Ania+Milva i Ulver Posted January 17, 2012 Posted January 17, 2012 [quote name='tanitka']czy Państwo z Poznania odezwali się jeszcze ws Topka? Dziś się jednak odezwali, ale na razie nie mam żadnych konkretnych informacji. Zamówiłam leki dla Topiego. U nas zima- a jak u was? Quote
agata51 Posted January 20, 2012 Posted January 20, 2012 W Łodzi obrzydliwie bylejako. Plusowo. Na łeb spada takie mokre niewiadomoco, pod stopami niebezpiecznie ślisko. Marzy mi się minus pięć, broń boże więcej, broń boże mniej. Na wsi zawsze lepiej. Quote
Panca Posted January 20, 2012 Posted January 20, 2012 dopiero dzis przelalam grudniowa stowke na Topaza..sorry za ten poslizg ale mam troche fiansowe dolki ostatnio :-/ Quote
Ania+Milva i Ulver Posted January 23, 2012 Posted January 23, 2012 (edited) Chcę dziś jechac z Topazem do weta. Ma znowu brzydkie kupy - luźne i śmierdzące. Zrobie badanie krwi i co tam wet będzie uważał ... edit: Byliśmy...ojj ten wypad , to był z lekka koszmar... Topi obsrał mi całe tylne siedzenia , nie pytajcie w jakim smrodku jechałam.... U weta był tak zestresowany, szalał, gryzł nas- nie wiem co mu się stało biedakowi-potwornie mi go było szkoda... Krew: - wyniki krwinek podwyższone ładnie spadły , nie wiem może to jakas tam zasługa tego leku...? Niestety wątroba leci na łeb na szyję- alat : 50 norma, a ona ma 283!! Schudł znowu- waży 25kg, apetyt ma taki sam a nawet większy a na wadze nie przybiera... Dostał 3 zastrzyki i mam leki na jutro, w środę znowu do weta - czy będzie poprawa. Topi zrobił kupe jeszcze w gabinecie ze stresu, to zaraz została pobrana do badania trzustkowego. Zalecenia- na pewno royal hepatic!!!, cały czas leki na wątrobę: teraz esseliv forte dostaje , no i anticancer- dzisiaj doszedł. Jak z Royalem?- wyliczyliśmy, ze worek największy 12kg wystarczy mu na miesiąc przy jedzeniu 400gram-najnizszej dawce podanej do wagi 25kg. U nas w lecznicy cena worka 260zł wynosi.... Edited January 23, 2012 by Ania+Milva i Ulver Quote
Katcherine Posted January 24, 2012 Posted January 24, 2012 (edited) A co wet powiedzial o tym sensitive na ktorym Topaz jest? Zly? Ta karma zgruoy sensitive nie powinna obciazac watroby az tak zeby tak zle bylo, leki dostaje oslonowo. Aniu czy jest moliwosc usg u was? Obawiam sie ze to moze byc przersut do watroby.... Czy wezly chlonne byly sprawdzone? Edited January 24, 2012 by Katcherine Quote
Ania+Milva i Ulver Posted January 24, 2012 Posted January 24, 2012 Jest możliwość usg, mogę poprosić o to w środę jak będę. Dzis kupa nadal luźna. Topi dzis odsypia wczorajszy stres- myslałam , że mi padnie na zawał, aż się cały trząsł..a tylko krew pobieraliśmy... Zmiana karmy jest zalecana,przynajmniej na razie, ale nie wiem- nie miałam nigdy psa z chorą wątrobą...o nerkach mogę dużo pisać....może niech się wypowie ktoś kto miał z tym do czynienia? może jest jakaś dieta gotowana czy coś? wiem przeciez ,że finansowo royal , to masakra.... Quote
Katcherine Posted January 24, 2012 Posted January 24, 2012 Napisalam do Kasi zapytanie o te karme na watrobe. Najwazniejsze to wiedziec co sie dzieje bo przy nowotworze zalecana jest niskobialkowa karma. Nie wiem jaka jest ta na watrobe. Rowniez zmiana zachowania Topaza ze az chcial gryzc jet bardzo niepokojace , czy to nie jest reakcja na bol? Quote
joaaa Posted January 24, 2012 Posted January 24, 2012 Poszukajcie karmy innej firmy, np. purina czy trovet. Są tańsze, a równie dobre. Oczywiście mówię o dietach weterynaryjnych. Ja teraz kupiłam dla staruszka u mnie nerkową trovetu, która jest tańsza od RC o 50zł. Kupiłam na allegro, mają niższe ceny niż w lecznicach. A propos, to oczywiście karma do nas dotarła, dziękujemy. :) Szejki ma się świetnie, zrobiła mu się teraz bardzo ładna sierść, taka błyszcząca. Quote
Katcherine Posted January 24, 2012 Posted January 24, 2012 Dziekuje za wiesci o Szejkusiu. Jak bys miala szanse zrobic mu zdjecie i wstawic byloby super. Zazdroszcze sniegu u nas sciana deszczu z wiatrem i blotem po uszy. Doslownie. Wieczorem zaglosuje w krakwecie. Poczekam na Kasie co odpowie. Aniu ile karmy masz dla Topaza? Quote
Ania+Milva i Ulver Posted January 24, 2012 Posted January 24, 2012 Karmy mamy na jakiś tydzień-półtora, więc spokojnie mozna się rozeznać z karmą dla wątrobowców. Dzięki Joaaa za rady! Trouvet u nas tez mieli, ale nie wiem jaka cena- na pewno będzie taniej przez net , jak zawsze... Quote
joaaa Posted January 24, 2012 Posted January 24, 2012 Mówisz - masz. :) Trochę kiepskie, ale są. Quote
joaaa Posted January 24, 2012 Posted January 24, 2012 I jeszcze jedno zaległe, zapomniałam wstawić: Quote
Katcherine Posted January 24, 2012 Posted January 24, 2012 Asia dzieki. Widac ze wolnosc biegania mu pasuje i do tego ten snieg hoho. No i poza na sofie obledna. Widac ze urwis :). Aniu jak bedziesz miala chwilke podpytaj o ceny tych karm. Dziekuje. Quote
Ania+Milva i Ulver Posted January 25, 2012 Posted January 25, 2012 spytam dzis po 17 z nim jade, usg zrobimy, rozmawialam z wetem wlasnie Quote
Panca Posted January 25, 2012 Posted January 25, 2012 oj nie dobrze ze Topaz nam choruje...watroba to maly pikus..gorzej jak nerki nie daja rady...moj Gap mial oba te organy chore wiec wiem o czym mowie...nie wolno dawac bialka i tylko specjalistycna karma..Gap jadl Renal Royala ale bardzo droga karma, nie wiem czy ma sobie rowny odpowiednik..a btw doszla moja stowa? Quote
Ania+Milva i Ulver Posted January 25, 2012 Posted January 25, 2012 Panca, chorobę nerek znam niestety aż za dobrze. Moja ukochana sunia odeszła na niewydolność nerek...na to nie ma lekarstwa... Dam wieczorem znac jak poszło dzisiaj. Quote
Panca Posted January 25, 2012 Posted January 25, 2012 wiem wlasnie..moj Gap odszedl z tego samego powodu :((((powiklania po babeszjozie Quote
Ania+Milva i Ulver Posted January 25, 2012 Posted January 25, 2012 chciałam tylko tak na szybko napisac , ze guzow brak. reszte potem jak bede miala wolne rece, bo jedna trudno wiecej napisac... Quote
Ania+Milva i Ulver Posted January 25, 2012 Posted January 25, 2012 Usg nie wykazało żadnych guzów ani jakiś nieprawidłowości większych. Wątroba bez oznak guzów czy przerostów, woreczek żółciowy troszkę powiększony i jest jakas zmiana związana z tym, która może właśnie powodować to iż organ nie pracuje tak jak powinien, jednakże nie jest to nic zagrażającego życiu na dziś dzień. Jelita wykazują stan zapalny i powiększony lekko pęcherz. Jedna nerka wygląda zdecydowanie gorzej, ale jak na psa w tym wieku, to jego środek jest dośc dobry... Topi ma stan gorączkowy 39,5 stopnia. Dziś znowu dostał 3 zastrzyki i mam antybiotyk do poniedziałku. Jeżeli nie będzie poprawy z kupą, i stan gorączkowy będzie się utrzymywał, to będziemy działać dalej. Karma wątrobowa bardzo zalecana- dostałam kilka próbek trouvetu hepatica. Dzis Topi ładnie u weta zachowanie, spokojny ...gdy robilismy usg, to wtulał łepek w moje ręce, leżał i nawet się chyba zrelaksował chwilę..i tak mi się cholernie smutno zrobiło, bo powinien wtulac go leżąc w ciepłym domu w ręce swojego pana:( do dupy to wszystko czasem.... Quote
conceited Posted January 26, 2012 Posted January 26, 2012 Ae tym "Panem" jesteś dla niego Ty :) trzymam kciuki za zdrowie Topiego. Quote
Ania+Milva i Ulver Posted January 26, 2012 Posted January 26, 2012 Topaz lepiej po lekach , kupa dziś już w miarę ok. Jego samopoczucie chyba też lepsze, bo rano przywitał mnie bardzo wesoły z machającym ogonem:) Zapowiadają mrozy , Topi ma założony od wczoraj nowy , ciepły kubrak , zakopuje się w słomie w budzie , mam nadzieję, że to przetrwamy. Quote
doddy Posted January 26, 2012 Posted January 26, 2012 Panca napisał(a):oj nie dobrze ze Topaz nam choruje...watroba to maly pikus..gorzej jak nerki nie daja rady...moj Gap mial oba te organy chore wiec wiem o czym mowie...nie wolno dawac bialka i tylko specjalistycna karma..Gap jadl Renal Royala ale bardzo droga karma, nie wiem czy ma sobie rowny odpowiednik..a btw doszla moja stowa? Doszło od Ciebie 100zł. Quote
Katcherine Posted January 27, 2012 Posted January 27, 2012 Panca napisał(a):dopiero dzis przelalam grudniowa stowke na Topaza..sorry za ten poslizg ale mam troche fiansowe dolki ostatnio :-/ Cioteczki poprosze tutaj wpisywac na watku kiedy wplacacie deklaracje i za jaki miesiac, ok? Bardzo to pomoze w rozliczeniach skarpetkowych. Sponsor wplacil dzis deklaracje, wszystko ujete w rozliczeniach skarpetkowych w pierwszym poscie. Aniu- to jaka diagnoza? co sie dzieje z watraba? Co z ta nerka? Moze trzeba by Topaza przeniesc gdzies gdzie byloby cieplej? Quote
Ania+Milva i Ulver Posted January 27, 2012 Posted January 27, 2012 Z nerką nic, działa, po prostu jedna wygląda gorzej , ale na wiek Topaza jest dobrze. Nerki działają , bo krew w tym zakresie wyszła ok. Jaka jest przyczyna gorzej działającej watroby nie wiadomo, guzów nie ma, może to starość, może jednak w środku coś się zaczyna dziać- nie da sie tego jednoznacznie okreslić. Topi ma jeśc karmę, dostawać leki i za dwa miesiące na badania znowu- no chyba, że coś się będzie działo nie tak to wiadomo. Płytki krwi mu ładnie spadły te podwyższone. Na razie widze , że radzi sobie dobrze- kojec jest osłonięty, słomy ma pod dostatkiem, ciepła woda do picia. Wypuszczam go tylko na sik i kupę i zamykam bo cięzko mu chodzić po śniegu zimnym takim. Jak będzie gorzej, to będę kombinować aby gdzies go wsadzic ...ale nie wiem gdzie na razie... Ja to bym go najlepiej przeniosła gdzieś do domu ! Quote
Recommended Posts