Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

[quote name='Monia85']Chodzi o zmniejszenie populacji psów bezdomnych, schroniskowych, a te cały czas przybywają bo rozmnaża się kundelki i psy w typie. W Polsce z całej populacji psów tylko niewielki procent stanowią psy rasowe (populacja psów wynosi wg szacunkowych danych ok 6mln, a psów rasowych jest ok 100.000). Dla mnie to jest niemoralne,żeby swój dochód i standard życia podwyższać dzięki rozmnażaniu psów. A to o czym piszesz to już inna bajka, bo powinny się niektóre rzeczy należeć z urzędu. Płacę składki ZUS to też chciałabym być leczona na książeczkę, ale tak widocznie w Naszym kraju się nie da. Ale nie o tym dyskusja.

Ja mam jedną suczkę i wyobraź sobie, że jechałam z nią na zagraniczne krycie z nadzieją, że potomstwo będzie lepsze od rodziców. Tutaj musiałabym się zagłębić w tajniki genetyki, dlaczego nie wszystkie szczenięta są lepsze, ale nie o tym mowa. I nie obrażaj tych "małych hodowców" co kryją w kółko tak samo, bo to mija się z prawdą. I jeszcze jedno, wyobraź sobie, że mój pies jest z grupy IX-czyli psów ras ozdobnych i do towarzystwa, ale też psem pracującym-chodzimy do przedszkola integracyjnego, uprawia taniec psi z moją córką (na razie w zaciszu domu, ale jak córka podrośnie to może wybiorą się na pokazy), mam nadzieję, że moje szczeniaki trafią nie tylko na wystawę, ale do osób pragnących zająć się dogoterapią (nie każdy akceptuje dużego psa) lub psimi sportami. Myślenie typu-ozdóbka=noszenie w torebce. Moje plany hodowlane mam sprecyzowane na najbliższe 10 lat (mam tylko nadzieję, że nie będę musiała z nich rezygnować).[/QUOTE]

Słyszałam , że występy zwierząt w cyrku będą zabroniono. Pani, córka i piesek to taki mini cyrk. "Na pokazy" pewnie będzie zabronione się wybrać.

Edited by turystka milena
Posted

[quote name='turystka milena']Słyszałam , że występy zwierząt w cyrku będzie zabroniono. Pani, córka i piesek to taki mini cyrk. "Na pokazy" pewnie będzie zabronione wybrać.[/QUOTE]
Ja już widzę zastępstwo zamiast zwierząt w cyrku..zapytaj czy Cię przyjmą.
Ręcę opadają jak każdy zaczyna sobie interpretować tak jak mu wygodnie.

Posted

[quote name='turystka milena']Słyszałam , że występy zwierząt w cyrku będzie zabroniono. Pani, córka i piesek to taki mini cyrk. "Na pokazy" pewnie będzie zabronione wybrać.[/QUOTE]
Czy Ty rozumiesz swój post? Bo jesli tak, to proszę, wytłumacz o co w nim chodzi.

Posted

[quote name='filodendron']Nie. Jest poprawianiem wyglądu oczywiście. Włos wyprostowany nawet najlepsiejszą szczotką i suszarką nie przeniesie się w genach ;)[/QUOTE]
Tak co do genetyki to na ścisłośc u ludzi kieruje się kobietę na specjalistyczne badania gdy w rodzinie były przypadki chorób o podłożu genetycznym(Nawet refundowane)Psy to nie ludzie a hodowla to takie wzniosłe działanie ponoć.Wszystkie psy i suki które dają choćby jednego tzw peta nie powinny być nadal używane w hodowli (nawet nie ma co badać bo geny są przekazywane )i nic nie szkodzi ,że jeden brat nie ma jąder ,a dwóch innych je ma.Wada tym z jądrami też została przekazana.Zaznaczam ,że to nie ludzie i nawet nie gatunek zagrożony i ostra selekcja być powinna jak tacy z hodowców idealiści.Co tam prostowanie włosów championom to nawet operacje plastyczne robia w celu np postawienia ucha,lub wprost przeciwnie.I np implanty jąder ,farbowanie podciąganie powiek.Niestety to chory biznes ,a tych prawdziwych hodowców to może jest z 10%.

Posted

[quote name='pantolini']Tak co do genetyki to na ścisłośc u ludzi kieruje się kobietę na specjalistyczne badania gdy w rodzinie były przypadki chorób o podłożu genetycznym(Nawet refundowane)Psy to nie ludzie a hodowla to takie wzniosłe działanie ponoć.Wszystkie psy i suki które dają choćby jednego tzw peta nie powinny być nadal używane w hodowli (nawet nie ma co badać bo geny są przekazywane )i nic nie szkodzi ,że jeden brat nie ma jąder ,a dwóch innych je ma.Wada tym z jądrami też została przekazana.Zaznaczam ,że to nie ludzie i nawet nie gatunek zagrożony i ostra selekcja być powinna jak tacy z hodowców idealiści.Co tam prostowanie włosów championom to nawet operacje plastyczne robia w celu np postawienia ucha,lub wprost przeciwnie.I np implanty jąder ,farbowanie podciąganie powiek.Niestety to chory biznes ,a tych prawdziwych hodowców to może jest z 10%.[/QUOTE]
Ma ktoś te chipsy, czy nie? Może być w ostateczności marcheweczka do pochrupania (droga Ado-Jeje ;) )

Posted

[quote name='pantolini']Tak co do genetyki to na ścisłośc u ludzi kieruje się kobietę na specjalistyczne badania gdy w rodzinie były przypadki chorób o podłożu genetycznym(Nawet refundowane)Psy to nie ludzie a hodowla to takie wzniosłe działanie ponoć.Wszystkie psy i suki które dają choćby jednego tzw peta nie powinny być nadal używane w hodowli (nawet nie ma co badać bo geny są przekazywane )i nic nie szkodzi ,że jeden brat nie ma jąder ,a dwóch innych je ma.Wada tym z jądrami też została przekazana.Zaznaczam ,że to nie ludzie i nawet nie gatunek zagrożony i ostra selekcja być powinna jak tacy z hodowców idealiści.Co tam prostowanie włosów championom to nawet operacje plastyczne robia w celu np postawienia ucha,lub wprost przeciwnie.I np implanty jąder ,farbowanie podciąganie powiek.Niestety to chory biznes ,a tych prawdziwych hodowców to może jest z 10%.[/QUOTE]

To ja się teraz wygodnie rozsiądę i może jeszcze się dowiem czegoś ciekawego... nie krępuj się pisz dalej............. :D

Posted

[quote name='Zofia.Sasza']Ma ktoś te chipsy, czy nie? Może być w ostateczności marcheweczka do pochrupania (droga Ado-Jeje ;) )[/QUOTE]
Obgryzaj paznokcie też to jakiś sposób .Napisz,że piszę nieprawdę .Raczej się nie ośmielisz.Skoro ustawa ma być dobra dla zwierząt to i coś takiego jak ostra selekcja może powinna się w niej znaleść albo zostawmy wszystko jak było już gdzieś tu na dogomanii czytałem o pewnej rodzinie lubiącej psy ale w garnku.Polski rząd doprowadzi niedługo do zmiany upodobań kulinarnych rodaków i problem psów lub kotów zacznie sam zanikać.

Posted

A czy pokazy agility i obedience to też dla ciebie (bo mam szczere wrażenie, że dyskusja toczy się z dzieckiem,nastolatkiem) "mini cyrki". A na ilu takich pokazach byłaś? Z tego co ja zaobserwowałam na takich pokazach to ogromną więź i zrozumienie się pomiędzy przewodnikiem a psem. Są psy, które potrzebują trochę więcej niż tylko miski, spacerów 5min i posłania.
Zapomniałam dodać, że w niektórych schroniskach wolontariusze prowadzą agility dla psów i o dziwo trochę lepiej im się tam żyje i mają większe szanse na adopcje, bo zamiast siedzieć w klatce to coś robią, a pies został stworzony po to, aby służyć człowiekowi.

Posted

cyt..
wychowywane są w bliskim kontakcie z nami ludzmi, bardzo wypielęgnowane i zadbane, szczególną wagę przykładamy do odpowiedniego karmienia, doboru karm i suplementów mineralnych- nasze szczenięta - nigdy nie są cherłaczami...

:D:D:D czy moze ktos mi pojasnic co TO SA "CHERŁACZE":loveu:cudne okreslenie:loveu:

http://allegro.pl/bernenski-pies-pasterski-rodowodowe-piekne-maluchy-i2038931012.html

chyba zapytam tej Pani,czy Pana...

Posted

[quote name='Aga7777']No ja nawet słyszałam o psie co na wystawie miał sztuczną szczękę - i to pewnie też dla poprawienia rasy! Masakra[/QUOTE]
Ty weź więcej reklam nie oglądaj :D

Posted

[quote name='pantolini']Obgryzaj paznokcie też to jakiś sposób .Napisz,że piszę nieprawdę .Raczej się nie ośmielisz.Skoro ustawa ma być dobra dla zwierząt to i coś takiego jak ostra selekcja może powinna się w niej znaleść albo zostawmy wszystko jak było już gdzieś tu na dogomanii czytałem o pewnej rodzinie lubiącej psy ale w garnku.Polski rząd doprowadzi niedługo do zmiany upodobań kulinarnych rodaków i problem psów lub kotów zacznie sam zanikać.
Sądzę, że ośmieliłabym się, niemniej nie rozumiem, tego co piszesz (z powodu nadmiaru błędów ort., gram. i log.). Czy można prosić o to samo, tylko po polsku?

Posted

To nie jest z reklamy to fakt, popytaj na forum. Babka przyszła na wystawę z psem a sędzina wyciągła mu sztuczną szczękę! Tak było na fakcie! Co ty taki niedowiarek jesteś.
A mam pytanie do znawców ustawy, czy takie zabiegi "pielęgnacyjne" jak prostowanie włosów oraz trzymanie psa w ciasnej klatce przez kilka godzin , wyciągnięcie go tylko do wystawienia, może być podciągnięte pod znęcanie się?

Posted

[quote name='Zofia.Sasza']Sądzę, że ośmieliłabym się, niemniej nie rozumiem, tego co piszesz (z powodu nadmiaru błędów ort., gram. i log.). Czy można prosić o to samo, tylko po polsku?[/QUOTE]
Zatrudnij tłumacza jak nie rozumiesz.

Posted

[quote name='Aga7777']To nie jest z reklamy to fakt, popytaj na forum. Babka przyszła na wystawę z psem a sędzina wyciągła mu sztuczną szczękę! Tak było na fakcie! Co ty taki niedowiarek jesteś.
A mam pytanie do znawców ustawy, czy takie zabiegi "pielęgnacyjne" jak prostowanie włosów oraz trzymanie psa w ciasnej klatce przez kilka godzin , wyciągnięcie go tylko do wystawienia, może być podciągnięte pod znęcanie się?[/QUOTE]
NIedowiarek? OJ tak. Jeśli ktos próbował czegoś takiego to mial rozum jak pięciolatek.
A co do zabiegów pielęgnacyjnych- moje psy je uwielbiają... bo kojarzą im się z czymś przyjemnym i smakowitym :D
Co do trzymania w klatkach przed wystawieniem ma to swój i dobry cel. Jaki? Nie zrozumiesz więc nie będę tłumaczyć. Zaznaczę też, że nie wszystkie psy siedzą w klatkach :)

Posted

[quote name='N_i_e_do_W_I_A_R_Y']
:D:D:D czy moze ktos mi pojasnic co TO SA "CHERŁACZE":loveu:cudne okreslenie:loveu:
[/QUOTE]
Może chodziło o charłaki :D To z Harrego Pottera - potomek rodziny czarodziejów na swoje nieszczęście pozbawiony przez naturę zdolności czarodziejskich. Nawet by pasowało, ale nie wiem, czy przenosi się genetycznie ;)

Posted

[quote name='filodendron']Może chodziło o charłaki :D To z Harrego Pottera - potomek rodziny czarodziejów na swoje nieszczęście pozbawiony przez naturę zdolności czarodziejskich. Nawet by pasowało, ale nie wiem, czy przenosi się genetycznie ;)[/QUOTE]
Albo o CHECHŁACZE? No wiecie: "Nie płacz, nie płacz, kupię ci chechłacz"?

Posted

[quote name='N_i_e_do_W_I_A_R_Y']nie,to zupelnie nie to stowarzyszenie,to calkiem inne i jak mowie-tylko ZWYKLE STOWARZYSZENIE,nie zarejestrowane w sadzie.[/QUOTE]

Przepraszam a co to znaczy? ze nie moze zajmowac sie hodowlą bo juz zglupialam

Posted

[quote name='Zofia.Sasza']Teraz nastąpi długa i durna dyskusja o sensowności hodowli zwierzat rasowych... Ma ktoś chipsy? ;)[/QUOTE]

Kiedy brakuje argumentów aby bronić swoich tez najlepiej próbować ośmieszyć przeciwnika :evil_lol:. Bardzo stara sztuczka i niestety nie zawsze działa.:lol:

Posted

[quote name='pudelek78']Kiedy brakuje argumentów aby bronić swoich tez najlepiej próbować ośmieszyć przeciwnika :evil_lol:. Bardzo stara sztuczka i niestety nie zawsze działa.:lol:[/QUOTE]
Ależ "przeciwnicy" sami się ośmieszają swoim brakiem wiedzy a co za tym idzie argumentów

Posted

[quote name='Daniela']Przepraszam a co to znaczy? ze nie moze zajmowac sie hodowlą bo juz zglupialam[/QUOTE]
To znaczy tyle co wydawanie koncesji na sprzedaż alkoholu przez domowe stowarzyszenie alkoholików :D