Kajka_72 Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 (edited) Belu , dziekuje i nie musisz niczego z moderatorem uzgadniac. Przeznacz prosze te pieniadze na innego pieska. Wiecej! Zwroce Ci jescze dzisiaj pierwsza wplate w kwocie 50zl , bo wtedy rowniez wiedzialam , ze jak mi sie tylko uda, bede chciala Laure zostawic u siebie! Wprawdzie Belu, status Laury sie nie zmienil i w dalszym ciagu jest u mnie na bezplatnym DT, i w dalszym ciagu przed nami spore wydatki ale to sa moje wydatki. Dziekuje Ci za pomoc, z ktorej absolutnie nie bedziemy juz korzystac, zebys mogla spac spokojnie, ze nie finansujesz psa , ktory byc moze bedzie mial u mnie DS :-) jutro powinnas miec zwrot pieniedzy na swoim koncie:-) pozdr. Prosze o potwierdzenie na watku Laury , ze zwrot otrzymalas! edit . Jolu ;-) daj spokoj prosze ...przeciez wiadomo o co chodzi :-) jak zwykle najmniej o Laure . Tylko ja, jesli chodzi o psy, Laure, Sabe i inne moje psy ,opieke nad nimi i dogo -jestem przezroczysta ! Na mnie trudno znalezc COS , wiec trzeba uderzyc w psa ...smutne to troche ale umierac z rozpaczy , z tego powodu -nie bede :-) Edited February 19, 2012 by Kajka_72 Quote
unixena Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 (edited) Tez nie rozumiem ,czemu bela51 chce pytac o zasadnosc wplaty bazakowej samego moderatora .Przeciez Laurka nadal jest psem schroniskowym bedacym na dt u Kajki .Dopiero po podpisaniu umowy adopcyjnej pies staje sie wlasnoscia prawnego opiekuna .A to ,ze Kajka ma dobre serce i chce byc w przyszlosci dla Laury domem stalym nie ma nic wspolnego z lamaniem przepisow . Edited February 19, 2012 by unixena Quote
joteska Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 (edited) Kajko, uważam, że nie powinnaś niczego zwracać. Najpierw trzebaby zapytać osoby, które brały udział w bazarku i były przekonane , ze wspierają Laurę płacąc za fanty czy się zgadzają na bezpodstawny zwrot, bo tak akurat teraz widzi to bela51. Rozumiem, że robiąc bazarek tego jeszcze tak nie widziała... oczekuję odpowiedzi bazarkowiczów :) http://www.dogomania.pl/threads/218016-Mega-ksi%C4%99garnia-FONY-bazarek-zako%C5%84czony-rozliczam-powoli.../page19 Niestety w tym wszystkim połamana sunia, która otarła się o śmierć i czeka ją jeszcze skomplikowane leczenie jest dla niektórych daleko na drugim planie :( Edited February 19, 2012 by joteska Quote
Kajka_72 Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 Jolus, dyskusja na ten temat jest zupelnie zbedna :-) Dziekuje Ci bardzo , ze stoisz murem za Laurka ale pieniadze odesle . Nie potrzeba mi dwuznacznych sytuacji. Niech skorzysta na tym inny piesek :-) Niestety ...temat "hospicjum" odbija sie czkawka . Quote
sonek666 Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 Dostałam wiadomość od Joteski. Z tego co rozumiem Psiak jest przed operacją, a Kajka_72 nigdzie nie wspominała, że Laura jest u Niej na DS? (dobrze zrozumiałam?) Więc zgodnie z założeniem bazarku jak dla mnie pieniążki należą się również Laurze. Wpłaciłam 40zł za książki na mega księgarnię Fony i chciałabym żeby Laura dostała to co się Jej należy. Jednakowoż jeżeli sprawa pójdzie do moderatora nie wiem co z tego wyniknie i nie wiem jak obliczyć, które to te moje 40zł i ile się z tego należy Laurze. Tak czy siak jeżeli o mnie chodzi jestem za tym żeby utrzymać pierwotne założenie bazarku-[FONT=Arial Narrow][FONT=Arial][SIZE=2]Jeśli dochód przekroczy 100 zł, nadwyżki zostaną podzielone równo między 3 ONki- w tym Laura. [/FONT] [/FONT] Quote
bela51 Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 Nie ma sie o co obruszac, nie chce abyscie zwracały mi jakies pieniądze, bo to nie są moje pieniadze. Poprzednia wpłata dla Laury była w styczniu, więc wtedy nie było jeszcze mowy o tym, ze Laura zostaje u Kajki. Ja spotkałam sie juz na innych wątkach z sytuacją, ze wystarczyło swiadczenie woli wyrazone na watku przez dt,ze pies zostaje na stałe, aby watek psa został przeniesiony do innego działu. Dlatego poprosze tu o rade moderatora i chyba nic w tym złego. Kajko, prosze nie rób zamiesznia i nie odsyłaj mi zadnych pieniędzy. Chciałabym jednak ,aby sytuacja była klarowna. Quote
joteska Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 (edited) belu51 to co Kajka by bardzo chciała czyli zapewnić dom suni czy tak na pewno będzie nie wiemy. Laura jest jeszcze bardzo chora i odseparowana od reszty psów- poczytaj watek ;), nie wiemy w 100% czy to sie ziści chociaż bardzo byśmy chcieli. Na dzisiaj Laura ma DT u Kajki_72 i jak wspomniałam jest w trakcie bardzo kosztownego leczenia i rehabilitacji, która i tak Kajka_72 dźwiga niemal sama na własnych barkach bo sunia inaczej nie miałaby szans z samych deklaracji... pieniądze z bazarku w części Laurkowej już zostały odesłane, prosze jednak by wypowiedziały sie osoby czy zgadzaja sie na bezpodstawnę zmianę pierwotnego celu swojego wsparcia opartego na przypuszczeniach na wątku bazarkowym fony :shake: Edited February 19, 2012 by joteska Quote
Penny Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 Właśnie przeczytałam wiadomość od joteski wysłaną na PW. Ja nie będę się wtrącać w tą sprawę. Książki kupiłam, bo bardzo je chciałam oraz przy okazji dałam pieniążki na psiaki. Ile pieniędzy do każdego psa trafi to już Wasza sprawa. O ile się nie mylę to bela51 nic nie uzgadniała z Kajką, a szkoda, bo najpierw powinna zwrócić się do niej czy na pewno psiak zostaje u niej na stałe i co w tym przypadku z częścią przeznaczoną na psiaka. Trzeba umieć (lub w końcu nauczyć się) rozmawiać z drugim człowiekiem, bo bez tego to ciężko w życiu. Tylko zwierzaki na tym tracą. Quote
bela51 Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 Kajka_72 napisał(a):. Nie potrzeba mi dwuznacznych sytuacji. Niech skorzysta na tym inny piesek :-) Niestety ...temat "hospicjum" odbija sie czkawka . Nie bedziesz i nie jestes w zadnej dwuznacznej sytuacji. To powszechna praktyka, ze w takich nietypowych sprawach zwraca sie do moderatora. Uporczywie szukacie tutaj drugiego dna. Akcja joteski ma na celu tylko poderwanie mojego autorytetu, bo zdanie kupujących nie na tutaj zadnego znaczenia. Liczy sie tylko tylko regulamin i jego interpretacja. Quote
wolf122 Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 Ojej i zrobiło się przykro.A najmniej zasługuje a raczej w ogóle na to Kajka.To,że wyraziła z serca swoje zamiary nie zmienia faktu o statusie DT.Ja sobie nie wyobrażam,że mogłoby być inaczej tzn. że Laura teraz mogłaby zmienić domek.Ile by tu było złamanych serc?Ale deklaracje nieformalne o DS dalej pozostają w sferze życzenia,które oczywiście po leczeniu suni się spełni.Dopiero wtedy można by było mieć zastrzeżenia w kwestii formalnej.Przecież te wpływy z bazarków to i tak na pewno kropla(choć potrzebna) w morzu wydatków poniesionych przez Kajkę .Nie dziwię się,że Ciebie to tak oburzyło Kajka,bo mnie by też ruszyło takie postawienie sprawy.Może bela51 źle doczytała wątek?Mam nadzieję,że wszystko się wyprostuje,choć gorycz zostaje,niestety.Szkoda bo nie dość,że ludzie się zrażają,to do tego tylko zwierzęta tracą.. Quote
joteska Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 bela51 napisał(a):...Akcja joteski ma na celu tylko poderwanie mojego autorytetu, bo zdanie kupujących nie na tutaj zadnego znaczenia. Liczy sie tylko tylko regulamin i jego interpretacja. widzisz belu51 sama chyba szukasz drugiego dna a autorytet wyrabiasz sobie sama. Byłam przekonana, ze osoby uczestniczące w bazarku tym samym wspierają konkretne potrzebujące pieski i maja prawo do wypowiedzenia się w tej sprawie. Najważniejsza jest Laura i jej przyszłość, nie zapominajmy o tym :). Quote
bela51 Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 joteska napisał(a):widzisz belu51 sama chyba szukasz drugiego dna a autorytet wyrabiasz sobie sama. Byłam przekonana, ze osoby uczestniczący w bazarku tym samym wspierają konkretne potrzebujące pieski i maja prawo do wypowiedzenia się w tej sprawie. Najważniejsza jest Laura i jej przyszłość, nie zapominajmy o tym :). I tu sie mylisz, o celu bazarku decyduje wystawca. Quote
Kajka_72 Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 bela51 napisał(a):Nie bedziesz i nie jestes w zadnej dwuznacznej sytuacji. To powszechna praktyka, ze w takich nietypowych sprawach zwraca sie do moderatora. Uporczywie szukacie tutaj drugiego dna. Akcja joteski ma na celu tylko poderwanie mojego autorytetu, bo zdanie kupujących nie na tutaj zadnego znaczenia. Liczy sie tylko tylko regulamin i jego interpretacja. Jestem Belu i Ty mnie w niej postawilas. Sytuacja Laury nie jest "nietypowa". Wrecz odwrotnie. Bardzo jasna i klarowna, a tylko Ty widzisz w niej moja nieuczciwosc bo jak inaczej zrozumiec fakt? jak nie wlasnie tak, ze : Pozwalam sobie brac pieniadze z bazarku, ktore "chyba " mi sie nie naleza. Dajmy juz spokoj tej sprawie. Bardzo Cie prosze. Potraktujmy ja tak , jakby jej nie bylo. Ja bardzo sobie cenie swoja "przezroczystosc" tutaj ...jak zreszta pisalam. Quote
pacysia Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 leczenie suni jest bardzo drogie samo paliwo do Wrocka i powrot jest to około +-500zł ..sunia jak wiecie była bez szans... tylko dzieki Kajce rehabilitacja przebiega sprawnie ..nie rozumiem dlaczego Kajka miałaby nie dostac pieniazków z bazarku...nie jestem czesto na tym wątku poniewaz moja tesciowa ma alzhaimera i po prostu brak mi czasu...... ale szkoda mi Kajki bo jakby nie było pieniędzy nie zbiera sie wiosna ani jesienią na drzewach tylko ciezko zarabia... sunia nie mogła lepiej trafic ..nikomu nie zycze tak chorego psa ..ja miałam taka sunie i wiem ile to kosztuje Quote
Viris Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 Bardzo proszę o zakończenie dyskusji na ten temat - dostałam wiadomości od dwóch zainteresowanych stron. Regulamin bazarku mówi jasno - nie zbiera się pieniędzy na zwierzęta, które nie szukają lub nie będą szukać domu stałego (są w tzw wiecznych DT, są w DS). Skoro opiekunka tymczasowa stwierdziła na wątku, że psa nie odda - czyli da mu stałą opieką, organizatorka bazarku miała prawo się zawahać i mieć wątpliwości. W takim przypadku cel bazarku powinien być zmieniony. Wiele razy na dogomanii były takie sytuacje, że w trakcie trwania bazarku psiak znajdował szczęście w DS i wtedy cel wątku był zmieniany na innego potrzebującego psiaka. Odnośnie zwracania pieniędzy z bazarku nie ma o tym mowy, ponieważ liczy się moment napisania przez DT postu w którym wyraża się jasno, że psiak szukać domu nie musi. Jeśli sytuacja się zmieni, sunia będzie ogłaszana i będzie szukać domku stałego - będzie można oczywiście robić dla niej bazarki, tylko sugerowałabym dokładniejsze rozliczanie pierwszego postu (wpłaty i wydatki, saldo). Quote
joteska Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 Viris, dziękujemy za info odnoszące sie do bazarków. Kajkowy DT dalej jak rozumiem wspierać możemy, czyli zrzutka trwa ;) wierzę, ze Laury łapeczka szybko sie zrośnie bo niebawem czekają ją jeszcze skomplikowane zabiegi, nie poddajemy sie, walczymy i cieszymy z kazdego kroczku naprzód :) Quote
DONnka Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 (edited) Jestem jotesko i prawdę mówiąc nie wiem co mam robić... :shake: Moim zdaniem wyrwana z kontekstu i podyktowana emocjami jedna nieformalna wypowiedź Kajki na wątku nie powinna być podstawą do uznania Jej za przyszły DS czy tzw. wieczne DT Formalnie Kajka nie ma umowy adopcyjnej i stanowi DT dla Laury. Jest jeszcze inna strona medalu. Osoby, które kupują na bazarku robią to nie dlatego, że są li tylko amatorami zakupów, ale dlatego, że chcą pomóc konkretnym psom. Tak napisałam do Viris, ale otrzymałam przed chwilą jednoznaczną odpowiedź : regulamin jest jeden i jeśli świadomie go złamię to... wiadomo :shake: Myślę teraz intensywnie, jak wybrnąć z tej sytuacji, żeby nie naruszyć regulaminu i pomóc Laurkowym łapinom :roll: Edited February 20, 2012 by DONnka Quote
Pianka Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 Viris wam wyraźnie napisała, ze nie wolno robic bazarków na tego psa, wszystkie bazarki na tego psa będą usuwane bez ostrzeżenia Formalnie Kajka nie ma umowy adopcyjnej i stanowi DT dla Laury. Nie istotne. Jest psem NIE szukajacym domu. Tylko na psy szukające domu można robić bazarki Quote
unixena Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 Nie mozemy Kajki zostawic z calymi kosztami .Musimy Jej pomoc i tyle .A wlasciwie Laurze .Przeciez to jest chore taka interpretacja przepisow .Kajka nie jest jeszcze pelnoprawnym wlascicielem Laurki a samo rozwazanie ,ze moze nim byc czy bedzie kiedys tam- nie powinno miec wplywu na dochody z bazarkow .Ja tez jak wchodze na bazarki najczesciej kieruje sie nie tym kto je organizuje ,ale na jakiego psa maja isc .Wiecie co? mdli mnie od tych sztywnych przepisow .To co teraz? Biedna Laurka musi miec dwie powazne operacje i mamy sie na nia wypiac? Zaczynam miec tego serdecznie dosyc . Quote
joteska Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 (edited) Laura jest psiakiem szczególnej troski, po wielu bardzo przykrych i ciężkich dla niej przejściach, my już to Pianko zrozumieliśmy przed Twoim wpisem- po wpisie Viris, ale dziękujemy za przypomnienie. Byłam na bazarku faktycznie dla Laury i Taszy ale jeśli taki jest regulamin to się dostosujemy. Mamy jednak prawo prowadzić składki wspierające DT, poza bazarkowaniem, czyli pomoc trwa, wpierajmy Laurę i Kajkę, sunia nas potrzebuje. Edited February 19, 2012 by joteska Quote
kika_krk Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 Laurko i Kajko - pozdrawiamy Was wieczorową porą. Spokojnej nocki Kika i Czaki :) Quote
DONnka Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 [quote name='Pianka']Viris wam wyraźnie napisała, ze nie wolno robic bazarków na tego psa, wszystkie bazarki na tego psa będą usuwane bez ostrzeżenia Nie istotne. Jest psem NIE szukajacym domu. Tylko na psy szukające domu można robić bazarki Zrozumiałam, a zatem zastanowię się, dla jakiego SZUKAJĄCEGO DOMU psa przekazać część dochodu z mojego bazarku, która przeznaczona była dla Laury. Mam tylko nadzieję, że to nie zniechęci tych kupujących, którzy zrobili zakupy z myślą o Laurze. Wybacz mi Laurko :oops: Postaram się pomóc inną drogą :) Quote
Kajka_72 Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 (edited) [quote name='Viris']Bardzo proszę o zakończenie dyskusji na ten temat - dostałam wiadomości od dwóch zainteresowanych stron. Regulamin bazarku mówi jasno - nie zbiera się pieniędzy na zwierzęta, które nie szukają lub nie będą szukać domu stałego (są w tzw wiecznych DT, są w DS). Skoro opiekunka tymczasowa stwierdziła na wątku, że psa nie odda - czyli da mu stałą opieką, organizatorka bazarku miała prawo się zawahać i mieć wątpliwości. W takim przypadku cel bazarku powinien być zmieniony. Wiele razy na dogomanii były takie sytuacje, że w trakcie trwania bazarku psiak znajdował szczęście w DS i wtedy cel wątku był zmieniany na innego potrzebującego psiaka. Odnośnie zwracania pieniędzy z bazarku nie ma o tym mowy, ponieważ liczy się moment napisania przez DT postu w którym wyraża się jasno, że psiak szukać domu nie musi. Jeśli sytuacja się zmieni, sunia będzie ogłaszana i będzie szukać domku stałego - będzie można oczywiście robić dla niej bazarki, tylko sugerowałabym dokładniejsze rozliczanie pierwszego postu (wpłaty i wydatki, saldo). -Fakt , teraz nie szuka bo jest zbyt chora na DS , jest u mnie po to, by sie leczyc, Jesli sie to uda...byc moze bedzie szukala DS., jesli nie ...wtedy zadecydujemy o DS u mnie. Nie zalezy to ode mnie. -W trakcie trwania Tego konkretnego bazarku Laura nie znalazla DS. -Pieniadze juz zostaly zwrocone. -Sa, o ile dobrze pamietam , na to 3 miesiace. Zalozycielem watku nie jestem , wiec i edytowac postu pierwszego nie moge. Przed okreslonym w regulaminie czasie, postaram sie zeby Karolina ( prawie nie bywa na dogo) dokonala rozliczenia. Duzo roboty z tym nie bedzie . Do rozliczenia wystarczy jedna faktura z kliniki z wielkim naddatkiem ;-) Tak ustalilam z Karolina zeby nie bawic sie w rozliczenia pt. lekarstwa, wizyty, przeswietlenia, rehabilitacja, transport , karma itp . Wydatki byly niewspolmiernie wieksze od wplywow. Jolu , zle rozumiesz :-) nie mozecie wspierac Laurki bo to jest niezgodne z regulaminem, poniewaz napisalam " ze jej nie oddam" . Status na teraz nie ma znaczenia :-) A tak poza tym czegos nie rozumiem. Napisalam Beli, ze za pieniadze dziekuje i ich nie przyjmuje. Bez wzgledu na decyzje moderatora!! Odeslalam 50zl ze stycznia bo sytuacja Laury byla dokladnie taka sama! Tak chyba uczciwie i co najwazniejsze ...zgodne z regulaminem. Malo bylo? ....no coz ...nie po raz pierwszy czegos nie rozumiem tutaj. Edited February 19, 2012 by Kajka_72 Quote
Recommended Posts