taxelina Posted October 20, 2011 Posted October 20, 2011 Jaka to jest wieksza dawka a jaka zwykla? Quote
A&L Posted October 20, 2011 Author Posted October 20, 2011 [quote name='Soko']http://img402.imageshack.us/img402/958/mmmaf.jpg zastanawiałam się dłuższą chwilę gdzie jest głowa :D Ale rozumiem, że znalazłaś? :P [quote name='deer_1987']Jaka to jest wieksza dawka a jaka zwykla? Było tak - przez tydzień dostawała 1/2 tabletki, przez kolejny tydzień 1/4, później 1/4 co 2 dni. Wet. chciała ograniczyć dawkę do minimum, ale jak widać ta jest za mała. Wczoraj dostała 1/2 tabletki, dzisiaj też jej dam tyle, a od jutra będę dawać 1/4 codziennie. Trzeba ją obserwować i dostosować dawkę. Quote
Soko Posted October 20, 2011 Posted October 20, 2011 Tak, ale tylko dlatego, że łapka pokazała, gdzie jest tył ;) jakby i ją schowała, naprawdę bym się nie domyśliła :P Quote
A&L Posted October 20, 2011 Author Posted October 20, 2011 Haha no nieźle, nie pomyślałabym, że ktoś może się pomylić :D Quote
taxelina Posted October 20, 2011 Posted October 20, 2011 No to jeszcze powiedz ile wazy i ile mg ma jedna tabletka :) Quote
A&L Posted October 20, 2011 Author Posted October 20, 2011 Lena waży 7,7 kg i 20 mg tabletki. Coś nie tak? :???: Quote
taxelina Posted October 20, 2011 Posted October 20, 2011 A&L napisał(a):Lena waży 7,7 kg i 20 mg tabletki. Coś nie tak? :???: Nie spokojnie, po prostu porownuje. z doswiadczenia wiem ze optymalnie to 0,5 mg/kg. niunia dostawala 1 mg/kg a teraz dostaje 1,5 mg/kg Quote
A&L Posted October 20, 2011 Author Posted October 20, 2011 To pewnie dlatego kazała mi dawać 1/4 co 2 dni. Bo wychodzi na to, ze 1/4 co dzień to za dużo w przeliczeniu na kilogramy. W sumie to jak będzie miała atak, to będę zwiększac dawkę, a jak będzie ok, to co dwa dni. Myślę, że tak powinno być ok, bo ataki są prawdopodobnie nieuniknione i tylko podczas nich powinnam zwiększać dawkę. Najważniejsze, że steryd działa, bo wczoraj popołudniu zaczęła się źle czuć, a dzisiaj rano już wszystko było ok (po podaniu większej dawki sterydu). Wcześniejsze "ciężkie chwile" trwały około 3 dni... Quote
taxelina Posted October 20, 2011 Posted October 20, 2011 ale 1/4 codziennie to bedzie 5 mg na 7,7 kg to tak pomiedzy min a max. po za tym max (1 mg/kg) to tez nie jest sztywnie maksymalna, czasami trzeba dac wiecej niz jest ten 1 mg/kg tak jak niunia teraz dostaje bo miala przerwe z powodu operacji. ale byla na 20 mg a jest na 15 mg to i tak sukces ze udalo sie o 5 mg a nadal mamy rzs pod kontrola jak wygladaja ataki? jak wglada jej dalsze leczenie? Quote
A&L Posted October 20, 2011 Author Posted October 20, 2011 Będę jej podawać 1/4 co dwa dni, bo było ok. Po co ją bardziej truć, a skoro ataki są nieuniknione, to będę zwiększać dawkę tylko jak one nastąpią. Wcześniej, przed leczeniem ataki wyglądały tak: na początku była osowiała, smutna i widać było, że coś jej dolega. Do tego nie chciała otwierać pyszczka - miała szczękościsk (nie całkowity, bo mogła jeść, ale powiedzmy, że otwierała mordkę tak na 3-4 cm). Jak spała to strasznie chrapała. Później dochodził większy szczękościsk (jadła tylko namoczoną karmę), ślina wylewała jej się z pyszczka i rosła ta nieszczęsna gula. Gula była bardzo ciepła. I tak około 3 dni. Wczorajszy atak wyglądał tak: zaczęła się robić smutna, więc wiedziałam, ze już coś jest nie tak. Był szczękościsk, ale taki początkowy, czyli te powiedzmy 3-4 cm, ale miała apetyt i jak ktoś jadł to prosiła, bo w tamtych atakach kompletnie olewała nawet najlepsze smaczki. Zmiana zrobiła się ciepła, ale nie powiększyła się. Także te ataki są dużo łagodniejsze od poprzednich. I mam nadzieję, że tak zostanie... Jej leczenie będzie wyglądało tak, jak wygląda, bo nic innego zrobić nie można. Operacja nie pomaga, a nawet pogarsza stan. To jest choroba, która albo zabija, albo przechodzi sama w wieku ok 13 miesięcy (kiedy zakończy się wzrost psiaka). Niestety zmiana może pozostać na całe życie. W naszym przypadku jest bardzo dobrze, bo Lenka rzadko cierpi, a niektórym psiakom sterydy nie pomagały i umierały zwyczajnie z głodu, bo nie mogły otworzyć pyszczka do jedzenia :( Poza tym w tej chwili zmiana jest mała (taka jak widać na zdjęciu), więc nawet jak zostanie, to jak odrosną jej włosy nie będzie widoczna :). Lenka skończyła 9 miesięcy, więc jeszcze leczenie trochę potrwa, ale jestem dobrej myśli. Quote
Soko Posted October 20, 2011 Posted October 20, 2011 Trzymam kciuki. Lenka ma świetną opiekę i ma po co żyć :) Quote
kaaamila1 Posted October 21, 2011 Posted October 21, 2011 Piękna jest Lenka !!! Aż serduszko boli jak czytam o chorobie malutkiej.. Mam nadzieję, że ona z tego wyjdzie ! Pozdrawiam :* Quote
cockermaister Posted October 21, 2011 Posted October 21, 2011 Trzymam kciuki o zdrówko Lenki i oby ataki mineły ;) Quote
A&L Posted October 21, 2011 Author Posted October 21, 2011 kaaamila1 napisał(a):Piękna jest Lenka !!! Aż serduszko boli jak czytam o chorobie malutkiej.. Mam nadzieję, że ona z tego wyjdzie ! Pozdrawiam :* Na szczęście już jest nieźle (tfu, tfu...). Zapraszam do częstszego zaglądania :) :* cockermaister napisał(a):Trzymam kciuki o zdrówko Lenki i oby ataki mineły ;) Oby :) Quote
Yuveza Posted October 22, 2011 Posted October 22, 2011 Zrobiłam maj... a kwiecień... no to tak, jakbym zrobiła tło tego pola w kolorze to bym musiała wycinac pyszczek leny bo to jest po prostu głowa ze zdjecia tak przeobiona, ewentualnie moge zrobić kwieceń od nowa;) Maj zrobiłam (znaku wodnego nie bedzie oczywiscie;)) Quote
Soko Posted October 22, 2011 Posted October 22, 2011 Ja zazdlosna o kalendazyk bedem ;p cudo, zazdroszczę talentu :) Quote
Yuveza Posted October 22, 2011 Posted October 22, 2011 fajnie ze sie podoba:) http://just-studio-design.blogspot.com/ ;) Quote
A&L Posted October 22, 2011 Author Posted October 22, 2011 Justyś maj jest śliczny :loveu: Bardzo mi się podoba. Rozumiem, że jak nie będzie znaku wodnego, to zdjęcie nie będzie takie przezroczyste, tylko normalne? Nie chcę Cię za bardzo męczyć, ale jakbyś była tak miła, to mogłabyś zrobić kwiecień w podobnym stylu? :roll: Sorry, wiem, że marudzę, ale maj mi się bardzo podoba, a w kwietniu coś mi nie pasi, ale nie wiem w sumie co... Chyba jest taki "przesadzony", ja wolę taki prostsze, stylowe, jak ten majowy :) Z kwietnia zostawiłabym tyle, że fajnieby było jakbyś dała radę zmieścić na każdy miesiąc 2 zdjęcia. Maja już nie poprawaimy, bo bardzo mi się podoba, ale na reszcie mogłabyś tak zrobić. Jedno jakieś małe, a drugie większe. I jakbyś miała czas, to możesz zacząć robić październik. Zdjęcie weź jedno stąd http://www.dogomania.pl/threads/208120-Galeria-mojego-bia%C5%82ego-szale%C5%84stwa-Lenki-%29/page38, a drugie jakieś z dzieciństwa (są na początku galerii), bo ja nie wiem, które Ci będzie pasować, więc pozostawiam wybór Tobie :) A na resztę miesięcy narazie nie mam zdjęć, więc trzeba będzie poczekać :D Aa, w październiku zaznacz też 16 i możesz w tle zrobić tort, tak jak w maju serduszko :) Maj jest super, naprawdę :buzi: Quote
Yuveza Posted October 22, 2011 Posted October 22, 2011 Uff to ciesze sie że sie podoba :D Znaczy Na tym na zdeciu zrobiłam taką "nakładke" zielonkawą" ale chyba bez niej bedzie lepiej czyli tak: A Kwiecień oczywiscie że taki moge zrobić, nie miałam wtedy weny dlatego taki brzydki... Quote
A&L Posted October 22, 2011 Author Posted October 22, 2011 Bardzo się podoba :multi: Jak nie masz czasu, to nie rób na siłę, bo bez sensu, jak Ty nie masz weny, mnie sie później średnio podoba i trzeba robić jeszcze raz,a to nie o to chodzi ;) I tak podejrzewam, że większość zdjęć wyślę Ci w grudniu, bo chcę poczekać na śnieg i jak Lenka podrośnie. A właściwie jak jej troszkę odrosną włosy na łebku i firana. Myślę, że bez tej "nakładki: jest lepiej, bo przy wydruku pewnie wszystko wyjdzie ciemniejsze i zdjęcie byłoby niewidoczne. Kwiecień nie jest brzydki, tylko maj go zdominował :D Tylko wiesz - nie chodzi mi o to, żeby reszta miesięcy była taka sama, tylko w takim stylu ;) A do maja mam tylko jedną uwagę, tylko nie wiem czy to da się zrobić. Tło zdjęcia jest jakby za taka mgłą, a miejsce nad łebkiem Lenki i z prawej strony jest wyraźne. Da się to tez zrobić za ta mgłą tak bardziej, jak jest reszta? Quote
Pieseczkowo Posted October 22, 2011 Posted October 22, 2011 Wybierasz się do Kielc na wystawę ? :) Quote
Yuveza Posted October 22, 2011 Posted October 22, 2011 Okey a tak już poprawiłam tą mgłę;) http://img850.imageshack.us/img850/1584/lenamajjnapis.jpg Quote
A&L Posted October 23, 2011 Author Posted October 23, 2011 [quote name='Pieseczkowo']Wybierasz się do Kielc na wystawę ? :) wybieram się :multi: Tylko nie wiem na 100 % czy będę, bo to zależy od mojej kuzynki, która wystawia swojego psa :) [quote name='westie_justa']Okey a tak już poprawiłam tą mgłę;) http://img850.imageshack.us/img850/1584/lenamajjnapis.jpg Dzięki, o to mi chodziło :) Właśnie wróciłam ze spaceru z Olą, Martą i Karoliną (Molowe, Rashelek, Cockermaister), psy się wybiegały, było super ;) Szkoda tylko, że moja biedna krótkonożna Lenka nie mogła nadążyć za większymi koleżankami i zostawała w tyle przy wyścigach :D Quote
Recommended Posts