. Bo widzą tych wszystkich ekologów, którzy nie potrafią walczyć o Ziemię, wolę być oszołomem, który coś chce zrobić bez zapłaty. To jest różnica między oszołomem a ekologiem. Teraz masy idą na ekologie wcale nie chcąc pomagać przyrodzie, ale aby dobrze zarobić. Co to za motywacja?
Na pewno nie będziesz w jednym worku ze mną, to ja bym sobie tego nie życzyła.

Posted

[quote name='Kyu']AAAAAAAAAAMEN.

panbazyl :klacz:

btw. dziś żeby być eko, trza być przy kasie![/QUOTE]
Zależy czy te eko jest dla szpanu czy z potrzeby.

Posted

Bezag, moje papucie są inteligentniejsze, niż Ty :|
Ile wysiłku kosztuje znalezienie tego, o czym pisze panbazyl? Za dużo, co? Wiesz, na stronie Jej organizacji jest między innymi informacja, ze z wykształcenia jest - uwaga uwaga! - teatrologiem.
Co więcej, masz tam konkrety, co osiągnięto. Na stronie wojujących pseudoekologów, którą podałaś, nie ma konkretów, są tylko teorie typu "zrezygnujmy wszyscy z aut" - super, powiedz to przedstawicielom handlowym, policji, straży pożarnej, pogotowiu, transportowi publicznemu. Znajdź pracę dla wszystkich pracujących w spedycji, w transporcie zbiorowym w kraju i na świecie...
U panbazyl przynajmniej masz konkrety - co Jej zespół osiągnął, żeby chronić swoją okolicę itd. To jest ekologia - lokalnie zdziałasz więcej, niż siedząc zadem w fotelu i klepiąc kompletne bzdury na forum. Wyjdź na dwór, poszukaj w swojej okolicy ROZSĄDNEJ organizacji, która działa realnie i z głową - tak zrobisz coś dobrego.

W ogóle co za punkty:
[QUOTE]
[LIST]
[*][URL="http://ekologiagleboka.weebly.com/index.html"]Ekologia głęboka[/URL]
[*][URL="http://ekologiagleboka.weebly.com/nowa-346wiadomo347263.html"]Nowa Świadomość[/URL]
[*][URL="http://ekologiagleboka.weebly.com/dzia322anie-globalne.html"]Działanie globalne[/URL]
[*][URL="http://ekologiagleboka.weebly.com/podstawowe-zasady.html"]Podstawowe Zasady[/URL]
[*][URL="http://ekologiagleboka.weebly.com/roacutewno347263-biocentryczna.html"]Równość Biocentryczna[/URL]
[*][URL="http://ekologiagleboka.weebly.com/heidegger.html"]Heidegger[/URL]
[*][URL="http://ekologiagleboka.weebly.com/jak-379y263.html"]Jak Żyć[/URL]
[/LIST]

[/QUOTE]

Brakuje tylko punktów typu "Filozofia wielkiego Czerwia", "Jak czerpać energię z gwiazd" i "My w drodze do przygody - przyszłość w klapkach z bambusa"

[LEFT] [/LEFT]

Posted

Nieee no ja mam tyle czasu w swoim życiu, że 5 km w jedną stronę mogę śmiało maszerować do sklepu i wracać z tymi wielgachnymi torbami w łapach potem do domu, po czym paść na pysk i nie mieć już siły na wyjście z psem do lasu pod którym mieszkam aby podziwiać prawdziwość natury, a to tylko dlatego ponieważ samochody są zue i musiałam iść pieszo do sklepu :-(
Bezag Twoje utopijne pojęcie świata zaczyna mnie przerażać i mam wrażenie , że jesteś świruską jakąś.... :shake:

Posted

:evil_lol:

nie zawiodłam się, tutaj nadal ciekawie :loveu:

panbazyl- chylę czoła. Fajnie, że jest głos rozsądku w temacie ekologii ;)

a ja w zasadzie nie wiem czy jestem eko czy nie...no bo niby autem jezdze, kompa mam, miecho żrę, ale smieci segreguje, używam deszczówki, smieci biodegradowalne idą na kompost, sadze drzewka, dokarmiam sarenki i inne tałatajstwo co mi wyżera moją trawę lucerne, i owies. No to kurde nie wiem, eko czy nie eko? :diabloti:

[B]Rinuś,[/B] bo Ty źle robisz, to się bierze psa, kupuje mu wózeczek i plecaczek i piesek te zakupy nosi, a TY sobie wtedy podziwiasz przyrodę i jednocześnie psa wyprowadzasz :evil_lol:

Posted

Ja nie jestem eko. Co prawda staram się mieć jak najbardziej oszczędne urządzenia, ale śmieci nie segreguję, bo w moim bloku i w okolicy nie ma takiej możliwości. Kompostu nie zbieram, bo nie mam gdzie go trzymać, choć chciała bym. Kąpiemy się raczej szybko, pod prysznicem, ale za to używamy polskich kosmetyków (Bielenda, eveline - te są nietestowane na zwierzętach podobno, acz nie wiem na 100%), sami sobie siejemy zioła na parapecie. Nie kupujemy nic w nadmiarze, bo nas nie stać - tylko niezbędne minimum plus ksiązki (bo to jednak musi być). Jesteśmy raczej przeciętni.

Posted

[quote name='bezag']A czemu mam rozwiązywać wszystkie problemy świata? Pewnie nawet tego nie otworzyłaś, wiec co ja mogę dalej napisać?[/QUOTE]
Jak to czemu? Bo próbujesz to robić od początku tej rozmowy. Sama się ustawiłaś w tej pozycji: zbawiciela z jedyna wizją. Więc się nie wycofuj teraz.

[quote name='bezag']Dla mnie istnieje jedna prawda o wielu odcieniach, że tak się wyrażę, na wiele sposób wyrażana.
Jednakże według mnie są kwestie, które takich blasków i cieni nie posiadają, jak zabijanie.
Mordowanie to mordowanie, jest złe i koniec.
Również znam wiele osobników, przykładowo ten nazizm, niby większość go potępia, ale duża cześć osób skrywa jakieś "ale".
A ja osobiście nie jestem nawet patriotom, co w naszym kraju jest prawie przestępstwem.[/QUOTE]
Najpierw brawo: moje sugestie podziałały. Nie napisałaś już że istnieje jedna prawda, tylko że istnieje ona dla Ciebie. Za to szacunek.
Natomiast prawda niestety jest jak d.... każdy ma własną ;) Jak również istnieje prawda, cała prawda, święta prawda i g.... prawda. Tyle w kwestii tzw chłopskich mądrości ;)
Piszesz, że dla Ciebie istnieje jedna prawda w wielu odcieniach: ale to brzmi jak jakiś frazes. Bo co jeśli np ja uznaję inną prawdę niż Twoja? Logicznie rzecz biorąc oznacza to to, że Twój pogląd jest błędny: bo istnieją inne prawdy, skoro ja mam inną.
Druga sprawa: to o czym piszesz to nawet nie jest kwestia prawdy, to jest kwestia poruszanych już tutaj norm etycznych. I też nie będę się powtarzał dlaczego tak jest. Ale może wykonaj prosty eksperyment umysłowy: wyobraź sobie, że nie ma ludzkości. Nic a nic. Jest tylko przyroda. I teraz powiedz mi: istnieją normy moralne, czy nie istnieją?

Posted

[quote name='Faustus']Jak to czemu? Bo próbujesz to robić od początku tej rozmowy. Sama się ustawiłaś w tej pozycji: zbawiciela z jedyna wizją. Więc się nie wycofuj teraz.

Najpierw brawo: moje sugestie podziałały. Nie napisałaś już że istnieje jedna prawda, tylko że istnieje ona dla Ciebie. Za to szacunek.
Natomiast prawda niestety jest jak d.... każdy ma własną ;) Jak również istnieje prawda, cała prawda, święta prawda i g.... prawda. Tyle w kwestii tzw chłopskich mądrości ;)
Piszesz, że dla Ciebie istnieje jedna prawda w wielu odcieniach: ale to brzmi jak jakiś frazes. Bo co jeśli np ja uznaję inną prawdę niż Twoja? [B]Logicznie rzecz biorąc[/B] oznacza to to, że Twój pogląd jest błędny: bo istnieją inne prawdy, skoro ja mam inną.
Druga sprawa: to o czym piszesz to nawet nie jest kwestia prawdy, to jest [B]kwestia poruszanych już tutaj norm etycznych.[/B] I też nie będę się powtarzał dlaczego tak jest. Ale może wykonaj prosty [B]eksperyment umysłowy[/B]: wyobraź sobie, że nie ma ludzkości. Nic a nic. Jest tylko przyroda. I teraz powiedz mi: istnieją normy moralne, czy nie istnieją?[/QUOTE]

Chyba zbyt trudne zadania stawiasz :diabloti:
I tu problemem nie jest logiczne myślenie, tylko absurdalny fanatyzm, który nie jest dobry nigdy i dla nikogo. A wręcz przeciwnie robi dużo szkód fanatykowi i otoczeniu.

Posted

[quote name='asiak_kasia']Chyba zbyt trudne zadania stawiasz :diabloti:
I tu problemem nie jest logiczne myślenie, tylko absurdalny fanatyzm, który nie jest dobry nigdy i dla nikogo. A wręcz przeciwnie robi dużo szkód fanatykowi i otoczeniu.[/QUOTE]
Jak widać mam większą wiarę w ludzkość niż Ty :D
Ufam że zadanie które postawiłem nie przerośnie możliwości bezag. Obawiam się jednak, że nie dostanę odpowiedzi dlatego, że wnioski z niej płynące byłyby niewygodne dla bezag.

Posted

[quote name='asiak_kasia']
I tu problemem nie jest logiczne myślenie, tylko absurdalny fanatyzm, który nie jest dobry nigdy i dla nikogo. A wręcz przeciwnie robi dużo szkód fanatykowi i otoczeniu.[/QUOTE]
niee, tu jest problem i z brakiem myślenia i z fanatyzmem i z brakiem dojrzałości. wybuchowa mieszanka:diabloti:

Posted

Wiecie co czytam bezag i sie śmieje, bo jak miałam naście lat też moglibyście usłyszeć taką śpiewke, może nie aż tak zakrawającą o fanatyzm, bo ciężko było z netem.

Posted

[quote name='asiak_kasia']

No to kurde nie wiem, eko czy nie eko? :diabloti:
[/QUOTE]

dla mnie to zupełnie bez znaczenia, liczy się życie w zgodzie z samym sobą, przy jednoczesnym poszanowaniu innego życia ;) a jak kto to nazwie... czy to coś zmienia? ;)

gdyby od dziś wszyscy na świecie przestali jeść mięso, to wcale nie byłoby z tego nic dobrego dla świata. nie wiem, czy bezag zdaje sobie z tego sprawę, ale warto na pewne problemy patrzeć szerzej niż przez pryzmat swoich wartości.

a odpowiadając na pytanie o normy moralne w świecie bez ludzi, chociaż nie było do mnie: nie byłoby moralności, bo w takich kategoriach postrzegają ludzie, a nie zwierzęta. patrząc na sposób polowania waranów z Komodo można powiedzieć, że są okrutne... ale one z pewnością tak o tym nie myślą ;)

Posted

[quote name='bezag'][B]
Pies został udomowiony przez człowieka już kilka tysięcy temu[/B] i bez człowieka nie przeżyłby w naturze. Jesteśmy odpowiedzialni za domowe zwierzęta. Nie wiem czy naprawdę muszę tłumaczy takie podstawy. Wilk i pies się różnią. Nasz domowy pies nie umie skutecznie polować, niejednokrotnie żyć w watasze, ponadto np. chińskie grzywacze nie przeżyłyby na mrozie.[/QUOTE]

Już zanim udomowiony został przez człowieka pies, człowiek zwierzęta zabijał dla jedzenia.

[quote name='bezag']Jako, że widzę, że nie czytałaś całego wątku, podaje:
[URL]http://ekologiagleboka.weebly.com/[/URL]

Wszystko jest możliwe, jeśli się tego pragnie.[/QUOTE]

Każdy mając lat naście, robił i myślał inaczej niż, teraz. Twoja wizja perfekcyjnego świata i ta strona - to utopia. ;) I zobaczysz, że za kilka lat prawdopodobnie będzie Ci po prostu głupio, jeśli kiedykolwiek trafisz na ten wątek i przeczytasz swoje wypowiedzi.