Jump to content
Dogomania

Biedna malutka MONIA... Już nie biedna, ma cudowny domek w Krakowie!!! :)

Recommended Posts

Posted

Sabinko koniecznie ogłaszaj ją na Kraków i małopolskę, tam jest wiele osób, które adoptują właśnie takie starowinki... i możesz dopisać coś w stylu "pomagamy z transportem".

• Replies 534
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

KasiaKia napisał(a):
Sabinko koniecznie ogłaszaj ją na Kraków i małopolskę, tam jest wiele osób, które adoptują właśnie takie starowinki... i możesz dopisać coś w stylu "pomagamy z transportem".

Wlasnie Tablice ma na Krakow. :)

Posted

Tekst dla suńki:

Nie przyglądaj mi się tak przez te kraty, bo i tak mnie nie weźmiesz. Bo ja jestem Monia.. Monia ze schroniska, co jej nikt nie chce. Siedzę sobie tu samiutka jak palec. Miskę mam. Kocyk mam. Trochę mi chłodno zimą w tej budce, bo już jestem starsza, ale ja nie narzekam. Tak sobie tu siedzę i myślę i mi z tego psiego myślenia wychodzi, że już nie pamiętam jak długo tu jestem... Podobno to fajnie, jak się jest u człowieka. Wiatr nad budką nie wieje i można się schować pod kocem jak jest burza. I podobno drapie taki człowiek za uchem! Mnie tu trochę piasku naleciało do budki i też mnie drapie. I znowu woda wypita i nikt nie zauważył... Idź już, idź. Ja sobie tu zostanę, poleżę, pomyślę... Ja już chyba tu zostanę na zawsze. Zwinę się w mojej budce i zasnę sobie...

Posted

Jakie wzruszające te zdjęcia Moni.
10 lat zamknięta w malutkim boksie bez możliwości wyjścia choćby na mały wybieg. :-(

Ulka czy planujecie zabrać Monię do DT domowego, takiego sprawdzonego i wypróbowanego?? Zanim znajdzie dom stały, bo wierzę, że znajdzie.
Czy nie jest chora, nic jej nie dolega??

Jelena tekst piękny ... gratuluję.

Posted (edited)

Dziekuje wszystkim za przybycie! :lol:

Jelena, wielkie dzieki za tekst do ogloszen, jest super! :loveu:Wykorzystam go do nastepnych ogloszen, bo pakiet u CatAngel zamowilam juz wczesniej.

PS. Na Tablicy juz 4 razy byl odkryty nr. telefonu przy Moni ogloszeniu. Ciekawe czy ktos dzwonil w jej sprawie.

Edited by Sabina02
Posted

Witam,

Jestem pracownikiem Rzeszowskiego Schroniska "Kundelek" wrzucę ogłoszenie o niuni na naszej stronie facebooka. Do im większej rzeszy osób dojdzie info o niej tym większe szanse, że ktoś ją przygarnie.

Posted

Jelena Muklanowiczówna napisał(a):
Tekst dla suńki:

Nie przyglądaj mi się tak przez te kraty, bo i tak mnie nie weźmiesz. Bo ja jestem Monia.. Monia ze schroniska, co jej nikt nie chce. Siedzę sobie tu samiutka jak palec. Miskę mam. Kocyk mam. Trochę mi chłodno zimą w tej budce, bo już jestem starsza, ale ja nie narzekam. Tak sobie tu siedzę i myślę i mi z tego psiego myślenia wychodzi, że już nie pamiętam jak długo tu jestem... Podobno to fajnie, jak się jest u człowieka. Wiatr nad budką nie wieje i można się schować pod kocem jak jest burza. I podobno drapie taki człowiek za uchem! Mnie tu trochę piasku naleciało do budki i też mnie drapie. I znowu woda wypita i nikt nie zauważył... Idź już, idź. Ja sobie tu zostanę, poleżę, pomyślę... Ja już chyba tu zostanę na zawsze. Zwinę się w mojej budce i zasnę sobie...

Śliczne:-(

Posted

KrystynaS napisał(a):
Ulka czy planujecie zabrać Monię do DT domowego, takiego sprawdzonego i wypróbowanego?? Zanim znajdzie dom stały, bo wierzę, że znajdzie.
Czy nie jest chora, nic jej nie dolega??
My wolontariusze, to moze i planujemy, ale co nam z tego planowania wyjdzie :???: obecne wladze schroniska nie maja pojecia co to dom tymczasowy, hotelik, po co one sa i dlaczego psy sie wyciaga na DT jak tak dobrze maja w schronie. Zapraszam na watek ogolny mielecki, do poczytania wiele np. dzisiejsza relacja ze schroniska. Nas tam maja za nic, naprawde.

Bardzo bysmy chcieli, zeby Monia wyszla ze schronu. To taka delikatna kruszynka. ... zebyscie widzieli, jak dzisiaj pieknie jadla serek z jogurtem, bo przygotowalysmy takie smakolyki dla starszych pieskow (oczywiscie jogurt,ser byl nasz wolontariacki).

JELENA - siedze i rycze... pieknie napisalas, tak jakbym Monie widziala w tej budzie, tylko kocyka nawet bida nie ma..

Nikita 1978, wielkie podziekowania :Rose: Ta sunia musi wyjsc ze schronu, 10 lat...przeciez to cale zycie..

Posted

Hmmm, czyli coś się zmieniło w Waszym schronisku. Pamiętam jak parę lat temu był tam Kierownik, którego znało z opowiadania pól Dogomanii jak nie cała. Sam woził psy do nowych domów i to nie tylko te ze schroniska ale inne również jak ktoś się do niego zwrócił. Był niespotykanym Kierownikiem schroniska.
Ale już dość o tym co było.

Bardzo bysmy chcieli, zeby Monia wyszla ze schronu. To taka delikatna kruszynka.
Czy macie coś w planach?? Zapadła mi w głowę ta sunia.

A jest sens zanieść jej kocyk tam do boksu do jej budki czy raczej nie bo np. wyrzucą??

Posted

Monia poruszyła moje serce odkąd ją zobaczyłam- smutek jej widać od pierwszego spojrzenia, tak samo jak i uległość...:( Przypomina mi moją byłą tymczasowiczkę Nutkę, w momencie kiedy przyjechała do mnie (miała wątek na Dogo, zatytułowany "Nutka-wypłoszek..."). Tylko Nutka była młoda- 2-3 lata...
Tekst jest bardzo wzruszający- Boże, pomóż tej maleńkiej psince!!! Kocyk mam taki polarowy, cieplutki- mogę go przesłać dla niuni...chociaż tyle...

Mam jeszcze takie pytanie- jak duża jest sunieczka? Czy mieści się w kategoriach "mikropsów"? Z niektórych zdjęć wydawało mi się że tak, z innych- że jest większa troszkę.

Pomyslałam też o wydarzeniu na Facebooku- ale nie umiem zrobić :oops: Mam wśród znajomych "Mikropsy do Adopcji"- może dziewczyny stamtąd coś by pomogły? (Chociaż wiem że mają ręce pełne roboty).

Będę zaglądać, chciałabym jakoś pomóc, może wymyślimy coś...

Posted (edited)

Witaj na watku Vesper! :lol:

Widze, ze sporo osob odwiedza nasza Monie! Cieszy mnie to bardzo, bo w grupie sila! :multi:

Musimy Moni znalesc cudowny domek i napewno go znajdziemy!

Narazie mamy dla Moni tak:

1. Piekne dwa teskty do ogloszen - jeden od KasiKia (post nr. 22) i drugi od Jeleny (post nr. 1 i 28 ).
2. Banerek - od Fochu
3. Profilek na FB na stronie rzeszowskiego schroniska Kundelek - od Nikity1978
4. Profilek na NK - od maarit
5. Pakiet 130 ogloszen, ktory zamowilam u CatAngel (jeszcze nie gotowy)
6. Wyroznione ogloszenie na Tablicy (u mnie)

Dziekujemy wszystkim! :Rose:

Co by sie jeszcze przydalo?

Cudowny dom oczywiscie :loveu:, a poza tym:

1. Wydarzenie na FB
2. Moze jakies ogloszenia w gazecie (ja jej zamowie w Dzienniku Zachodnim, moze ktos moglby zamowic jeszcze gdzies indziej?)
3. Oraz kazda inna pomoc lub pomysl na dom i promocje Moni! :)

Edited by Sabina02
Posted

Odwiedzam Monię, cieszę się, że ma swój wątek, bo teraz każdy w schronisku będzie ją zawsze odwiedzał. Kupię jej coś dla starszych piesków i pokarmię w poniedziałek.

Posted

KrystynaS napisał(a):
Hmmm, czyli coś się zmieniło w Waszym schronisku. Pamiętam jak parę lat temu był tam Kierownik, którego znało z opowiadania pól Dogomanii jak nie cała. Sam woził psy do nowych domów i to nie tylko te ze schroniska ale inne również jak ktoś się do niego zwrócił. Był niespotykanym Kierownikiem schroniska.
Kierownik juz nie zyje, minelo 2 lata. Obecnie schroniskiem zarzadza UM poprzez ZUOK mielecki. Tak jak pisalam wczesniej, oni nie bardzo maja pojecie o potrzebach zwierzat, o DT/hotelach nie slyszeli i nie rozumieja potrzeby wyciagania zwierzat ze schroniska.

Monia moze by podeszla pod mikropsy, wazy ok. 8-10 kg, nie wiem czy bedziemy mialy ja na czym zwazyc w schronisku. Kocyk mozemy wlozyc, ale ona mieszka z kolega, wiec musialyby byc 2, bo nie wiemy, ktora bude wybiera Monia. Na pewno przydalyby sie wszelkiej masci smakolyki, karma mokra.
Biedusia tak jadla pieknie jogurt z bialym serkiem, ze az sie serce kroilo. Patrzyla niesmialo, czy to na pewno dla niej... ehhh, zeby miec tak wór pieniedzy i co jakis czas kupowac bialy ser i jogurty, zeby te psiny odzyly.

Aha, Monia jest odpchlona (w ubiegla sobote robilysmy odpchlewanie z Halcia) oraz odrobaczona. Halcia dzisiaj jest w schronie caly dzien, na pewno do Moni zajrzy.

Posted

Dziś poznałam Monię bliżej, wprawdzie znałam ją wcześniej, ale do tej pory sądziłam, że to chłopak z wielkimi uszami :) Była na spacerku, zjadła parówkę i czekoladki :) Ulka18 z pewnością ma zdjęcia. Sunia jest bardzo nieśmiała, ale to dodaje jej uroku i wdzięku. Poza tym ma prześliczny pyszczek, którym kręci na boki gdy jest czymś zainteresowana. Jedyny plus tych starych boksów, to cień i dołki, które głęboko wykopane dają chłód w te upały.

Posted

[quote name='siekowa']Monia na profilach naszej fundacji:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=382312298491384&set=a.155410801181536.34759.148097168579566&type=1&relevant_count=1&ref=nf
http://nk.pl/#profile/26096038/gallery/album/5/733

Slicznie dziekuje! :Rose:

[quote name='KasiaKia']Dziś poznałam Monię bliżej, wprawdzie znałam ją wcześniej, ale do tej pory sądziłam, że to chłopak z wielkimi uszami :) Była na spacerku, zjadła parówkę i czekoladki :) Ulka18 z pewnością ma zdjęcia. Sunia jest bardzo nieśmiała, ale to dodaje jej uroku i wdzięku. Poza tym ma prześliczny pyszczek, którym kręci na boki gdy jest czymś zainteresowana. Jedyny plus tych starych boksów, to cień i dołki, które głęboko wykopane dają chłód w te upały.

Biedna sunieczka... Tak bym chciala zeby poznala lepszy swiat... :-(

Posted

Jak dobrze, że dziś znów wyszła na spacer.

Dziewczyny chciałabym wysłać małą paczkę dla Moni. Która z Was podjęłaby się jej to doręczyć??:roll: Podajcie mi adres na jaki mogłabym wysłać, tylko nie adres schroniska bo mogłoby do Moni nie dotrzeć.
Nie wiem czy zdążę naszykować w tym tygodniu czy dopiero w przyszłym.

Posted

Na watku mieleckim sa dokladne relacje. Bylysmy dzisiaj we 3 caly dzien, KasiaKia poszla wczesniej, my z Halcia do 17 dopoki nam bylo wolno.

Moniusia chodzila dzis z kolega z boksu na spacerek, troche sie boi, ale na pewno z kazdym spacerkiem jest lepiej. Oby tylko ktos z nia pracowal, ja dopiero w sobote bede, po 2 calych dniach w schronie ledwie zyje, odparzylam sobie nogi. Nie wiem kto jutro KasiKia zapnie psiaki, czy bedzie druga osoba do wyprowadzania. Moze jakos Wojtek albo Heniek pozapina psiaki, ja to tylko do amstaffow nie wchodze (nie licze brazowego, bo ten jest super), takze zapinanie psow to moja specjalnosc ;-)

Prosze bardzo Cioteczki :D Na razie jedno, bo mam mobilny internet slabiutki,rano wstawie wszystkie.

Posted

A moja łapanie...i dzwiganie na rekach.I to naprawde lubie.Boi sie szczyl ,ucieka,czasem sie porobi ze strachu złapany,a za chwile serduch sie uspokaja,psiak zaczyna sie tulic.a za drugim trzecim pobytym juz kumpel.Monieczka sie czołga,boi sie okropnie,ale juz łapie momenty luzu i chwilke spaceruje.