Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam ;) czy ktoś mógłby pomoc określic wagę psiaka w przyszłości? Obecnie ma 7 tygodni i wazy ok 3,5kg. Nie mam pojęcia jakie porcje karmy powinien dostawać piesek, bo w tabelce jest waga dorosłego psa. Dziękuje za pomoc ;)

image.jpeg

• Replies 882
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Royal to przereklamowane świństwo. Jeżeli już musisz dawać karmę a nie mięso to kup jakąś lepszą, bezzbożową choć ja uważam, że dla rosnącego szczeniaka najlepsze jest mięso. Dla dorosłego tez. Ja tak swoje karmię już blisko 50 lat a mam zawsze kilka psow i to dużych - ONki i rottweilery i jakoś daję radę nawet teraz na emeryturze.

A wcześniej pracowałam, miałam w porywach 4 psy i też jakoś dawałam radę karmić je naturalnie a nie sypać bobków jak kurom ziarna.

Posted

Mimo to jestem zdecydowana na suchą karmę. W najbliższym czasie zmienię na jakąś z lepszej półki. Ale póki co mały je royala, a ja nie jestem pewna co do porcji. Jeśli będzie ważył ok 18kg, powinien jeść 214g dziennie. Na jeden posiłek wychodzi więc około pół szklanki. Ale po zjedzeniu tego piesek wygląda jakby połknął balon! Czy te porcję nie są za duże dla takiego maluszka?

Posted

Polecam Ci zmienić karmę na bezzbożową. Wachlarz dobrych karm jest szeroki, ale ja np. ufam sklepie Bogusi (kocimiętka) - tam masz większość sprawdzonych karm.

Psiak nie wiadomo, ile będzie ważył, najlepiej po prostu obserwować psa - czy jest najedzony, czy jeszcze szuka czegoś do jedzenia ;).

Posted

Nie, podawaj mu 3-4x dziennie porcje, ale metodą prób i błędów zobaczysz czy podajesz za dużo ("wygląda jakby połknął balon"), czy za mało (bo szuka jedzenia). Ja jestem zwolenniczką podawania mniejszych porcji, ale częściej ;).

Posted

Kochani przedstawiam Wam Lili, to szczeniak około 8 tygodni:) Mama to podobno buldog francuski a tata jest nieznany. Zastanawiam się jak duża urośnie Lili i czy będzie masywnym psem po mamie. a Wy jak uważacie? Pozdrawiam :)

FB_IMG_1472108016330.jpg

Posted

Nie potrafię określić wagi docelowej szczeniak, ale wiem na pewno, że winogrona są szkodliwe nawet dla dorosłych psów, o maluchach nie wspominając, więc jej ich nie podawajcie. 

• Upvote 1
Posted

Spokojnie mała nie zjadła winogrona. Były tylko użyte aby chwilkę ja zainteresować, udało jej się tylko liznąć:)

Szukam jakiejś podpowiedzi co do docelowej wagi gdyż nie wiem ile karmy jej podawać. Czasem ilość karmy która jej podaje zostaje i jej nie dojada czasem mam wrażenie że jest dalej głodna. A z kolei tabele na karmach odnoszą się zawsze do docelowej wagi szczeniaka...

• 4 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

Ale śliczny pies,czy on jest Twój?

Napisz o nim coś więcej,bo zapytałaś jedynie czy będzie duży.

Gdzie on teraz przebywa i jak wygląda?Wstaw proszę jakieś zdjęcie.

• 4 months later...
Posted

Chce ją wziąć ze schroniska. Na tym zdjęciu ma 5 tygodni. Rodzice są nieznani. Prawdopodobnie jest kundelkiem albo mieszańcem. Łapki ma grube, ale wiem, że to nie zawsze się sprawdza, jeżeli chodzi o wielkość psa.

58e00215e8106_Minka1(Kopiowanie).thumb.jpg.e8ff0e90c643e04f55ec938475205330.jpg

Posted

A widzisz tu gdzieś szklaną kulę? :)Poza tym - mieszaniec=kundelek.

W przypadku rasowego psa - można przewidzieć,a nawet znać jego wielkość w wieku dojrzałym - z niewielkim marginesem błędu.W tym przypadku - to niewiadoma.

A uzależniasz zabranie jej od ewentualnej wielkości?Słoniem,ani lwem nie będzie...a morduchnę ma do zacałowania.

Posted

Tylko grzecznie zapytałam, ponieważ wiele osób mówi, że zależy od łapek, że jak grube i długie to pies będzie duży.
Mieszkam w mieszkaniu, dlatego nie chce bardzo dużego psa. Tak max 50 cm jak by miała to by było dobrze. Mam suczkę, która ma 40 cm, wiec większa też wchodzi w grę, ale np. nie taka jak labrador.

Posted

Nie ma szans precyzyjnie określić ile będzie miała. W bloku można mieć także większe psy np ja mam landseera (68-72 cm suki) i powoli ale jednak wchodzi po schodach na 3 piętro bo blok niski i nie ma windy. I mam mieszkanie 50 m2. Ale oczywiście trzeba uwzględnić ich potrzeby i ja rano muszę wstać godzinę wcześniej by pies miał min 50 min spacer - inaczej niestety szczeniak szkuci. Po pracy też przed obiadem 1h spacer bez względu na warunki atmosferyczne.