Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Oj, Tina jeszcze nie ostrzyżona, jest strasznie kudłata, tak kudłata, że Cofi jej się trochę boi. A Cofi to nowy koci "braciszek" Tiny (tymczasik, który poprzez nieprzewidziany splot zdarzeń został u mnie na stałe).

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Kitki ma, ale co zrobić z tą opadającą na oczy grzywką? W lecie spinałam jej gumką, chociaż tego nie lubiła. Słyszałam opinie, że nie powinno się psom z grzywką zasłaniającą oczy tej grzywki obcinać, bo ostre światło wywołuje wtedy zapalenie spojówek. A ja planowałam, żeby ją obciąć krótko, a potem pozwolić włosom róść aż do następnej zimy.

Posted

Prawdę mówiąc nie widziałam ostrzyżonych PON-ów ani briardów, natomiast ostrzyżone jamniki szorstkowłose - owszem. Ale Tina była już przecież ostrzyżona na krótko i nic jej się z oczkami nie działo, a jak do mnie przyjechała, to była tylko trochę kosmata.

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

Trzeci dzień z kolei strzygę Tinę. Zaczęłam od głowy i szyi i stępiłam jedyne zaokrąglone na końcach nożyczki. Wczoraj podstrzygłam dalsze części, wycinając głównie kołtuny, które zrobiły jej się przez zimę, bo futro jej urosło strasznie długie i gęste, a na widok szczotki i grzebienia dostawała histerii, więc udawało mi się tylko przeczesać ją z wierzchu. Przy wczorajszym strzyżeniu popsułam drugą parę nożyczek. Dzisiaj wzięłam jedyne, jakie mi pozostały - nożyce do drobiu :evil_lol:i to one okazały się najlepsze. Został mi jeszcze grzbiet, ale tutaj chyba zostawię jej trochę dłuższe włosy. Tinka, ku mojemu wielkiemu zdziwieniu i zaskoczeniu stała nawet dość spokojnie (oczywiście była przywiązana smyczą do klamki, bo inaczej momentalnie by zwiała), a w nagrodę dostała kawałek czekolady. Muszę jej jeszcze wyrównać włosy, ale ogólnie wygląda o wiele lepiej. I młodziej! Przypomina teraz bardziej terriera niż PONa. Podoba mi się w tej fryzurze, nawet jeśli nie jest to jeszcze dokończone i zrobione fachowo. Sprzątając włosy miałam okazję przekonać się ile w nich było brudu i kurzu, a przecież kąpałam Tinkę 2 tygodnie temu. Będzie suni teraz wygodniej, chłodniej i ogólnie bardziej komfortowo:smile:

• 2 weeks later...
Posted

Tinka ma się dobrze, w nowej fryzurze wygląda bardzo ładnie i młodo, i nie jest to tylko moje zdanie. No i jest jej lżej i chłodniej.
Wtatara - kiedy się spotkamy? Czekam na propozycję terminu:smile:

Posted

ooo - Tinka ma nowa fryzurke :) a gdzie foteczki ?? :)

przepraszam was za offa, ale nie wiem gdzie i do kogo sie zwrocic o rade :(

moze mi jakos pomozecie bo kompletnie nie wiem gdzie napisac i co robic....wczoraj kolo mojej pracy pojawila sie mama z czteroma kocietami - skryły sie przed deszczem kolo biura i narazie tam zostaly. Maluchy sa juz na tyle duze, ze jak im dzis dalismy jesc to zjadly normalna kocia karme. Maluchy moznaby złapać, ale mamy raczej nie dam rady :( jest praktycznie dzika :( tylko nie mam co zrobic z tymi maluchami :( mam w domu kotke, ktora maluchow raczej nie zaakceptuje :( gdybym jeszcze miala dom ale w mieszkaniu nie mam takiej mozliwosci - poradzcie co robic - propozycje wyslijcie na PW jesli mozecie !!!!! szefowa chce je przepedzic :(

• 1 month later...