Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='A&L']Dzisiaj byłam na wystawie w Częstochowie i mam totalny mętlik w głowie :P W sumie, to utwierdziłam się w fakcie, że waham się między cairnem i jack rusell terrierem, tylko wcześniej było mniej więcej 70% dla cairna i 30% dla jrt, a teraz nie wiem :-D No i oprócz tego zastanawiam się czy nie byłoby jednak fajnie mieć drugiego białasa :razz: Aaa, i jeszcze bardzo spodobały mi się lagotto, ale nie wiem jak u nich z charakterem :D[/QUOTE]

Ach, jack/parson to moje największe marzenie :loveu: Tuż po bloodhoundzie, ale to marzenie, które raczej nigdy się nie spełni.

Masz jakieś fotki? :)

• Replies 2.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja żeby się zaspokoić powinnam mieć około 10 psów różnych ras :evil_lol: Włącznie z dogiem niemieckim (:loveu:), który chyba je więcej niż ja :eviltong:. Póki co z tych realnych i najbardziej odpowiadających mi pod względem charaktery, to cairn, jack i ew. kolejny białas :D A dlaczego mówisz, że marzenia o bloodhoundzie nie spełnisz?
Fotek nie mam i nie wiem, kiedy będę miała :(

Posted

[quote name='A&L']A dlaczego mówisz, że marzenia o bloodhoundzie nie spełnisz?
[/QUOTE]

Bo to pies-gigant. Z takim mieszkać to raczej tylko i wyłącznie w domku z gigantycznym podwórkiem. Najlepiej na wsi, przy jakichś polach, lasach, żeby zaspokoić jego potrzeby. Poza tym ile musi kasy iść na same wyżywienie takiej kruszynki :D
Ale kto wie, może kiedyś się spełni ;)

Posted

Faktycznie gigant :D Spojrzałam wcześniej na grafikę i wydawał się średni, teraz obejrzałam więcej zdjęć. To coś tak jak u mnie z dogiem niemieckim :D

Posted

[quote name='A&L']Faktycznie gigant :D Spojrzałam wcześniej na grafikę i wydawał się średni, teraz obejrzałam więcej zdjęć. To coś tak jak u mnie z dogiem niemieckim :D[/QUOTE]

mnie też się dog niemiecki marzy,ale chyba jest to marzenie nieosiągalne

Posted

według mnie jrt i cairn to zupełnie dwie inne bajki, a tak jak sama mówiłas że nie chcesz mieć takich "nieochłonów" a jacki takie są:D no ale wybór należy do ciebie.
Ja jestem już pewna swojej decyzji....

Posted

Że czego nie chcę? :D Pewnie chodzi Ci o to, ze jacki to takie małe dwony? :P Wiem, że są energiczne, ale chyba nie aż tak? A u Ciebie co - border czy MT? Jak tam kalendarz, bo wiesz sporymi krokami zbliża się koniec roku, a ja w styczniu chciałabym go już mieć. Co prawda nie mam jeszcze zdjęć na resztę miesięcy, ale fajnie by było jakbyś chociaż tamte zrobiła. I tak jak mówiłam - możesz wykorzystać ostatnie zdjęcia.

Posted

No... ze są nie ochłoniete :P i uwierz... są energiczne aż tak :evil_lol: no nie jest to pewnie nie wiadomo co, ale są energiczne i do tego teriery;)U mnie mimo wszystko że MT jest naprawdę ekstra jak dla mnie, to nie potrafie odejść od BC..no po prostu kocham je! no tak moze powiedzieć każda dziewczynka która zobaczyła bc jak "latają":roll: ale no inaczej nie umiem powiedzieć, ale przekonałam sie o tym że ta rasa to dla mnie pewniak, bo wiele psów mi sie podoba, podobało, ale zazwyczaj mozna to określić jak "zachcianka" czy jakis zachwyt, a tutaj mimo że mineło troche czasu ja nadal myśle o BC :) teraz jest to niemożliwe... w sumie jak dla mnie to gdybym miała tylko Doti to niema przeszkód.. no ale czarne tez są...

a co do kalendarza to obiecuje że w ten weekend sie wezme za kartki i zrobie coś "super" przynajmniej sie postaram;) bo wczesniej komletnie nie miałam weny... a teraz sprawdzianów sporo:roll: ale w weekend zrobie poprawe tego kwietnia i zrobie maj a potem reszte:)
A zaczełam coś kombinować do maja... i chciałam zapytac czy moze być kolorowo czy raczej tak jednolicie? bo zrobiłam takie 4 jednakowe zdjęcia przerobione w kolor... no jakos tak:P no najwyzej pokaze ci i powiesz;)

Posted

Moje zdanie znasz na temat BC, ale fajnie, że już się tak nakręciłaś na konkretną rasę znając ją z każdej strony i że nie jest to jakaś zachcianka :)
A kalendarz rób w swoim tempie, wolę żeby był dłużej robiony i taki wiesz - dopieszczony :D

Posted

tak znam :diabloti: tak wlasnie juz wiem ze to nie zachcianka, na razie jeszcze nie poznałam dobrze rasy na razie tylko z internetu i od innych ludzi no i widziałam na frisbee;)
okey postaram sie:D

Posted

Ale to dobrze, że nie masz możliwości kupić już. Ja też się cieszę, że nie mogę w tej chwili mieć drugiego psa, bo znając mnie, to napaliłabym się i pewnie podjęłabym nieprzemyślaną decyzję i być może później bym jej żałowała. Ty też masz czas żeby się zastanowić nad hodowlą, skojarzeniem itd. A kolorystycznie które Ci się najbardziej podobają? Co słychac u Dotki? Wstawiłabyś jakieś zdjęcia, a nie się opierdzielasz :D I przy okazji robienia kalendarz proszę Cię bardzo o jakiś banerek :D

Posted

znaczy.... to zalezy... gdybym miała mozliwosci i warunki to mozliwe ze by do mnie trafił niedługo psiak;) gdybym byla tylko dotka to z bc nie byloby problemu;) no ale teraz mic go nie moge, co do hodowli to ja mam juz wybraną nawet suke juz wypatrzyłam sobie tylko jeszcze to zalezy od jej charakteru z opisu super ale nie wiem jak na zywo;) a własnie po niej będą niedługo szczylki za niecały tydzien :loveu: moja znajoma własnie bierze sunie:D rozmawiam z nią od jakiegoś czasu i do hod tez juz sie przkonałam... no ale cóz jest jak jest ale ja widze tylko 2 przeszkody kasa i czarne, bo gdyby była tylko Dot to taki bc nie byłby borderem ale tak to defakto bylby 4 pies wiec niestety...
kolorystycznie najbardziej blue merle i red merle red & white tez:D ale kolor niema dla mnie az takiego znaczenia;)

U dotki.... nic nie słychac niiidy i tyle, mam jakies fotki ale szczerze to odechciało mi sie tego wszystiego moze wstawie..... ale takie nudy ze aż sie chce s*ac :eviltong: normalnie pewnie byłabym teraz w czasie kursów ale jakwidac Dotiskacze przez hopki w swoich snach... chociaz to nawet nie:P ona tylko spi:P

Posted

Ale przy zakupie kolejnego psa musisz też wziąć pod uwagę co będzie za parę lat. Powiedzmy, że pies będzie żył 10 lat, za 10 lat pewnie będziesz miała już rodzinę, może dzieci, a wtedy nie będzie Ci tak łatwo z borderem. Praca, rodzina, dom zajmują sporo czasu, a border, to border - musi się wybiegać, bo będzie nieszczęśliwy. Poza tym nie wiesz też zapewne gdzie będziesz mieszkać, a trzymanie BC w bloku to też chyba nie najlepszy pomysł... No a w międzyczasie jeszcze studia, może wyjedziesz do innego miasta i co wtedy? Widzisz na przykładzie Kasi od Foxiego, która musiała białasa zostawić w domu. Myślisz, że rodzice mieliby tyle czasu, żeby jeszcze z borderem latać po polach? :D
Szkoda, że Doti nie spełnia Twoich wymagań, ale może po prostu za słabo ją motywujesz? Sama nie wiem. Przecież już ją sporo nauczyłaś, a teraz jej się już nie chce? Nie jest to stary pies, więc może próbuj jeszcze, a kto wie - może obudzi się w niej prawdziwy terier :D Moja Lena też była strasznym leniem, a teraz kiedy się leczy okazało się, że zrobiła się dużo żywsza. Myślałam, że ona taka jest z natury, a okazało się, że to choroba ją męczyła :( Co prawda Doti nie jest chora, ale może brakuje jej motywacji.

Posted

Dla mnie westie_justa to troche dziwnie brzmi tak jakbys czekala i planowala az Sara odejdzie bo mowisz ze border za jakies 2 lata pewnie a Sara ma juz swoj wiek... Mam tez wrazenie ze Doti nie jest taka jaka ja opisujesz, mowisz ze agility nie, tamto nie... na kazdego psa jest sposob nagrodzenia zeby chcial pracowac. wy moze go jeszcze nie znalazlyscie....

Posted

Wiadomo ze nie wiem, ale tak naprawde to to gdzie bede mieszkac niema takiego znaczenia, ja znam hodowle borderów, jest tam ich aż 14! 14 wulkanów energii, a przyszło im tez jakis czas mieszkać w bloku;) i sobie radzą, jest to znana i dobra hodowla. No a gdyby kazdy miał myslec co bedzie w przyszłosci to nie wiem czy w ogóle myslałabym o psie, to obowiązek, ale nie skreśle psa bo w przyszłości moze byc to albo tamto. Tym bardziej że to ma byc i bedzie przemyslany pies, wiec naprawde ja wiem na czym stoje mimo zenie wiem co bedzie za te 10 lat....

deer_1987 napisał(a):
Dla mnie westie_justa to troche dziwnie brzmi tak jakbys czekala i planowala az Sara odejdzie bo mowisz ze border za jakies 2 lata pewnie a Sara ma juz swoj wiek... Mam tez wrazenie ze Doti nie jest taka jaka ja opisujesz, mowisz ze agility nie, tamto nie... na kazdego psa jest sposob nagrodzenia zeby chcial pracowac. wy moze go jeszcze nie znalazlyscie....

Dlaczego?? powiedziałam że 2 lata choć czuje że pewnie więcej, a chodzi tu o zbieranie kasy i posiadanie warunków, więc nie wiem ile, lata to minimum, poza tym jest jeszcze Axel, a ja nie czekam na śmierć psa!!!!! mówiłam że gdybym teraz mieszkała tu gdzie mieszkam i miałabym Doti tak jak mam czyli ogółem 1 psa, to wtedy bym już mogła sie przygotowac na bordera, bo 2 pies z pewnością by sie pojawił, ale 4.. niee....
A ponieważ Sara i Axel w sumie nie moje psy są, do tego warunki mło sprzyjające i nie mam teraz kasy, wiec pies odpada, ale mam go w planach i juz.

Az Doti jest jak jest, ja naprawde juz próbowałam robiłam tysiace prob, zaczynałyśmy z "agi" i mówiłam sobie że wkońcubedziemy chodzić na kursy i bedziemy lepsze, Dot sie zmotywuje zobaczy ze to fajne, ale ja wiedząc co jej najbardziej smakuje o co żebrze jak nie wiem, i tak nie pracuje z nią, po prostu sie nie da, owszem nauczyła sie sporo i sie ciesze z tego, ale to naprawde boli jak ja skacząc pokazując kabanosy widze jak ona mnie olewa i sobie po prostu idzie... odpuściłam sobie duzo rzeczy które miałam w planach do nauczenia Doti, ale też zrozumiałam, że ona nie musi być psem pracującym, nie podoba jej sie to trudno, oczywiscie to ta motywacja za to odpowiada, bedzie lubiła cos wykonywac jak bedzie motywowana smakiem, i tak tez robiłam, ale ona czasem nawet rezygnowała ze smaka, "nie moge zjeść to trudno" nie skupiała sie na mnie i na tym zeby coś zrobić, tylko wyglądało to nawet jak żebranie, ja ją nakręcałam ona za smakiem, ale w końcu jej sie to nudziło i sobie odchodziła, próbowałam zachecać, ale ona nawet niechętnie przychodzi do mnie, rzadko sie cieszy, w ogóle jakas dziwna jest... No ale co sie dziwić jak ona nawet bawić sie nie chce... a chyba nie bede ją motywowac do zabawy, zabawa to zabawa, nigdy nie zdarzyło sie jej podczas zabawy nic złego, jej sie nie che i tyle, ja sobie wyobrazam jak biore sznurek czy piłke a ona juz leci skacze na mnie... kiedy w rzeczywistości totalnie lewa wszystko.....

Posted

Witam się, Lenka jest śliczna ;)

To ja po spamuje też :D Myślę,że Doti można zmotywować, znam westy, które z chęcią pracują z właścicielem, ale musisz dać coś od siebie. Skupiania uwagi na przewodniku trzeba uczyć, ja z Nelą dalej mam ten problem. Jeżeli Ty "olewasz" to i ona. Jeżeli ma się marzenia/plany trzeba dążyć do nich aby je spełnić,a nie poddawać się "Bo i tak nic z tego nie będzie".

Posted

deer przecież Justyna nigdzie nie powiedziała, że czeka na śmierć Sary. Z resztą wydaje mi się, że nawet jakby brała pod uwagę, że Sara umrze za 2 lata, to co w tym złego, skoro ma swoje lata? Przecież śmierć psa jest nieunikniona niestety... A jak pies ma już XX lat, to trzeba się z tym liczyć. Ja też zakładam, że ONek moich rodziców, z którym się wychowałam niedługo odejdzie i nic na to nie poradzę :-(
Justyna wiadomo, że nikt nie wie co będzie za 10 lat, ale pewnie jest, że będziesz miała mniej czasu niż teraz, a są psy mniej wymagające niż BC. I sorry, ale ja sobie nie wyobrażam bordera w bloku, a co dopiero 15 :crazyeye: Powiedz mi ile osób w tej hodowli zajmuje się psiakami w pełnym wymiarze godzin? Przeciez to niemożliwe, że zdrowy, młody pies nic nie robi, tylko śpi. No a już na pewno nie west.
Co do Doti, to może jej coś dolega. Nie znam psa, który jest szczęśliwy i zdrowy, a nie cieszy się, kiedy jego pan/pani wraca do domu, kiedy idzie na spacer itp.
Collie witamy :loveu: Też mi się wydaje, że jest jakieś wyjście, tylko trzeba mieć duuuuużo cierpliowści.

Posted

Justyna nie zarażaj się ;) tylko ćwicz z Doti ;) ja z Koki miałam ten sam problem, że nie mogła się skupić w agi cały czas odchodziła, wogóle ją to nie interesowało, ale ja nie dałam za wygraną i cały czas ją zachęcałam do skakania i... pewnego dnia znów wyciągnełam przeszkody i ... Koki zaczeła się tym interesować ( widocznie potrzebowała przerwy, u Koki tak jest, że jak ma przerwę to lepiej później biega) teraz biega bez smyczy, nie potrzebuje smaków na zachęte i potrafi się skupić nawet jeśli Lusia jej przeszkadza a pracowałam nad tym ok 2 lata !!!

Posted

Angela Nie wiem jak tam jest dokładnie, no ale pewne jest to że hodowczyni z nimi jest cały czas, no a poza tym jakos sie spełniają sportowo mają osiągnięcia, hodowla jest duza i znana, tez sie nad nią zastanawiałam, ale wybralam inną:) takze swietną.
No moze ona nie robi nic, ale niewile:P, no cieszy sie jak ja wracam ze szkoły do domu, cy cos, ale tak to zero, w ogóle nie reaguje na mnie zero entuzjazmu... no a robi.... chodzimy na spacer jak ja wracam ze szkoły taki nie długi chociaz nie zawsze, taki nie całą godzine, na spacerze troche polata, a raczej nawącha sie, no a w domu głównie śpi czasem sie poszarpie sznurkiem, ja czasem wezme ciasteczka i powtórzymy jakies komendy;) i to na tyle, a no i,...... szczeka! dziamie jak nawiedzona, albo sie wydziera piszczy, bo widzi jakiegos ptaka na dworzu albo słyszy psy....

A swoją drogą i tak ją zepsułam, cierpliwości nie mam, a Doti naprawde nie raz wzbudza we mnie taki ból jak widze że ona nie przychodzi do mnie szcześliwa jak ja ją zawołam, nie cieszy sie jak do nie podchodze nawet mnie unika....

Posted

To może spróbuj ją potrzymać kilka dni w domu bez spacerów, nie baw się z nią, nie zwracaj uwagi. Myślę, że po jakimś czasie sama się nakręci na cokolwiek. Boże nie czepiaj się, że szczeka, przecież to terier! :-D Eh, szkoda, że kupiłaś westa, bo widać, że teraz się męczysz. No ale przynajmniej teraz masz nauczkę, że to musi być baaaaaaaaardzooooooooo przemyślana decyzja (nie to, że coś sugeruję :evil_lol:)

Posted

A to tak żebyście nie zapomniały jak wygląda Lenka :)

A tak mnie wygolili u weterynarza jak mnie badali :(

Tosia prosząca o podzielenie się jedzeniem :D

Niestety wczoraj Lenka miała atak choroby :( Ale podałam jej większą dawkę sterydu i jest już dobrze.