Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 597
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A wiec przede wszystkim zmienic karme. Musze znalezc i kupic przez internet taka bez kukurydzy i pszenicy, zmiana diety podobno moze wiele zdzialac! Po drugie musze Libre nauczyc wiecej komend. Libra musi nauczyc sie zostawac w miejscu w chwili, kiedy ktos przychodzi do domu. Wtedy, kiedy ja bede otwierac drzwi, Ona ma siedziec na koncu przedpokoju i grzecznie czekac. Ktos wtedy moze sie bez obaw rozebrac i przejsc do pokoju. Goscie powinni Ja ignorowac. Jedzenie Libra ma dostawac zawsze jako nagrode za wykonanie komendy. Moge podzielic Jej calodzienna porcje na kilka mniejszych i za kazdym razem robic krotkie sesje posluszenstwa i nagradzania. :lol: Mam Ja wypraszac z kuchni, kiedy robie jedzenie a Ona czekajac czy cos Jej "skapnie" staje sie nieprzyjemna i atakuje Bejlika.
Czyli nauka i dyscyplina. Musze nauczyc Ja ze nie musi sama podejmowac decyzji bo ja powiem Jej co, jak i kiedy ma zrobic, a Ona powinna wykonywac polecenia chetnie wiedzac, ze zostanie pochwalona lub nagrodzona.
Uff...ciekawe czy damy rade :roll:

Posted (edited)

również trzymam kciuki!
na początku może być ciężko, ale jak zobaczycie postępy to na pewno będzie łatwiej i jaka radość :)
powodzenia!

Edited by ewes
Posted (edited)

o tak czekamy!
i na jakąś relację co tam u suni? czy została już sama w domu? :)

Istar19 - WIELKIE DZIĘKI! :loveu:

Edited by ewes
Posted

Pierwsze postepy!!! Jeszcze we wtorek Libra wogole nie umiala sie bawic i na kazda probe Bejlika reagowala wystawianiem zebow, a wczoraj wieczorem taka zmiana. Dzisiaj tez sie pieknie bawily, gonily sie po calym mieszkaniu. :lol:
[video=youtube;3Ftv1nc_m6M]http://www.youtube.com/watch?v=3Ftv1nc_m6M[/video]
Czasami jeszcze chce go, nie ugryzc, ale zlapac zebami, ale my nauczylismy sie juz rozpoznawac jej zamiary i strofujemy ja zanim jeszcze cokolwiek zrobi.
W mieszkaniu zostaly pieski same dopiero raz na 15 minut, ale itak sie denerwowalam, naszczescie wszystko bylo w porzadku, zadnych problemow.
Caly czas jest niepewna i nieufna w stosunku do obcych osob odwiedzajacych nas ale juz przynajmniej wiemy jak postepowac i raczej z czasem jej to przejdzie.
Ogolnie jest cudowna, przytula sie, jest wesola i posluszna. :D

Posted

U Libruni wszystko dobrze :lol:
Juz sie czuje zupelnie jak u siebie w domu. Coprawda sa z nia jeszcze pewne problemy i wciaz wiele pracy przed nami, ale idziemy do przodu! ;-)
Z Bejlikem sa juz niemal jak rodzenstwo, staja nawzajem w swojej obronie, dziela sie jedzeniem i smakolykami, bawia sie caly czas, nawet czasami ciezko im przerwac jak zaczynaja przesadzac w szalenstwie.
W weekend bylismy w gosciach! Libra poznala wszystkich na zewnatrz, zostala prowadzona na smyczy przez kolejne osoby, a po spacerze, juz w obcym domu zachowywala sie zdumiewajaco dobrze, pomimo obecnosci obcych ludzi i psow! Dawala sie glaskac, bawila sie, pozniej sie zdrzemnela. Nadal jednak chce gryzc (tzn lapac zebami, bo to nie jest prawdziwe gryzienie) kiedy ktos wykona gwaltowny ruch, pojawi sie nagle znikad i ja przestraszy lub przychodzi do nas (nad tym trzeba popracowac najbardziej).
Poza tym ona jest takim doroslym szczeniakiem hehe. Jej wiedza na temat mieszkania wsrod ludzi i panujacych zasad jest na poziomie czteromiesiecznego szczeniaka, a mozliwosci natomiast na poziomie doroslego psa dlatego caly czas trzeba ja miec na oku, pilnowac zeby nie psocila. Zdarzylo sie jej probowac pogryzc kabel, firanke,dwa razy ukradla jedzenie z blatu w kuchni, kilka razy znalazlam ja na sofie bawiaca sie moim butem, na szczescie nie przyszlam za pozno! :eviltong: Kiedy zostaja pieski same w domu, musze chowac wszystko co mogloby ja zainteresowac, stoly musza byc puste, kable i buty pochowane, drzwi do lazienki zamkniete a itak zawsze sie boje ze cos wymysli. :lol: :diabloti:

Posted

Ogromnie się cieszę, że pracujecie z Librą i że dziewczyna robi postępy :lol:
ucałuj kochaną ode mnie i od Ojcik :)

Libra zachowuj się :mad: nie jesteś już szczeniakiem!

Golddigga to ja ponowię prośbę maciaszka o opis na stronę schroniska ;)
i może jakieś zdjęcie :cool3: