andromeda Posted November 14, 2010 Posted November 14, 2010 [COLOR=#000000][FONT=MS Shell Dlg 2]Imię mojemu shibie wybrał hodowca i tak zostało jakoś nie próbowałam wymyślać bo, po prostu pasowało do małego - Quest, Quescio, Quesciorek i czasami mówimy na niego Lordzik :) Drugi pies swoje imię ma od zastosowanego w Formule 1 systemu hamowania KERS. I takim o to sposobem nasza samojedka została - Kersi, Karsiaczek. Mam tez koty: Nielubiąca innych zwierząt kotkę o imieniu Kotek I Dyzia jej synka którego również nienawidzi. Kiedyś moje koty miały na imię Zygmunt, Stefan, Stefka, Jan, Bona.... [/FONT][/COLOR] Quote
ABCtresury Posted November 15, 2010 Posted November 15, 2010 Ja nie jestem zwolennikiem nadawania "ludzkich" imion dla psów i kotów. Moja suczka wabi się Margo-w sumie to nie wiem czemu,chyba bez konkretnego powodu. Ja wymyśliłem to imię a reszta rodziny zaakceptowała i tak juz zostało:) Teraz nie wyobrażam sobie że mogłaby miec inaczej na imię,każdy bardzo się przyzwyczaił. Quote
mychaaaaa Posted November 16, 2010 Posted November 16, 2010 Moja sunia nazywa się Laila - gdy do nas trafiła, miała już tak na imię i postanowiliśmy nie zmieniać :). Za to nasz kocurek - Oliver - nazywa się jak rudy kotek z Disneyowskiej bajki "Oliver i spółka". Quote
kasia_owczarzak Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 Moja dziewczynka zbyt długo czekała na swoje imię. Razem z moim chłopakiem szukaliśmy jakiegoś imienia, które od razu wpadnie nam w ucho. Wybraliśmy dwa: ja - Czina, Łukasz - Czelsi. Od razu postanowiliśmy, że bez względu na to, które wybierzemy, będzie ono pisane po polsku. Zrobiliśmy losowanie - przegrałam :sad: ale i tak nie dałam za wygraną. Nie chciałam nazwać jej Czelsi, ie wiem dlaczego, ale nie leżało mi to imię. Zrobiłam parę "sztuczek" znanych tylko kobietom i ... postawiłam na swoim :sweetCyb: Mam cudną Alaskankę o imieniu Czina :loveu: Łukasz powiedział, że jak kupi drugiego Alaskana (chłopca), to on mu wybierze imię - i kupił - Josziego :loveu: Teraz mamy dwie kochane psiny - Czinę i Josziego - oba imiona (w oryginalnej wersji) pochodzą z języka chińskiego :p [url]www.czina.pl[/url] Quote
Asia&Kleo Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 Ja razem z moimi rodzicami naszego kundelka nazwaliśmy Supeł. Jak trafił do nas, miał złamany ogon i wyglądał jak zakręcony. Kości się zrosły, a ogonek pozostał krzywy Obecnie, Supeł jest już z nami 8 lat.... Drugi pies- suka o imieniu Kleo(Kleopatra). Miała już tak napisane w książecce i nazywali ją tak w schronie. Wydaję mi się, że dali jej takie imię ze względu na uszyska, jak u psa faraona. A z Faraonem kojarzy się też Kleopatra:) Quote
Merrick Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 Tamlin nazywa się tak na cześć mojej ulubionej postaci z ''Sagi o Ludziach Lodu'', był tam taki jeden demon nocy, syn Lilith i Tajfuna :D Quote
Talucha Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 Ooo też uwielbiam tą sagę :D Imiona tam są świetne ^^ Quote
Daria_13 Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 Mój pies gdy go przyniosłam do domu miał 3 razy zmieniane imię. Na początku miał być MAD MAX, ale trudne do wypowiedzenia. Druga propozycja- Luter, ale gdy mama go zobaczyła, powiedziała wynocha mi z tym psem, bo chciała jamnika. Udało się ją przekonać i powiedziała, że za kare to ona wymyśli imię- piesek został ALLANEM. Mam jeszcze królika o bardzo typowym imieniu BUGS :) Quote
kasia_owczarzak Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 Zapomniałam o Małej :cool1: Mała jak była jeszcze w kościele miała imię Perełka, a że to imię źle mi się kojarzy, postanowiłyśmy z mamą je zmienić. Mama wybrała Czacza i przez parę dni funkcjonowało, ale jakoś nie leżało nam. Stwierdziłyśmy, że nie pasuje do niej i dopóki nie wymyślimy czegoś innego "tymczasowo" została Mała :lol: (w grę wchodziła różnica w wielkości między nią, a Cziną) W końcu obie z mamą dałyśmy spokój i została ... Mała :lol: [url]www.czina.pl[/url] Quote
mordecai Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 Mój psiak wabi się Ozzy, ale często skracamy do Oz. Znajomi mówią na niego też Louis (tak na niego mówiłyśmy z koleżanką pierwszego dnia jak go wzięłam i jeszcze nie miał imienia. Do dziś jakoś tak zostało, że dla niej to taki słodki Lui;)). Na początku chciałam go nazwać Chico ale moja mama uznała, że mu nie pasuje i ochrzciła go Ozzy na cześć Ozzy'ego Osbourne'a :D Quote
Koszmaria Posted January 10, 2011 Posted January 10, 2011 [quote name='ABCtresury']Ja nie jestem zwolennikiem nadawania "ludzkich" imion dla psów i kotów. Moja suczka wabi się Margo-w sumie to nie wiem czemu,chyba bez konkretnego powodu. Ja wymyśliłem to imię a reszta rodziny zaakceptowała i tak juz zostało:) Teraz nie wyobrażam sobie że mogłaby miec inaczej na imię,każdy bardzo się przyzwyczaił.[/QUOTE] mi kiedyś było to obojętne[nazywanie zwierząt ludzkimi imionami],ale od kilku lat mam spory uraz i wiem że moje zwierzaki nie będą mieć ludzkich imion. zasada ta się nie tyczy szczurów.ale one mają 'od kogoś' pełne imię i nazwisko;) był więc Pablo[Asmodeus Seminikiel Gucio Seth]Żeromski[z komiksu Bundz],Axl Rose[równie rudy i wredny co ludzki:P] a teraz jest Elvis Presley i Sid Vicious.niestety Siduś ze swoim ludzkim pierwowzorem ma wspólny kolor włosków,straszny z niego strachajło i trzęsiogon. Quote
kasia_owczarzak Posted January 13, 2011 Posted January 13, 2011 Moja była sąsiadka miała psa o imieniu Maciek. Dziwnie się go wołało, szczególnie na ulicy. Tak jak Wy, należę do osób, które nie lubią, jak psy noszą ludzkie imiona. Jeszcze jak jest to imię jest "obce" (inny kraj pochodzenia), to tak mnie nie razi, ale "nasze - ojczyste" - nie [url]www.czina.pl[/url] Quote
Naklejka Posted January 13, 2011 Posted January 13, 2011 Myśmy szukali tybetańskiego imienia na literkę "J", znalazłam Jetsan, czyli król. (czyt. Dżetsan) Imię trafione w 10 :D Quote
kingusssia_<3 Posted January 13, 2011 Posted January 13, 2011 mój piesek [mieszaniec dokładnie nie wiem jakich ras] wabi się Max. Na początku miał mieć na imię Gucio po moim pierwszym chomiku [*], ale w ogóle na nie nie reagował. Każdy z mojej rodziny nazywał go inaczej. Pewnego dnia mama wróciła z pracy i dołączyła się do wymyślania mu imienia. Nie trzeba było długo czekać. Mama zawołała: "Maxio!" i od razu się zjawił. Od tej pory nie było problemu. Nauczył się podstawowych komend: siad, łapa, nie rusz, leżeć. Ostatnio nawet próbował przeskoczyć koło hulahop. Nie zamieniłabym go na innego psiaka. ;P Quote
murakami Posted January 13, 2011 Posted January 13, 2011 Nasz Bono dostał w hodowli imię TAROT i jakoś tak nie moja bajka... Bono to imię, które czekało na naszego psa, zanim przyszedł na świat, ale jakby dostał w hodowli imię, które by nam przypasowało, to pewnie by zostało. Jego brat, drugi samiec z miotu, to TAKSON, troche lepiej i chyba tak się dalej nazywa. Bono to oczywiście z U2, ale przy okazji krótkie, wpadające w ucho i jakoś do rudego od razu pasowało. Quote
Koszmaria Posted January 14, 2011 Posted January 14, 2011 [quote name='kasia_owczarzak']Moja była sąsiadka miała psa o imieniu Maciek. Dziwnie się go wołało, szczególnie na ulicy. Tak jak Wy, należę do osób, które nie lubią, jak psy noszą ludzkie imiona. Jeszcze jak jest to imię jest "obce" (inny kraj pochodzenia), to tak mnie nie razi, ale "nasze - ojczyste" - nie [url]www.czina.pl[/url][/QUOTE] aczkolwiek nie wiem jak wy,ale nie przeszkadza mi jak dzielę imię z czyimś zwierzem:) mam na imię Ada[nie Adrianna ani Adelajda] i pewnie są wsie gdzie tak na imię ma co druga psina i co trzecia krowa... co nie zmienia faktu że dziwnie tak jakoś.jakoś do ofutrzonych[i nie] mordek mi nie pasują ludzkie imiona.jeszcze Kuba albo Lolek ale np.Jola? Quote
kasia_owczarzak Posted January 14, 2011 Posted January 14, 2011 [quote name='Koszmaria']aczkolwiek nie wiem jak wy,ale nie przeszkadza mi jak dzielę imię z czyimś zwierzem:) mam na imię Ada[nie Adrianna ani Adelajda] i pewnie są wsie gdzie tak na imię ma co druga psina i co trzecia krowa... co nie zmienia faktu że dziwnie tak jakoś.jakoś do ofutrzonych[i nie] mordek mi nie pasują ludzkie imiona.jeszcze Kuba albo Lolek ale np.Jola?[/QUOTE] Jak kupowaliśmy Josziego, to jego mama właśnie była, raczej jeszcze jest :p, moją imienniczką. Właściciel jak ją wołał "Kasia, Kasia", to jakoś dziwnie się czułam. Niby mi nie przeszkadzało, ale ... Nie wiem jak nazwać, to co poczułam. [URL="http://www.czina.pl"]www.czina.pl[/URL] Quote
ewtos Posted January 14, 2011 Posted January 14, 2011 [quote name='kasia_owczarzak']... Nie wiem jak nazwać, to co poczułam. [/QUOTE] Mój pies ma na imię Tosiek, imię Antoni wraca do łask dlatego na spacerach jak muszę to wołam Toniek . A u nas na osiedlu jest spanielka -Gosia , tak jak moja córka :p. Quote
Koszmaria Posted January 14, 2011 Posted January 14, 2011 [quote name='kasia_owczarzak']Jak kupowaliśmy Josziego, to jego mama właśnie była, raczej jeszcze jest :p, moją imienniczką. Właściciel jak ją wołał "Kasia, Kasia", to jakoś dziwnie się czułam. Niby mi nie przeszkadzało, ale ... Nie wiem jak nazwać, to co poczułam. [URL="http://www.czina.pl"]www.czina.pl[/URL][/QUOTE] hm,szybkie mówienie 'kasia-kasia-kasia' to się tak na kaczki woła,tak jak na koty 'kici-kici': D z kolei na wsi pod Oświęcimiem na świnie mówi się luśka[pewnie od locha,loszka],a to niby zdrobnienie od 'Lucyny jest. Quote
neshia Posted January 20, 2011 Posted January 20, 2011 Kochana sunia nosi imię Nikozja, głównie dlatego, że imię Nika zrobiło się zbyt popularne, a właśnie takie miała mieć nadane prawie 7 lat temu, kiedy wzięłam ją ze schronu. Samiec, mały rozbójnik, w czasie kiedy nie nazywamy go "wrednym gadem" :evil_lol: nosi dostojne imię Northon. Przy wychowywaniu oraz szkoleniu używam form krótkich, tj. Nika oraz North. Reagują na oba :lol: Quote
Paulix Posted January 20, 2011 Posted January 20, 2011 Moje psy - Tobiasz (Tobik) i Wiktoria (Wika) są efektem połączenia wyobraźni kilkulatki i braku pomysłu rodziców :lol: Quote
Qeeriefire Posted January 20, 2011 Posted January 20, 2011 Moja psina wabi się Nela . Na początku nie mieliśmy pomysłu jak ją nazwać , ale jakoś z dnia na dzień przyszła myśl aby była to Nela ;) Quote
Sandra&ABC Posted January 23, 2011 Posted January 23, 2011 U nas dog -Amon - od boga wojny ( nie wiem co mnie podkusiło...nigdy więcej 'walecznych' imion) :D Ale do niego akurat pasuje, jamnik [*] -Bruno- jak go dostałam to akurat w tv leciał serial 'na dobre i na złe' :P a poprzedni pies -mix dobka i terriera wabił się Kryzys :D ... bo jak był mały to miał kryzys tymczasowy: wyglądać jak dobek czy jak terrier? :D Quote
Koszmaria Posted January 23, 2011 Posted January 23, 2011 [quote name='Merrick']Tamlin nazywa się tak na cześć mojej ulubionej postaci z ''Sagi o Ludziach Lodu'', był tam taki jeden demon nocy, syn Lilith i Tajfuna :D[/QUOTE] Tam Lin to postać elfa z legendy celtyckiej...;-) ładnej i romantycznej legendy zresztą. Quote
Recommended Posts