Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dziękuję za kolejne wpłaty. Przydadzą się, zdecydowanie. Dzisiaj okazało się, że Czarek ma zerwane więzadła krzyżowego. Dlatego nie używa tej łapy, dlatego prawie w ogóle nie chodzi - każdy krok to ból. Jak dojdziemy do ładu z ranami, roabalami i szczepieniami to pomyślimy nad więzadłem

Tymczasem wrzucam "obdukcje" czarka z dnia przyjęcia:

• Replies 308
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

eliza_sk napisał(a):
Czarek będzie w sobotę w Gazecie Krakowskiej :) Więcej szczegółów poda pewnie Pani Toffina.

Tak, w Gazecie Krakowskiej będzie notka na jego temat dzięki pomocy Elizy i pani redaktor Hejdy. Oprócz tego w przyszły czwartek ma być też puszczony w "Kundel bury i kocury" w TVP Kraków materiał o Czarku. Trzymajmy kciuki - może znajdzie się jakaś dobra dusza, która będzie chciała go przygarnąć?

Posted

Pani Toffina napisał(a):
Dziękuję za kolejne wpłaty. Przydadzą się, zdecydowanie. Dzisiaj okazało się, że Czarek ma zerwane więzadła krzyżowego. Dlatego nie używa tej łapy, dlatego prawie w ogóle nie chodzi - każdy krok to ból. Jak dojdziemy do ładu z ranami, roabalami i szczepieniami to pomyślimy nad więzadłem

Tyle cierpienia w jednym małym ciałku :-(

Posted

Asior napisał(a):
Krakowskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami zgodziło się pokryć 50% kosztów za Czarka ;)

Dziś Arek ma rozmawiać z gminą, bo to ją trzeba przede wszystkim ścigać ! Ale wielkie dzięki Asior - jesteśmy w kontakcie :)

Posted

Witam wszystkich,

przez długi czas w na forum Czarka panowala cisza, ale to nie znaczy, że nic sie w jego sprawie nie dzieje. Dzieje się bardzo dużo. Szczegoły postaram sie podać jeszcze dzisiaj!

Posted

Pora na krótkie sprawozdanie, co słychać u Czarka.

Po pierwsze nie bylem u niego dzisiaj ponieważ dostał trzydniowy antybiotyk i do weta idziemy dopiero jutro z samego rana. Wtedy napisze, jak goją się rany.

Po drugie, KTOZ zgodził się pokryć 50% kosztów za Czarka i to jest bardzo dobra wiadomość. Ale jest jeszcze jedna wiadomość: gmina Zabierzów nie pozostała głucha na moje pismo. Podejrzewam, że ogromną rolę spełniła tutaj pani redaktor Hejda, która przeprowadziła rozmowę z panią wójt. Otóż urzędnicy zadali sobie spory trud zdobycia mojego numeru telefonu: dzwonili do weta (adres mieli na fakturach, które przesłałem do gminy). Tam dostali numer do hotelu gdzie przebywa Czarek. A w hotelu dostali moją komórkę.

Pani inspektor Gielas z urzędu w Zabierzowie zobowiązała się do pokrycia wszelkich kosztów leczenia Czarka oraz jego pobytu w hotelu do czasu zakończenia leczenia. Mam nadzieję, że gmina wywiąże się z danego słowa. Przy okazji dowiedziałem się, że gmina bardzo chętnie podpisałaby umowę ze schroniskiem lub instytucją, gdyby tylko była choć jedna chętna. I że chcieliby wprowadzić obowiązek znakowania psów (chcieliby nawet pokryć koszt znakowania mieszkańcom), ale marszałek województwa miałby zapewne coś przeciwko nadmiernej ingerencji w swobody obywatelskie. I tak dalej. Mam to otrzymać na piśmie więc postaram się wrzucić.

Wracając do Czarka: gmina Zabierzów zwróciła się do miasta Krakowa z prośbą o przyjęcie Czarka do schroniska w Krakowie. Kraków zapewne wyrazi zgodę. I jest to i dobra i zarazem zła informacja. Dobra, bo Czarek trafi do schroniska, gdzie jest lepiej niż na ulicy. Zła, ponieważ jeżeli nie oddamy Czarka do schroniska to Zabierzów nie będzie finansował jego pobytu w hotelu.

Moja druga rozmowa z panią Gielas była próbą przekonania jej, żeby gmina pozwoliła Czarkowi pozostać w hotelu. Udało mi się przekonać panią Gielas, ale jej nie udało się przekonać pani wójt. Pani wójt broni się procedurami: pies ma trafić do schroniska, a nie do organizacji/hotelu. Argument nie jest zbyt silny zwłaszcza w kontekście odesłania Czarka do Olkusza w poprzednim tygodniu.

Próbowałem dzisiaj dodzwonić się do pani wójt, ale miała spotkanie. Zostawiłem namiary na siebie , które pani sekretarka przekazała, ale - jak się dowiedziałem po popołudniu - pani wójt nie miała już dzisiaj czasu, żeby oddzwonić. Chciałem pani wójt zaproponować jeszcze inne rozwiązanie: pokrycie różnicy między kosztem pobytu Czarka w hotelu i w schronisku. Może uda się coś osiągnąć w poniedziałek.

Posted

I jeszcze jedno: dziękuję raz jeszcze za wpłaty, bazarki itp. Tematu nie zamykamy ponieważ jeżeli Zabierzów zwróci kasę za Czarka to mam cichą nadzieję, że pieniądze od was dałoby się przekazać na operację kolana. O ile stan zdrowia Czarka/procedury itp. będą na to zezwalać.

Posted

oto co znalazłam na oficjalnej stronie Gminy Zabierzów:

Dokonywanie zgłoszeń o zwierzętach bezdomnych oraz o zwierzętach padłych bezdomnych i dzikich na terenie gminy Zabierzów

Zgłoszenia o bezdomnych zwierzętach wałęsających się na terenie Gminy Zabierzów, których właściciele są nieznani i nie ma możliwości ich ustalenia, przyjmowane są przez Schronisko tylko od pracownika U.G. Zabierzów, lub z Komisariatu w Zabierzowie.

Przypadek wałęsającego się bezdomnego zwierzęcia lub zabitego np. w wyniku potrącenia przez samochód, należy zgłaszać:
1. do Urzędu Gminy Zabierzów, ul.Kolejowa 11 w dniach:

pon.900-1700, wtorek-piątek 800-1600

tel. 012-283-07-24, 012-283-07-40

2. do Komisariatu Policji w Zabierzowie, ul. Sportowa 1, przez całą dobę:

tel. 012-258-06-55

UWAGA!!!

Wyłapywanie bezdomnych zwierząt na terenie gminy Zabierzów, realizuje Schronisko dla Bezdomnych Zwierząt, 32-300 Olkusz, Sikorka 41, tel. 604 942 877, zapewniając im opiekę, w tym lekarsko-weterynaryjną.

Sporządziła:
insp.inż. Lucyna Gielas
U.G.Zabierzów, 012-283-07-24

wyślij znajomemu
drukuj

Posted

Pani Toffina napisał(a):
I jeszcze jedno: dziękuję raz jeszcze za wpłaty, bazarki itp. Tematu nie zamykamy ponieważ jeżeli Zabierzów zwróci kasę za Czarka to mam cichą nadzieję, że pieniądze od was dałoby się przekazać na operację kolana. O ile stan zdrowia Czarka/procedury itp. będą na to zezwalać.

KTo jest decyzyjny w sprawie Czarka Stowarzyszenie Jedrzejów czy PAni Toffina?
i co?? jezeli wojt sie nie zgodzi to macie zamiar zgodzic sie by Czarek trafil do schroniska po tym co wycierpial??? skoro KTOZ zgodzil sie wyłożyć 50% kosztów to chyba na drugie 50% nazbieramy czyz nie?? z finansow wynika, ze tak
dla mnie rozwazanie opcji schronu dla Czarka to jakas porazka...nie po tym co ten pies przeszedl...zawsze po wyleczeniu mozna poszukac tanszego hoteliku

Posted

Gmina c.d.
oto ciąg dalszy z oficjalnej strony Gminy Zabierzów:

Protokół Nr VI/2011 z Sesji Rady Gminy Zabierzów z dnia 25.02.2011 r.

Ad. 12. Podjęcie uchwały w sprawie wymagań, jakie powinien spełniać przedsiębiorca ubiegający się o uzyskanie zezwolenia na prowadzenie działalności w zakresie ochrony przed bezdomnymi zwierzętami oraz prowadzenia schronisk dla bezdomnych zwierząt, a także grzebowisk i spalarni zwłok zwierzęcych i ich części.

Pani Wójt wyjaśniła, że w związku z nowelizacją ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach, Rada Gminy ma obowiązek określenia w drodze uchwały wymagań, jakie powinien spełniać przedsiębiorca ubiegający się o uzyskanie zezwolenia na prowadzenia działalności jak w tyt. projektu. Określone w Regulaminie do projektu wymagania funkcjonowały wcześniej w formie zawartej w Zarządzeniu Wójta.

Przewodnicząca Rady przekazała, że projekt uchwały został przedłożony Komisji Statutowo – Regulaminowej, Bezpieczeństwa i Porządku Publicznego oraz Komisji Gospodarki Komunalnej, Rolnictwa, Leśnictwa i Ochrony Środowiska.

Radny Tadeusz Jojczyk Przewodniczący Komisji Statutowo - Regulaminowej [...] powiedział, że Komisja pozytywnie zaopiniowała projekt uchwały.
Radny Tadeusz Skwarczeński Przewodniczący Komisji Gospodarki [...] przekazał, że Komisja pozytywnie zaopiniowała projekt uchwały (6 –za;).

Radna Maria Dziobek zapytała, czy na terenie Gminy Zabierzów są przedsiębiorcy, a jeżeli tak, to ilu, którzy zajmują się zadaniami zawartymi w treści projektu uchwały. Radna zwróciła się o wyjaśnienie, kto zajmuje się przejmowaniem bezdomnych zwierząt, jak gmina podchodzi do sprawy prowadzenia schronisk dla bezdomnych zwierząt oraz poprosiła o wytłumaczenie kwestii spalarni zwłok zwierzęcych.

Pan Wojciech Praczyński odpowiedział, że na chwilę obecną na terenie gminy nie ma przedsiębiorcy zajmującego się tego typu działalnością. Gmina Zabierzów ma podpisaną skuteczną umowę na odbiór padliny zwierzęcej. Firmę prowadzi osoba, która jest w trakcie budowy schroniska dla zwierząt, na terenie Gminy Michałowice.
Gmina Zabierzów obecnie ma podpisaną umowę na przetrzymywanie zwierząt, które już trafiły do schroniska w Olkuszu, natomiast nie ma umowy na odbiór zwierząt bezdomnych, gdyż pomimo wysłanych zapytań ofertowych, nie udało znaleźć się wykonawcy usługi. Bezdomne zwierze, jest dostarczane przez policję, do schroniska w Krakowie, gdzie jest utrzymywane do momentu znalezienia mu nowego właściciela.

Pani Wójt dodała, że w Studium przeznaczono grunty pod budowę schroniska dla zwierząt.

Wiceprzewodniczący Tadeusz Brzuchacz odczytał treść projektu uchwały w sprawie wymagań, jakie powinien spełniać przedsiębiorca ubiegający się o uzyskanie zezwolenia na prowadzenie działalności w zakresie ochrony przed bezdomnymi zwierzętami oraz prowadzenia schronisk dla bezdomnych zwierząt, a także grzebowisk i spalarni zwłok zwierzęcych i ich części, który radni przyjęli następująco:
Za – 20
Przeciw – 0
Wstrzymało się – 0
Uchwała została podjęta i otrzymała Nr VI/35/11

Posted

Też myślę że nie mają prawa stawiać warunku żeby Czarek wrócił do schronu ...

na wszelki wypadek gdyby jakiś grosz był potrzebny bo pewnie będzie

Serdecznie zapraszam do sklepiku kartkowego
w którym można zamówić ręcznie wykonaną kartkę na dowolną okazję

do 15 czerwca 2011r. do godz. 23.00

bazarek ma pomóc zebrać pieniądze na pomoc dla Czarka i Kastora

-> [FONT=Book Antiqua]KARTKOWY SKLEPIK DLA CZARKA I KASTORA ZAPRASZA [/FONT] <-

Posted

Lu_Gosiak napisał(a):
i co?? jezeli wojt sie nie zgodzi to macie zamiar zgodzic sie by Czarek trafil do schroniska po tym co wycierpial??? skoro KTOZ zgodzil sie wyłożyć 50% kosztów to chyba na drugie 50% nazbieramy czyz nie?? z finansow wynika, ze tak
dla mnie rozwazanie opcji schronu dla Czarka to jakas porazka...nie po tym co ten pies przeszedl...zawsze po wyleczeniu mozna poszukac tanszego hoteliku

niestety to do KTOZ wpłynęła decyzja o przyjęciu Czarka do schroniska, więc w tej sytuacji , biorąc pod uwagę sytuację finansową w jakiej jesteśmy, nie podejrzewam, żeby była wyrażona zgoda na opłacanie hotelu, skoro jest miejsce w schronisku. Nie zawsze schronisko znaczy TRAGEDIA.....

Posted

Asior ja wiem jak jest u Was, ale sama wiesz, ze schron jaki by nie byl zawsze pozostanie schronem...
co do oplacania hoteliku - piszesz, ze KTOZ poniesie 50% kosztow Czarka czyli JEgo leczenie tak? na hotelik moze udaloby sie uzbierac deklaracje na dogo

Posted

Lu_Gosiak napisał(a):

Udało się wyegzekwować od gminy zwrot kosztów za Czarka. Zanim gmina wystosowała pismo do KTOZu o możliwość przyjęcia psa na Rybną, KTOZ zadeklarował pokrycie połowy kosztów, jednak to oczywiste, że skoro KTOZ jest organizacją prowadzącą schron, deklaracja zostanie z przyczyn oczywistych anulowana.

Arek i red. Hejda mają rozmawiać z wójtową o możliwości umieszczenie Czarka w hotelu - gmina płaci tyle ile musiałaby zapłacić w schronie, a resztę się dostuka. Zobaczymy - jednak ta propozycja też nie jest oczywista, bo np. nasza rodzima gmina Jędrzejów wzbrania się przed podpisaniem z nami umowy, ponieważ urzędasy twierdzą (słusznie zresztą), że nie mamy schroniska, a w uchwale RM wyraźnie stoi, że pies ma trafić do schroniska - co nie przeszkadza ościennym gminom prosić nas o podpisanie umowy ... Paranoja jakaś !

Dziś Krakowska w czw. Kundel bury i kocury - może ktoś ulituje się nad Czarkiem, trzeba być dobrej wiary.

Lu_gosiak, uważasz, że damy radę uzbierać 450/390 zł deklaracji na Czarka ? Bo ja szczerze w to wątpię, 2 x zbierałam deklaracje i nigdy nie udało mi się zebrać całej kwoty. A tu chodzi o deklaracje dożywotnie, bo nie czarujmy się- pies jest mało adopcyjny niestety :( Nie znam krakowskiego schronu osobiście - tylko z opowiadań, więc ciężko mi się wypowiadać czy ta opcja jest porażką czy nie.

Jeśli chodzi o wpłaty, które doszły na Czarka to tak jak pisał Arek - zgodnie z wolą darczyńców - jeśli zgodzą się, zostaną przeznaczone na operację kolana, jeśli gmina zgodzi się umieścić go w hotelu - będziemy dokładać z nich do hotelu - wszystko po konsultacji z Wami.

Posted

eliza_sk napisał(a):
..........

Lu_gosiak, uważasz, że damy radę uzbierać 450/390 zł deklaracji na Czarka ? Bo ja szczerze w to wątpię, 2 x zbierałam deklaracje i nigdy nie udało mi się zebrać całej kwoty. A tu chodzi o deklaracje dożywotnie, bo nie czarujmy się- pies jest mało adopcyjny niestety :( Nie znam krakowskiego schronu osobiście - tylko z opowiadań, więc ciężko mi się wypowiadać czy ta opcja jest porażką czy nie.

Jeśli chodzi o wpłaty, które doszły na Czarka to tak jak pisał Arek - zgodnie z wolą darczyńców - jeśli zgodzą się, zostaną przeznaczone na operację kolana, jeśli gmina zgodzi się umieścić go w hotelu - będziemy dokładać z nich do hotelu - wszystko po konsultacji z Wami.

tak uwazam, ze damy rade, nie raz i nie dwa zbieram na psiaki i zawsze sie udawalo - /tylko mase pw trzebaby powysylac/, tym bardziej na takiego, ktory tyle juz wycierpial, nie wyobrazam sobie tego starszego, polslepego psa na bokach ogolnych
artykuł bardzo wzruszajacy - oby KTos zechcial przygarnac Czarka- to bylaby najlepsza opcja

Posted

Słuchajcie, ten staruszeniek tyle się wycierpiał od "kompetentnych" ludzi.Dajmy mu godną, bezpieczną i czułą starość.Ja, chociaż jestem zdeklarowana na inne psiaki na maksa,deklaruję się dokładać do hoteliku.Nie ukrywam,że ucieszyłabym się ogromnie, gdyby ktoś dał mu ds na stare lata....

Posted

Dziś kluczowy dzień - red. Hejda ma rozmawiać z wójtową, również ws. zostania Czarka w hotelu. Wczoraj na Marszu Azylanta nagrywał się Arek, dziś kolej na Czarka i wójtową.