Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Aniu, ja na pewno nie jestem lekarzem... ale to spojrzenie Loni ( to tylko Jasia tak na mnie potrafiła patrzeć, tego się nie da opisać żadnymi słowami!) Ty ją nauczyłaś, zaufania do człowieka! nie jestem też behawiorystą więc i tego zachowania też w jasny sposób tak jak bym chciała opisać, przeczytałam co napisała NikaEla po przewertowaniu wątku(szacun!) może właśnie chodzi....o ten klucz, który znalazłaś do Loni ,Aniu :) rytm dnia?! ...sposób w jaki to robiłaś?!...

a może zamiast Furaginy( a propo, sprawdziłam o co chodzi z tą receptą... Furagina50mg na receptę, kosztuje 7-9zł zależy gdzie? a Uro-Furaginum bez recepty, ponad 20zł) spróbować ją po prostu wyciszyć( takie gwałtowne harce ,hulanki bardzo przyspieszają przemianę materii, więc kałuże to normalka) jeśli nie piguły to może ten DAP- feromony np do kontaktu?...

Posted

Tak jak piszecie,może jest to sprawa emocjonalna (tęsknota) u Loni,w takim razie Lonia i Agnieszka wytrzyma na spokojnie do powrotu Figuni-musi bo nie ma innej opcji.Wiem jedno,Lonia w tym domu jest pod dobrą opieką,nie dzieje się jej krzywda.Ze strony chłopców nie ma krzywdy,wręcz odwrotnie,jak Lonia domaga się,zaszczeka to zaraz bawią się z nią bo ona tego potrzebuje,tak powiedziała Agnieszka i jeszcze to,że Lonia musi sobie pobiegać,pobawić się,taka jest jej natura i bardzo się cieszy,że właśnie taka jest.W domu zapanował fajny nastrój,powiedziała,że wreszcie dom ożył.Jeszcze co do jedzenia,Lonia nie dostaje szyneczek,baleroników itd. jedynie ugotowany ryż z różnym mięskiem i suchą karmę RC Hepatic HF16,którą ja dałam (tą karmę dojada tylko sobie w małych ilościach),główne pożywienie to gotowane.Dostaje jeszcze smaczki i Pedigree na ząbki i to wszystko co Lonia je,a więc nie ma w tym krzty soli aby mogła po tym dużo pić.I tu pod względem żywienia Loni Agnieszka wg. mnie wywiązuje się super.

Posted

Domek pod każdym względem wywiązuje się super.

A że Lonia to starsza pani, to ma swoje za uszami. Starych drzew się nie przesadza i Lonia jest tego przykładem. Najważniejsze ,że ona jest szczęśliwa i ma swoje siusianie głęboko w nosie.

Posted

Trzeb by pewnie obserwować Lonię w czasie zabaw i wyczuć. Może daje jakiś sobie tylko wiadomy znak w zabawie, że zaraz będzie kałuża ale przecież tam teraz nikt nie ma czasu aby podpatrzyć małą .  

I tak super, ze mała się szybko do nich przyzwyczaiła i że została pokochana i zaakceptowana z tym siuraniem ;)

Posted

Tak,jest pokochana bardzo,za każdym razem jak dzwonię to słyszę:Lonia jest kochana,taka usłuchana,grzeczna,inteligentna,żywe sreberko-takie słyszę zawsze słowa,jedyną wadą Loni jest siusianie,popuszczanie.Ja ich rozumiem,ponieważ by chcieli zachować czystość w domu bez sprzątania po Loni.Agnieszka nawet się tłumaczyła w ten sposób,że przecież minutka dzieli Lonię od drzwi i już jest na dworze,my często jesteśmy z Lonią na podwórku,jest nas tyle w domu,że mamy na to czas aby Lonieczka wyszła i załatwiła swoje potrzeby.Ja nie wiem co o tym już sądzić.Poker pisze o starych drzewach ale moim zdaniem Lonia już bardzo przywiązała się do rodziny i poznała otoczenie,że chyba nie w tym jest sęk,aczkolwiek mogę się mylić.Nawet rozmawiając z TZ po wizycie w Długołęce,TZ powiedział,że nie bardzo Lonię widzi aby wróciła do Ani.

Posted

Anulko ,żeby było jasne ja bardzo dobrze sobie zdaję sprawę i doceniam domek p Agnieszki i wiem że Lonia jest tak bardzo kochana i że lepiej nie mogła trafić!  wszystkie nasze gdybania obserwacje i dzielenie się przypuszczeniami i uwagami to tylko po to ,żeby pomóc p Agnieszce i Loni zarazem:)

Posted

Ciocie, po pierwsze przepraszam, ze pojawiam sie tak rzadko. Dzis dopiero teraz otworzylam kompa. Jutro moze byc podobnie. Tak tutaj czasami bywa.

Druga sprawa, to oczywiscie Lonia i ten mokry problem. Tak jak pisalam, przez dlugi czas byl u mnie z tym spokoj, a po jakims czasie zdarzylo sie kilka razy ze posikala sie. Zawsze w zabawie. Podkreslam to, bo moim zdaniem sa to u niej emocje, choc oczywiscie nie znam przyczyny i nie wiem, co mozna z tym zrobic. . Moze, faktycznie pomoglyby jakies srodki uspokajajace. bo wg mnie Lonia sprawia wrazenie wiecznie zdenerwowanej...Dobrze byloby, zeby to byly leki bezpieczne, bez dzialan ubocznych. Czy takie w ogole istnieja? Bo zupelnie sie nie orientuje. Jeszcze, gdy chodzi o ludzi, ale nie kazdy "ludzki" lek jest dobry dla zwierzat...wiadomo.

Bardzo mi przykro z powodu tego problemu, zwlaszcza, gdy obie Panie sa chore. Choc uprzedzalam, ze moze na poczatku sikac (jak u mnie), to jednak nie sadzilam, ze bedzie to trwalo tak dlugo.A wlasciwie to  mialam nadzieje, ze Lonia przechodzac do nowego domku, w tak dobre rece i warunki, sikac juz nie bedzie. A ona nawet 2 razy dziennie...paskuda mala niedobra...

Ciocie, tak teraz mysle - moze napisze maila do doktora Szczypki i poprosze o rade? Pewnie Lonie jeszcze pamieta i cos doradzi. Bo jechac w takiej sprawie, to troche daleko, zas wet z Mirkowa...nie zna Loni zupelnie.

Posted

Jesli jest to sprawdzone i bezpieczne, to czemu nie...sama nigdy takiej obrozy nie stosowalam. Oczywiscie zwroce pieniadze jak tylko wroce.

A moze na te emocje taką obroże uspakajającą? Chyba kejciu albo Nutusia kupowały...

Posted

Piszę o starych drzewach, bo emocje towarzyszą przesadzaniu i sądzę ,że tak się dzieje u Loni, mimo że jest zadowolona i wygląda na szczęśliwą.

Wiga jest u nas za chwilę 3 miesiące ,a ciągle siusia i to nieraz sporo z powodu emocji zarówno pozytywnych jak i z lęku.

Posted

Jeśli to feromony, to na pewno działają! ja na początku Jasi też podawałam, tyle że te które się uwalniają w powietrzu( do kontaktu) byłam zaskoczona ,skutkiem :)

• 2 weeks later...
Posted

TZ rozmawiał z Ireną.Agnieszka była z małą u weta.Wet nic nie stwierdził,powiedział,że jest zdrowa.Lonia dalej posikuje kafelki.Na dworze nie załatwi się a w domciu nasiusia.Ogólnie czuje się bardzo dobrze,rozrabia,jest wesoła i przesympatyczna.Takie są wiadomości o Loni.

Posted

Małe ,słodkie czupiradełko. Może jej podobają się płytki. A tak naprawdę to może trzeba na nią z lekka huknąć ,żeby poczuła dezaprobatę.

Posted

Małe ,słodkie czupiradełko. Może jej podobają się płytki. A tak naprawdę to może trzeba na nią z lekka huknąć ,żeby poczuła dezaprobatę.

Coś w tym jest...

Trochę podniesionym głosem skarcić raz , drugi...pochwalić za siusiu na dworze i może to zadziała?  :huh:  

Posted

Okropnie sie czuje, czytajac ze Lonia wciaz posikuje, ze taka z tym dokuczliwa.

Nawet nie wiem, co napisac.

Oby to juz byl marzec, a to jeszcze tyle czasu do mego powrotu...

Posted

Okropnie sie czuje, czytajac ze Lonia wciaz posikuje, ze taka z tym dokuczliwa.

Nawet nie wiem, co napisac.

Oby to juz byl marzec, a to jeszcze tyle czasu do mego powrotu...

No z tym siusianiem to jest problem.Przy rozmowie jest poruszany głównie ten problem.Gdyby nie to to by była idealnym psiakiem.Jak nikogo nie ma w domu rano to Irena ją wypuszcza na ogród przynajmniej trzy razy do godz.12 a i tak jest kałuża.Figuniu nie zamartwiaj się,czas szybko płynie i wrócisz do nas.

Tak jak anica pisze,może Lonia tęskni za Figunią i stąd to sikanie.

Posted

Figuniu, nie ma co być Ci głupio.W końcu to nie Ty  siusiasz, :lol:

Siusianie w domu jest na pewno dokuczliwe ,ale na szczęście kałuże nie są wielkie.Jakby to był wilk, to dopiero by było wesoło.

Posted

Figuniu nie zamartwiaj się i odpoczywaj :) Ja jeszcze dodam,że leje na kafle,a nie na podłogę z paneli.Wiem,bo moje już miejscami zaczynają "puchnąć",choć kałuże "mini"  bo od Yorka...

Posted

Dziekuje Wam, Ciocie za te slowa.

Ale i tak nadal mi nieprzyjemnie, bo czuje sie tak, jakbym podrzucila kukulcze jajo.

Lonia, choc malutka, pewnie nieraz zrobi "wielki staw". A jeszcze przeciez, malpa paskudna, potrafi wejsc na gore i tam siurnac na dywan. 

Pewnie Opiekunowie zaluja Swej decyzji pomocy (i trudno sie dziwic). Bo czasem szczeniaka szybko i latwo uczy sie zalatwiana na dworze.

Jej sie juz raczej tego nie oduczy.

• 2 weeks later...
Posted

Dzisiaj rozmawiałam z Ireną.Irena była dwa razy w Lecznicy w Mirkowie.Wet na pierwszej wizycie poprosił o wyniki ale Irena ich nie miała.Poprosił o złapanie moczu Loni.Dzisiaj na drugiej wizycie,wet oglądnął wyniki z listopada i miała w miarę dobre (podejrzewał u Loni wcześniej cukrzycę,a także,że to posikiwanie może być po sterylce) no ale wyniki wykluczyły ją.Irena na drugą wizytę nie złapała moczu nie dało się a z podłogi wet nie zgodził się zebrać.Ma nadal próbować złapać mocz,kazał odstawić moczoną karmę i mniej dawać Loni pić.To tyle wiadomości.Na razie Irena nie zapłaciła za wizyty.Ma się zgłosić jak złapie mocz Loni.

Posted

Zawsze zastanawiało mnie jak złapać mocz u psiaka? 

Dawać mniej pić? Dla mnie to dziwne zalecenie. No ale wetem nie jestem.