Jump to content
Dogomania

Bo...Lu...To...Jo - Diabły Tasmańskie i Koty w Butach

Recommended Posts

Posted

GoniaP napisał(a):
Tośka na razie nienawidzi smyczy.

A ćwiczyłaś z nią chodzenie na smyczy w domku? :cool3:
Ja myślę, że pierwsze doświadczenia psa ze smyczą są kluczowe - przekładają się potem niesamowicie na ciągnięcie/nieciągnięcie i inne takie... ;)

• Replies 737
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Helga_psiaki napisał(a):

Goniu wybierasz sie z nią na szkolenie?
A masz jakieś wątpliwości??? :razz: Przecież już Tośkę zapisałam na wystawę światową i obedience :razz::razz::razz:

Posted

Dobra, proszę o rady...
Tośka od dwóch dni wychodzi na 4 spacery dziennie, a w między czasie, zwłaszcza po piciu i jedzeniu idę z nią do ogrodu.
Od dwóch dni, dokładnie raz zrobiła siusiu na spacerze (godzinnym) za co została nagrodzona...
Niestety zwykle dzieje sie tak, że wychodzimy z nią, ona wącha, biega, napawa sie nowymi doznaniami, a po powrocie załatwia wszystkie swoje potrzeby na parkiecie :angryy: Oczywiście nic nie mówię, tylko pokornie sprzątam.
Czasami zdarzy jej się, za namową, zrobić to i owo w ogrodzie. Ale na spacerze za Chiny Ludowe nie :roll:
Co robię źle?

Posted

Hihi :evil_lol:
Musisz to przeczekać moim zdaniem ;-)
Przyczyny tego stanu rzeczy są 2:
1/ na razie spacery są tak absorbujące, ze nie ma czasu myśleć o prozie życcia ;-)
2/ nauczona jest Tośka, ze siku i kupa w domu są ok.
Wydaje mi się, ze teraz musisz ten trudny okres przeczekać - i dalej robić tak jak robisz: pokornie sprzątać i nagradzać jak jej się zapomni i zrobi coś na dworze.

U mnie nie było tego problemu - u mnie od początku szczeniaki (mimo niepełnych szczepień) zabierałam na szybkie sprawy toaletowe na trawnik po każdym spaniu, jedzeniu oraz gdy się zaczynało któres kręcić. Więc kupania w zasadzie nigdy nie było a siku w domu ustało po kilku razach.

Posted

Aira robi tak samo (chyba w ogóle szczeniaki tak robią), co pomaga:

- na początek spaceru brać tylko szczeniaka na dwór i na koniec spaceru też zostawiać tylko szczeniaka, drugi pies do domu - bo to za dużo atrakcji. Na początku spaceru za wysikanie się może być nagroda w postaci wypuszczenia drugiego psa :-)

- stoimy w miejscu, ew. spacerujemy, pozornie nie zwracamy uwagi na psa - jak naleje to dostanie uwagę od razu i to będzie super :-)

- najlepiej żeby to było miejsce znane pieskowi, bez wielu atrakcji,

- warto podpatrzyć czy są jakieś miejsca na podwórku, w ogrodzie gdzie mała się załatwia - pewnie inne są miejsca sikowe i kupowe ;) to się zmienia co jakiś czas, ale jednak są w miarę stałe. Dobrze też - ekhm... - zostawić jedną małą kupkę w takim miejscu jako podpowiedź ;) No i tam prowadzić szczeniaczka, dając mu taką podpowiedź zapachową...

No i jak zrobi, to zaczynają się dla psa wszelkie super atrakcje.
Tyle mi przyszło do głowy...

No i jeszcze zauważyłam, że NIC tak nie zwiększa częstotliwości sikania, jak miętolenie się i zabawa z drugim psem. Czyli podczas zabawy wychodzimy 2x częściej (każda mała przerwa w zabawie może być przerwą na siku ;-) )

Posted

[quote name='PaulinaT']Hihi :evil_lol:
Musisz to przeczekać moim zdaniem ;-)
Przyczyny tego stanu rzeczy są 2:
1/ na razie spacery są tak absorbujące, ze nie ma czasu myśleć o prozie życcia ;-)
2/ nauczona jest Tośka, ze siku i kupa w domu są ok.
Wydaje mi się, ze teraz musisz ten trudny okres przeczekać - i dalej robić tak jak robisz: pokornie sprzątać i nagradzać jak jej się zapomni i zrobi coś na dworze. No śmiej się, śmiej :diabloti::mad:
Wczoraj, jak wiecie, mieliśmy w Poznaniu piękny dzień. Wczorajszy więc dzień poświęciłam w większości na spacery. Z Tośką, z Bobolem, z Tośką i Bobolem, z Limką, znów z Tośką i Bobolem i tak w kółko :roll: (cholera, a kilogramy jak są tak są i nie chcą spadać!)[SIZE=2] No i wieczorem, psy, które powinny być wybiegane i po prostu paść, zaczęły szaleńczą zabawę. No i co było za moment? Siusiu raz, za chwilę siusiu dwa, a na koniec, jak już posprzątałam, jak wyprowadziłam do ogrodu, wieeeelka kupa. Znów posprzątałam, znów do ogrodu, a za chwilę wieeeelka kupa numer 2. Niecenzuralne słowa sobie powiedzcie same, a wściekłość i bezsilność też sobie możecie wyobrazić....

[quote name='Marta i Wika']Aira robi tak samo (chyba w ogóle szczeniaki tak robią), co pomaga:

- na początek spaceru brać tylko szczeniaka na dwór i na koniec spaceru też zostawiać tylko szczeniaka, drugi pies do domu - bo to za dużo atrakcji. Na początku spaceru za wysikanie się może być nagroda w postaci wypuszczenia drugiego psa :-) Nie da rady... Bobo się obraża śmiertelnie jak wyróżniam małego potwora :shake:

[quote name='Marta i Wika'] - stoimy w miejscu, ew. spacerujemy, pozornie nie zwracamy uwagi na psa - jak naleje to dostanie uwagę od razu i to będzie super :-)

- najlepiej żeby to było miejsce znane pieskowi, bez wielu atrakcji,

- warto podpatrzyć czy są jakieś miejsca na podwórku, w ogrodzie gdzie mała się załatwia - pewnie inne są miejsca sikowe i kupowe ;) to się zmienia co jakiś czas, ale jednak są w miarę stałe. Dobrze też - ekhm... - zostawić jedną małą kupkę w takim miejscu jako podpowiedź ;) No i tam prowadzić szczeniaczka, dając mu taką podpowiedź zapachową...

No i jak zrobi, to zaczynają się dla psa wszelkie super atrakcje.
Tyle mi przyszło do głowy...

No i jeszcze zauważyłam, że NIC tak nie zwiększa częstotliwości sikania, jak miętolenie się i zabawa z drugim psem. Czyli podczas zabawy wychodzimy 2x częściej (każda mała przerwa w zabawie może być przerwą na siku ;-) ) A do tych wskazówek się postaram zastosować.
I wiecie co?
Po tym wczorajszym apogeum, rano zeszłam i nie musiałam nic sprzątać :multi:
Jest czysto :multi: Jak na razie of course ;)
Tośka dziś wszystkie potrzeby załatwiła przy mnie w ogrodzie. Na spacerze oczywiście nic....

Posted

Na spacerze sie wącha, szaleje, naciera na Bobola, ogląda się za innymi psami, chce się biec do innych ludzi. Ale siusiu i kupki w lesie sie nie robi :shake: Te sprawy załatwia się w przydomowym ogrodzie, i tylko jak Pańcia stoi i zachęca :placz:

Posted

GoniaP napisał(a):
Na spacerze sie wącha, szaleje, naciera na Bobola, ogląda się za innymi psami, chce się biec do innych ludzi. Ale siusiu i kupki w lesie sie nie robi :shake: Te sprawy załatwia się w przydomowym ogrodzie, i tylko jak Pańcia stoi i zachęca :placz:

Nie chcę Cię martwić, ale Kajan, chociaż już doskonale wie, że ubikacja POWINNA być za działką, preferuje jednak sikanie na trawniczku przed werandą! A już szczytem perfidii jest wypadnięcie przed dom na hasło spacer i rozkraczenie się zanim zdążę zapiąć mu smycz i dobiec do bramy. Dlatego teraz najpierw się ubieramy (chociaż to groziło stratowaniem, bowiem w tym momencie "tajfun" wybuchał na maksa - na szczęście od kilku dni zaczynamy rozumieć, że jak pani mówi "siad" to NIE BĘDZIE zapięcia smyczy i wyjścia, dopóki pies nie usiądzie i nie da się "zasmyczyć" jak należy) i szybciutko pędzimy do bramy. To pomaga, choć nie całkowicie. Póki co jest mi wszystko jedno (niby), bo i tak w przyszłym roku na wiosnę będziemy przestawiać bramę, robić drogę podjazdową (kostka) itp., więc ogród i tak będzie zrujnowany, ale wolałabym, żeby wtedy już wiedział, że załatwiamy się tylko w lasku, bo jak już sobie urządzimy ogród do końca, chciałabym mieć trawę i kwiaty tu gdzie trzeba, a nie kępki wypalonych żółtych badyli. Ale cóż... przy małych dzieciach masz w domu bałagan. Przy zwierzakach - wiadomo: góry (kup) i wądoły (psie wykopy).

Posted

GoniaP napisał(a):
Nie da rady... Bobo się obraża śmiertelnie jak wyróżniam małego potwora :shake:

To wyróżniaj jego. Zrób tak żeby to on poczuł się wyróżniony ;) Np. niech dostanie coś przepysznego kiedy zajmujesz się małą.

Moim zdaniem dobrze by było, gdyby mała miała co najmniej jeden spacer dziennie sama - chociażby po to żeby nauczyła się sama radzić sobie w różnych sytuacjach (np. kiedy zobaczy coś strasznego), żeby nauczyła się kontaktu z Tobą kiedy jego nie ma... no i żeby coś z nią ćwiczyć ewentualnie ;) Tak ja bym robiła.

Posted

Marta i Wika napisał(a):
Moim zdaniem dobrze by było, gdyby mała miała co najmniej jeden spacer dziennie sama - chociażby po to żeby nauczyła się sama radzić sobie w różnych sytuacjach (np. kiedy zobaczy coś strasznego), żeby nauczyła się kontaktu z Tobą kiedy jego nie ma... no i żeby coś z nią ćwiczyć ewentualnie ;) Tak ja bym robiła.

Tak to ważne, jeśli tylko wyrobisz się czasowo.

Posted

Nie no, ogon to ma boski po prostu... ale nie martw się, u szczeniaków ogon często wydaje się dziwny ;) Aira to w ogóle ma teraz ogon większy od wszystkich innych części ciała, taki potężny... ale myślę że jej się wyrówna ;)

Posted

Tośka zaczyna pokazywać coraz większe rogi :roll: Np. szarżuje na Bobola i szczeka. Jak już go dopadnie, to naprawdę mocno gryzie (strupki na całym ciele) A ta trąba sobie na to pozwala :roll: Moja dziewczynka się rozbestwiła i jest świadoma swoich wdzięków, które Bobo namiętnie wylizuje....

Posted

[quote name='GoniaP']Tośka zaczyna pokazywać coraz większe rogi :roll: Np. szarżuje na Bobola i szczeka. Jak już go dopadnie, to naprawdę mocno gryzie (strupki na całym ciele) A ta trąba sobie na to pozwala :roll: Moja dziewczynka się rozbestwiła i jest świadoma swoich wdzięków, które Bobo namiętnie wylizuje....

Jeśli strupki, to może już lekka przesada :-) Chociaż Czaruś też miał zapalenie ucha pogryzionego przez tę małą demonicę Airę. Jak z ząbkami? Jak zmieni, to już może nie będzie gryźć tak "krwawo". Jeśli naprawdę zachowuje się paskudnie, możesz ją odizolować na chwilę. A Bobo grzeczny? Bo u nas to czasem też Czarek przesadza.

P.S. Zaczęłam na nią krzyczeć jak zrobi siusiu w domu. Czy to dobrze?

Moim zdaniem nie pomoże, a może zaszkodzić. A często się zdarza?

Posted

Marta i Wika napisał(a):
Jeśli strupki, to może już lekka przesada :-) Chociaż Czaruś też miał zapalenie ucha pogryzionego przez tę małą demonicę Airę. Jak z ząbkami? Jak zmieni, to już może nie będzie gryźć tak "krwawo". Jeśli naprawdę zachowuje się paskudnie, możesz ją odizolować na chwilę. A Bobo grzeczny? Bo u nas to czasem też Czarek przesadza.

Toska już zaczęła zmieniać ząbki. Obecnie jest szczerbolem, a wymieniła jedynki.
Marta i Wika napisał(a):
Moim zdaniem nie pomoże, a może zaszkodzić. A często się zdarza?
Idziemy na spacer, Bobo się załatwia, Tośka czasem siurnie, czasem nie, wracamy, a ona się załatwia na parkiecie :shake: No to krzyknę i wyprowadzam ją do ogrodu... Tam kończy. W zasadzie, to ona nadal nie załatwia swoich potrzeb na spacerach. Teraz głównie w ogrodzie, ale prawie codziennie zdarza jej się w domu...

Posted

[quote name='GoniaP']Toska już zaczęła zmieniać ząbki. Obecnie jest szczerbolem, a wymieniła jedynki.

Aira już pogubiła wszystkie mleczaki :-)

Idziemy na spacer, Bobo się załatwia, Tośka czasem siurnie, czasem nie, wracamy, a ona się załatwia na parkiecie :shake: No to krzyknę i wyprowadzam ją do ogrodu... Tam kończy. W zasadzie, to ona nadal nie załatwia swoich potrzeb na spacerach. Teraz głównie w ogrodzie, ale prawie codziennie zdarza jej się w domu...

To nie krzycz, tylko po prostu przerwij. Tzn. to może być jakiś okrzyk, typu "hej" albo "ojej" albo klaśnięcie, myślę że to jest OK. I chwalisz jak skończy na dworze.
Tylko nie ma sensu opieprzanie jej jak już zrobi.