Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Guest ursa81
Posted

[quote name='Rottie']Czytałam w kilku książkach, że większość psów źle reaguje na owoce cytrusowe, i że nie powinno się im ich podawać (a przynajmniej w dużych ilościach).. Jamal nie kicha na całe szczęście :) Sokiem z cytryny czasami przemywam mu paszczę.[/quote]

Właśnie też się zastanawiałam czy cytrusy jeśli pies toleruje można podawać. Podaję suczce pomarańczki czasem kawałek lub mandarynki, kiwi. Bardzo lubi i nic się nie dzieje więc mam nadzieję, że jej to tylko na zdrowie idzie :)

Posted

[quote name='ursa81']Właśnie też się zastanawiałam czy cytrusy jeśli pies toleruje można podawać. Podaję suczce pomarańczki czasem kawałek lub mandarynki, kiwi. Bardzo lubi i nic się nie dzieje więc mam nadzieję, że jej to tylko na zdrowie idzie :)[/quote]
Tak, mandarynki uwielbia. Jak czasami kupuję to dostanie trochę albo sam podwędzi :p

Posted

A Vivka uwielbia wszystko!!! PRAWIE... tylko na widok plasterka cebuli zaczyna szczekać, czaic się i przebierać przednimi łapami w miejscu..jakby chciała się wkopać w podłoge.....aha...i ostatnio rzodkiewke dałam jej....wzięła do pyska perfidnie patrząc mi w oczy....wychyliła się za drzwi i PLUNĘŁA NIĄ JAK NAJDALEJ SIĘ DAŁO..wcięło mnie !Także tego nie lubi ....a przepada za TUŃCZYKIEM WE WŁASNYM SOSIE :)

Posted

Po spacerku z moim suczydłem dziś zauważyłam ze ma nowy przysmak :evil_lol: otóż Moli chętnie wcina glinę :evil_lol::evil_lol: jeszcze najlepiej gdy do niej przyleci z powietrza :eviltong:

Posted

[quote name='Psiutka380']A robił ktoś psu sałatkę z młodych pokrzyw? Przeczytałąm w książce że jest to bardzo zdrowe.[/quote]
[quote name='Daga & Maks']sałatka z młodych pokrzyw :-o pierwsze słyszę.Czytałam że młode pokrzywy są zdrowe dla papug,ale żeby dla psa[/quote]
Pamiętam, że kiedyś jak byłam mała babcia robiła nam kanapki z młodziutką pokrzywą. :cool3:
Pokrzywa jest bardzo zdrowa, ma dużo żelaza. :cool3:
No i teraz jakoś niedawno przypomniałyśmy sobie o tym z siostrą i postanowiłyśmy spróbować. :eviltong:
Pokrzywę trzeba wcześniej sparzyć, żeby nie parzyła.
Pokroiłyśmy pokrzywę, natkę pietruszki i szczypiorek i posypałyśmy tym kanapeczki.
Powiem Wam, że pycha. :facelick:
I nawet Gingerka przyleciała i żuliła. I zajadała się kanapeczkami ze smakiem. :cool3: :sabber:
Można też dodać tą mieszankę do białego sera za śmietaną zamiast samego szczypiorku. :cool3: ;)

Posted

W książce "Owczarek Niemiecki" wydawnictwa EGROS pisało w rzeczach którymi można karmić ONki była "sałatka z młodych pokrzyw".
Ja nie wiem jak to się przyrządza a chętnie bym wypróbowałą dla mojego małego.;)

Guest ursa81
Posted

[quote name='Psiutka380']W książce "Owczarek Niemiecki" wydawnictwa EGROS pisało w rzeczach którymi można karmić ONki była "sałatka z młodych pokrzyw".
Ja nie wiem jak to się przyrządza a chętnie bym wypróbowałą dla mojego małego.;)[/quote]

Tak, pokrzywa to dodatek również dla świnek. Witaminki i jakieś bliżej mi nieznane właściwości zdrowotne. O sałatce nic nie wiem ale lekko podgotowana młoda pokrzywa to świetny suplement do gotowanego jedzenia.

Posted

Pokrzywki - słyszałam coś o pokrzywkach dla świnek ale nie próbowaliśmy. wiem już, co będę robić jutro:cool1:...

Co do tematu: dla mojego psa wszystko jest pyszne... a najlepszy jest suchy chlebek:oops:.

Proszę nie myśleć, ze jest głodzony czy jakoś tak.. On jest wyciągnięty z meliny i ma syndrom głodu - jak murzynki w Etiopii...:shake:

Posted

Hexa też wcina suchy chleb i bułki. Weterynarz się śmiał jak mu powiedziałam że ukradła suchą bułkę, czyli jest już zdrowa ;). Wczoraj ta małpa chciała mięso ukraść z patelni jak wszyscy jedliśmy obiad :mad:. Poparzyła się i tyle z tego miała :shake:. Po chorobie i sterydach mam z nią nawet problem na spacerach, bo zaczęła się zachowywać jak odkurzacz :shake:, a jedzenia dostaje więcej niż zwykle, bo schudła :roll:.

Posted

[quote name='Rottie']Czytałam w kilku książkach, że większość psów źle reaguje na owoce cytrusowe, i że nie powinno się im ich podawać (a przynajmniej w dużych ilościach).. Jamal nie kicha na całe szczęście :) Sokiem z cytryny czasami przemywam mu paszczę.[/quote]
Dobrze wiedzieć.
Lana uwielbia pomarańcze i mandarynki. Lubi też jabłka, winogrona i marchewki.

A'propos pokrzyw - nadają się też jako dodatek do sałatek dla ludzi :cool3: tylko listki muszą być młode najlepiej te najjaśniejsze.

Posted

[quote name='baffi2']potrzebuję vegetariańskich smakołyków na treningi agility - muszę być bardzo małe kawałki - znacie takie? :cool1:[/quote]

a może marchewka? ja czasem daje Lanie marchewkę jako smakołyki podczas szkolenia.

Posted

[quote name='joanika']a może marchewka? ja czasem daje Lanie marchewkę jako smakołyki podczas szkolenia.[/quote]
hmm po ugotowaniu nie da się jej pokroić bo robi się z niej papka...