WATACHA Posted April 1, 2013 Posted April 1, 2013 Ja bym proponowała (jak psy mogą , bo u ludzi na to działa) wit A (jednak w nadmiarze szkodzi)-uczestniczy w procesie widzenia,wpływa na właściwy wzrost i rozwój kości,wzmacnia żuchwę i zapobiega tworzeniu się krzywego zgryzu.Odpowiada za prawidłowe funkcjonowania nabłonka, skóry i rogówki,przewodu pokarmowego i oddechowego.Chroni nabłonek przed zakażeniami ropnymi.Stymuluje błony śluzowe do produkcji śluzu. I wit K warunkuje prawidłowy przebieg procesów krzepnięcia krwi (zaburzenia krzepnięcia krwi=wdłużony czas gojenia się ran,krwawienia, zaburzenia pracy jelit).NADMIAR ANTYBIOTYKÓW,ŚRODKÓW PRZECIWBÓLOWYCH I KONSERWANTÓW NISZCZY JĄ. Zerduszko wit D raczej na kości i zęby z tego co wiem. Quote
WATACHA Posted April 1, 2013 Posted April 1, 2013 [quote name='zerduszko']Bosze, alem się normalnie ucieszyła, że dostanę :D A potem rozejrzałam się w koło i zeszłam na ziemie :shake: Sytuacja jest patowa, niełatwo to wyleczyć. Tak jeszcze myślę, że jakieś witaminy przyspieszają gojenie, które coś mają z nieprawidłowym funkcjonowaniem wątroby wspólnego - D?[/QUOTE] To chyba ta K bo uczestniczy w syntezie protrombiny w wątrobie. Quote
malawaszka Posted April 1, 2013 Author Posted April 1, 2013 o mamo ale mi teraz namieszałyście :lol: nic już nie wiem Quote
zerduszko Posted April 1, 2013 Posted April 1, 2013 Ale nie chodzi o witaminy magazynowane w wątrobie, teraz sobie nie przypomnę :shake: Quote
WATACHA Posted April 1, 2013 Posted April 1, 2013 [quote name='zerduszko']Ale nie chodzi o witaminy magazynowane w wątrobie, teraz sobie nie przypomnę :shake:[/QUOTE] A tak dokładniej to o so chodzi, może coś razem wymyślimy ;). Quote
malawaszka Posted April 1, 2013 Author Posted April 1, 2013 myślcie dziewczyny myślcie - Zgredek będzie wdzięczny :loveu: Quote
WATACHA Posted April 1, 2013 Posted April 1, 2013 Nie, no bo podstawowe wit to A, wit z grupy B,C, D,E, K.Każda dba o coś innego, ale też i o te same rzeczy.Jakby Zerduszko napisała o co chodzi, bo nie chce mi się wypisywać która jest od czego, bo to są 3 strony. Quote
WATACHA Posted April 1, 2013 Posted April 1, 2013 W każdym bądź razie właściwie wszystkie witaminy znajdują się w takim pokarmie jak wątroba i żółtko jaj. A może Monika zrobiłabyś mu badanie krwi które pokazałoby których witamin mu brakuje, z tego co wiem jest takie. Quote
zerduszko Posted April 1, 2013 Posted April 1, 2013 [quote name='WATACHA']A tak dokładniej to o so chodzi, może coś razem wymyślimy ;).[/QUOTE] Jakbym pamiętała, to bym napisała ;) Skleroza ;) Quote
WATACHA Posted April 1, 2013 Posted April 1, 2013 [quote name='zerduszko']Jakbym pamiętała, to bym napisała ;) Skleroza ;)[/QUOTE] To sobie uzupełnij B12:eviltong: Quote
malawaszka Posted April 1, 2013 Author Posted April 1, 2013 [quote name='WATACHA']To sobie uzupełnij B12:eviltong:[/QUOTE] hahaha i pozamiatane :lol: Quote
AnkaG Posted April 2, 2013 Posted April 2, 2013 Mi na odciążenie wątroby i ułatwienie trawienia weci kazali Kajci podawać przez jakiś czas Raphacholin. I o dziwo była to jedyna tabletka ktora jej smiakowała - ale dobrze do jedzenia dodawać Quote
WATACHA Posted April 2, 2013 Posted April 2, 2013 [quote name='malawaszka']hahaha i pozamiatane :lol:[/QUOTE] To chyba była inna witamina ;).Coś mi się popitoliło :). [quote name='AnkaG']Mi na odciążenie wątroby i ułatwienie trawienia weci kazali Kajci podawać przez jakiś czas Raphacholin. I o dziwo była to jedyna tabletka ktora jej smiakowała - ale dobrze do jedzenia dodawać[/QUOTE] Dżordż na wątrobę coś dostaje tu chodzi bardziej o to by mu się pupa szybciej zagoiła Quote
Margi Posted April 2, 2013 Posted April 2, 2013 Nie wiem czy dobrze sobie kojarzę,ale na kilku wątkach było coś wspominane o maści na trudno gojące rany jakiejś krowiej. Może by coś takiego spróbować. Quote
zerduszko Posted April 2, 2013 Posted April 2, 2013 A nie końskiej? ;) Widzę, że my do zbiorowego suplementowania z naszymi sklerozami się nadajemy :D Quote
AnkaG Posted April 2, 2013 Posted April 2, 2013 Maść końska to taka na rozgrzanie i bóle mięśni jest. Quote
Margi Posted April 2, 2013 Posted April 2, 2013 Nie to nie końska bo ta faktycznie na rozgrzanie.Wydaje mi się ,że do wymion ale nie wiem czy nie palnełam.:evil_lol: Quote
malawaszka Posted April 2, 2013 Author Posted April 2, 2013 no ja sie pytałam naszego weta o tą maść kiedyś i nie zapałał entuzjazmem, a on na wsiach leczy i zwierzaki gospodarskie też ... ale może spróbujemy w końcu skoro nic innego nie pomaga; dziś nie dotarłam do apteki, ale jutro kupię nadmanganian jeszcze Quote
Toska1 Posted April 3, 2013 Posted April 3, 2013 a może balsam Szostakowskiego ? próbowałaś Malawaszko ? Quote
malawaszka Posted April 3, 2013 Author Posted April 3, 2013 nie próbowałam, muszę poczytać bo chyba nigdy tego nie używałam Quote
Recommended Posts