Amber Posted December 22, 2007 Posted December 22, 2007 Azawakh -> Ale ty napisałeś, że nie kupiłbyś psa z hodowli gdzie obcina się cokolwiek. Wskaz mi zatem, dobrą, polską (bo chyba o PL piszemy) hodowlę, w której są niekopiowane psy. Ja się przed chwilą przeszłam, po nich i znalazłam jedynie mioty pół na pół. [QUOTE] No ale to champion i zostal nim tylko dlatego ze ma kopiowane uszy i ogon:shake:[/QUOTE] Wyobraź sobie, że kiedyś nie było psów niekopiowanych i nie jest to wina psa, że nie ma idealnych uszu i ogona, skoro nigdy go nie miał... Quote
maxxel Posted December 22, 2007 Posted December 22, 2007 [QUOTE] A rosyjskie psy są piękne. [/QUOTE] Sznaucery srednie tez sa w tym ujete.... Quote
Karmi Posted December 22, 2007 Posted December 22, 2007 [quote name='Amber']Zrozumieją jak już... Nie chodzi nawet o ich liczbę, ale o jakość ich materiału genetycznego. Są dwie strony medalu. Jednym zależy, a innym wręcz przeciwnie. Zobacz sobie ile nierasowych bokserów czy dobermanów ma teraz kopiowane uszy, a ile jest ich na wystawach. A ja nie chce mieć ciapka, albo psa podobnego do beaucerona tylko bez ostróg, tylko dobermana. A co do hodowli to moim zdaniem trzeba patrzeć przede wszystkim na jakość szczeniąt i pary hodowlanej, ponieważ kupując byle co i rozmnażając byle co (byle by było z ogonem) krzywdzi się rasę, dużo bardziej niż obcinając jeden ogon czy uszy...[/quote] Skoro nie chodzi o liczbę tylko o jakość to nie ma sensu zamartwiać się, ze populacja dobermanów po zakazie kopiowania w Niemczech spadła. O tym pisałyśmy? Prawda? Sama wiec sobie przeczysz. Zdecyduj sie: jakość zależy od ilości czy jedno zdrugim nie ma nic wspólnego? Ja uważam, ze nie. Mówisz o psach nierasowych, ze są kopiowane Są to prawda, ale zastanów się skąd ta moda płynie. ,,Robi się" psy na rasowe. Dla niektórych o rasowosci decyduje przycięte to czy owo :shake: Co do Twojego ostatniego zdania to wyobraź sobie że są hodowcy, którzy nie kopiują. Nie widzę wiec konieczności wybierania miedzy hodowcą dobrym i kopiującym a niedobrym i niekopiującym. Ja swoją sucz właśnie u takiej osoby kupiłam.:loveu: Quote
niceravik Posted December 22, 2007 Posted December 22, 2007 [quote name='LALUNA']Tak wyjasniło ze popiera hodowle psów jak trzody chlewnej czy lisów na futerka, zgadza sie na podcinanie strun głosowych i zgadza sie na trzymanie psów na uwiezi byle o odpowiedniej długosci.[/quote] [B][COLOR=green]Słuchajcie. Normalny facet, tym bardziej mgr matematyki, a więc facet logiczny, w życiu sam nie wymyśliłby takiej piramidalnej bzdury jak to co trafiło do Marszałka Sejmu a nazywa się odpowiedzią na INTERPELACJĘ posłą Aszkiełowicza. On nie miał w tym ŻADNEGO INTERESU! [/COLOR][/B] [B][COLOR=green]Minister ma gdzieś ogony, uszy, psy i nie tylko![/COLOR][/B] [B][COLOR=green]NA 100% ktoś mu "pomagał". I to nie była jedna osoba. [/COLOR][/B] [B][COLOR=green]Pytanie jest - kim są pomocnicy :mad:? Kto miał w tym INTERES?[/COLOR][/B] [B][COLOR=green]Odpowiedź nie jest trudna... ;)[/COLOR][/B] [B][COLOR=green]Sorry, "zaczerwieniłam" się, nawet nie wiem dlaczego :p.[/COLOR][/B] [B][COLOR=green]Stary Herman też zna te osoby, może nawet sąsiaduje z nimi - prawda :lol:? [/COLOR][/B] [B][COLOR=#008000]Drugim pomocnikiem pewnie jest zwiazkowa Papuga.[/COLOR][/B] [B][COLOR=#008000]A Wy, co o tym sądzicie? Kim są autorzy?[/COLOR][/B] Quote
Amber Posted December 22, 2007 Posted December 22, 2007 [QUOTE]Skoro nie chodzi o liczbę tylko o jakość to nie ma sensu zamartwiać się, ze populacja dobermanów po zakazie kopiowania w Niemczech spadła. O tym pisałyśmy? Prawda? Sama wiec sobie przeczysz.[/QUOTE] A nie bierzesz pod uwagę tego, że część hodowc[I]ów [/I]przestało hodować daną rasę i już nie troszczy się o materiał genetyczny? A to co zostało nie jest w pełni satysfakcjonujące? [QUOTE] Mówisz o psach nierasowych, ze są kopiowane Są to prawda, ale zastanów się skąd ta moda płynie. ,,Robi się" psy na rasowe.[/QUOTE] Miałam na myśli zupełnie coś innego. Psy nierasowe najczęściej nie mają kopiowanych uszu, bo właścicielowi nie chce się wydawać kasy na jakieś fanaberie. Chappi wystarczy. [QUOTE] Co do Twojego ostatniego zdania to wyobraź sobie że są hodowcy, którzy nie kopiują.[/QUOTE] Jak poprosisz to nie skopują, ale działa to też w drugą stronę... Nie ma dobrej hodowli która by w ogóle nie kopiowała. Quote
Azawakh Posted December 22, 2007 Posted December 22, 2007 Czy ja wiem, czy ktoś temu panu pomagał pisać to pismo? Wydaje mi się, że to raczej jest właśnie ten brak interesu a także brak może i znajomości tematu o czym się mogłem przekonać jak mi odpisano z Biura Rzecznika praw Obywatelskich na temat ustawy prawo o stowarzyszeniach i podano błędne przykłady, które niestety najczęściej są podawane ale są błędne. Quote
niceravik Posted December 22, 2007 Posted December 22, 2007 [quote name='Amber']...Jak poprosisz to nie skopują, ale działa to też w drugą stronę... Nie ma dobrej hodowli która by w ogóle nie kopiowała.[/quote] Dobrej :shake:? Przestępczej :mad:! Quote
LALUNA Posted December 22, 2007 Posted December 22, 2007 [QUOTE]Wydaje mi się, że to raczej jest właśnie ten brak interesu [/QUOTE] Wiesz ja bym to tak nie nazwała. Ja tam raczej widze odwrotnosc tego. Czy podkładałbys sie pod takim bzdurami gdybys nie miał interesu? :razz: Tam jest cos takiego ze kopiuje sie uszy psa bo to chroni psa przed chorobami, czyli profilaktycznie jak zabiegi u trzody. Widziałes amstafa z niecietymi uszami? Bo ja teraz mam jednego na szkoelniu. I wiesz, nic mu nie zsałania to nieciete ucho. :lol: Wiesz dla mnie te argumenty sa mocno naciagniete, tak mocno ze ktos musiał w tym miec interes. Tylko pytanie jaki? Quote
niceravik Posted December 22, 2007 Posted December 22, 2007 [quote name='LALUNA']Wiesz ja bym to tak nie nazwała. Ja tam raczej widze odwrotnosc tego. Czy podkładałbys sie pod takim bzdurami gdybys nie miał interesu? :razz: Tam jest cos takiego ze kopiuje sie uszy psa bo to chroni psa przed chorobami, czyli profilaktycznie jak zabiegi u trzody. Widziałes amstafa z niecietymi uszami? Bo ja teraz mam jednego na szkoelniu. I wiesz, nic mu nie zsałania to nieciete ucho. :lol: Wiesz dla mnie te argumenty sa mocno naciagniete, tak mocno ze ktos musiał w tym miec interes. Tylko pytanie jaki?[/quote] [FONT=Verdana][COLOR=green][B]Ja bym stanęła w obronie rzeczonego matematyka. [/B][/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=green][B]Posłuchajcie. Moim zdaniem było tak. [/B][/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=green][B]Pośpiech spowodowany zmianami w całym Rządzie i w gabinecie Ministra Rolnictwa też. Był Lepper - nie ma Leppera. Był Mojzesowicz - nie ma Mojzesowicza. Krajobraz jak po bitwie. Ministra już nie było. Matematyk robił za Majora. Codziennie w locie podpisywał dziesiątki, setki dokumentów. [/B][/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=green][B]I w tamten czas w sekretariacie matematyka pojawia się tajemniczy „on”, dobry znajomy sekretarki Majora, gabinetowy ślizgacz, emisariusz łakomych łatwego zarobku – wynaturzonych rzeźników, marnych kreatur, które dla kasy własną Mamusie sprzedadzą, a co dopiero jakieś tam pieski. [/B][/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=green][B]Ten tajemniczy gabinetowy ślizgacz a zarazem emisariusz wiadomo kogo, do Matematyka ma blisko. Bardzo blisko. Budynek ten sam tylko zmienia piętro. [/B][/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=green][B]No i matematyk podpisuje bez czytania.[/B][/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=green][B]Może dziś nawet nie pamięta co podpisywał?[/B][/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=green][B]Domyślacie się już o kim piszę i co to za interes :mad:?[/B][/COLOR][/FONT] Quote
Karmi Posted December 22, 2007 Posted December 22, 2007 [quote name='Amber']A nie bierzesz pod uwagę tego, że część hodowc[I]ów [/I]przestało hodować daną rasę i już nie troszczy się o materiał genetyczny? A to co zostało nie jest w pełni satysfakcjonujące? Miałam na myśli zupełnie coś innego. Psy nierasowe najczęściej nie mają kopiowanych uszu, bo właścicielowi nie chce się wydawać kasy na jakieś fanaberie. Chappi wystarczy. Jak poprosisz to nie skopują, ale działa to też w drugą stronę... Nie ma dobrej hodowli która by w ogóle nie kopiowała.[/quote] Oj chyba znów przesadzasz... Odwracając twoją teze o brakach genetycznych to należałoby przyjąć, ze im liczniejsza rasa tym lepsze w niej psy bo skoro jest popyt to jest dużo psów danej rasy a jak jest mnogość psów to jest w czym wybierać i można wybrać najlepsze osobniki do kojarzenia. Naprawdę w to wierzysz cop piszesz??? Nastepna kwestia. Nierasowe nie są kopiowane. Też sie nie zgodzę z Tobą. Może powiem precyzyjniej : psy w typie danej rasy. Jaki jest sposób na podrasowanie danego psa? Oczywiste, że nadanie mu cech wyglądu charakterystycznych ( dla niektórych) dla danej rasy. Snobów u nas sporo. Sprawy żywienia nic tu nie mają do rzeczy. Co pies ma w misce w domu to jedno a pokazać ,,rasowego" psa wszystkim dookoła to zupełnie co innego. Wielu rodaków na to stać. Niestety. Nie prosiłam hodowcę o niekopiowanie bo uznałam, że nie prosi się o rzeczy oczywiste. To hodowca zapytał mnie czy będę kopiowac. Powiedział, ze jeśli tak to mi pieska nie sprzeda. :loveu: Oby takich hodowców więcej :multi: Quote
Basia.sk8 Posted December 22, 2007 Posted December 22, 2007 A ja jestem za kopiowaniem. Doberman z ogonem wygląda że tak powiem dziwnie. Traci całą swoją dostojność z psa który budził respekt zrobił się pies który wygląda jak ciapek. Mi dobermany się bardzo podobają i nawet myślałam o zakupie tej rasy w przyszłości jednak jeśli miał by to by być pies nie kopiowany to powiedziałabym dziękuje. Quote
ara Posted December 23, 2007 Posted December 23, 2007 [quote name='Amber']Azawakh -> Ale ty napisałeś, że nie kupiłbyś psa z hodowli gdzie obcina się cokolwiek. Wskaz mi zatem, dobrą, polską (bo chyba o PL piszemy) hodowlę, w której są niekopiowane psy. Ja się przed chwilą przeszłam, po nich i znalazłam jedynie mioty pół na pół. [/quote] W Polsce na pewno są dwie hodowle, które nie kopiują, chyba, że jeszcze ktoś dojrzał ostatnio. A naprawdę dobrych hodowli dobermanów u nas nie ma:shake: Quote
Apbt_sól Posted December 23, 2007 Posted December 23, 2007 hm.. a myslalam ze psa kupuje sie dla temperamentu - charakteru - checi wspoltowarzysznia tudzież miłosci. a nie dlatego ze budzi respekt ... No niewiem - chyba inaczej spogladam na takie rzczy - moje nie kopiowane psy to już wogle ciapki na maxa :razz: Przyzwyczaili sie ludzie do cietych psow , przywyczaja sie do nie cietych .... za 10-15 lat pewnie ciety pies bedzie ewenementem... świat się zmienia taki los . tylko czasem jeden z drugim by wysterylizowal zamiast chlastał.... bo na obciete ucho kasa sie znajdzie a na dobre zarło juz slabiej ale...... wyglada lepiej :razz: Quote
TuathaDea Posted December 23, 2007 Posted December 23, 2007 [quote name='Basia.sk8']A ja jestem za kopiowaniem. [/quote] witaj Basia, miło Cię tu widzieć :loveu:, a na powitanie: [URL]http://www.youtube.com/watch?v=JePJNCrxpcY&feature=related[/URL] Quote
maxxel Posted December 23, 2007 Posted December 23, 2007 [quote name='Basia.sk8']A ja jestem za kopiowaniem. Doberman z ogonem wygląda że tak powiem dziwnie. Traci całą swoją dostojność z psa który budził respekt zrobił się pies który wygląda jak ciapek. Mi dobermany się bardzo podobają i nawet myślałam o zakupie tej rasy w przyszłości jednak jeśli miał by to by być pies nie kopiowany to powiedziałabym dziękuje.[/quote] ..no tu juz Cie pozarli:lol:witaj w klubie:multi: Quote
maxxel Posted December 23, 2007 Posted December 23, 2007 [QUOTE] tylko czasem jeden z drugim by wysterylizowal zamiast chlastał.... [/QUOTE] ..to nie to samo?? [QUOTE] bo na obciete ucho kasa sie znajdzie a na dobre zarło juz slabiej ale...... wyglada lepiej :razz:[/quote] [/QUOTE] A skad ty posiadles taka wiedze,czym ja psa karmie(odebralem to personalnie..)?W przypadku mojej rasy ,moj pies nie powinien jesc wogole bo jeszcze na goomera musze oszczedzac:lol: Quote
Guest Mrzewinska Posted December 23, 2007 Posted December 23, 2007 [quote name='Basia.sk8']A ja jestem za kopiowaniem. Doberman z ogonem wygląda że tak powiem dziwnie. Traci całą swoją dostojność z psa który budził respekt zrobił się pies który wygląda jak ciapek. Mi dobermany się bardzo podobają i nawet myślałam o zakupie tej rasy w przyszłości jednak jeśli miał by to by być pies nie kopiowany to powiedziałabym dziękuje.[/quote] Hmmm, jeden z moich znajomych gorali, zapytany, czy bedzie szkolic psa do obrony, stwierdzil ze sam obronic swoje zwierze potrafi. Ciag dalszy wypowiedzi - o tych, co umierajac ze strachu zaslaniaja sie psimi zebami, byl mocno niecenzuralny, choc jeszcze bardziej zabawny. No a tu okazuje sie, ze nie tylko zęby mają budzić respekt, ale także resztka ogona... Dostojenstwo, respekt roztaczane przez kawalek ogonka... No coz, kazdemu wedlug potrzeb. Zofia Quote
niceravik Posted December 23, 2007 Posted December 23, 2007 [quote name='Basia.sk8'][B]A ja jestem za kopiowaniem. [/B] Doberman z ogonem wygląda że tak powiem dziwnie. Traci całą swoją dostojność z psa który budził respekt zrobił się pies który wygląda jak ciapek. Mi dobermany się bardzo podobają i nawet myślałam o zakupie tej rasy w przyszłości jednak jeśli miał by to by być pies nie kopiowany to powiedziałabym dziękuje.[/quote][quote name='TuathaDea']witaj Basia, [B]miło Cię tu widzieć[/B] :loveu:, a na powitanie: [URL]http://www.youtube.com/watch?v=JePJNCrxpcY&feature=related[/URL][/quote] [quote name='maxxel']..no tu juz Cie pozarli:lol:[B]witaj w klubie[/B]:multi:[/quote] [COLOR=black][FONT=Verdana][B][COLOR=green]maxxel – mów za siebie i zobacz jak się pomyliłeś :p![/COLOR][/B][/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana][B][COLOR=green]Basia.sk8, jeżeli po zapoznaniu się z rzeczowymi argumentami przeciw kopiowaniu, na razie dla Ciebie wygląd psa i jego optyka są najważniejsze, my zaczekamy.[/COLOR][/B][/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana][B][COLOR=green]Jestem pewna, że rozpoznasz faryzejskie zaproszenia zdesperowanych maxxel’a i TuathaDea, i za niedługo dołączysz właśnie do nas a nie do mieszkańców „skansenu straconych złudzeń”, gdzie „za horyzont marzeń robi byle jak pomazana farbą teatralna szmata, rozciągnięta na stelażu barbarzyńskich praktyk” bezsensownego wykrawania kochanemu psu jego immanentnych części ciała.[/COLOR][/B][/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana][B][COLOR=green]Każdy ma taki horyzont jaki sam sobie wymyśli.[/COLOR][/B][/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana][B][COLOR=green]Ale to Ty wybierasz swój HORYZONT... :loveu:[/COLOR][/B][/FONT][/COLOR] [B][/B] Quote
Guest ursa81 Posted December 23, 2007 Posted December 23, 2007 Nie uważam kopiowania ogonów i uszu psiakom za barbarzyństwo. Osobiście jestem przeciwna kopiowaniu dla estetyki ale nie uważam, żeby był to przejaw wielkiego okrucieństwa. W sumie bezsensowny ból, okaleczanie psa ale przez znęcanie się nad zwierzętami rozumiem co innego... Temat kopiowania nie budzi we mnie skrajnych emocji. Kiedy natomiast widzę maltretowane zwierzę: katowane, umierające z głodu, pragnienia, chorób, które zafundował mu człowiek... kiedy patrzę w te oczy... budzi się we mnie coś pradawnego, zwierzę, coś nie do opisania... Wybaczcie. Obcięte ogonki w klinice weterynaryjnej nie robią na mnie takiego wrażenia. Piszę to wszystko bo myślę, że czasem przesadzamy w osądach. Kopiowanie ogonów, uszu nie jest takie straszne jak mogłoby to wynikać z niektórych wypowiedzi. Często jest wręcz odwrotnie: może być przejawem rozsądku i praktycznego podejścia do sprawy. Zorientowani wiedzą co mam na myśli. Quote
Karmi Posted December 23, 2007 Posted December 23, 2007 [quote name='ursa81']Nie uważam kopiowania ogonów i uszu psiakom za barbarzyństwo. Osobiście jestem przeciwna kopiowaniu dla estetyki ale nie uważam, żeby był to przejaw wielkiego okrucieństwa. W sumie bezsensowny ból, okaleczanie psa ale przez znęcanie się nad zwierzętami rozumiem co innego... Temat kopiowania nie budzi we mnie skrajnych emocji. Kiedy natomiast widzę maltretowane zwierzę: katowane, umierające z głodu, pragnienia, chorób, które zafundował mu człowiek... kiedy patrzę w te oczy... budzi się we mnie coś pradawnego, zwierzę, coś nie do opisania... Wybaczcie. Obcięte ogonki w klinice weterynaryjnej nie robią na mnie takiego wrażenia. Piszę to wszystko bo myślę, że czasem przesadzamy w osądach. Kopiowanie ogonów, uszu nie jest takie straszne jak mogłoby to wynikać z niektórych wypowiedzi. Często jest wręcz odwrotnie: może być przejawem rozsądku i praktycznego podejścia do sprawy. Zorientowani wiedzą co mam na myśli.[/quote] Niezorientowani też wiedzą ;) Potrafisz się rozczulać nad maltretowanym zwierzakiem a jednocześnie akceptujesz kopiowanie. Oj Kali, Kali.... Nie przyszło Ci do głowy - jak mawiał pewien mądry filozof- że,[B] każde cierpienie zadawane bez wyraźnej potrzeby jest złe[/B] :shake: Quote
maxxel Posted December 23, 2007 Posted December 23, 2007 [QUOTE] [quote name='Karmi']Niezorientowani też wiedzą ;) Potrafisz się rozczulać nad maltretowanym zwierzakiem a jednocześnie akceptujesz kopiowanie. [/QUOTE] Ja tez tak mam... [QUOTE] Nie przyszło Ci do głowy - jak mawiał pewien mądry filozof- że,[B] każde[/B] [B]cierpienie zadawane bez wyraźnej potrzeby jest złe[/B] :shake:[/quote] [/QUOTE] ..nastepna od filozofii??Dowody,ze obciecie ogona to duze cierpienie.. Quote
maxxel Posted December 23, 2007 Posted December 23, 2007 [QUOTE] [quote name='niceravik'][COLOR=black][FONT=Verdana][B][COLOR=green]maxxel – mów za siebie i zobacz jak się pomyliłeś :p![/COLOR][/B][/FONT][/COLOR] [/QUOTE] [COLOR=black][FONT=Verdana][B][/B][/FONT][/COLOR] [B][COLOR=#008000]zawsze tak jest:lol:[/COLOR][/B] [B][COLOR=#008000]Pozatym jak dla mnie pies rasowy do immanentnych nie nalezy;)[/COLOR][/B] Quote
maxxel Posted December 23, 2007 Posted December 23, 2007 [quote name='Abi']Niekopiowane jest piekne:eviltong:[/quote] Owszem jest Quote
Guest ursa81 Posted December 23, 2007 Posted December 23, 2007 [quote name='Karmi']Niezorientowani też wiedzą ;) Potrafisz się rozczulać nad maltretowanym zwierzakiem a jednocześnie akceptujesz kopiowanie. Oj Kali, Kali.... Nie przyszło Ci do głowy - jak mawiał pewien mądry filozof- że,[B] każde cierpienie zadawane bez wyraźnej potrzeby jest złe[/B] :shake:[/quote] Ja chyba faktycznie niezrozumiale piszę. Na pewno niezrozumiale piszę. Quote
Recommended Posts