Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Złe wieści... DT Besta ma problem, Beścik powarkuje i podgryza jedenastoletnią córkę państwa... Dziewczynka się boi, płacze, nie chce spać w swoim pokoju... Państwo się nie poddają jeszcze, ale zapowiedzieli, że jeśli przez weekend majowy się nie poprawi lub pogorszy ta sytuacja, to Beścik będzie musiał wrócić do hoteliku...
Tłumaczyłam, że on tak reaguje na nowych ludzi i że stres, ale... Z drugiej strony rozumiem - dziecko jest ważniejsze dla nich od psiaka, którego znają jeden dzień :(
Co do wizyty - chcę po prostu mieć czyste sumienie, że sprawdziłam to i potwierdziłam,żeby nikt nam nie zarzucił, że się poddaliśmy bez walki :)

Posted

Z naszej strony (mam nadzieję, że mogę wypowiadać się ogólnie.....jak nie to proszę oponować ;)) na pewno zarzutów nie będzie, bo jak coś jest nieodwracalne, to jest nieodwracalne i tyle, ale jeśli chcesz mieć czyste sumienie, to już wybór należy tylko i wyłącznie do Ciebie :)

Niedobrze....:( Państwo przynajmniej dają mu czas, a nie proszą o natychmiastowe zabranie....Może to chwilowe, może po prostu jest zdezorientowany, wystraszony nową sytuacją:roll:

Posted (edited)

Ja wczoraj miałam horror - płyta gazowa stanęła w płomieniach.
Jest strasznie stara i nastąpił wyciek gazu wszystkimi otworami... Musiałam zakręcić główny zawór i kupić na cito nową.
Sorki,że mnie nie było na wątku ale cały czas byłam w kontakcie telefonicznym z Natalią.

Edited by ewu
Posted (edited)

Strasznie się zmartwiłam oczkami Besta, chociaż najbardziej się bałam ,że ktoś go okaleczył.....:(
Wrodzone kalectwo jest dla niego łatwiejsze, jeśli słowo "łatwiejsze" jest stosowne...
Rozumiem postawę Państwa z dt , faktycznie dziecko może źle reagować na przejawy agresj(nawet w zabawie)... Gdyby Best dostał więcej czasu wszystko by się pewnie ułożyło ale nie można od ludzi wymagać żeby ich własne dziecko nie czuło się bezpiecznie w domu.
Chyba Best potrzebuje opieki dorosłych ludzi.
To dzieciak , który ze strachu czy dla zabawy pokazuje ząbki.
Biedak niczego nie widzi, jakiś ruch bez wcześniejszego ostrzeżenia głosem może go przestraszyć i wtedy kłapie...

Edited by ewu
Posted

Ciotki, co z małym?
Niestety tak czasem jest, że znajduje się DT, ale psiaki się nie zaakceptują albo tak jak w tym przypadku jest problem, bo dziecko się boi psa....Tak się po prostu dzieje....
Wydaje mi się, że najbardziej rozsądne wyjście z tej sytuacji, to mieszkanie Besta w hoteliku i bardzo intensywne ogłaszanie chłopaka, szukanie mu domu, bo on niedługo oszaleje w związku z tymi zmianami, to już 6 miejsce od 2 tygodni,w którym się znajduje :(

Posted

hej!
co post, top nowina... No, ale zmiany nie sa na gorsze, wiec dramatu nie ma, dt nie wypalił, trudno darmo, zdarza sie bez niczyjej winy czy złej woli taki scenariusz.

mam pytanie o opis od weta - tam jest info o skręcie szyi. o co kaman?

Posted

[quote name='natalia.aleksandrov']skręt szyi: Best często przekrzywia główę, wet podejrzewa, że to może, ale nie musi być neurologiczne. powiedział, ze nie ma na razie potrzeby robienia np. tomografu; byc moze Best urodzil sie troszeczke 'inny' niz reszta psiakow :)

A wet nie pomyślał ze ponieważ pies jest ślepy to trochę innymi zmysłami ogarnia otaczającą go rzeczywistość i np słuch ma mega wyczulony ?
A jak słuch ma mega wyczulony to i głowę skręca żeby lepiej "widziec" i "wiedziec" ?

Mój ślepy od urodzenia pies tak własnie robi często przekrzywia głowę - nikt nigdy nie sugerował że ma skręt szyi.
W zasadzie wszystkie ślepe psy "często przekrzywiają głowę" - to tak na marginesie.

A może jakies nowe zdjęcia Besta ?

Posted

Maupa4 napisał(a):
A wet nie pomyślał ze ponieważ pies jest ślepy to trochę innymi zmysłami ogarnia otaczającą go rzeczywistość i np słuch ma mega wyczulony ?
A jak słuch ma mega wyczulony to i głowę skręca żeby lepiej "widziec" i "wiedziec" ?

Mój ślepy od urodzenia pies tak własnie robi często przekrzywia głowę - nikt nigdy nie sugerował że ma skręt szyi.
W zasadzie wszystkie ślepe psy "często przekrzywiają głowę" - to tak na marginesie.

A może jakies nowe zdjęcia Besta ?

Wg mnie to jest przyczyną skręcania szyi.
To jest zresztą logiczne:)

Posted

Tez tak myslalam, ze to od tego, ale on bardzo charakterystyczne te glowe przekreca i czesto - zapytalam weta czy to wlasnie nie jest tylko nasluchiwanie, wg niego nie. No ale nie jest to wazne, Best jest uroczy i cudowny :)
Nowe zdjecia beda niebawem, ja na razie mam duzo roboty na uczelni - postaram sie, by ktos je zrobil, skoro ja nie moge. A jesli nie bedzie chetnych - po weekendzie majowym porobie mu owe fotki :)

Posted

[quote name='natalia.aleksandrov']Tez tak myslalam, ze to od tego, ale on bardzo charakterystyczne te glowe przekreca i czesto - zapytalam weta czy to wlasnie nie jest tylko nasluchiwanie, wg niego nie. No ale nie jest to wazne, Best jest uroczy i cudowny :)

No to pewnie zaraz zacznie sie wojna :)

Natalia.aleksandrov - a ile lat ma ten Twój wet a przede wszystkim jakie ma doświadczenie jeżeli chodzi o niewidome psy ?
Bo ile Ty masz lat to ja pi razy drzwi z niewielką pomyłka to wiem dzięki Twoim wpisom. Na temat Twojego doświadczenia w ogóle jeżeli chodzi o psy a zwłaszcza niewidome psy to też sporo wiem. Też dzięki Twoim wpisom.

Chcesz Besta badac na milion sposobów za cudza kasę - to go badaj.
Chce Twój wet "poeksperymentowac" sobie na Beście robiąc mu milion niepotrzebnych badań za cudzą kasę - bo trafił mu się ślepy piesek - to jak znajdą się "darczyńcy" to niech sobie bada za ich i Twoim przyzwoleniem.
Tylko po co ? Dla jego i Twojej "chwały" ?

[quote name='natalia.aleksandrov']
Nowe zdjecia beda niebawem, ja na razie mam duzo roboty na uczelni - postaram sie, by ktos je zrobil, skoro ja nie moge. A jesli nie bedzie chetnych - po weekendzie majowym porobie mu owe fotki :smile:

No własnie - zawsze problem z czasem i zdjęciami.
Zawsze - na każdym Twoim watku.
Wzięłas psa pod opiekę to się nim opiekuj i zajmuj a nie upychaj psa gdziekolwiek i pław się w glorii chwały. I nie tłumacz ze teraz to nie bo Ty masz "majowy weekend".

I tak qwoli wyjasnienia - ślepego szczeniaka zaadoptowałam tu z dogo sześc i pół roku temu. Podjęcie decyzji o adopcji zajęło mi osiem godzin. Zorganizowanie sobie samej jazdy czyli transportu do schroniska zajęło mi kolejne parę godzin. Po 48 godzinach od podjęcia decyzji - tuż przed świętami Bożego Narodzenia 2006 - pies był już u mnie w domu. Więc jak widac jak się chce pomóc - realnie pomóc - to się wszystko "da".

Nóż mi się w kieszeni otwiera jak czytam dyrdymały pisane przez kompletnych amatorów na temat ślepych psów.
Nóż mi sie w kieszeni otwiera jak czytam co kompletne amatorki pozujące na specjalistki wyczyniają ze ślepymi psami.
Nóż mi sie w kieszeni otwiera jak czytam ile to kasy trzeba nazbierac na jakies pseudobadania a informacji a zwłaszcza zdjęc psa nie ma bo ... czasu brak. Bo dyrdymały o tym co u pieska i jak to świetnie i jak wspaniale się ma to pisac można i bez oglądania psa i będąc od niego mile świetlne. No i przede wszystkim w ogóle nic nie wiedząc na temat psa.

Życzę Bestowi zeby w końcu i to jak najszybciej trafił na ludzi którzy i beda go chcieli takim jaki jest, dla których jego ślepota nie będzie "tanią sensacją" i możliwością zbierania kasy "na leczenie", którzy będą chcieli mu dac prawdziwy i normalny dom a nie przerzucali go "z kąta w kąt" z takich czy innych powodów. A przede wszystkim bedą mieli dla niego czas.

Posted

Maupa - nie rozumiem, o co ci chodzi ;)
nikt nie chce na psie eksperymentow przeprowadzac, wyraznie napisalam, ze chce tylko potwierdzic diagnoze u Garncarza - BEZBOLESNYM badaniem wzroku. do dr Dąbrowskiego już nie wracamy, bo nie ma po co, zresztą nikt o to nie posił. diagnoza wg niego jest jednoznaczna.
chyba nie przeczytalas moich postow ze zrozumieniem.

weterynarz, u torego bylismy, to ten: http://www.wet.pl/
jedyny, zresztą, okulista w Poznaniu. ma doświadczenie i wiedzę - jest bardzo polecanym specjalistą.

moje doświadczenie, jeśli chodzi o psy, jest na tyle duże, że pomagam efektywnie. i nie mam majowego weekendu - ja przez majowke robie kolejne interwencje, jesli juz musze sie tlumaczyc publicznie. bo zapierdalam sama wyadoptowujac, robiac ogloszenia, robiac interwencje, transportujac, robiac rozliczenia itp.
i nic nikomu do tego nawet gdybym chciala sobie odpoczac w dlugi weekend - co i tak nie bedzie mi dane.

wzielismy psa pod opieke i sie nim zajmujemy - jesli mas zkonkretny zarzut co do jakosci opieki, napisz konkretnie. albo lepiej - przyjedz i zobacz, jak dobrze ma Best.
i przypominam, ze jest on jednym z wielu zwierzat pod moja opieka. a dzialam ja, moj narzeczony i dwie inne osoby, ktore nie sa tak zaangazowane, jak my.

tym bardziej wiec nie rozumiem twoich zarzutow, ze zbieramy kase na leczenie psa - bo tak nie jest ;) zbieramy na kastracje, szczepienie i utrzymanie psa.

przypomnialas mi, dlaczego nienawidze wchodzic na dogomanie - mnostwo tutaj 'dobrych cioteczek', ktore wszystko wiedza najlepiej i zamiast prowadzic dialog - atakuja.

Posted

natalia.aleksandrov napisał(a):
Jest w hoteliku, miewa się bardzo dobrze :) Dt płakał, oddając go... :(
Jutro albo pojutrze pojadę porobić zdjęcia - wstanę rano i zrobię, żeby wszyscy byli zadowoleni :)

Natalia dzięki za serdeczną opiekę na Bestem i solidne, informacje telefoniczne :):)

Posted

Dokładnie. Znamy wiele przykładów z życia, że zrobienie wizyty PA i podpisanie umowy nie daje kompletnie żadnej gwarancji, że dom będzie dobry czy też poradzi sobie z psiakiem z problemami, ale póki co to niestety najlepsze zabezpieczenie jakie udało nam się wymyślić.
Państwo chcieli dobrze, niestety nie wyszło, ale to niczyja wina, tak po prostu czasem jest. Teraz musimy się skupić na ogłaszaniu Besta i szukaniu mu domku. Ja się podejmę zrobienia ogłoszeń, ale prosiłabym kogoś o napisanie tekstu, bo jestem w tym temacie totalnym beztalenciem;)

Posted

Panna Marple napisał(a):
Mogę skrobnąć jakiś tekścik ogłoszeniowy:lol:. Na kiedy ma być?

Byłabym baaaaardzo wdzięczna! Ciotka, jak wena przyjdzie to napiszesz :eviltong:
Jak tylko będzie, to od razu wezmę się za ogłoszenia-może być jutro, może być przez weekend, jak Ci pasuje :)