Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

No, nie wiem... W Chotomowie po nocnej burzy zrobił się prawdziwy tropik. Oddychamy parą wodną, a to zdecydowanie niemiło.

Posted

U nas około 2 w nocy był prawie tajfun.Nie mogłam domknąć uchylnego okna.Wicher wpychał je do wnętrza ,a je nie miałam siły ,zeby je zamknąć.Musiałam całą sobą się zaprzeć.

Potem grzmiało, lało, padał grad jak groch. Biedny Dolarek drugi raz w życiu wskoczył do łóżka ze strachu. Karmelito i Loczka nie przeżywały za mocno.

Myślałam,że pęknę dziś ze śmiechu z łobuza.

Dał mi znać wzrokiem ,że chce jeść, więc mu nasypałam do miski chrupki.  Żeby 2 pozostałe psy nie czuły się skrzywdzone, dostały smaczki.Karmelito poznał po hałasie co się święci, przerwał konsumpcję i tez przybiegł.Więc mu dałam jego porcję.

Wziął do pysia, podszedł do michy i nie wiedział co robić, jeść czy zająć się smaczkiem.Stał i dumał.W końcu włożył smak do miski i jadł chrupki ,a na koniec zjadł deser.

I niech kto powie ,że psy nie myślą.

• Upvote 3
Posted

Do nas burza dotarła rano. Błyskawice zdawały się rozdzierać niebo na pół. Tramwaje na "mojej" trasie stanęły, miałam kłopoty z dojazdem do pracy.

W kwestii jedzenia: miska Alfika stoi z lewej strony, Neli z prawej. Kiedyś, po powrocie ze spaceru Nela zajęła się zawartością miski Alfika, a ten sirota stał i patrzył i nie wiedział co zrobić, miski Neli nie tknął :)

Posted

Gratulacje od Karmelka i nas dla Gosi i rodziców

Karmelek zrobił postępy.... Nauczył się od Loczki wskakiwać na krzesło ,a z niego na stół  0zlosc.gif Bardzo pojętny chłopak

Posted

NikaEla - gratuluję Mamie i Córce. Wiem jakie to szczęście, gdy Dziecię idzie na wymarzone studia (a potem pracuje w wymarzonym zawodzie ;)).

Karmaliś bystrzacha! :D Że też te nasze psiaki muszą się od siebie uczyć najpierw tych "złych" rzeczy ;)

Posted

NikaEla - gratuluję Mamie i Córce. Wiem jakie to szczęście, gdy Dziecię idzie na wymarzone studia (a potem pracuje w wymarzonym zawodzie ;)).

Karmaliś bystrzacha! :D Że też te nasze psiaki muszą się od siebie uczyć najpierw tych "złych" rzeczy ;)

Nie jest tak źle. Dolarek uczy nasze tymczaski wiele dobrego.

Za nic nie mogę zrobić mu zdjęć , nawet bez błysku.

I tyle go widzę.Doopcię ma zgrabną

DSC00202.jpg

Napisałam krótki tekst do ogłoszeń.

Tytuł: Karmelek słodki jak cukierek

Mały, trochę większy od kota piesio czeka na najlepszy dom pod słońcem.Ma ok. 5 lat i waży ok.7 kg.

Karmelek bardzo kocha ludzi , a szczególnie dzieci, jest łasy na pieszczoty. Żyje w zgodzie z psami i kotem. Zdrowy i wykastrowany jest gotowy do adopcji.

Szczegółowe informacje można uzyskać pod nr ........

Jedynie te zdjęcia nadają się do ogłoszeń.

Karmel_2.jpg

Karmel_7.jpg

Karmel_4.jpg

Karmel_2.jpg

Posted

U nas około 2 w nocy był prawie tajfun.Nie mogłam domknąć uchylnego okna.Wicher wpychał je do wnętrza ,a je nie miałam siły ,zeby je zamknąć.Musiałam całą sobą się zaprzeć.

Potem grzmiało, lało, padał grad jak groch. Biedny Dolarek drugi raz w życiu wskoczył do łóżka ze strachu. Karmelito i Loczka nie przeżywały za mocno.

Myślałam,że pęknę dziś ze śmiechu z łobuza.

Dał mi znać wzrokiem ,że chce jeść, więc mu nasypałam do miski chrupki.  Żeby 2 pozostałe psy nie czuły się skrzywdzone, dostały smaczki.Karmelito poznał po hałasie co się święci, przerwał konsumpcję i tez przybiegł.Więc mu dałam jego porcję.

Wziął do pysia, podszedł do michy i nie wiedział co robić, jeść czy zająć się smaczkiem.Stał i dumał.W końcu włożył smak do miski i jadł chrupki ,a na koniec zjadł deser.

I niech kto powie ,że psy nie myślą.

ten "tajfun" był i umnie, a w łózku cała gromadka....

mądry  Karmelek udowodnił, że psy myślą...

ja od dawna powtarzam, że niektórzy mogliby brać z psów przykład... ale to nie dociera do świadomości  "adresatów" = w przeciwieństwie do Karnelka - nie myślą...

Posted

"Dlaczego ludzie tak nisko cenią psią świadomość? I psy, i koty wiedzą więcej, niż pomieściłaby niejedna ludzka głowa. Tyle,że dla ich ważne jest zupełnie co innego niż dla ludzi. Co jest ważne dla psa? Przede wszystkim to, by nim pozostać. Człowiek wymusił na psie milion zachowań obcych jego gatunkowi. Uwiązał przy budzie, zamknął w boksie lub przedpokoju. Zabronił spać tam, gdzie śpią inni członkowie rodziny, ograniczył kontakty z innymi psami. Jestem psem, a mimo to akceptuję i szanuję różne ludzkie dziwactwa. A człowiek uważa mnie za głupka." - tak pisał jamnik Bolek w książce D. Sumińskiej. Mądrość w najczystszej postaci! :)

• Upvote 4
Posted

Zostawiam ślad ;) obecności :D na wątku Karmelita :). Ludzie niestety mają predylekcję do traktowania innych istot bez szacunku. Czasem spotykamy się na przykład ze zdziwieniem ze strony ludzi, kiedy się spieszymy do domu na spacer z naszymi pieskami. To co, nie wytrzymają ? Wytrzymałyby pewnie, tylko dlaczego mamy im fundować taki brak komfortu ? Dla naszej wygody ? A gdzie komfort psiaków ? Zabawne jest też pytanie o częstotliwość wyjścia z pieskami. Niektórzy ludzie myślą, że dwa spacery dziennie psiakom wystarczą... Pytam wtedy wprost, czy sami korzystają z toalety tylko dwa razy dziennie. Wczucie się zmienia zasadniczo :D optykę. A co do myślenia i czucia, to gdzieś :rolleyes: to kiedyś wyczytałam:
"Tak długo, jak długo ludzie będą myśleli, że zwierzęta nie czują,
tak długo zwierzęta będą czuły, że ludzie  -  nie myślą".
Mizianko dla Karmelka :).

• Upvote 4
Posted

Obie bardzo ładnie i trafnie napisałyście.

Wiele osób nie rozumie ,że zwierzę też trzeba szanować.Ale co tu wymagać od godnych pożałowania istot, jeżeli siebie nawzajem nie potrafią szanować.

• Upvote 2
Posted

...
"Tak długo, jak długo ludzie będą myśleli, że zwierzęta nie czują,
tak długo zwierzęta będą czuły, że ludzie  -  nie myślą".
...

Kompendium wiedzy na temat braku wiedzy o zwierzętach.

Posted

Uważam Pokerku, że tekst i foteczki są ok. Może jako przewodnie zdjęcie dać to z Maciusiem? Czekamy na coś lepszego?

... czy jego zgrabna dupeczka też do ogłoszeń się nadaje? mixedsmiley042.gif

Posted

Może zgrabna doopeczka niekoniecznie.Myślałam ,żeby zdjęciem przewodnim był śpiący królewicz na dywanie.

Trzymajcie kciuki. O g.18 zaczyna się zabieg deklejnotyzacji Karmelka i deśrutyzacji.