Katcherine Posted December 7, 2011 Posted December 7, 2011 Ciekawa jestem czy Ania juz sie zdecydowala urodzic? Joaa jak Szejkus? Jak z wizyta u weta? Topcio chyba bedzie musial poczekac na badanie. Quote
Ania+Milva i Ulver Posted December 7, 2011 Posted December 7, 2011 hehe jeszcze nie:) zaraz się zbieram z Topim do weta i to już mój ostatni wyjazd z psem w tym roku autem , bo czuję , że rozpakuję się lada chwila;) a auto muszę jeszcze do myjni dać, bo jest w nim jedna wielka sierść :) Topi biedny się znowu dziś zestresuje ... Quote
Katcherine Posted December 7, 2011 Posted December 7, 2011 Ania wez meza ze soba co? Jak cie skurcze zlapia Topi nie poprowadzi. Nie chcemy przeciz psiego staruszka stresowac! Quote
Ania+Milva i Ulver Posted December 7, 2011 Posted December 7, 2011 Tz w pracy, odbieram go jak wyjde od weta , więc w powrotną drogę poprowadzi;)...a faktem jest , że Topi nie poprowadzi - przecież jest ślepy haha:) Będzie dobrze;) Odezwę się po 16 . Quote
Katcherine Posted December 7, 2011 Posted December 7, 2011 Blues brothers nie przeszkadzalo. W razie czego Topiemu zamontuj okulary prseciwsloneczne.... Quote
Ania+Milva i Ulver Posted December 7, 2011 Posted December 7, 2011 No więc tak...wieści i dobre i złe... Najpierw lepsze- osłuchowo super/serduszko jak na psa w takim wieku rewelacja. Topi był też wyjątkowo grzeczny, choć stres kupka potem była;) Oczy ok-tzn nic się nie dzieje zapalnego , uszka tak samo- wyczyściliśmy je jeszcze tak przy okazji. Teraz gorsze...z pobranej krwi wyszły dwa zawyżone wyniki ( to w sumie i tak sukces jak na psa w wieku 1 4lat) , a mianowicie: Podwyższony Alat do 64 jednostek, gdzie norma 25-n świadczy to o uszkodzeniu komórek wątrobowych. Funkcjonowanie wątroby jest ok- nie wiąże się to z podawaniem karmy wet czy innych leków. No i podwyższone znowu płytki krwi na 857 jednostek .... on od początku miał je wysokie -nawet ponad 900, potem po operacji spadły do 500 i teraz znowu w górę...możliwe, ze chodzi o jakieś komórki rakowe , które rozwijają się u niego...ale możemy snuć tylko domysły, no bo co zrobić... Wet polecił preparat do podawania : Anticancer http://www.e-karmy.com/p6081,vetfood-immmunactiv-anticancer-90-kapsulek-dla-psa-kota.html Ale nie jest to tani specyfik.... Dziś Topi dostał kilka zastrzyków witaminowych i żelazo , tylko tak paliatywnie. Co do zjadania kup, to nie ma to raczej związku z jego wynikami. Może mu po prostu czegoś brak, albo zasmakował. Może by mu ruben tabsa sparwic na poprawę flory . Topi schudł 1 kg ... ale może spalać więcej bo zimno- wet zasugerował podawanie karmy na zimę jakiejś wysokoenergetycznej, niekoniecznie dla seniora- nie wiem czy Husse ma coś takiego ? Kazał obserwować Topaza, jak przetrwa zimę to w kwietni znowu na kontrolę... Mam wyniki krwi- ksero- wyślę je razem z fakturą do Doddy, może warto to jeszcze skonsultować z kimś .... Za dziś u weta wyszło 85zł. Jutro wysyłam list. Aaaaa - Doddy:) - Topaz nie jest wykastrowany i ma dwa jajka;) Quote
Katcherine Posted December 7, 2011 Posted December 7, 2011 Zjadanie kup moze byc zwiazane z dyskomfortem w stylu np. Watroba. Mowisz ze ma podwyzszone parametry watrobowe. Obawiam sie strzelajac w ciemno ze skoro mial guz w sledzionie, w watrobie cos sie dzieje nie tak. Cioteczki poprosze o opinie co ktora uwaza. Niestety obawiam sie ze diagnostyka mozna poszalec ale adal bedzie ten sam wynik. Tzn. Ze nawet majac zdiagnozowane co sie dzieje niewiele bedzie.mozna zrobic. Rozumiem ze rozmau z krwi zeby ewentualnie zobaczyc czy sa komorki niewyksztalcone itd nie ma sensu robic? Ania jaki koszt miesieczny tym oreparatem by wynosil dla Topaza? Quote
joaaa Posted December 7, 2011 Posted December 7, 2011 U Szejka ok, oko ładne, do weta jedziemy jutro, bo nie było transportu. Jeżeli chodzi o wyniki Topaza, to ja moim bokserom staruszkom (których przewinęło się u mnie dużo) podaję w takich przypadkach heparegen albo hepatil. Nasz lekarz zawsze zaleca to przy podniesionych wskaźnikach. Heparegen w dużym opakowaniu (100tabl.) kosztuje ok.30zł. A z tymi kupami, to moze spróbować, tak jak pisałam: wit.B compl. + probiotyk. Quote
Ania+Milva i Ulver Posted December 8, 2011 Posted December 8, 2011 Doddy mozesz podpytac o cenę tego anticancer u siebie -moze jakies znizki na fundacje? wet ma sparwdzic u siebie, bo on zamawia dla jednej pani ale małe opakowanie 30 tabl i to koszt 45zł...a dla topiego takie 90 tabletek na miesiac by musialo byc ja podpytam u innych wetów u mnie o cene. Muszę sobie spojrzec dzis na spokojnie co ten lek zawiera . Quote
doddy Posted December 8, 2011 Posted December 8, 2011 Zapytam u siebie, ale jutro. I obym nie zapomniała :) Będę akurat w lecznicy. Quote
Katcherine Posted December 8, 2011 Posted December 8, 2011 Dzieki. Uzupelnie wieczorem post. Ania a ten link co dalas? Tam cena za 90 tabletek jest 108 zl.? Quote
Ania+Milva i Ulver Posted December 8, 2011 Posted December 8, 2011 aa no widzisz- ja tam wczoraj ceny nie mogłam dojrzeć:) no tak mniej więcej cena tego preparatu się będzie kształtować, jutro będę u jednej wetki to spytam u niej jaka cena, bo czasem ma fajne zniżki rachunki wysłane;) Quote
Panca Posted December 8, 2011 Posted December 8, 2011 ojoj...nie dobrze ze Topaz ma takie wyniki ale plusem jest to ze watroba sie regeneruje wiec podawanie np Hapatilu moze znacznie polepszyc jej stan, mam nadzieje ze nie bedzie nawrotu nowotworu :( Quote
joaaa Posted December 8, 2011 Posted December 8, 2011 Byłam dziś z Szejkiem u okulisty. Pan dr bardzo zadowolony, oko zagojone, jeszcze przez tydzień podawanie kropli, żeby była porządna blizna, ale już bez antybiotyku w kroplach. Kontrola za 3-4 tygodnie, ale nie jest konieczna, wet powiedział, że jeżeli będziemy chcieli mieć absolutne potwierdzenie, to przyjechać. Uważa, że będzie ok, a mamy daleko, więc pozostawia to do naszej decyzji. On nie musi oglądać, bo uważa, że będzie ok. W razie czego, jeżeli coś mnie zaniepokoi, to mam dzwonić. Mam tylko obserwować, czy nie trze łapą, bo mówił, że niektóre psy, próbują zdjąć sobie ta plamkę z oka, bo coś zasłania punktowo widzenie. Wizyta dziś 50zł, apteka 37,40zł. Za paliwo zapłaciłam 133zł (tak oszacowaliśmy) na połowę z bokserami, bo był transport łączony. Jutro kolega skoryguje, jak policzy rzeczywiste km, bo dzisiaj padł. Czyli pewnie będzie +/- 66,50zł. Jutro wstawię opis od weta. Quote
agata51 Posted December 9, 2011 Posted December 9, 2011 Ja, jak zwykle, z doskoku i jak zwykle pewnie niedoczytana. Katcherina, dziękuję. Mam pytanie, może głupie - Topaz psie czy ludzkie kupy zjada? Się możecie śmiać, ale moje psich nie tkną, a ludzkie wręcz przeciwnie - uwielbiają. Może to coś znaczy. Jeśli chodzi o wątrobę, z uporem maniaka polecam Essentiale Forte. Ale tak naprawdę, nie wiem, czy mój wyżeł dzięki EF żył kilka miesięcy dłużej. Może te 14 lat po prostu było mu pisane. Rozumiem, że potrzebujemy pieniędzy. Ciotki, grudniowa DS pójdzie w poniedziałek. Więcej może w styczniu. Quote
doddy Posted December 9, 2011 Posted December 9, 2011 Na prośbę Katcherine i ja konsultowałam wyniki. Na wątrobę tak jak polecają wszyscy podawać Essenciale (Esselive czy cokolwiek na odbudowę wątroby). Lek polecony przez weta Ani to suplement diety. I tu na dwoje babka wróżyła. Po raz to suplement, czyli lek nie przebadany. Po dwa, ma witaminy w składzie, a te odkładają się w wątrobie. Po trzy zawiera jednak składniki które mają hamować rozwój nowotworu. Jutro poznam cenę leku, gdyby zamawiała go nasza lecznica. Nie stosują go na co dzień, więc na szybko nie znamy ceny :) Quote
tanitka Posted December 9, 2011 Author Posted December 9, 2011 MOja wyżlica też bierze essentiale forte i hepatil a wyniki wątrobowe ma dużo, dużo gorsze. Quote
Ania+Milva i Ulver Posted December 9, 2011 Posted December 9, 2011 Ja tylko chciałam dodac iż funkcjonowanie wątroby Topaza jest ok- aspat jest w normie, on ma podwyższony tylko alat- czy ulegaja uszkodzeniu jakies tam komórki- może atakuje je rak, może nie...za cholerę nie ma jak sprawdzić tego i to jest do dupy... Ten lek co wet polecił, to dokładnie jak Doddy napisała- suplement , on nie naciskał na podawanie tego- jedna z jego klientek podaje swojemu psiakowi po operacji i jest dobrze, tez pierwszy raz on go stosuje- cena niestety daje do myślenia... Na co się zdecydujecie, to ja będę mu podawać . Kupy psie- tzn swoje zjada;) Quote
Katcherine Posted December 9, 2011 Posted December 9, 2011 To moze tak: sprobujmy ten preparat plus essentiale no i nadal karma husse przez powiedzmy miesiac, poltora. Ania wtym czasie sie rozpakuje i zobaczy jak sie zorganizuje. Gdyby cos sie dzialo jiepokojacegoz Topazem to da znac. Za mniej iecej 6 tygodni powtorka badania krwi? I wtedy ewentualnie decyzja czy stresowac Topcia usg, no i czy wogole jest jakas zmiana na plus? Jedyne co mnie bardzo martwi to to ze zima i ze Topaz chudnie.... Joaaa dzieki za Szejka. Leki i wizyta zeskaroetki na fakturya czybenzyne mozesz doliczyc do hoteliku za grudzien? Dzieki raz jeszcze. Oby bylo dobrze w razie czego kontrole zrobimy przy okaji no chyba ze Szejk nowu cos wykombinuje. Quote
joaaa Posted December 10, 2011 Posted December 10, 2011 Kurcze, Szejki chyba sobie tarł oko łapą, bo ma podrażniona skórę dookoła. Założyłam mu kołnierz, jutro zadzwonię do weta. Mam nadzieję, że kołnierz pomoże. Leki i wizyta na faktury, benzynę doliczę do grudniowego rachunku. Wyszło tak jak napisałam 133zł na połowę z bokserami, czyli 66,50zł. Quote
Katcherine Posted December 10, 2011 Posted December 10, 2011 Osz.... ......! Prosze zadzwon Asiu do weta i podpytaj jakie leki. Czy on nadal ma jakies leki przeciwbolwe podawane do tego oka? Wizyta rozumiem ze ze skarpetki bez problemu- a co z lekami z apteki? Quote
Ania+Milva i Ulver Posted December 11, 2011 Posted December 11, 2011 Oj Szejki..... Ja nic nie załatwiłam u wetki, bo jej nie było- ma urlop, bo ona też rodzi teraz w grudniu. Także dopiero w przyszłym miesiącu ją złapię jakoś- bo u niej pewnie najtaniej jestem to w stanie załatwić. No chyba , że na porodówce ją dorwę hahah Quote
Katcherine Posted December 11, 2011 Posted December 11, 2011 Aniu dalabys rade zamowic ten preparat za 108 zl i esentiale i dliczyc to do hoteliku Topaza? A jak tsm a froncie...? Kiedy sie decydujeie wziac do pracy? Lol Quote
Recommended Posts