Nutusia Posted May 14, 2015 Posted May 14, 2015 I tak to niestety jest z tymi adopcjami schroniskowymi. Dlatego np. wielka radość z adopcji Radysaków zawsze jest u mnie podszyta niepokojem, choć bronię się przed tym jak mogę :( Quote
konfirm31 Posted May 14, 2015 Posted May 14, 2015 Tyle, że między Kruszewem,a Radysami, nie ma i nie może być żadnego porównania. W dodatku(tak jak napisałam), Kruszewo przyjmuje "zwrotnie" psy , które z jakiegoś powodu nie mogą zostać dłużej u adopcyjnego właściciela - pies ma prawo do powrotu. Ja w umowie adopcyjnej ze schroniskiem w Bąkówce, miałam wyraźnie napisane, że nie jest możliwy zwrot psa do schroniska. I to jest chyba raczej polska norma :( Quote
Nutusia Posted May 14, 2015 Posted May 14, 2015 Wiem, że nie ma porównania Kruszewa z Radysami pod względem warunków. Pisałam raczej o tym, że do schroniska może przyjść każdy i psa dostanie bez najmniejszego problemu. I co z tego, że można psa do schroniska zwrócić, skoro łatwiej go na ulicę wywalić, a w tzw. międzyczasie gmina podpisze umowę z czymś w rodzaju Radysów i tragedia gotowa :( Quote
konfirm31 Posted May 14, 2015 Posted May 14, 2015 No, niestety :(. Ale opcja zwrotu, jest jakimś rozwiązaniem "propsowym". Jak oglądam stronę Kruszewa na FB, to widzę zdjęcia szczęśliwych wyadoptowanych stamtąd psów w normalnych, dobrych domach. Jak zwykle, o wszystkim decyduje "czynnik ludzki", którego w 100% nie da się sprawdzić - ani w prywatnych, ani w schroniskowych adopcjach :(. No, stremitsia nada - jak jest w starym ruskim kawale, mówiącym o zupełnie czymś innym. A my wróciliśmy z kolejnej wyprawy po pędy i czeka mnie dłuuuuga upojna noc w aromacie sosny. Całe szczęście, że deszcz i burza, tylko nas postraszyły :). Obie panny zgonione, padły i odsypiają wycieczkę. Zrobiłam nowe ogłoszenie dla Pomi (na Warszawę) i wyróżniłam na miesiąc. Teraz jest ogłoszona jako basenji mazowiecki - no, prawie ;) Quote
konfirm31 Posted May 15, 2015 Posted May 15, 2015 To może nie kawał, ale takie powiedzenie zza wschodniej granicy wsiej wodki nie prapijosz, wsiech dziewoczek nie prajebiosz, no stremitsja nada. Czyli, że w życiu trzeba się starać, chociaż 100% sukces, nie jest możliwy do osiągnięcia :) Quote
konfirm31 Posted May 18, 2015 Posted May 18, 2015 Teraz będzie niedługo (przynajmniej literacko), znacznie spokojniej, bo jak co roku, wyemigrujemy na działkę. Na naszej wsi, nie ma ekstraordynaryjnych bezdomniaków. Jest etatowy bezdomniak Reksio - a właściwie, domny inaczej, który czasem mieszka na działkach(zwłaszcza, jak mocno wygłodnieje), a czasem u "swoich" - jak się stęskni na zabawami z dziećmi. Życie tam płynie leniwie, między psimi spacerami, czytaniem, oglądaniem starych filmów , rozmowami o wszystkim i o niczym. No, chyba, że przyjedzie wnuk na wakacje, ale to jeszcze nie teraz ;) Quote
malagos Posted May 19, 2015 Posted May 19, 2015 A jak Mała, wszystko u niej ok, pan się odzywa smsowo? Quote
konfirm31 Posted May 19, 2015 Posted May 19, 2015 Pan sms-ów nie wysyła, tylko - odbiera(nie ma na opłaty telefoniczne), ale gdyby były jakieś kłopoty to by zadzwonił do mnie Jego Sąsiad - dawny Pan Aresa. Wierzę, że brak wiadomości, oznacza dobrą wiadomość. Quote
konfirm31 Posted May 23, 2015 Posted May 23, 2015 Trzymajcie kciuki za Pomi. Proszę o przesyłanie dobrych myśli w dużej ilości :) Quote
Mazowszanka13 Posted May 23, 2015 Posted May 23, 2015 Trzymajcie kciuki za Pomi. Proszę o przesyłanie dobrych myśli w dużej ilości :) O kurcze :) Jasne, że trzymamy ! Quote
malagos Posted May 23, 2015 Posted May 23, 2015 Trzymajcie kciuki za Pomi. Proszę o przesyłanie dobrych myśli w dużej ilości :) coś się ruszyło?............ Quote
konfirm31 Posted May 23, 2015 Posted May 23, 2015 Trzymajcie bardzo mocno. Jutro przyjeżdżamy z Panią(Warszawianka) do Krysi. Pani jest zainteresowana Pomi i chce ją poznać. Jak sobie obie przypadną do gustu, będzie to równocześnie wizyta pa. Pada mi komputer, i TZ bedzie go jutro podnosił. Mam nadzieję, że się uda. Jeśli nie - zadzwonię i powiem co i jak Kciuki potrzebne przez cały czas :) Quote
malagos Posted May 24, 2015 Posted May 24, 2015 Będzie dobrze, będzie dobrze, będzie dobrze.......... Quote
Mazowszanka13 Posted May 24, 2015 Posted May 24, 2015 Będzie dobrze, będzie dobrze, będzie dobrze.......... Tak,tak,tak :) Quote
malagos Posted May 24, 2015 Posted May 24, 2015 Krysiaaaaaaaaaa... Tu się czeka na informacjeeeeeeee...... Quote
konfirm31 Posted May 24, 2015 Posted May 24, 2015 Jest informacja :). Pomi pojechała do swojego domu. Zamieszka u przemiłej Pani Kasi, na Mokotowie. Pani młoda, sensowna i wyraźnie propsowa. Wymiziała wszystkie siedem psów Krysi, ale to Pomi skradła Jej serce :). Pani już miała sunię - ze schroniska. Żyły razem przez 6 lat. Niestety, sunia zachorowała na nowotwór, i pomimo leczenia - zmarła :( . To było rok temu. Pani raczej nie przegląda olx, ale tym razem, otworzyła. I....zobaczyła Pomi. Widać, były sobie sądzone :) Przyjechała ją poznać i....wyjechały obie. Domek rokuje bardzo dobrze - umowę na wszelki wypadek, zabrałam ze sobą :), podobnie jak adresatkę, taśmę do przypięcia psa w aucie - a Krysia, pożyczyła szeleczki podróżne. I....pojechały. Krysia Karniewska, ociera łzy(pokochała Pomi), ale i Jej spodobała się Pani Kasia :) i mówi, że malutka będzie miała najlepszy domek na Świecie. Że dziewczyny bardzo pasują do siebie. Dziękuję, Krysiu za opiekę nad sunieczką. Dałaś jej wspaniały DT :). Wieczorem, zadzwonię do Pani i spytam, jak minęła podróż i poproszę, żeby przesłała mi za jakiś czas zdjęcia Pomidorka we własnym domu. Będziemy w kontakcie :) Quote
Mazowszanka13 Posted May 24, 2015 Posted May 24, 2015 Ale super wiadomość ! Bardzo się cieszę, bo za dużo tych psów miałaś/masz na głowie Krysiu :) Quote
konfirm31 Posted May 24, 2015 Posted May 24, 2015 Ja też się bardzo cieszę, ze względu na Pomi. Teraz taki udane domki, potrzebne są dla Blusa i dla Aresa :) A Lerka? może niech jeszcze trochę poczeka? Byliśmy w sobotę z dziewczynami na działce u mojego brata. I on i bratowa, zgodnie twierdzą, że nie wolno(??) nam rozdzielić Lerki i Bliss. Bliss i Lerki....No, to co tu robić? Quote
malagos Posted May 24, 2015 Posted May 24, 2015 Uuu, ale super wieści! Pomi w domku, ho, ho! Gratuluję dobrej akcji, konfirm! Quote
Recommended Posts