Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 338
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Oto dwa pożegnalne zdjęcia...jutro już jej prawdopodobnie nie będzie :( dobre tyle, że ktoś zajmie się jej skórą, pchłami, robakami, da jej pić i jeść w schronisku....ale poczucie bezpieczeństwa, spokój i miłość miała tylko przez chwilę :(
oby ktoś się nad nią zlitował....to młoda, niesamowicie wierna, przyjazna dla innych suczek (z psami się tak dobrze nie dogaduje) i ludzi psinka. Poza tym trzeba ją odkarmić...jak idzie na dwór to podbiega do śmietników - pewnie już jakiś czas się błąkała i przyzwyczaiła się.

Posted

Ale i tak póki co nikt nic nie wymyśli - w schronisku są tam wolontariuszki, które trzeba poprosic o pomoc, opiekę i ogłoszenia, bo wszyscy są zapsieni. Nikt nie ma miejsca w domu. Zrobiliście dla niej naprawdę dużo i wytrwale, ona znajdzie dom z waszą/naszą pomocą, tylko potrzeba czasu.

Posted

co za durne procedury! czy nikt nie myśli choćby o tym, że błakający się pies w ciągu 3 dni może pogryźć np. kilkoro dzieci? jak to ma się 3 dni błąkać? czy oni naprawdę mają to zapisane czarno na białym i ktoś się pod tym podpisał? to faktycznie jest temat do Uwagi! trzeba jej fotki porobić, póki jest u Was i ogłaszać, żeby w tym schronie długo nie siedziała...

Posted

Basia1244 napisał(a):
Ale i tak póki co nikt nic nie wymyśli - w schronisku są tam wolontariuszki, które trzeba poprosic o pomoc, opiekę i ogłoszenia, bo wszyscy są zapsieni. Nikt nie ma miejsca w domu. Zrobiliście dla niej naprawdę dużo i wytrwale, ona znajdzie dom z waszą/naszą pomocą, tylko potrzeba czasu.

Oczywiście, wszystko wymaga czasu i gdybym miał pewność, że Ona już jest pod opieką wolontariuszek (z którymi próbuję się cały czas kontaktować) to bym się zajął szukaniem Negri domu....tylko ja po prostu nie rozumiem tych procedur. Bo jeśli jutro się okaże że oni np. zakwestionują te 3 dni... W ogóle ile musieliśmy się nadzwonić żeby drugi raz dzisiaj przyjechali i odnotowali że suczka jest. Po prostu nie wiem czy ta sprawa zostanie jutro rozwiązana i to mnie martwi....bo w razie czego nie ma planu B.

Posted

terierfanka napisał(a):
co za durne procedury! czy nikt nie myśli choćby o tym, że błakający się pies w ciągu 3 dni może pogryźć np. kilkoro dzieci? jak to ma się 3 dni błąkać? czy oni naprawdę mają to zapisane czarno na białym i ktoś się pod tym podpisał? to faktycznie jest temat do Uwagi! trzeba jej fotki porobić, póki jest u Was i ogłaszać, żeby w tym schronie długo nie siedziała...

Tak, miasto sobie wymyśliło taką "uchwałę". Żeby nie wydawać pieniędzy na odławianie bezpańskich psów. Nie wszystkie przecież zostają w jednym miejscu, i sprawa finansowa rozwiązana. Pies pójdzie dalej i po kłopocie....a jak znowu ktoś zgłosi to przecież znowu są 3 dni. Strażnicy nawet nie mają czytnika czipów żeby sprawdzić czy pies nie ma właściciela....

Posted

Świdnica ma podpisaną umowę z Uciechowem. Pewnie tam pójdzie Czarnulka. Nie wiem, bo pan ze Straży Miejskiej nie chciał udzielać takich informacji, w końcu liczą na to, że jej tam trzeciego dnia nie będzie....
DObrze, że sami po nich dzwonimy i zmuszamy do przyjazdu i odnotowania, bo już się domyślam jak wygląda ta ich tajna obserwacja psa....

Posted

Jutro się okaże czy miasto weźmie odpowiedzialność i zapewni jej schronienie. dziękuję za wsparcie i pomoc - naprawdę ta "procedura" mnie przerasta i trzeba będzie coś więcej się na ten temat dowiedziec i zadziałać.

Dobranoc, DZIEKUJĘ :)

Posted

sunia nie trafiła do nas, niestety Świdnica jest najgorszą gminą...dlaczego nie współpracuje już z AZYLEM???
powiem szczerze że chyba nie każdy chciałby mieć z taką gminą do czynienia.

Przestałam już komentować paragrafy w/w uchwały bo prywatni ludzie nic w tym kierunku nie zdziałają. "Procedura" jest kompletnie inna niż w przypadku innych schronisk.
Pies najpierw trafia do weterynarza na okres "obserwacji"-tak wet albo znajduje psu dom albo odwozi go po jakimś czasie do nas. Są jeszcze dwa warianty, wet może wydać orzeczenie o złym stanie zdrowia lub o tym że pies jest stary i w obu przypadkach pies jest poddawany eutanazji. Jest to zalecenie UM Swidnicy(nie wiem tylko czy wydane pisemnie)

Z każdym psem do dokumentacji jest dołączane zgłoszenie z numerem ze SM. W sumie od początku roku było 23 interwencje przeprowadzone przez SM w sprawie bezdomnych zwierząt. Do Uciechowa trafiło zaledwie 6 psów! Musimy czekać..."procedura nadal trwa"

Posted

To się w głowie nie mieści! Czyli każda gmina sobie sama ustala procedury ? Nie ma jakichś odgórnych rozporządzeń o bezdomnych psach? To nie do pomyślenia po prostu jest.

Posted

JEST PROBLEM

Ja jestem dzisiaj w pracy we Wrocławiu, więc moja narzeczona się wszystkim zajmuje...
Czekała na nich 3,5 godziny (z zegarkiem w ręku - aż wszyscy sąsiedzi się zeszli) i nie przyjechali. W tym czasie i ona i ja dzwoniliśmy cały czas do SM i zwodzili nas. Iza zadzwoniła przed chwilą do nich i poprosiła o rozmowę z Komendantem. Okazało się że oni byli rano i psa nie stwierdzili. To się pyta, czemu nikt jej o tym nie poinformował? Chyba jakieś nieporozumienie, bo była wymiana dyżurnych. A oni nie przyjeżdżają w godzinach kiedy ja dzwonię tylko prowadzą własną obserwację! I jeszcze jutro przyjadą - jak go nie będzie to koniec sprawy. A jak pies przeszkadza to można go zabrać do domu.
To zaczęła się walka i groźby. Iza zagroziła, że powiadomi media, organizacje pozarządowe i załatwi tę sprawę inaczej jeśli ten pies nie zostanie zabrany. Pan powiedział ze spróbuje się skontaktować z osobą odpowiedzialną za to w urzędzie miejskim i że za pół godziny można zatelefonować.
Ja dzwoniłem wcześniej do Urzędu i tego pana co się zajmuje tymi sprawami nie ma...jest na urlopie. Więc nic nie załatwią.

Jutro nie ma nas cały dzień i nie możemy jej zostawić. Nasz pies przeżywa wielki stres z powodu jej towarzystwa (biegunka, zaznacza teren po mieszkaniu). Dzisiaj przyjdzie właścicielka mieszkania i nie wiem jak jej wytłumaczymy obecność suczki....czy mamy ją wyrzucić?
Sąsiad mówił że ona od dawna się tu kręci - stąd te pchły i choroba skórna, chudość i zaglądanie do śmietników.

Czy ktoś jest w stanie nam pomóc?

Posted

Nie znamy żadnego weterynarza który mógłby ją obejrzeć i jej pomóc za darmo, a nie stać nas na wizytę....poza tym to nie nasze mieszkanie, NIE MOŻEMY jej zatrzymać. I co, daliśmy jej nadzieję a teraz ją mamy wyrzucić z powodu procedur?

Posted

Matko przenajświętsza - tę chorą paranoję może zmienić chyba już tylko TVN :( Ja niestety nie pomogę - za daleko i też się dałam "wkręcić" w tymczas na 2 dni, który powinien był się skończyć wczoraj...

Posted

Jak można ustalać w ogóle takie procedury??? co za bezduszność!
Iza pytała już wszystkich sąsiadów, znajomych, znajomych mamy: albo mają już psa (te osiedle jest bogate w podrzutki i przybłędy) albo alergia, albo "pies to powinien być w domu, a nie w mieszkaniu" - nie pomagają tłumaczenia. Pytamy dalej..... ale to nie w tym mieście. Nie tutaj....

Posted

Unikają jak ognia tego trzeciego zgłoszenia, bo wtedy musieliby zastosować "procedurę". Co za palanty!!!!! Bez względu na to jak się skończy historia Negry (oby jak najlepiej dla suni) - powinniście zainteresować sprawą lokalną i krajową prasę oraz TV - bezwzględnie trzeba piętnować takie urzędnicze wygodnictwo!!!!!

Posted

zbierzcie na szybko petycję i oświadczenia mieszkańców że widzieliście psa co najmniej od kilku dni/miesięcy/tygodni. Zanieście to do UM...Kozłowskiego nie ma, to ktoś inny musi to załatwić, urlop nie zwalania urzędników z obowiązków. Pracowałam kiedyś w firmie państwowej i wiem że urzędnicy często tak mówią żeby nie zajmować się pracą innych ale mają zasrany obowiązek przejąć bieżące sprawy za nieobecność kolegów.