Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ooooo.... nie taki z niego "latlerek"! ;) No, chyba że taki jak z Soni :)

Gratulacje za postępy - kroczki może i niewielkie, ale są i dobrze wróżą na przyszłość.

Posted

Ale kto? Malagos czy pies? ;)

my "oba" robim postępy :)

Ineczko, pamiętem o tych predylekcyjnych miejscach do gilgotek, i mam wrażenie, ze Pikuś jak tylko wejdę do kojca aż się przytula do ręki, tak na momencik. Potem sprawdza rękę, a jak pusta, kręci się, uskakuje w bok, wraca do budki, znów wychodzi. I tak jest różnica między zastraszonym psiątkiem sprzed 2 tygodni, a dziś.
Od wczoraj jeżdżę po południu do Przasnysza na rehabilitację i czasu zrobiło się mniej do Pikusia...
Posted

Musze się i Pikusia pochwalić - dziś przylgnął mi do nóg, dał się głaskać, wręcz łepek pchał pod rękę. Jutro podejdę do kojca z obróżką i psikadłem od pcheł, może się uda założyć obróżkę z krótką smyczką, a może i wyjść poza kojec?.. .

Posted

Musze się i Pikusia pochwalić - dziś przylgnął mi do nóg, dał się głaskać, wręcz łepek pchał pod rękę. Jutro podejdę do kojca z obróżką i psikadłem od pcheł, może się uda założyć obróżkę z krótką smyczką, a może i wyjść poza kojec?.. .

Super! :)

Powodzenia! :)

Posted

Pikuś podbiegł w podskokach, dał się głaskać, ale zanim mu zdążyłam zapiać obrożę, czmychnął. Po chwili znów podbiegł na pieszczotki, ale znieruchomiał w pewnym momencie i pokazał zęby. Do końca nie wiem, czy to taka zabawa, czy... Tomek patrząc z boku zapytał tylko, czy mocno mnie capnął, bo to tak wyglądało. Nie capnął mnie.

Posted

Łorety, to numerant... :/

A nie byłaś w stanie się zorientować na co w Twoim zachowaniu tak zareagował...?

Może się do niego wyszczerzyłaś, znaczy... uśmiechnęłaś? ;)

Posted

On ma ryjek na poziomie moich łydek, może czasem kolan, nie patrzy mi w twarz... Dziwny to piesek. Zapytałam ludzi ze wsi, z której był złapany do klatki łapki - przywlókł się za jednym z mieszkańców,facet taki raczej nie teges, u niego zakotwiczył, ale jak zaczął "odprowadzać " dzieci na przystanek szkolnego autobusu, zgłoszono go do gminy. Ponoć dzieci zaczęły się go bać, bo zaczepiał zębami, cokolwiek to znaczy.

Florentynko, a witamy Cię z Pikusiem serdecznie :)

Posted

Postępy siom, choć nie zaglądam co dzień do psiątka. Wczoraj byłam, radość ogromna, podskoki, ale gapa, zapomniałam tej nieszczęsnej obróżki zabrać, i nie założyłam. Każdą porcję żarełka przyjmuje  z godnością, mimo że w miseczce stoją jakieś resztki zupy, i miska chrupek pełna.

Dziś się obróżkujemy i fipreksujemy.

Posted

Obróżka założona, choć jak ją pokazałam psu, tu robił uniki, ale chcę pieszczotek zwyciężyła. Został wygłaskany, przytulał się, podskawiwał.Dostał miche i to jest chyba sens życia Pikusiowego :)

Posted

Widzicie, jak mało mnie na Dogomanii :(   Jeszcze kilka dni i będę bardziej czasowa. Na razie jestem codziennie u Pikusia, ale to na dłuższą metę nie wystarczy.

Wczoraj poszłam sama, z miseczką z domowym jedzeniem w reklamówce, smyczą i butlą wody na zmianę w jego kojcu.

Radość była na mój widok olbrzymia, piszczenie, skomlenie, wspinanie się na kraty. Reklamówki zostawiłam przed kojcem.

Woda była zmieniona, w misce miał jakąś  breję. Przypięłam smycz i otworzyłam kojec. Zero reakcji. Zachęcałam, wołałam, pokazałam miskę metr od kojca. Wyszedł, ale bardzo niepewnie się poczuł poza "swoim" terenem. Szarpnął się do tyłu, i pomyślałam wtedy, ze za luźno mu założyłam obrożę i ze mi ucieknie. Ale powolutku zrobił kilka kroków, znieruchomiał tak po swojemu i uciekł do kojca. Postawiłam mu świeże jedzenie, wygłaskałam, pogadałam i poszłam do domu.

Dziś kolejna próba, czekam tylko na powrót Tomka z weekendowego pleneru. We dwoje raźniej, poza tym to jednak 2 km w jedną stronę....

Za kilka dni chcę go wziąć do siebie - fajnie, jakby choć tę smycz opanował, i spacery.

Posted

No, to my mieliśmy odwrotnie ;). Ares niezbyt chciał wracać do boksu. Wolał psacerkować. Do boksu, wchodziliśmy więc oboje razem, tyle że ja potem wychodziłam, a on - zostawał.

Trzymam kciuki za udomowienie Pikusia :)

Posted

Nie wiem, jak z nim postępować... Wczorajszy mój ostrożny optymizm dziś diabli wzięli. Myślałam, że dziś będzie lepiej, ze śmielej opuści kojec, że choć kilka kroków zrobi. Micha pełna zabrana, parówka w kawałkach..

Nawet nie wyszedł z kojca... Delikatnie pociągałam, pokazywałam parówkę, dawałam kąski pod nos - brał i się cofał. Tomek wyciagną rekę, pies ją obwąchą, pomachał ogonem i...chciał capnąć.. Zawarczał, pokazał zęby.