Dorothy Posted October 9, 2008 Posted October 9, 2008 eeech, daj spokoj, wystrzelilam z grzbietu jak z procy i zanurkowalam na leb, podparlam sie tym nadgarstkiem:shake: a potem barkiem ale bark tylko potluczony. Najlepsze ze do szpitala przyjechalam cala w blocie z boku, a najbardziej leb i wlosy mialam umazane, i usilowali ratowac mi glowe zanim ujrzeli wylaniajacy sie z rekawa dziwny ksztalt , dlon zlozyla mi sie w odwrotna strone a kosci prawie wylazly przez skore. Quote
figa33 Posted October 9, 2008 Posted October 9, 2008 ..to zmartwienie,:shake: kto wie czy taki wątek pomocy Dorotce to nie głupia rzecz.. Quote
LALUNA Posted October 10, 2008 Author Posted October 10, 2008 I jeszcze powiedz ze sama prowadziłas auto do szpitala :razz: Quote
Dorothy Posted October 10, 2008 Posted October 10, 2008 eeee no co Ty. Az taka dobra nie jestem. Z bolu nie wiedzialam jak sie nazywam.... Quote
Agnieszka Co. Posted October 10, 2008 Posted October 10, 2008 Oj Dorotko, Dorotko... A tak sobie przedwczoraj myslałam co u Ciebie słychac... Quote
Dorothy Posted October 22, 2008 Posted October 22, 2008 Morgana na spacerze jesiennym w parku pałacowym w Pszczynie, jak na arystokracje przystalo. Odpoczywamy na laweczce od nadmiaru wrazen. Morgana przekracza Rubikon Quote
ALMA2 Posted October 23, 2008 Posted October 23, 2008 Dorothy, aleś Ty jesteś piękna dziewczyna. no, no:mdrmed:. Piękne zdjecia z jesiennego spaceru. Quote
Alaa Posted October 23, 2008 Posted October 23, 2008 Dorotka jaka Ty sliczna jestes, ta jesien, Morgan i Ty..... Quote
Dorothy Posted October 23, 2008 Posted October 23, 2008 dziekuje Wam najserdeczniej :oops: ja kocham taka jesien, odplywam w kolorach. Morgana chyba juz ich nie widzi...malo widzi w ogole, ale nos dostarcza jej z pewnoscia licznych wrazen. Quote
Czarodziejka Posted October 24, 2008 Posted October 24, 2008 Absolutnie piękne fotki :loveu: Ja też uwielbiam jesienne barwy. Obie wyglądacie pięknie, młodo i radośnie :loveu: pomimo temblaka ;) Quote
Dorothy Posted October 24, 2008 Posted October 24, 2008 temblaka usilowalam ukryc dlatego tez weszlam w posiadanie tej szmaty malowniczej w stylu poncho za cale 50 zl :cool3: teraz prawie nie widac. Park w Pszczynie jest o tej porze roku absolutnie odjazdowy! Mordzian tonęła w powodzi lisci, a wokol skakaly wiewiorki, pierwszy raz widzialam tyle roznych kolorow wiewiorek- byly czarne, rude, szare, myszate, jasnobrazowe...:crazyeye: cale mnostwo. Quote
LALUNA Posted October 24, 2008 Author Posted October 24, 2008 To, aby Ci nie było przykro że nie możesz przez rękę jeździć, to może by Cię zainteresowała wyższa szkoła jazdy, z ziemi ;) YouTube - Honza Bláha a Gaston Quote
BIANKA1 Posted October 25, 2008 Posted October 25, 2008 Ten koń jest jak piesek :loveu: Ciekawe jakich trzeba użyć sposobów , zeby go tego nauczyć :evil_lol: Quote
Alaa Posted October 25, 2008 Posted October 25, 2008 No a tak w ogole to po co temu koniu znac te wszystkie sztuki? Quote
LALUNA Posted October 26, 2008 Author Posted October 26, 2008 Alaa napisał(a):No a tak w ogole to po co temu koniu znac te wszystkie sztuki? HMM koniowi po nic tak jak i po nic mu gdy człowiek na nim jeździ, lub orze nim pole, lub zaprzęga do bryczki. Koniowi bardziej potrzebne jest stado a człowiek uparł sie i trzyma go samego w boksie. Wiec człowiek to jest jego stado, który odnalazł drogę jak się z koniem porozumieć. I w tym filmiku jest najpiękniejsze to ze nauczył konia to co inni uczą w oparciu na bodźce mechaniczne, wędzidło, ostrogi i inne mechaniczne pomoce. A ten koń robi to samo bez. I najpiękniesze jest to ze pracuje, ze współpracuje z człowiekiem, z własnej woli, majac przestrzeń, wolnosć wybiera pracę z człowiekiem. To dziwne i zchwycjące jak można tak związać zwierze z człowiekiem i tak nauczyć współpracy. ;) Quote
Peter Beny Posted October 26, 2008 Posted October 26, 2008 LALUNA napisał(a):To, aby Ci nie było przykro że nie możesz przez rękę jeździć, to może by Cię zainteresowała wyższa szkoła jazdy, z ziemi ;) I tu znów Czeska szkoła się kłania :loveu::loveu::loveu: Moja ojczyzna :lol: Quote
LALUNA Posted October 26, 2008 Author Posted October 26, 2008 I tu znów Czeska szkoła się kłania :loveu::loveu::loveu: Moja ojczyzna :lol: Peter nie chce Cię ranić :diabloti: Ale kiedys było w Europa da sie lubić na temat przebojów - piosenek. Kazdy się chwalił swoimi historycznymi zespołami, ABBA, Beatelsi i inni, a Czeszka tak powiedziała, wy sobie piszcie przeboje, a my je przetłumaczymy i zaspiewamy :evil_lol: Ten był pierwszym wzorcem :eviltong: YouTube - Nevzorov Haute Ecole Quote
Peter Beny Posted October 26, 2008 Posted October 26, 2008 LALUNA a co ci jde ??? Honza je Czech i o to mi chodziło :eviltong::eviltong::eviltong::eviltong: Ja taky jsem Czech , tylko po polsku piszę :evil_lol::evil_lol: Filmiki super :multi::multi: Quote
LALUNA Posted October 26, 2008 Author Posted October 26, 2008 [quote name='Peter Beny']LALUNA a co ci jde ??? Honza je Czech i o to mi chodziło :eviltong::eviltong::eviltong::eviltong: Ja taky jsem Czech , tylko po polsku piszę :evil_lol::evil_lol: Filmiki super :multi::multi: Ale ja Czechów bardzo lubię :eviltong: tylko mnie niekiedy dobija jak mi na okrągło puszczali ABBE po czesku. A ABBY nie lubię :diabloti: Wole po czesku Janka Ledyckiego z Proklinam i Elana z Voda co ma drzi nad vodou ;) No to już wiem, kto mi będzie listy tłumaczył .... na czeski:razz:, w drugą stronę jakos mi idzie :evil_lol: Quote
Peter Beny Posted October 26, 2008 Posted October 26, 2008 Ja nie tłumaczę :razz: Ale Ewa Farna też po polsku śpiewa :lol::lol::lol: Na dodatek już prawie polski Czech jestem :diabloti: Bo prawie 20 lat w Polsce :diabloti: Quote
LALUNA Posted October 26, 2008 Author Posted October 26, 2008 Ja nie tłumaczę :razz: Wymigujesz się ? :mad: To na potrzeby towarzyskie czesko- polskie A taki piekny filmik z końmi chciałam Ci pokazać :razz: Quote
Czarodziejka Posted October 27, 2008 Posted October 27, 2008 Filmik jest piękny, aż chciałoby się takiego kunia mieć. Peter, ty po polsku bez akcentu mówisz, czyli już całkiem się spolonizowałeś ;) Quote
Dorothy Posted October 28, 2008 Posted October 28, 2008 takiego konia mozna miec jak sie ma wystarczajaco duzo checi ;-) ja z moim czarnym doszlam do 2 poziomu PNH, do takiego Honzy jeszcze spooooro brakuje, ale kon jest nie do poznania, kiedys atakowal czlowieka stajac deba, teraz chodzi za mna jak pies i robi wiele z tych rzeczy pokazanych na filmie, niektore na wolnosci (bez liny) do innych potrzebujemy jeszcze linki, i moze nie jest to tak plynne, tak fajne jak na tym filmie, ale pracujemy nad tym :-) jezdzimy narazie na sznurkowym kantarku, bez niego jeszcze nie, moze kiedys? Wystarczy duzo serca, cierpliwosci, zrozumienia dla konia, checi i woli, no i tego czegos co nazywaja savy czyli sily wewnetrznej, dzieki ktorej kon szanuje nas, slucha i chce dla nas to wszystko robic. Bo on ma chciec, a nie musiec. Niestety w sporcie kon glownie musi, a ludzie nie przebieraja w srodkach, zeby musial jeszcze bardziej. I potem sa problemy i brak zrozumienia... Quote
LALUNA Posted October 28, 2008 Author Posted October 28, 2008 PNH, A możesz coś o historii tego szkolenia powiedziec? Skad sie wzięło kto jest twórca i od jakiego roku? Quote
Recommended Posts