Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Niki-lidka napisał(a):
widze, ze jesli chodzi o Ulv to wszystko da sie zalatwic, wystarczy byc uparciuchem:)

Bo ciotka ulv ma taka cechę, że jej potrafi wylecieć z głowy co miała zrobić w drodze z jednego pokoju do drugiego:evil_lol: No i leniwa jest niemożebnie....

• Replies 573
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ulvhedinn napisał(a):
Ty może nie lubisz, ale ja bardzo i nieraz gotuję sobie wspólnie z psami:evil_lol: Dałam Pani Pajakowej (:evil_lol: ) kartkę z wykazem żywieniowym, ale popatrz- o rybie zapomniałam...
Ja uważam, że gotowanie jest jedyną z prac domowych, której wykonywanie może być miłym zajęciem ;) ale nowa Pani Pająka wspominała coś, że u niej z tym trochę kiepsko :shake:, więc mówiłam, że takie danie to żadna filozofia :razz:. A ryba morska baaardzo wskazana, dobre, zdrowe białko i w sumie nie takie drogie :razz:

Posted

ulvhedinn napisał(a):
Bo ciotka ulv ma taka cechę, że jej potrafi wylecieć z głowy co miała zrobić w drodze z jednego pokoju do drugiego:evil_lol: No i leniwa jest niemożebnie....

bo ciocia ma na glowie duzo:shake: jak ty sobie kobieto z tym wszystkim dajesz rade? superwomen jakas czy cus?:diabloti:

Posted

Eee tam... po prostu zredukowałam normalnie rozbudowane czynności domowe do minimum:evil_lol: Nie mam żelazka, więc nie prasuję. Kubki myję jak juz nie ma czystego na tyle, żeby można było go ponownie użyć (a piję tylko i wyłącznie kawę:evil_lol: ). Nie mam dywanów. Udaję, że nie wiedzę brudnego piecyka. Etc...
Jedynie podłoga jest zadziwiająco często myta:diabloti:

Posted

Korenia napisał(a):
Potwierdzam w 100 % :evil_lol:

To się cieszę, że nie jestem sama:evil_lol:
Ja tez z tych leniwych i w dodatku hedonistów:diabloti: . Cała ta prozwierzęca działalność to normalnie gwałt na mojej naturze:shake:

Posted

basiaap napisał(a):
To się cieszę, że nie jestem sama:evil_lol:
Ja tez z tych leniwych i w dodatku hedonistów:diabloti: . Cała ta prozwierzęca działalność to normalnie gwałt na mojej naturze:shake:

No nie? Człowiek lezy rano w wyrku, cieplutko, miło, a tu albo jakis stwór piszczy i trzeba się ubrać i wyjść- a na dworze leje... Albo rozlega się ciurkanie, obwieszczające, że już za późno i teraz to mop konieczny:diabloti: I sprzątania jest tyyyyleeee:shake:

Posted

ulvhedinn napisał(a):
No nie? Człowiek lezy rano w wyrku, cieplutko, miło, a tu albo jakis stwór piszczy i trzeba się ubrać i wyjść- a na dworze leje... Albo rozlega się ciurkanie, obwieszczające, że już za późno i teraz to mop konieczny:diabloti: I sprzątania jest tyyyyleeee:shake:

Noooo....
I ogólnie tak... człowiek chciałby mieć takie miłe fajne życie, no wiecie, spokój, wieczory z dobrym winkiem albo w dobrej knajpie... i zadbany by człowiek chciał być, pazurki, obcasy i te sprawy (przynajmniej ja tak mam:diabloti: )... i kulturalny taki by chciał być, no...

A tu niestety... czas zeżarty, pazurki zdewastowane, na knajpkę czasu nie ma, mięsem rzucamy coraz częściej, bo się nerwowi robimy, prawda... i humor ogólnie popsuty przez głupich ludzi...

Posted

Ja to bym chciała czasem wyjść z domu nie wyglądając jakbym obrosła futrem........i usiąć na czystej kanapie....i postawić kubek na nieobślinionym stole. Rozmarzyłam się..... Moja suńka i ślini i przysiada zadem na kanapie ( a łapięta na podłodze)........no...i ogólnie jakoś nie ma świadomości ani swojej wielkości.......ani wagi:p

Posted

Nooo... a jak juz jesteś w tej knajpie, czy kinie, czy gdzieś tam, to nie zastanawiac się, co tym razem uległo dewastacji, zostało osikane/okupkane itp... :evil_lol:
I te pazurki... ostatnio sie zebrałam, pomalowałam pazury u nóg... tiaaa... tylko nie zdążyły wyschnąć, bo się Pałek radośnie uwalił futrem na pańciowe nogi:shake:

Posted

Mnie się czasem zdarza kogos podwozić........potem mi glupio, jak widzę, jak wygląda osoba, która z mojego samochodu wysiada.
Marzy mi się jakś cudowny sposób usuwania sierści z tapicerki.....ostatnio 40 min czyściłam bagażnik.....a zaraz potem musiałam psicę do weta podwieźć...........głupiego robota.

Posted

Neigh napisał(a):

Marzy mi się jakś cudowny sposób usuwania sierści z tapicerki.....

Ile płacisz? :evil_lol: Najlepszy sposób pod słońcem to nalepienie zwykłej taśmy samoprzylepnej. Jeśli to szeroka, tania taśma malarska, to wyczyszczenie siedzeń powinno zająć kilka minut. :cool3:

Posted

Jestem na wakacjach i nie mam stalego dostepu do internetu,ale teraz udalo mi sie wynegocjowac chwilke.Przesledzilam caly watek Pajaczka.Ciesze sie niezmiernie i wciaz tak naprawde nie moze do mnie dotrzec, ze stal sie ten cud..Paj ma najlepszy dom na swiecie!! Powodzenia dlugonogu:loveu: ~ps, Ulv - pamietaj, ze Cie kocham :loveu: ps2 pisanie na laptopie to prawdziwa udreka.. skubie ta notatke juz z 10 min.. niech zyja tradycyjne kompy..

Posted

znow dostalam od Pajowej Gosi PW, napisala do Was posta i poprosila o przekopiowanie, wiec prosze bardzo:
Ileż można czekać na tę aktywację! ;p Cierpliwość nigdy nie była moją mocną stroną. Dzisiaj minął pierwszy tydzień nowego życia Pajtka i mam zamiar Wam o tym opowiedzieć ^_^
Zacznę może od jedynej nieprzyjemnej sprawy. Nic wielkiego...ale za to mokrego i śmierdzącego. Pajączek niestety podlewa mi dom :/ Dość regularnie (średnio dwa razy dziennie). I niestety nie mogę tego wytłumaczyć pełnym pęcherzem, bo wtedy wystarczyłoby częściej z nim wychodzić. A on potrafi się zlać nawet godzinę po powrocie ze spaceru(!) Wychodzimy 4-5 razy dziennie i nigdy krócej niż na 15min. A często i dłużej sobie łazimy... Tak naprawdę to nie zlał się tylko dzisiaj, ale byliśmy na dworze 6 razy, więc już naprawdę nie miał okazji...A Ulv mówiła, że on potrafi grzecznie czekać na spacer... I nie wiem co o tym myśleć, jak temu zaradzić... Jakieś pomysły?
Z konkretów, to jeszcze wizyta u weta. W poniedziałek bowiem zabrałam Pajączka do zaprzyjaźnionego weterynarza, który akurat ma gabinet w pobliżu mojego nowego mieszkania – tak się fajnie złożyło. Pajtuś został obejrzany z każdej strony, ale pan doktor ma dobrą rękę do zwierząt, więc mały nawet specjalnie nie protestował (co mnie mile zaskoczyło po tym co pisała Ulv-że dla poprzedniego weta nie był taki wyrozumiały). Badanie trwało pół godziny...dobrze, że po starej znajomości i za dobre serce mam leczenie Pajtka za darmo J Tylko za leki płacę (UFFF, bo z kasą to u mnie krucho...jak u każdego szczęśliwego posiadacza Domowego Zoo ;-)). Wracając jednak do spraw zdrowotnych Paja, to no... jak to u starego psa – problemy z krążeniem, ze stawami, z kręgosłupem L i ... niestety mój kochany dziadzio ma wadę serca. Sama słuchałam (chociaż można to i ręką wyczuć) jak mu obrzęknięte serduszko mocno i nierytmicznie wali L U zdrowego zwierzaka powinno być miarowe „tup-tup tup-tup...” a u niego jest „ŁUP! ŁUP! ŁUP!” I tym trzeba będzie się porządnie zająć! Jednak jeszcze nie teraz. Na razie jeszcze jest za słaby. W pierwszej kolejności musimy go wzmocnić, ustabilizować układ pokarmowy i zająć się krążeniem. Później będzie można stwierdzić na ile jego kłopoty z chodzeniem są skutkiem niedożywienia, a na ile problemami z układem kostnym. A wtedy zajmiemy się uspokojeniem jego skołatanego serducha. ALE wreszcie jakiś weterynarz nie mówi o usypianiu go! O nie! Mój pan doktor postanowił sobie postawić Pajączka na nogi w jak najkrótszym czasie i zająć się jego zdrowiem tak, żeby pożył z nami jak najdłużej bez bólu i smutku. Wiadomo, piesek ma już swoje lata, ale to wszystko da się zaleczyć na tyle, żeby żadne dolegliwości nie odbierały mu radości ze spacerków ;-) Jednak wszystko stopniowo i powolutku, żeby nie przedobrzyć. Na razie Pajtuś dostał niewielką dawkę Dexafortu
„Skład :
--substancje czynne: 2,0 mg Dexamethasonum(ut.D.phenylprpionas) i
1,0 mg Dexamethasonum (ut D.natr.phosphas).
--substancje pomocne, konserwujace : Alcohol benzylicus 10,4 mg , Natrii
chloridum,Ntrii citras, Methylcellulsum MH50, Tragacantha, Aqua=> 1 ml
Substancje Dexamethason jest wysoko aktywnym Corticosterydem (kortysol). Dexafort hamuje zapalenia, jest substancja antyalergiczna, i pomaga przy metabolizmie cukrów zawartych we włóknach mięśni.
Wszelkie przekrwienia, zapalnie komórkowe , wysieki zostają zmniejszane lub hamowane. Przy terapii ok.8-10dni dochodzi do podwyższonego obrazu cukru we krwi i węglowodanów. Ten preparat stosuje się przy wstępnej ketozie -anemia acetonowa-cukier ciał ketonowych oraz podaje się krótkotrwale przy hamowaniu spadku masy ciała zwierzęcia.
Dozowanie u psów i kotów:
0,1-0,2 mg Dexamethason /kg ; 0,03-0,07ml /kg wagi. “
oraz 30tabl Karsivanu (po 0,5tabl rano i wieczorem) „lek podawany generalnie przy zaburzeniach układu krążenia. Zawiera propentofylinę, polepsza także mikrocyrkulację mózgu i serca. Karsivan podaje się psom w "podeszłym wieku", u których w/w organy nie funkcjonują już jak należy.”
I z dogomanii: „karsivan nie jest lekiem uciążliwym dla organizmu
Nie jest tez alergizujący
To taki właśnie dotleniacz organizmu
Dobry dla starszych psów - aby łatwiej pracowało serce, dotleniał się mózg
Również stosowany u psów z problemami sercowymi oraz wszędzie tam gdzie występuje niedotlenienie.”
Skutki – zadziwiające J Przedwczoraj na porannym spacerze jakiś pan patrząc na rozbieganego Pajtka, spojrzał na mnie ze zrozumieniem i zapytał: „Co, młody piesek?”. Haha, pewnie, że młody...duchem! Słuchajcie, sama nie mogę się nadziwić zmianom jakie w nim zachodzą. W tak szybkim tempie. Wreszcie ktoś mnie zmusza do uprawiania regularnego joggingu! ;D Z Pajtkiem nie ma spacerków, a są sprinterki ;-) Nie lubi zjeżdżać windą –stanowczo woli zbiegać po schodach. Później od trawnika do trawnika i chop! przez płotek, a teraz przez kałużę! :-D No mówię Wam, aż miło patrzeć. A jak wracamy, to w windzie aż go muszę odpinać, bo tak się wierci i skacze z radości. Do domu po prostu wpada i ze wszystkimi się wita. A im jest później, tym on ma większą energię. Rano to jeszcze trzeba sobie ziewnąć, przeciągnąć się i oczywiście nie obejdzie się bez pełnego dezaprobaty spojrzenia „i po co mnie budzisz, daj pospać kobieto” ;p Za to wieczorami...ha! I nie można zapominać o ostatnim spacerze w okolicach północy...hmmm wtedy to już go energia rozpiera. A jak się bawi! Pierwszy raz zaczepił mnie we wtorek, zaczęło się podgryzanie, tarzanie... więc na próbę rzuciłam mu pluszowego misia... I to było to! :-D Kompletne szaleństwo. Warczenie, gryzienie, szarpanie, siłowanie się i oczywiście pogoń za zabawką. Tak mi się rozbrykał, że aż zaczął szczekać! Szkoda tylko, że po północy....cud, że sąsiadka z dołu (niezbyt urocza kobieta) jeszcze nie interweniowała ;p I tak jest codziennie...a raczej co noc ;-) A później wielki przytul, chwila miziania i spać ^_^
Całkiem inaczej też zachowuje się na spacerach. Ulv widziała jak mnie ignorował na początku, a teraz ogląda się za mną. Razem obieramy trasę i nie muszę już latać po krzakach ;-). A jak przechodzimy przez tłum, to trzyma się blisko mnie. Pilnuje, żebym mu nie zginęła :] I chociaż nadal lubi sobie pospać, jak na pana w podeszłym wieku przystało, to stał się o wiele bardziej aktywny. Co jakiś czas wstanie na obchód – czy aby wszyscy są na swoich miejscach ;-) Przy okazji kogoś zaczepi, żeby go pogłaskać. Obserwuje mnie jak jestem w domu. I wita kiedy przychodzę! J A jakie to jest niesamowite uczucie, wie każdy właściciel psiaka...
Kurcze, znowu się potwornie rozpisałam, a i tak nie udało mi się ująć tego, co chciałabym Wam przekazać. Nie potrafię dobrać właściwych słów... Taki mały wielki cud. Cholera, normalnie się wzruszyłam... Ech... :-D
Ale jedno jeszcze Wam powiem – on będzie tu z nami jeszcze długo żył. A wiecie czemu? Bo On Chce Żyć
Wstawka ode mnie, czyli Lidzi - ciag dalszy za chwile nastapi, bo jest w drugiej PW:)

Posted

no i ciag dalszy:) :
I przecież! Zapomniałam napisać o jednej sprawie! Z Pajtusiowym brzuszkiem już też jest coraz lepiej. Coraz lepiej trawi i coraz bardziej smakuje mu to, co mu przygotowuję :smile: Ha-ha wyrabiam się! Na razie nie cuduję za bardzo z djetą, żeby powoli organizm przyzwyczajał się do różnych składników. Robię więc ryżyk z filetami kurczaka i z wołowinką + warzywa oczywiście. I muszę się pochwalić, że całkiem smakowite mi to jedzonko już wychodzi... ;-)

Acha i właśnie! Sierść mu się zaczęłą błyszczeć! :-D

I już nic więcej nie piszę, bo Pajtuś intesywnie domaga się miziania. No więc miziamy!

Posted

I o to właśnie chodziło- po prostu Pajkowi brakowało WŁASNEJ OSOBY do kochania :multi: :multi: :multi:

Ale to jest niesamowite, kiedy człowiek patrzy na psa i widzi, jak ze zrezygnowanego, umierającego zwierzaczka robi się radosny, szczęśliwy, rozbrykany PAJĄK:p

Wybieram się w odwiedziny do Pajączastego, to jak sie uda będą fotki... :cool3:

Posted

Szczęśliwy Pajtuś:multi: Myślę, że sprawa sisi , tez się pomału unormuje. Moja sunia jest mała [ waży 6 kg] i musimy z nia często wychodzić. Jak wypije duzo to i co godzine. Moze mniejsze psiaki tak mają.