Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 340
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Felka z Bagien']Trzeba umieć czytać ironię.:diabloti:[/QUOTE]

myślę że w takiej sytuacji ironia/sarkazm jest nie na miejscu :shake:

Posted

W komentarzach do pierwszego zlinkowanego artykułu jest info, że facet ma już wyrok w zawieszeniu za przemoc wobec żony. Jeśli to prawda, będzie mu się trudniej wykręcić od odpowiedzialności. Bardzo jestem ciekawa dalszego ciągu.

Posted

[quote name='Afryka']W komentarzach do pierwszego zlinkowanego artykułu jest info, że facet ma już wyrok w zawieszeniu za przemoc wobec żony. Jeśli to prawda, będzie mu się trudniej wykręcić od odpowiedzialności. Bardzo jestem ciekawa dalszego ciągu.[/QUOTE]

no..tylko że nie mogą mu odwiesić tamtej kary za skopanie kota. Niestety.

Posted

[quote name='Luzia']myślę że w takiej sytuacji ironia/sarkazm jest nie na miejscu :shake:[/QUOTE]
To poczytaj od początku,jak to jaja kotu chce odstrzelić sąsiad, którejś z tych Cziczi,czy Faustus.Już ręce opadają, co one piszą.

Posted

[quote name='Felka z Bagien']Trzeba umieć czytać ironię.:diabloti:[/QUOTE]
no super, tylko ciekawe jak ta Twoja ironia się ma do mojej wypowiedzi.

Posted

jest jakis prawnik na sali? czy to nie jest tak, że jak się na zawieszeniu popełni przestępstwo, to zawieszenie ulega odwieszeniu? ale czy chodzi o przesępstwo z takiego samego artykułu, czy wszystko jedno? no i jak dokładnie z tym jest?

Posted

[quote name='sleepingbyday']jest jakis prawnik na sali? czy to nie jest tak, że jak się na zawieszeniu popełni przestępstwo, to zawieszenie ulega odwieszeniu? ale czy chodzi o przesępstwo z takiego samego artykułu, czy wszystko jedno? no i jak dokładnie z tym jest?[/QUOTE]

Kodeksowo to wygląda tak:

art. 75kk:
§ 1. Sąd zarządza wykonanie kary, jeżeli skazany w okresie próby
popełnił podobne przestępstwo umyślne, za które orzeczono prawomocnie
karę pozbawienia wolności.

§ 2. Sąd może zarządzić wykonanie kary, jeżeli skazany w okresie próby
rażąco narusza porządek prawny, w szczególności gdy popełnił inne
przestępstwo niż określone w § 1 albo jeżeli uchyla się od uiszczenia
grzywny, od dozoru, wykonania nałożonych obowiązków lub orzeczonych
środków karnych.

§ 3. Sąd może zarządzić wykonanie kary, jeżeli skazany po wydaniu
wyroku, lecz przed jego uprawomocnieniem się, rażąco narusza porządek
prawny, a w szczególności gdy w tym czasie popełnił przestępstwo.

§ 4. Zarządzenie wykonania kary nie może nastąpić później niż w ciągu 6
miesięcy od zakończenia okresu próby.

O ile dobrze przeczytałam tu na forum i o ile prawdą jest co napisano w artykule, to jeśli facet ma wyrok w zawieszeniu za znęcanie się nad rodziną, to jeśli dostanie za znęcanie się nad zwierzętami pójdzie siedzieć i za żonę, i za kota, choć to zależy od sądu, ale biorąc pod uwagę zainteresowanie mediami nie powinno mu się upiec.
No, ale na razie sprawa pozostaje w toku i trzeba czekać na to co policja "zarządzi", bo od tego co stwierdzą wszystko zależy...

Posted

[quote name='czi_czi']Jak najbardziej mogę pozwolić mojemu psu na gonienie kotów [B]PO MOJEJ DZIAŁCE. Bo tylko tu mu pozwalam jakbyście nie doczytały. [/B]Nie życzę sobie żeby koty sąsiada srały mi do kwiatków. A srały i to potężnie. Kocie gówna śmierdzą przeokrutnie, przynajmniej ja mam bardzo wyczulony węch jeśli o nie chodzi. I naprawdę mało przyjemne jest robienie wiosennych porzadków i wyciąganie z ziemi co rusz umorusanej w kupie ręki.

Błagam was, jakie konsekwencje ktokolwiek będzie miał z tego że jego pies pogonił kota :D rzucacie martwymi przepisami które jeszcze jako tako można odnieść do zwierzyny dzikiej typu sarny, zające, ale nie do kotów czy myszy :D tym bardziej na obrzeżach miasta gdzie mieszkam :D rozbawiłyście mnie

włascicielom kotów każecie obcinać pazury swoim ulubieńcom i zakładać kagańce? koty świetnie polują na zagrożone gatunki ptaków w końcu ;)

i podkreślę enty raz- nie popieram znęcania się na zwierzętami i w życiu gdyby nie daj boże doszło do takiej sytuacji nie kopałabym kota i nie zostawiła go żeby zdychał[/QUOTE]

To tak dla przypomnienia!
Przed chwilą własnie wyrwałam mojemu psu z pyska kota, kota,z którym żyje od prawie 4 lat w jednym domu.Najpierw był kot, potem bokser.Więc ,co jak co, wiem nieco na temat relacji psio=kociej i jak te "zbliżenia" wyglądają.Więc możecie kochane pisać o śmierdzących gównach nieskończenie,o odwoływaniu psów gdy ten goni kota.Ale nikt nie napisał co się robi gdy pies trzyma w pysku kota.

Posted

[quote name='czi_czi']Jak najbardziej mogę pozwolić mojemu psu na gonienie kotów [B]PO MOJEJ DZIAŁCE. Bo tylko tu mu pozwalam jakbyście nie doczytały. [/B]Nie życzę sobie żeby koty sąsiada srały mi do kwiatków. A srały i to potężnie. Kocie gówna śmierdzą przeokrutnie, przynajmniej ja mam bardzo wyczulony węch jeśli o nie chodzi. I naprawdę mało przyjemne jest robienie wiosennych porzadków i wyciąganie z ziemi co rusz umorusanej w kupie ręki.

Błagam was, jakie konsekwencje ktokolwiek będzie miał z tego że jego pies pogonił kota :D rzucacie martwymi przepisami które jeszcze jako tako można odnieść do zwierzyny dzikiej typu sarny, zające, ale nie do kotów czy myszy :D tym bardziej na obrzeżach miasta gdzie mieszkam :D rozbawiłyście mnie

włascicielom kotów każecie obcinać pazury swoim ulubieńcom i zakładać kagańce? koty świetnie polują na zagrożone gatunki ptaków w końcu ;)

i podkreślę enty raz- nie popieram znęcania się na zwierzętami i w życiu gdyby nie daj boże doszło do takiej sytuacji nie kopałabym kota i nie zostawiła go żeby zdychał[/QUOTE]

Kot wolno żyjący jest wedle prawa traktowany jak dzikie zwierze ;)

Posted

[quote name='Felka z Bagien']To tak dla przypomnienia!
Przed chwilą własnie wyrwałam mojemu psu z pyska kota, kota,z którym żyje od prawie 4 lat w jednym domu.Najpierw był kot, potem bokser.Więc ,co jak co, wiem nieco na temat relacji psio=kociej i jak te "zbliżenia" wyglądają.Więc możecie kochane pisać o śmierdzących gównach nieskończenie,o odwoływaniu psów gdy ten goni kota.Ale nikt nie napisał co się robi gdy pies trzyma w pysku kota.[/QUOTE]
Wydaje się komendę "puść";)

Posted

[quote name='Felka z Bagien']
Ale Czi_czi jest w porządku?Tak? Doczytaj kochanie, a potem pisz![/QUOTE]
a możesz mi odpowiedzieć po prostu na pytanie, co ma moja wypowiedź do Twojej odpowiedzi?

Posted

[quote name='Kyu']Kodeksowo to wygląda tak:

art. 75kk:
§ 1. Sąd zarządza wykonanie kary, jeżeli skazany w okresie próby
popełnił podobne przestępstwo umyślne, za które orzeczono prawomocnie
karę pozbawienia wolności.

§ 2. Sąd może zarządzić wykonanie kary, jeżeli skazany w okresie próby
rażąco narusza porządek prawny, w szczególności gdy popełnił inne
przestępstwo niż określone w § 1 albo jeżeli uchyla się od uiszczenia
grzywny, od dozoru, wykonania nałożonych obowiązków lub orzeczonych
środków karnych.

§ 3. Sąd może zarządzić wykonanie kary, jeżeli skazany po wydaniu
wyroku, lecz przed jego uprawomocnieniem się, rażąco narusza porządek
prawny, a w szczególności gdy w tym czasie popełnił przestępstwo.

§ 4. Zarządzenie wykonania kary nie może nastąpić później niż w ciągu 6
miesięcy od zakończenia okresu próby.

O ile dobrze przeczytałam tu na forum i o ile prawdą jest co napisano w artykule, to jeśli facet ma wyrok w zawieszeniu za znęcanie się nad rodziną, to jeśli dostanie za znęcanie się nad zwierzętami pójdzie siedzieć i za żonę, i za kota, choć to zależy od sądu, ale biorąc pod uwagę zainteresowanie mediami nie powinno mu się upiec.
No, ale na razie sprawa pozostaje w toku i trzeba czekać na to co policja "zarządzi", bo od tego co stwierdzą wszystko zależy...[/QUOTE]

Zależy co dokładnie dostał za to znęcanie się nad rodziną.

Ale jest ogólnie rzecz biorąc tak, że obligatoryjne zarządzenie kary warunkowo zawieszonej może mieć miejsce w razie spełnienia dwóch warunków:
1) ten skazany znowu popełni w okresie próby podobne przestępstwo umyślne, podobne do przestępstwa za które wymierzono mu karę z warunkowym zawieszeniem jej wykonania
2) sąd [B]wymierzy mu za to przestępstwo karę pozbawienia wolności [/B](no i wyrok musi nabrać prawomocności)- [I]kto wymierza karę pozbawienia wolności za skopanie kota?[/I] [I]jeśli nawet teraz by to przeszło to w apelacji by wygrał moim zdaniem[/I]

Fakultatywnie z kolei (czyli sąd może, ale nie musi) w sytuacji rażącego naruszania przez skazanego porzadku prawnego w okresie próby, uchylania się od nałożonych na niego obowiązków, dozoru itd albo w razie rażącego naruszania porządku prawnego w okresie przed uprawomocnieniem się wyroku skazującego

Jak dla mnie to kary mu nie odwieszą. Żenująco prosta linia obrony. Ale zawsze może być inaczej ;) za odstrzelenie wilków ostatnio niezłą karę dostali może tutaj też się sąd popisze

[quote name='Luzia']Kot wolno żyjący jest wedle prawa traktowany jak dzikie zwierze [IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images/smilies/icon_wink.gif[/IMG][/QUOTE]

Wierz mi, koty które do mnie przychodziły zdecydowanie nie są wolno żyjące

Posted

Umiesz czytać to co skopiowałaś?
To nie zależy od tego (nie co), ale ile dostał? ( Najmniejszym wyrokiem za znęcanie nad rodziną są 3 miesiące p/w/)
To czy faktycznie kare mu odwieszą zależy tylko od tego jak zostanie zakwalifikowane zajście z kotem.
Moim skromnym zdaniem...

Posted

[quote name='Kyu']
To czy faktycznie kare mu odwieszą zależy tylko od tego jak zostanie zakwalifikowane zajście z kotem.
Moim skromnym zdaniem...[/QUOTE]
tak samo myślę, bo albo czyn podobny/taki sam jak ten, za który jest kara w zawieszeniu, albo inny, rażąco naruszający porządek prawny. chyba, że dostanie za skopanie kota grzywnę i nie będzie jej chciał zapłacić.

Posted (edited)

[quote name='Kyu']Umiesz czytać to co skopiowałaś?
To nie zależy od tego (nie co), ale ile dostał? ( Najmniejszym wyrokiem za znęcanie nad rodziną są 3 miesiące p/w/)
Moim skromnym zdaniem...[/QUOTE]

Moim skromnym zdaniem to naucz się czytać. Nigdzie nie napisałam że to co zostało napisane przez ciebie jest błędne.

Poza tym radzę zajrzeć do komentarzy do tego artykułu. Niekoniecznie zależy od tego jak zostanie zkwalifikowane zajście z kotem. Wyróżnia się obligatoryjne i fakultatywne "odwieszenie kary"

Nikt za skopanie kota które nie jest w żadnym wypadku celowe- bo moim zdaniem to wygląda jakby facet chciał kotkę wykopać z pyska psa, a nie się nad nią ze szczególnym okrucieństwem znęcał- nie orzeknie kary pozbawienia wolności. Nie za takie przypadki ją sie orzeka. Co innego gdyby szedł, zobaczył kota, poszczuł na niego psa i dodatkowo dla frajdy zaczął po kocie skakać. No ale zobaczymy co powie II instancja ;)

Edited by czi_czi
Posted (edited)

Może chociaż ten debil jakiś mandat dostanie za to że to bydle nie miało kagańca, z 500 zł , bardziej to chyba nim wstrząsnęło niż jakaś kara w zawieszeniu. U nas też takie psy chodzą bez kagańca z ludzmi ,którzy nie umieją sobie z nimi poradzić . Raz pit bull zerwał się ze smyczy latał po podwórku , po czym pogryzł mojego psa . Od właściciela usłyszałam ,,,że on się tylko chciał bawić''. Psa kupił ich syn a jak wyjechał na studia zostawił rodzicom.Gdy pies był szczeniakiem, szczuli go na kota, kot podrapał go w pysk a koledzy chłopaka kopnęli kota ,,że aż wyleciał na drzewo '' Taki biedny piesek . Raz się wyrwał właścicielce, próbowała go złapać to ją ugryzł w rękę . Pies często się zrywał ze smyczy, na szczęście ci ludzie otrzymali mandat i jakoś nauczyli się nad nim panować. Sama nie zgłosiłam sprawy na straż miejską, ponieważ lubie psy .

Edited by Marta1990
Posted (edited)

Ostanio też inny pies zaatakował psa mojej koleżanki. Również nie miał kagańca i nie umieli sobie z nim poradzić. Rozerwał mu cały brzuch . 2 lata wcześniej również go pogryzł. Wtedy to mama mojej koleżanki zrobiła taką awanturę, wlaściciele pit bulla powiedzieli że oni jej tego nie podarują jak zglosi na policje, sprawę zgłosiła, i przez pewnien czas pitbul chodził w kagańcu . Jednak ostatnio znów pogryzł . Dziewczyna totalnie nie mogła sobie z nim poradzić , pies nie chciał puścić , a jak puścił to chciał się rzucić na właścicielkę. Pies koleżanki przeżył ale nie mógł chodzić taki był pokaleczony. Teraz mojej mamy koleżanka chciałaby aby oddali za wizytę u weterynarza a to był nie mały koszt. Odkąd zdarzył się ten wypadek pit bull chodzi w kagańcu. Ciekawe na jak długo. Wiem ,że nie wszystkie psy uznawane za rasy agresywne są takie , tak jak nie wszystkie koty to chodzące i srające zło , ale ich właścicielom czasami rozumu brakuje, jak mój pies jest agresywny to nosi kaganiec i tyle.

Edited by Marta1990
Posted

Dlatego ja też jestem zdania że najlepiej działa mocne trzepnięcie po kieszeniach niż pozbawianie wolności. W takich sytuacjach powinny być nakładane wysokie kary pieniężne, prace społeczne itd