Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

wilczy zew napisał(a):
ten ekonomiczny samochód to na powietrze :evil_lol:

niestety nie, ale z mniejszym silniczkiem :roll: śmiej się smiej - moim 3 razy do lecznicy i z powrotem to koszt około 65 zł, a tym pyrtkiem 39 zł więc różnica jest niebagatelna...

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

WATACHA napisał(a):
A czemu on tak długo tam będzie siedział, tyle trwają te badania?

to są trzy pobrania krwi - na "surowo" pierwsze pobranie i podanie deksametazonu, po 4 h drugie pobranie krwi i po 8 h trzecie pobranie krwi...

Posted

malawaszka napisał(a):
to są trzy pobrania krwi - na "surowo" pierwsze pobranie i podanie deksametazonu, po 4 h drugie pobranie krwi i po 8 h trzecie pobranie krwi...

Ojojoj ktoś tu nie będzie tyle jadła ?Żeby nie zjadł wet.

Posted

Jednak jest na czczo :shake: marudny, ale bardzo bardzo dzielny jest Zgredzik :loveu: już dwa razy byliśmy oddać krew - jeszcze tylko raz i dostanie papu, a wyniki powinny być w piątek

Posted

teraz mnie sumienie gryzie, że nie chciałam wcześniej zrobić tego testu bo już by się Dżordż lepiej czuł, ale chyba miałam jakąś psychiczną blokadę przed tym i nie chciałam dopuscić tej możliwości do siebie :oops: wetka już wcześniej chciała robić test...

no ale stało się, teraz potrzebujemy vetoryl - lek musi być podawany stale i do końca życia, do tgo co jakiś czas badania kontrolne

szanse adopcyjne Dżordża właśnie wyleciały w kosmos... nie dość, że musi jeść intestinala to jeszcze musi brać vetoryl - bez wahania można do niego mówić - najdroższy :placz:

Posted

WATACHA napisał(a):
A na ile taki vetoryl starcza?Chyba jest bardzo drogi?

jest drogi - na ile wystarcza jeszcze nie wiem bo musimy ustalić dawkę optymalną dla Dżordża, wtedy dopiero da się obliczyć na ile wystarczy opakowanie czy na miesiąc czy na dwa... nie wiem też jeszcze ile teraz kosztuje - czekam na info

Posted

Niech to szlag :shake: Ja nie wiem czy to jakaś moda na tego Cushinga czy co...? Przedtem w życiu nie słyszałam żeby pies miał taką chorobę. Trochę mnie to zastanawia czy to postęp weterynarii czy jednak coś innego...

Posted

weszka napisał(a):
Niech to szlag :shake: Ja nie wiem czy to jakaś moda na tego Cushinga czy co...? Przedtem w życiu nie słyszałam żeby pies miał taką chorobę. Trochę mnie to zastanawia czy to postęp weterynarii czy jednak coś innego...

wg mnie postęp w weterynarii - w Stanach czy w Europie Zachodniej ta choroba nie jest rzadkością, w polskich publikacjach też jest wymieniana jako jedna z częstszych chorób endokrynologicznych - w Polsce po prostu od kilku lad dopiero potrafią ją diagnozować - ja już pisałam kiedyś, że jestem niemal pewna, że mój Boluś też był na to chory bo wyniki krwi miał niemal takie same jak Pepa czy Dzordż, tylko wtedy prawie nikt jeszcze nie leczył psów na Cushinga w Pl bo leki były kosmicznie drogie i trudno dostępne

Posted

weszka napisał(a):
Może i tak. Kiedyś większość objawów kładło się to na karb starości. Choć być może i nasza cywilizacja swoje dokłada.

na karb starości to raz, a dwa - były leczone objawy - nie przyczyny - czyli leczono wątrobę, tarczycę, serce, zamiast leczyć przyczynę takiego stanu

Posted

No i mamy biegunkę :( wczoraj dostał pierwszą dawkę - minimalną - 5 mg tylko (miał dostawać dwa razy dziennie ale na razie zostaniemy przy jednym), ale to wystarczyło i w nocy narobił w kuchni, potem rano też nieładnie, ogólnie widzę po nim, że coś tam się w organizmie dzieje, mimo tak niskiej dawki. Nie przerwałam podawania bo chcę zobaczyć do jutra jak będzie - w dzień nie było tragedii. Czasem leży biedny na boku i tak jakby ciężej oddycha, ale też może to przez upały bo tropiki u nas straszne, dziś okropne burze były, a i tak potem było duszno nadal - dla staruszków to mordercza pogoda