julita104 Posted March 30, 2006 Posted March 30, 2006 [quote name='coztego']Bo nie są konieczne do sprzątania. Można wrzucać kupki do zwykłych koszy.[/quote] nam urzednicy tez kazali wyrzucac do zwyklych u nas od soboty 500 zeta za nieposprzatanie :-) Quote
emi_mia Posted March 30, 2006 Posted March 30, 2006 [quote name='julita104']nam urzednicy tez kazali wyrzucac do zwyklych u nas od soboty 500 zeta za nieposprzatanie :-)[/quote] Ciekawe jak u mnie :cool3: - bo szczerze powiedziawszy mam dość chodzenia slalomem :angryy: . Nie winię tu naszych czworonogów tylko "właścicieli" :mad: Quote
coztego Posted March 30, 2006 Posted March 30, 2006 [quote name='julita104'] u nas od soboty 500 zeta za nieposprzatanie :-)[/QUOTE] No, bardzo interesujące posunięcie :cool3: Zawiadom nas, jak spotkasz jakąś "ofiarę" SM :razz: Quote
nathaniel Posted March 30, 2006 Posted March 30, 2006 [quote name='coztego']No, bardzo interesujące posunięcie :cool3: Zawiadom nas, jak spotkasz jakąś "ofiarę" SM :razz:[/quote] Coztego no u nas tez maja byc bardziej rygorystyczne zasady , do 500 zl za nie sprzatanie :D [url]http://dogomania.pl/forum/showthread.php?t=23877[/url] Quote
Ania-Sonia Posted March 30, 2006 Posted March 30, 2006 [quote name='emi_mia'] bo szczerze powiedziawszy mam dość chodzenia slalomem :angryy: /quote] Wieczorem u mnie jest tak ciemno, że nawet slalom nie uchroni przed wdepnięciem. Znajoma wychodzi na ostatni psi spacer w kaloszach, bo łatwiej się je czyści ... Ratunku, za chwilę Warszawa utonie w powodzi psich odchodów!!! :flaming: Coś mi się obiło o uszy, że mają ściągać od właścicieli psów po 10 zł. miesięcznie za usuwanie kupek:hmmmm: Quote
moon_light Posted March 30, 2006 Posted March 30, 2006 A u mnie na podworku i w najblizszej okolicy jest czysto..maly koop. Sama sie dziwilam, i specjalnie zwrocilam na to uwage-ani sladu po zimowych kupach. Quote
coztego Posted March 30, 2006 Posted March 30, 2006 [quote name='nathaniel']Coztego no u nas tez maja byc bardziej rygorystyczne zasady , do 500 zl za nie sprzatanie :D [url]http://dogomania.pl/forum/showthread.php?t=23877[/url][/QUOTE] No, no... i torebki będą rozdawać... ciekawa jestem do czego ludzie będą wykorzystywać te torebeczki, jakoś nie wierzę, że do sprzątania psich kupek... :angryy: Mam dziwne wrażenie, ze jestem jedyną osobą w tym mieście, która sprząta... :roll: [B]nathaniel[/B], Ty sprzątasz? :cool3: [URL="http://www.um.zabrze.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1071&Itemid=53"]Ale miasto zaszalało[/URL] :razz: Quote
asher Posted March 30, 2006 Posted March 30, 2006 [quote name='Ania-Sonia']Coś mi się obiło o uszy, że mają ściągać od właścicieli psów po 10 zł. miesięcznie za usuwanie kupek:hmmmm:[/quote]Hmmmm... rozumiem, że ja te 10 zł będę od urzędników dostawać? Bo sprzątam sama :diabloti: Quote
julita104 Posted March 31, 2006 Posted March 31, 2006 [quote name='coztego']No, bardzo interesujące posunięcie :cool3: Zawiadom nas, jak spotkasz jakąś "ofiarę" SM :razz:[/quote] no u nas czesto chodzi SM wiec mysle ze szybko to nastapi. Ja czuje w kosciach ze to bedzie moj maz bo nie chce sprzatac :angryy: zaplaci 500 zeta to mu sie zachce Quote
Ania-Sonia Posted March 31, 2006 Posted March 31, 2006 [quote name='asher']Hmmmm... rozumiem, że ja te 10 zł będę od urzędników dostawać? Bo sprzątam sama :diabloti:[/quote] No właśnie - przydałaby się taka mała refundacja :evil_lol: , ale raczej nie sądzę, żeby urzędnicy wzięli pod uwagę takich dziwolągów, co to sprzatają sami. Zresztą, jak udowodnić, kto sprząta, a kto nie... :diabloti: :p Quote
Evelina Posted March 31, 2006 Posted March 31, 2006 Obiecalam sobie, ze jak do Polski dotre i mnie SM czy inne takie dorwa na niecnym czynie obsry.... trawnika przez moja psice, to udam ogromnie zaklopotanie, ze nie mam torebki i poprosze o przypilnowanie psa i kupy zebym mogla po odpowiedni sprzet do sklepu skoczyc, bo ja jestem przyzwyczajna, ze co krok wisza na slupku torebki gratis :lol: ;) Wtedy mandat tez sie nalezy ? :hmmmm: Quote
coztego Posted March 31, 2006 Posted March 31, 2006 [quote name='Evelina']Wtedy mandat tez sie nalezy ? :hmmmm:[/QUOTE] Należy się :diabloti: Idąc z psem na spacer należy spodziewać się kupy, a więc zabrać ze sobą woreczek :diabloti: Quote
Evelina Posted March 31, 2006 Posted March 31, 2006 [quote name='coztego']Należy się :diabloti: Idąc z psem na spacer należy spodziewać się kupy, a więc zabrać ze sobą woreczek :diabloti:[/QUOTE]Eeeee, no jak beda uparci to dokladniej przetrzasne torebke :evil_lol: A ile przy okazji ciekawych przedmiotow im pokaze :evil_lol: o kupie zapomna. ;) Quote
nathaniel Posted March 31, 2006 Posted March 31, 2006 [quote name='coztego']No, no... i torebki będą rozdawać... ciekawa jestem do czego ludzie będą wykorzystywać te torebeczki, jakoś nie wierzę, że do sprzątania psich kupek... :angryy: Mam dziwne wrażenie, ze jestem jedyną osobą w tym mieście, która sprząta... :roll: [B]nathaniel[/B], Ty sprzątasz? :cool3: [URL="http://www.um.zabrze.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1071&Itemid=53"]Ale miasto zaszalało[/URL] :razz:[/quote] sprzatam sprzatam, tylko czasem dluuuugo musze isc z koopa w woreczku do "hasioka" ;) "Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami podjęło się natomiast przeprowadzenia akcji edukacyjnej w zabrzańskich szkołach." No, no , no, nareszcie, Polacy tylko nażekac potrafią - jak w koopę wdepną , a posprzątać po swoim "Reksie" to nie łaska Quote
DeDe Posted March 31, 2006 Posted March 31, 2006 Heh... ten temat został juz poruszony...razy i tyleż samo pisałam w nim to samo, ale nie mogę się powstrzymać... Otóżkiedyś, kiedy sprzątnęłam kupsko i zamierzałam wrzucić je do kosza na śmieci, "smutny pan" z SM uswiadomił mnie, że chcę popełnić czyn nielegalny - odchody można wyrzucać tylko do specjalnie oznakowanych pojemników. Na moje pytanie, co mam zrobić, zaproponował zabranie kupska do domu i utylizację w toalecie. No niby w porządku, ale wówczas miałam dwa psy, obecnie jednego (OB). Mam zwyczaj wychodzenia z moim psem na długie, nieraz nawet 4-ro godzinne spacery. I mam pytanie : JAK I GDZIE mam gromadzic i transportować odchody przez ten czas? W plecaku, w którym mam kanapki, aporty, linki i piłeczki? W dodatkowej reklamówce? Chociaż jestem całym sercem za sprzątaniem, uważam, że trzeba najpierw dać warunki do tego sprzątania. Ustawienie specjalnych koszy przy każdym skwerze, w kazdym parku, na rogach ulic, sprzedaz specjalnego sprzętu choćby w kioskach - to chyba konieczne? Bo inaczej domagania się przestrzegania tych przepisów przypomina nieco sytuację, w jakiej domagano by się przestrzegania np. przepisów ruchu drogowego, równocześnie uniemożliwiając poznanie tychże przepisów i likwidowanie znaków z ulic. Quote
marmara_19 Posted March 31, 2006 Posted March 31, 2006 wlasnie bylam na krotkim spacerq z pieskami<dlugi dopiero bedzie i to naprawde dlugi bo ladna pogoda>, moj ONek postanowil sie wyproznic... wiec siegam po woreczek.. juz walnal kooopsko.. wiec go wychamowalam i sucz tez zeby czekaly a nie lazly.. i sprzatam.. idzie pani taka starsza... zaczela wychwalac.. itp itd.. i wreczyla mi czekolade.. za to , ze mam ladne psy, ze sprzatam, i zeby wiecej takich ludzi jak ja bylo:oops: i qrcze nijak nie dalo sie jej sie wmowic , ze naprawde nie chce tej czekolady... ehhhh... mila pani:)))przyjezdzajcie do Gliwic to bedziecie dostawac czekolady jak was ta pani spotka gdy bedziecie sprzatac po psiakach;) Quote
coztego Posted March 31, 2006 Posted March 31, 2006 [quote name='DeDe'] Otóżkiedyś, kiedy sprzątnęłam kupsko i zamierzałam wrzucić je do kosza na śmieci, "smutny pan" z SM uswiadomił mnie, że chcę popełnić czyn nielegalny - odchody można wyrzucać tylko do specjalnie oznakowanych pojemników.[/QUOTE] Proszę, czy musimy ten temat dyskutować od nowa na każdej stronie tego topiku? :shake: WOLNO wrzucać kupki do zwykłych koszy i SM może Ci nagwizdać, jeśli wystawią Ci mandat to go nie przyjmuj, tylko każ skierować sprawę do sądu grodzkiego!!! :angryy: A sprzętu w kieoskach nie ma, bo nie ma zainteresowania. [SIZE="1"]Z tego co pamiętam, z jakiejś radiowej dyskusji, to kiedyś rzeczywiście istniał jakiś przepis, który zakazywał wrzucania do zwykłych koszy, ale przepisy się zmieniły i dzisiaj psie kupy to zwykłe odpady komunalne, które można wyrzucać do zwykłych śmietników. [/SIZE] [B]marmara_19[/B], zazdraszczam Ci szelenie... mnie nawet nikt nie pochwali, że o czekoladce nie wspomnę :shake: Quote
nomu Posted April 2, 2006 Posted April 2, 2006 Według mnie z tymi kupami troche przesadzone jest. Ja rozumiem- centrum miasta, pies załatwia sprawy na chodniku lub na malusisch trawniczkach. Ale jak ja mam po wyjsciu z klatki 2 kroki nad piekne 2 stawy otoczone łąkami i po tej trawce tam nie biegajądzieci, ani nie chodzą ludzie bo zrobili nam chodniczek, to czemu piesio sie nie możę załatwiać na trawke? U mnie w mieście ostatnimi dniami wywieszono informacje o sprzataniu kupci. Patrze codziennie przez okno i ani razu nie widziałam żeby ktoś sprzątał :P Nawet mi się wydaje że większośc nawet o takim przepisie nie iwe :P Quote
coztego Posted April 2, 2006 Posted April 2, 2006 [quote name='nomu'] Patrze codziennie przez okno i ani razu nie widziałam żeby ktoś sprzątał :P Nawet mi się wydaje że większośc nawet o takim przepisie nie iwe :P[/QUOTE] Tu nie chodzi o znajomość przepisów, tylko o kulturę osobistą :diabloti: Quote
LAZY Posted April 2, 2006 Posted April 2, 2006 [quote name='coztego']Tu nie chodzi o znajomość przepisów, tylko o kulturę osobistą :diabloti:[/QUOTE] Własnie:diabloti: A co do tej czekolady...ja jestem chętna!:lol: Quote
Psiarka Posted April 2, 2006 Posted April 2, 2006 Wszystko! Zależy od właściciela i od jego podejścia. Bo niektórzy to myślą tak: "eh... Co tam jedna mała kupka mojego * znaczy. Ja postprzątam a co z tymi innymi odchodami?" Quote
ruda_asia Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 No dziewczyny!!! Po długim oczekiwaniu dostałam odpowiedź od wrocławskiego Sanepidu: W świetle prawa, jak już zresztą wiemy: można wrzucać psie kupy do komunalnych pojemników na śmieci, w stosowanych przez nas woreczkach!! Tak że do dzieła!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Quote
Tośka_m Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 Poznańska SM jest zorientowana w temacie (dzisiaj urządziłam sobie z nimi dysputę intelektualną o kupach ;)) - kupy zbierać trzeba, wrzucać można do normalnych śmietników. Pełna kulturka :cool3: Quote
kinia_w Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 Najwięcej to zależy od tego, czy sie komuś chce, czy nie. Jak się nie chce, to wymyśla: a bo moja ;) kupa ;) to niewiele zmieni, a bo mój pies to mały, a nikt nie sprząta, nie ma darmowych woreczków, śmietników, szufelek, odpowiedniego dojścia z chodnika do miejsca skupienia ;) humoru, czegokolwiek i choćby mu do ręki wtykali woreczek lub szufelkę to upuści, zgubi albo zepsuje po drodze. A jak się chce, to czy są śmietniki, czy rozdają woreczki, czy pies mały czy duży, to się zbiera i tyle. Powiedziała Karolina, która najpierw sprzątała, potem jej się przez chwilę nie chciało (Mea culpa) i znowu sprząta i dobrze się z tym czuje :) Quote
coztego Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 [quote name='kinia_w'] sprząta i dobrze się z tym czuje :)[/QUOTE] A wiesz, że ja też tak mam... dobrze mi z tym, że sprzątam :lol: A moje miasto podobno od kwietnia rozdaje darmowe torebki na kupki... ale jeszcze nie widziałam ani torebek, ani tłumnie zbierających kupki Zabrzan... :angryy: Quote
Recommended Posts