bric-a-brac Posted November 13, 2010 Posted November 13, 2010 A czy tym schronem nadal kieruje Pani Iza Działak? Quote
mtf zalesie Posted November 14, 2010 Posted November 14, 2010 tak i wedlug mnie to dobrze bo np. nie zgadza sie na usypianie psow z powodu np.starosc jak ktos sugeruje to jako sposob na pozbycie sie problemu przepelnienia schronu Quote
bric-a-brac Posted November 14, 2010 Posted November 14, 2010 Trzymam kciuki za zwierzęta z tego schronu. I za chęć do współpracy, ktokolwiek tym będzie dalej kierował. Nie znam obecnej sytuacji, ale z tego, co kiedyś widziałam zakaz przyjmowania nowych był tam już dawno potrzebny, może dzięki temu poprawią się warunki dla tych bid, które tam już trafiły. Mtf zalesie, byłaś tam może ostatnio? Jak warunki obecnie? Quote
mtf zalesie Posted November 14, 2010 Posted November 14, 2010 mam 3 psy stamtad,zakaz zakazem ale schron znany i podrzucane sa przed schronem nawet jak jest zakaz.zawsze jak jestem sa telefony aby wziac psa,okoliczne gminy nie maja umow ...,bywam tam ale co 2-3 mies. psow jest obecnie sporo mniej /chyba 600-w 135 boksach ,na podoworku luzem i w biurze chyba 40.jedzenie jest ,kastracje i sterylki tak samo od 10 lat,kocy i misek tez wystarcza,zrobiono czesc nowego plotu betonowego i ma byc chyba remont gabinetu,suki nie sa wydawane bez sterylek nawet szczeniaki -to taki zwyczaj pani dzialak za ktory nieznosza jej niektorzy na dogo Quote
epe Posted November 14, 2010 Posted November 14, 2010 mtf zalesie napisał(a):mam 3 psy stamtad,zakaz zakazem ale schron znany i podrzucane sa przed schronem nawet jak jest zakaz.zawsze jak jestem sa telefony aby wziac psa,okoliczne gminy nie maja umow ...,bywam tam ale co 2-3 mies. psow jest obecnie sporo mniej /chyba 600-w 135 boksach ,na podoworku luzem i w biurze chyba 40.jedzenie jest ,kastracje i sterylki tak samo od 10 lat,kocy i misek tez wystarcza,zrobiono czesc nowego plotu betonowego i ma byc chyba remont gabinetu,suki nie sa wydawane bez sterylek nawet szczeniaki -to taki zwyczaj pani dzialak za ktory nieznosza jej niektorzy na dogo Wiem,ze w sprawie sterylek aborcyjnych i usypiania ślepych miotów są różnice zdań na dogo. Natomiast co do samych sterylek - czy to możliwe,aby byli temu przeciwni jacykolwiek uczestnicy dogo?:crazyeye::crazyeye::crazyeye::mad::mad::mad: Quote
mtf zalesie Posted November 15, 2010 Posted November 15, 2010 nie zrozumialysmy sie -nie wydawane sa suczki szczeniaki bez sterylek-czyli wydawane sa w wieku 7-9 mies.bo wtedy sa po cieczce lub chwile przed i mozna zrobic zabieg.na dogo miano pretensje ze okres socjalu spedzaja w schronie itp.i nadal maja wiec nie chce rozwijac tematu bo watek jest o tym co dalej ze schronem bo zrobic z tego schronisko typu 1 pies w 1 boksie mozna tylko w jeden sposob chyba usypiajac stare i chore i tego sie obawiam Quote
siekowa Posted January 11, 2011 Posted January 11, 2011 http://www.zw.com.pl/artykul/234248,554388_Pol-tysiaca-psow-na-bruk.html Quote
tanitka Posted January 12, 2011 Posted January 12, 2011 dzięki Siekowa. POnoć ToNZ został pozbawiony przymiotu organizacji pożytku publicznego, coś wiecie więcej na ten temat? Jak nie będą mieli pieniedzy, to kiepsko widzę los Celestynowa.... :( Quote
MyrkurDagur Posted January 12, 2011 Posted January 12, 2011 [quote name='siekowa']http://www.zw.com.pl/artykul/234248,554388_Pol-tysiaca-psow-na-bruk.html Czy można cokolwiek zrobić? Jak pomóc? Do kogo napisać? Może dobrze byłoby poświęcić wątek na Dogo tej sprawie...? Może razem będzie łatwiej pomóc? W jakikolwiek sposób... Quote
Tundra Posted January 12, 2011 Posted January 12, 2011 Chyba ten artykul (???) narobil troche zamieszania. Dzis i Polsat i Kurier Warszawski kreca w Celestynowie Quote
bric-a-brac Posted January 12, 2011 Posted January 12, 2011 Tundra napisał(a):Chyba ten artykul (???) narobil troche zamieszania. Dzis i Polsat i Kurier Warszawski kreca w Celestynowie A jaka jest rzeczywista sytuacja? Masz w stopce Celestynów, więc może znasz info z pierwszej ręki? Nawet gdyby decyzja była podtrzymana, nikt nie zamknie schronu z taką ilością psów z dnia na dzień, nie zapewniając im przeniesienia... Przenieść nie ma gdzie... Quote
Tundra Posted January 12, 2011 Posted January 12, 2011 A kto tu moze udzielic informacji z pierwszej reki? TOZ ktory nie ma pomyslu ani pieniedzy na to schronisko? Weterynarz powiatowy ktory obostrza wymagania, ale na pytanie co z psami tez nie ma rozwiazania, a w podtekscie mozna sobie zinterpretowac- trzeba bedzie usypiac... Miasto/ gmina ktora chetnie korzysta z dogodnej wspolpracy, ale czy moze i chce partycypowac w poprawie schroniska...? Zamkniecie takiego schroniska nie oznacza moze jego natychmiastowej likwidacji, ale ogranicza powaznie naplyw jakichkolwiek funduszy dla niego a co za tym idzie powaznie komplikuje jego codzienna egzystencje. Quote
bric-a-brac Posted January 12, 2011 Posted January 12, 2011 Tundra napisał(a):A kto tu moze udzielic informacji z pierwszej reki? TOZ ktory nie ma pomyslu ani pieniedzy na to schronisko? Weterynarz powiatowy ktory obostrza wymagania, ale na pytanie co z psami tez nie ma rozwiazania, a w podtekscie mozna sobie zinterpretowac- trzeba bedzie usypiac... Miasto/ gmina ktora chetnie korzysta z dogodnej wspolpracy, ale czy moze i chce partycypowac w poprawie schroniska...? Zamkniecie takiego schroniska nie oznacza moze jego natychmiastowej likwidacji, ale ogranicza powaznie naplyw jakichkolwiek funduszy dla niego a co za tym idzie powaznie komplikuje jego codzienna egzystencje. Z pierwszej ręki informację zwykle mogą dać wolontariusze, którzy tam są na miejscu. Spytałam tylko pokierowana banerkiem w stopce... A schron znam, aż za bardzo. Quote
Oktawa Posted January 12, 2011 Posted January 12, 2011 Hej.Ja mieszkam w okolicy schroniska w Celestynowie. Szkoda, że kilka tygodni temu gmina odrzuciła uchwałę o przeznaczeniu kilkudziesięciu tys.na pomoc dla schroniska w Celestynowie. Cudów nie ma, co zrobić z tymi wszystkimi zwierzakami...:( Może jak tv to nagłośni to sprawa nabierze tempa, znajdzie się jakieś rozwiązanie.. Quote
Tundra Posted January 12, 2011 Posted January 12, 2011 Ktora gmina? I kto wnioskowal tam o taka pomoc? jakie bylo uzasadnienie odmowy? Quote
Oktawa Posted January 12, 2011 Posted January 12, 2011 Gmina Celestynów.Radni odrzucili uchwalę. Był artykuł w Linii otwockiej. edit.Siostra mi właśnie przypomniala, że te pieniądze miały być przeznaczone na wyłapywanie bezpańskich psów..tak, czy siak odrzucono uchwałę Quote
Jerzy Kora Posted January 12, 2011 Posted January 12, 2011 Ze strony schroniska zniknęły psy do adopcji. :(. Cała sprawa likwidacji schroniska to jakaś paranoja. Przecież powinny utrzymać schronisko wszystkie gminy, z terenu których trafiają tam psy. A i TOnZ nie powinien umywać rąk. Dziwne to bo część TOZ-ów działa z dużym zaangażowaniem a tu taka sytuacja ? Quote
tanitka Posted January 13, 2011 Posted January 13, 2011 zamknięte schronisko to już jest od dawna, ale teraz ma ono być do 9 lutego zlikwidowane. Nie wiem jak ktokolwiek wyobraża sobie to. Ani donikąd ich przenieść a zostać nie mogą. Pieniędzy na utrzymanie nie będzie, to chyba maja z głodu i chorób popadać. Paranoja. Quote
Jerzy Kora Posted January 13, 2011 Posted January 13, 2011 Jak organizacje kóre mają się zajmować pomocą umywają ręce to może są zbędne? Ktoś ma kontakt ze schroniskiem? Jak była telewizja to chyba ktoś się zajmuje ta sprawą. Quote
epe Posted January 13, 2011 Posted January 13, 2011 [quote name='tanitka']zamknięte schronisko to już jest od dawna, ale teraz ma ono być do 9 lutego zlikwidowane. Nie wiem jak ktokolwiek wyobraża sobie to. Ani donikąd ich przenieść a zostać nie mogą. Pieniędzy na utrzymanie nie będzie, to chyba maja z głodu i chorób popadać. Paranoja. Kto do tej pory finansował utrzymanie psów w schronisku? Gmina,czy TOZ? Jeśli to schronisko TOZ i do tej pory mieli fundusze na utrzymanie swojej placówki,to co się stało,że teraz nie mają?:crazyeye: Quote
ewajanka Posted January 13, 2011 Posted January 13, 2011 Oglądałam wczoraj reportaż:shake: Oczywiście głośno mówią o likwidacji schronu 9 lutego ale nie dosłyszałam jaki mają pomysł co zrobić z taką ilością psiaków. Zostało 3 tygodnie.... Quote
Sylwia K Posted January 13, 2011 Posted January 13, 2011 hmm, można by było odświeżyć temat... na dzień dzisiejszy najlpilniejsze sprawy to znaleźć domy psom... Quote
kobietka Posted January 13, 2011 Posted January 13, 2011 kochani musimy pomoc : http://www.zw.com.pl/artykul/234248,554388_Pol-tysiaca-psow-na-bruk.html :-((( Quote
DŻASTA_ Posted January 13, 2011 Posted January 13, 2011 Paranoja i jakieś wariactwo Nie wyobrażam sobie tego Co z tymi wszystkimi zwierzętami się stanie Ja wpłaciłam ostatnie moje pieniądze jakie mi na koncie zostały, na konto Celestynowa Mam nadzieje że to konto jest aktualne i kaska dojdzie Może jakby tak każdy nawet trochę wpłacił, to coś by to pomogło? Dobrze że puścili to w polsacie zawsze to jakieś nagłośnienie sprawy, może coś się ruszy Bo wydaję mi się że ten TOZ to coś nie za bardzo się spisuje. Quote
Recommended Posts