ma Posted August 15, 2009 Posted August 15, 2009 porcja dzienna to 2-3% wagi idealnej doroslego psa. To wszystko dzieli sie na 3 czesci i jedna trzecia to mieso 1/3 to zboza i 1/3 to warzywa. Calosc najlepiej podzielic na 2-3 porcje na dzien. Quote
wire fox Posted August 15, 2009 Posted August 15, 2009 [quote name='ankael']Witam. Przepisy bardzo fajne, jednak nie wiem jaką porcję na dzień powinien dostać mój pies. Waży 9,5 kg, ma 12 miesięcy to cavalier. Już za parę dni będzie kastratem (względy zdrowotne-wnętorstwo). Ile gram mięsa w porcji na dzień powinien dostawać, ile gram ryżu i ile warzyw? Czy waga ryżu to ta przed gotowaniem, czy już po ugotowaniu? Bardzo byłabym wdzięczna za odpowiedź. Wy tu jesteście już doświadczonymi psiarzami, a ja dopiero raczkuję :roll:[/quote] Mój pies jest dorosły, ale waga dorosłego foksteriera jest podobna ok.10 kg . Jada dwa razy dziennie - rano i ok.15.00 - porcja poranna jest mała natomiast popołudniowa to objętość mniej więcej śniadaniowego talerzyka. Proporcja tak jak powyżej 1:3 ryż /kasza, makaron/, warzywa /np.wszystko co zawiera włoszczyzna bez cebuli i pora, buraki itp./ i mięso /wołowe, kurczak, od czasu do czasu wieprzowina/. Nie powinno się dodawać przypraw, cebuli, warzyw strączkowych a już napewno nie marynowanych :lol:. Myślę,że objętość sama dostosujesz do kondycji i apetetytu psa - ilości ruchu itp. Zdaj się trochę na własną intuicję. Powodzenia ! Quote
puli Posted August 17, 2009 Posted August 17, 2009 [quote name='roberto3']a jakie mięso kupujecie najczęciej?[/QUOTE]Jakie sie nawinie. (czyt. to co akurat jest w znosnej cenie) Monotonia w misce jest prostą droga do wszelkich nadmiarów, niedoborów, nadwrażliwosci, alergii, wydelikacen układu pokarmowego itd. itp. Najczesciej sie nawijaja ścinki wołowe z duża iloscia chrzastek, promocyjne kurczaki (całe albo udka), serca wołowe i wieprzowe (wieprzowina generalnie nie jest polecana ale jezeli pies czasami zje świnskie serca, to sie naprawde nie otruje ). Czasami sie trafia wiejska kura albo kawałek królika... Jezeli akurat mam lodówke zapchana chudym miesem,to dorzucam troche łoju wołowego (Tłuszcz psu jest niezbedny do przyswajania witamin i jako źródło energii) Generalnie nie podaje psom kurzych łbów ani podrobów ze wzgledu na zwiekszona zawartosc w nich szkodliwych substancji - tam kumuluja sie najwieksze losci metali ciezkich, pestycydów, antybiotyków itd... Chyba ze burki dostana w prezencie kure czy królika od mojej "podmiejskiej" rodziny Quote
aniaijaga Posted August 17, 2009 Posted August 17, 2009 witam, mam pytanie kupilam niedawno dla mojego psa kurze rzołądki i przyszedł czas żeby przyrządzić je mojej suni. I wlasnie zastanawiam sie co z nimi zrobic ? - może jakies propozycje ?(co dodać ) Quote
Koreksonowa Posted August 17, 2009 Posted August 17, 2009 My kupujemy udka z kurczaka bo są takie akurat, ani za chude ani za tłuste, do tego czasem wątrobę, raz mama siepołasiła na serca wieprzowe. Czasami tez wołowinkę gulaszową na której się moje szczenię wychowało i dlatego takie teraz przerośnięte jest :P Quote
jola123 Posted August 20, 2009 Posted August 20, 2009 a jaką rybę podajecie swoim psom i jak przygotowaną ? ps. a jak wogóle wyglądają te ścinki wołowe, które podajecie swoim psom? Quote
wire fox Posted August 20, 2009 Posted August 20, 2009 [quote name='jola123']a jaką rybę podajecie swoim psom i jak przygotowaną ? ps. a jak wogóle wyglądają te ścinki wołowe, które podajecie swoim psom?[/quote] Żadnej ryby - mój pies ryb nie lubi. Mięso gulaszowe wołowe -poprzerastane , z żyłami, kurczak - mięso i chrząstki, czasami wieprzowe. Quote
ewelinabuck Posted August 26, 2009 Posted August 26, 2009 ja swoim psom gotuje tak nie jest to jednoznaczny przepis: 1. kurczak czyli( albo korpusy albo jakies tam inne ) + makaron albo ryz lub pszenica do tego marchew,pietruszka seler najpierw wstawiam miesko troche sie pogotuje aby zmieklo pozniej do tego calego wywaru a gotuje kolo 2 kg miesa bo mam 3 sporawe pieski dosypuje ryz albo makaron albo pszenice to sie troszke pogotuje pozniej wylanczam palik i sobie stygnie i pęcznieje i tak mi wychodzi jedzonko na 3-4 dni dla moich psiorow 2.mieso z indyka (albo szyje indycze albo porcje rosolowe indycze-) wszystko jak sie ugotuje to obieram z miecha krpje drobie i takie tam znow wrzucam do tego gara skad wyjelam i dosypuje pszenice albo ryz no i oczywiscie sa tam juz ugotowane wazywka i tak jak w przepisie pierwszym troszke sie pogotuje i odstawiam az samo sobie napecznieje .mniej wiecej tyle samo miecha i innych dodatkow 3 ugotowana watrobka okolo 70dkg + makaron : przepis jednodniowy;) a ponadto surowe kosteczki jakies surowe miesko,nozki swinskie ,kurze lapki .filety rybne jeszcze najlepiej na pol zmrozone Quote
ssylwia Posted September 5, 2009 Posted September 5, 2009 ja swojemu jamnikowi najcześciej daje udko z kurczaka lub wolowinke do tego lyzka ryzu lub lyzka makaronu marchew, pietruszka jabluszko i lyzka oleju slonecznikowego :) wcina aż mu się uszy trzęsą ;) (mięsko gotuje a warzywa tre na tarce :) ) Quote
rev Posted September 8, 2009 Posted September 8, 2009 Ja zazwyczaj gotuję po prostu kurczaka z ryżem i warzywami, nic wymyślnego :eviltong: Quote
olekg89 Posted September 10, 2009 Posted September 10, 2009 W carrfourze czy jak to się pisze:evil_lol:Na stoisku mięsnym koło batonów dla psów.Są często w workach kości i ścinki mięsne (skóry z kury ,kurpusy) itd. za śmieszne ceny.Ostatnio za 64gr kupiłem prawie kg skór kurzych:multi: I za 1zł kości z indyka :crazyeye:dość bogato oblepione mięsem.Wszystko świerze.;) Quote
Koreksonowa Posted September 10, 2009 Posted September 10, 2009 Można do takiego tradycyjnego psiego gulaszyku (kurcczak+ryż/kasza+warzywa) zamiast kurczaka dać filet z mintaja? Akurat mam na stanie 2 filety których nie mam jak inaczej wykorzystać:D A dodam że mój pies mintaja lubi, kiedyś porwał niezupełnie rozmrożony kawałek ze stołu i zeżarł.. Quote
jola123 Posted September 10, 2009 Posted September 10, 2009 a jakie mięso wołowe? Tak mi się wydaje, że moja psina mało je tego mięska, a nie wiem jakie kupić żeby nie zbankrutować :roll: Quote
Koreksonowa Posted September 10, 2009 Posted September 10, 2009 My kupujemy gulaszowe. takie kawałki dobrego poprzerastanego mięska. Quote
rotek_ Posted September 12, 2009 Posted September 12, 2009 czy może ktoś ma przepis na jakąś papkę dla psów w schronisku co kilka dni daję każdemu psu konga wypełnionego karmą z puszki zastanawiam się czy można czymś tańszym zastąpić mięsko z galaretką...ale na tyle aby było to tak samo pyszne i pachnące Quote
olekg89 Posted September 13, 2009 Posted September 13, 2009 Ugotować ryż zmieszać z puszką dla psów.I zamrozić np.to się dłużej pomęczą:)Taki pomysł mi wpadł jako 1. Quote
Koreksonowa Posted September 13, 2009 Posted September 13, 2009 A takie mrożone zimne żarełko nie zaszkodzi? Do gotowania można nózki z kurczaka wrzucić, tanie, a fajna galareta się robi:) Quote
Putin Posted September 18, 2009 Posted September 18, 2009 Mój Potworek jest bardzo wybredny i nie wszystko chce jeśc ale wcale Mu się nie dziwię, rozpieszczony jest i od początku nauczony że pańcia mu gotuje smakołyki:p.Je różne rodzaje mięska od drobiu począwszy przez wieprzowinkę i wołowinkę na rybkach kończąc.Warzywa lubi surowe a nie gotowane, marchewke np zjada całą surową ale musi byc obrana i miec odkrojone koncówki, uwielbia jabłka, selery, banany,pietruszki i wiele innych różnosci......Jak gotuję mu posiłki to przeważnie raz na 2 dni.Około 2 kg mięsa gotuję w wodzie bez warzyw tak długo aż będzie miękkie, potem wrzucam do gotującego się mięsa 500 g makaronu i dalej gotuję ok 10 minut.Całośc odcedzam i mieszam tłuczkiem do ziemniaków żeby uzyskac papkę (dobrze wymieszac trzeba mięso z makaronem żeby nie wyżerał samego mięsa).Kości nie dostaje wogóle bo po nich choruje:puppydog:. Quote
PapryczkaChili Posted September 18, 2009 Posted September 18, 2009 [quote name='rotek_']czy może ktoś ma przepis na jakąś papkę dla psów w schronisku co kilka dni daję każdemu psu konga wypełnionego karmą z puszki zastanawiam się czy można czymś tańszym zastąpić mięsko z galaretką...ale na tyle aby było to tak samo pyszne i pachnące[/QUOTE] ja daję czasem serki waniliowe i zamrażam, albo jogurt naturalny, albo pasztecik (tylko to bardzo bardzo rzadko, bo tam są ludzkie przyprawy), albo serek topiony o smaku np. łososiowym (ale to podobno kaloryczne) - wszystko do konga i zamrażam - moje szaleją z radości jak trzymam coś takiego w ręce, a przygotowywać muszę po kryjomu i wkładać do lodówki, bo inaczej mi siedzą pod lodówką i piszczą ;) mintaja i inne rybki - daję, bo samego kurczaka ileż można jeśc ;) tak samo mięso wołowe - też najlepiej kupowac takie gulaszowe, bo tam też są te żyłki, i inne świnstwa, które ja zawsze sobie namiętnie wykrajałam, a dla psiaków to też jest w pożywieniu potrzebne ;) ostatnio w psim magazynie wyczytałam, że nawet można upiec mięsko i dac psiakom - tylko bez przypraw - robimy sobie udka i dla psiaka, tylko dla psiaka nieprzyprawione ;) wygodne to :) aha i czasem daję wędzone szprotki. bałam się tych ości, choc one taki bardzo delikatne są, więc staram się te największe usunąc i urywam głowy. moje psiaki to uwielbiają. a pani w sklepie powiedziała, że ludzie czesto to dla psiaków i kociaków kupują :) mniam, aż się głodna zrobiłam :D Quote
isabelle30 Posted September 19, 2009 Posted September 19, 2009 kup hurtem lapy kurze, ugotuj to dobrze, zmiel bez tych dlugich kosci w zwyklej maszynce zelmer diana. wymieszaj z warzywami. jak zastygnie zrobi sie sztywna galareta. nie zbankrutujesz bo lapy tanie sa, a psiaki dostana bardzo zdrowe i pozywne danie. proporcje : 1kg lap+ 1 litr wody. przy 5 kg mozesz dolac dodatkowy litr. moj pies (40kg) w taki sposob ma porcje na ladnych pare dni. czasem dodaje rybe - mrozona pange bo chyba najtansza szkoda ze nie moge trafic na takie skory w carrefourze. ale u rzeznika na bazarze kupuje scinki wolowe i glowizne cieleca po 5.90 za kg, a jak kupie wiecej to dostaje znizke i w promocji gnaty cielece. mozna dodawac takze serca, pluca, watroby, ozory itd. wychodzi tanio pozywnie i zdrowo Quote
Jami Posted September 27, 2009 Posted September 27, 2009 Witam. Na wiosnę/lato 2010 chcę wysterylizowac moją sukę. Mała bo 8 kg. Potrzebuję przepisu taniego oraz takiego, by jej nie tłuczył. Kiedy wzięłam ją ze schroniska 4 mies. temu ważyła 6,5 kg. a teraz 8 więc boję się o nadwagę. I jeszcze prosiłabym o dawkowanie. Z góry dziękuję! ;) Quote
MagYa^^ Posted October 14, 2009 Posted October 14, 2009 Witam, Ja gotuję swoim psom codziennie, chce czy nie... Muszę.. Kilogram ryżu i ok. 0,5kg. miesa mielonego (drobiowego). Ryż na mniej-więcej sypko (bywa czasami i marchewka w kostkę) Mielone duszę/podgotowuję na patelni w wodzie i rozdrabniam widelcem. Mieszam, dodaję oliwę lub olej. *Moje psy są zachwycone... Od czasu do czasu ryż mieszam z tuńczykiem. *Psy i koty są zachwycone :lol: Bywa również, że suchego Brit`a, Chow`Doga , Ariona polewam tuńczykiem, jak nie stoje z czasem.. - też wcinają. [U] Mam również pytanie od siebie - czy i czym można doprawiać mięsko? Jakimi ziołami, aby "podkręcić" smak? Majeranek? ...... ???[/U] Quote
an1a Posted October 14, 2009 Posted October 14, 2009 Piszesz: [quote name='MagYa^^'] *Moje psy są zachwycone...[/quote] Więc po co to? [quote name='MagYa^^'] [U] Mam również pytanie od siebie - czy i czym można doprawiać mięsko? Jakimi ziołami, aby "podkręcić" smak? Majeranek? ...... ???[/U][/quote] Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.