Vectra Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 ale jak się nauczyć rzucać frisbee ? z książki czy czytając w necie ? bo raczej ja uczę się rzucać , rzucając :diabloti: tylko praktyka czyni mistrza :grins: i obstawiam , że nawet profesjonalny rzucacz , rzucając dyski moim psom ... to na fotach byście widzieli to samo , co obecnie. Quote
Unbelievable Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 [quote name='Vectra']ale jak się nauczyć rzucać frisbee ? z książki czy czytając w necie ? bo raczej ja uczę się rzucać , rzucając :diabloti: tylko praktyka czyni mistrza :grins: i obstawiam , że nawet profesjonalny rzucacz , rzucając dyski moim psom ... to na fotach byście widzieli to samo , co obecnie.[/QUOTE] ja się uczyłam z neta ;) Quote
Vectra Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 [quote name='Unbelievable']ja się uczyłam z neta ;)[/QUOTE] też prowadzę kursy komputerowe przez net ;) ale sama uczę się , na żywo - metodą prób i błędów. Bo tak mam i nie umiem uczyć się z teorii. Jestem wzrokowcem i muszę zobaczyć na żywo , nie z filmu , nie z tekstu. A dyski rzucam , pod moje psy. Też na zasadzie prób i błędów. Bo każda para psów , ma inny sposób pozyskiwania ofiary ;) To też trzeba warzyć , dostosowywać do psa i jego warunków fizycznych , do jego predyspozycji myślowych i czynowych. I nie ma jednej słusznej metody. Jedne muszą mieć wyżej inne niżej. Jedne wolniej , inne szybciej .. bliżej i dalej. Nie ma jeden metody na nie :) Frisbee jest i tak bezpieczniejsze niż piłeczkowanie ;) przy piłce wykonują bardziej mroczne ewolucje :) To u siebie napisała Evel. Pies głupi nie jest i uczy się również swojego ciała. Z internetu się tego nie nauczy. Ten dar mają tylko ludzie. Po to jest zabawa , trening , fiksacje ;) Quote
Unbelievable Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 no chyba jasne, że żeby się jakiejś manualnej zdolności nauczyć, trzeba przede wszystkim powtarzać, powtarzać powtarzać, i że każdemu psu się rzuca inaczej, ale... ja lubię teorię ;) lubię zobaczyć jak inni rzucają i im to wychodzi, lubię korzystać z wszystkiego, czego mogę, żeby się czegoś nauczyć. I od internetu zaczęłam. Bo to nie jest tak, że przeczytasz, i już pyk, wiesz, rzucasz idealnie, nigdy tak nie jest. I że piłki są mniej przewidywalne też wiele razy pisałam. Quote
Amber Posted April 15, 2013 Author Posted April 15, 2013 [QUOTE]i obstawiam , że nawet profesjonalny rzucacz , rzucając dyski moim psom ... to na fotach byście widzieli to samo , co obecnie. [/QUOTE] Bo jeszcze psy muszą się nauczyć spadać. Ale to już wiedza tajemna :eviltong: Ja nie wiem jaka jest filozofia rzucania kawałkiem plastiku, jak lata, a pies łapie nie spadając przy tym na głowę to jest dobrze. Można sobie do tego dorabiać ideologię, ale z tego co wiem na temat anatomii to nie warto. Pozostawiam to czepialskim. [QUOTE]I nie ma jednej słusznej metody. Jedne muszą mieć wyżej inne niżej. Jedne wolniej , inne szybciej .. bliżej i dalej. Nie ma jeden metody na nie :smile: [/QUOTE] Dokładnie. U Jariego, żeby się serio nie krzywdził ;) najlepiej się sprawdzają takie krótkie rzuty jak na filmiku. Przy dłuższych to już się dzieją straszne rzeczy :eviltong: [QUOTE] A tera hit. Pola sobie dzisiaj wyskoczyła z okna-1 pietro w domu myślę, ze jakies 5m, spadła na tylne łapy-widzialam to niestety. Bo ona się tak cieszyła, że Pancia przyjechała do domku. I kurde zyje, chodzi, nic nie boli. Wet obmacał i mowi, ze ok z nia jest. Psi terminator? :evil_lol:[/QUOTE] Nie dożyje 40stki :shake: :evil_lol: Quote
evel Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 Jak już pisałam poniekąd u siebie - nie sądzę, żeby Martyna chciała dokopać Amber, bo jej nie lubi czy coś :lol: Dlatego nie ma co się oburzać. Ja rozumiem, że nie wszystkich kręcą powiedzmy psie sporty, seminaria, dokształcenie się - obowiązku nie ma i nie będzie, każdy robi to, co uważa za słuszne, jego cyrk, jego "małpy". Ale jeśli możemy się czegoś nauczyć i pomóc naszemu psu, a przez to sobie (większe bezpieczeństwo to mniej kontuzji, mniej kontuzji to mniej strachu o psa, mniej kasy zostawionej u weta itd.) - to dlaczego z tego nie skorzystać? Nawet jeśli to tylko zabawa rekreacyjna. Więc Amber, jak chcesz to skorzystasz, jak nie to nie. I tyle. Quote
Vectra Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 ja już widziałam krocie psów , w gipsie ... takich z teorii w internecie :) dlatego uważam , że bywa ona niebezpieczna. ludzie nie potrafią korzystać ze źródeł wiedzy , w sposób odpowiedni. i jest to niestety większa część społeczeństwa. dobrze jak ktoś ew ma pomoc z zewnątrz , jeśli nie ma samoistnej umiejętności nauczania siebie :) Ty się uczysz z netu , ok. Ja się uczę z własnych obserwacji. Bo wiem , że tak się uczę i nauczę. Ludzie jak psy , uczą się różnie. Dlatego nasze sposoby nauczania będą bardzo różne. Dla siebie autorytetami nie będziemy , bo też nie na tym to polega :) Quote
asiak_kasia Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 [quote name='Amber'] Nie dożyje 40stki :shake: :evil_lol:[/QUOTE] Ja do 30tki nie dociągnę z nimi (a niewiele mi brakuje) :diabloti: Quote
Vectra Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 Temat frisbee w tym grajdołku , przewija się odkąd Amber kupiła pierwsze frisbee. Więc już spory czas ;) Lotów na fotach , było widać też setki i serio nie trzeba być zbyt bystrym , tylko mieć wyobraźnię ;) By po ujęciach ocenić jakie było lądowanie. Ten temat też już był , sto razy wałkowany. Quote
Amber Posted April 15, 2013 Author Posted April 15, 2013 Ja nie wiem, może wy macie pieski z porcelany, ale mnie aż śmieszy, że rozgorzała dyskusja, nad tak lajtowym filmem, gdzie Jari sobie kica jak króliczek. Vectra pisała, ja piszę - doberman to jest twardy pies, z bardzo gibkim ciałem i przy tym mocny. Nie zapomnę pierwszych spacerów, gdzie się tego uczyłam. Pies biegał sobie po skarpie - zbiegał z taką prędkością, że w połowie się potykał i zwalał się na dół całym cielskiem. Byłam przerażona ;) Zabroniłam mu tego robić, bo wiem, że on z tej skarpy by tak biegał do tej pory, tylko pewnie już by nie żył :eviltong: Miał ktoś z was dobermana? Ja mam, Vectra miała. Czemu z małymi pieskami i o niebo delikatniejszymi chcecie być mądrzejsze? Co zabije BC sprawi, że doberman będzie miał ubaw po pachy. Quote
asiak_kasia Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 [quote name='Amber'] Miał ktoś z was dobermana? Ja mam, Vectra miała. Czemu z małymi pieskami i o niebo delikatniejszymi chcecie być mądrzejsze? Co zabije BC sprawi, że doberman będzie miał ubaw po pachy.[/QUOTE] tylko żeby się nie spocił biedulek :diabloti: i nie narzekaj, na dyskusję jest sprite jest impreza...czy jakoś tak ;) Quote
Vectra Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 dlatego wolę staffiki , przynajmniej nie są podłe w zabawie :diabloti: a dobki są podłe i to je bardzo kręci ;) różnica jest jeszcze jedna , staffik nie do końca rozumie , swój potencjał siłowy. dlatego często , gęsto niechcący , robi coś mocniej niż powinien. Da się więc ustalić pewne normy. Doberman , doskonale zna swój potencjał i go wykorzystuje ile się da i kiedy wie że może. A jeśli ofiara w postaci człowieka , ma zbyt słabe miejsce na berecik ... to gwarantuje , że zostanie używana przez dobka do woli. Quote
Czekunia Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 [quote name='asiak_kasia']tylko żeby się nie spocił biedulek :diabloti: i nie narzekaj, na dyskusję jest sprite jest impreza...czy jakoś tak ;)[/QUOTE] Jeszcze tylko kisielek:loveu: Quote
asiak_kasia Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 [quote name='Czekunia']Jeszcze tylko kisielek:loveu:[/QUOTE] bydyń bardziej widowiskowy :evil_lol: Quote
Amber Posted April 15, 2013 Author Posted April 15, 2013 Z innej beczki, Vectra, TŻ dzwonił w sprawie samolocików do kolegi co się zna ;). Poleca ci sklep na Bitwy Warszawskiej [url]http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?d=info[/url] i mówi, że te rzeczy są bardzo delikatne. Zazwyczaj pierwszy samolot ląduje na 100% w koszu zanim ktoś nauczy się nim sterować. Żeby nie było tak, że spadnie na ziemię i będzie nie do użytku to trzeba się przygotować na wydanie 600 zł. Ten ma szansę przetrwać upadek. Tańsze się roztrzaskują w drobny mak. Tyle się dowiedziałam, jak masz jeszcze jakieś pytania to śmiało ;) Zapraszam też oczywiście na nasze pole, gdzie katuje Jariego frisbee, a inni puszczają te samolociki, to jest dużo specjalistów na miejscu ;) A teraz proszę wybaczyć, mam gości ;) Quote
Vectra Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 600zł ? :( a nie ma takich za 6 zł ? :evil_lol: Quote
asiak_kasia Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 [quote name='Amber'] A teraz proszę wybaczyć, mam gości ;)[/QUOTE] ie udawaj, że masz życie poza dogo :diabloti: poza tym kto ma gosci w poniedziałek? Do mnie w takie dni tylko teściowa umie wpaść :evil_lol: Quote
evel Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 [quote name='Amber'] Miał ktoś z was dobermana? Ja mam, Vectra miała. Czemu z małymi pieskami i o niebo delikatniejszymi chcecie być mądrzejsze? Co zabije BC sprawi, że doberman będzie miał ubaw po pachy.[/QUOTE] Owszem. I na co dzień mam kontakt nie tylko ze zwiewnymi mimozami w typie Zu. A Etna chyba też nie jest 4kg chińskim grzywaczem z tego, co mi wiadomo, a motylqowa też zabierała głos ;) Dlatego pisałam, że na wypowiedzi forumowe trzeba brać poprawkę - forum jest od gadania, wymiany poglądów, czasem pierdół, czasem rzeczy mądrych, czasem mniej. Jeśli ktoś przez tą wymianę zdań się zastanowi, że może mógłby coś zmienić - fajnie. Jak nie - cóż, nie to nie ;) Amber, a jak Twoje palenie? :cool3: Quote
motyleqq Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 [quote name='Vectra']ale jak się nauczyć rzucać frisbee ? z książki czy czytając w necie ? bo raczej ja uczę się rzucać , rzucając :diabloti: tylko praktyka czyni mistrza :grins: i obstawiam , że nawet profesjonalny rzucacz , rzucając dyski moim psom ... to na fotach byście widzieli to samo , co obecnie.[/QUOTE] uczyć się można bez psów. ja sobie np ćwiczę z TŻ, rzucamy do siebie. znaczy, on trafia do mnie, a ja gdzieś w przestrzeń :evil_lol: ale dzięki temu chociaż on umie rzucać i może trenować z psem ;) a rzucania do overów też uczyliśmy się na sobie, raz on był 'psem', a raz ja i bardzo dużo mi to dało w rozumieniu tego, jak sytuację widzi pies ;) Quote
Vectra Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 ale mój TZ nie ma takiego temperamentu jak moje psy :evil_lol: Quote
motyleqq Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 [quote name='Vectra']ale mój TZ nie ma takiego temperamentu jak moje psy :evil_lol:[/QUOTE] :evil_lol::evil_lol::evil_lol: do prawidłowego rzutu nie potrzeba temperamentu :eviltong: Quote
Vectra Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 [quote name='motyleqq']:evil_lol::evil_lol::evil_lol: do prawidłowego rzutu nie potrzeba temperamentu :eviltong:[/QUOTE] zrozum jedno , że nie ważne czy rzucam delikatnie jak dotyk motyla , czy w trybie huraganu. moje psy i tak z takim samym impetem skaczą do tego ;) dlatego napisałam , TZ w niczym mi nie pomoże. ale wiesz , nieraz gramy w takie klasy , że rzucamy sobie coś i te świry dostają mega korby by to przechwycić ;) wspominałam , że fajne jest frisbee na sznurku :grins: Quote
evel Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 A Ty Ewa nie myślałaś o takiej machinie jak ma Chris? Quote
motyleqq Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 [quote name='Vectra']zrozum jedno , że nie ważne czy rzucam delikatnie jak dotyk motyla , czy w trybie huraganu. moje psy i tak z takim samym impetem skaczą do tego ;) dlatego napisałam , TZ w niczym mi nie pomoże. ale wiesz , nieraz gramy w takie klasy , że rzucamy sobie coś i te świry dostają mega korby by to przechwycić ;) wspominałam , że fajne jest frisbee na sznurku :grins:[/QUOTE] wiesz, ja też nie widziałam różnicy, póki nie zobaczyłam na własne oczy, że przy dobrze rzuconym dysku pies skacze i ląduje inaczej. i nie chodzi tu o intensywność czy energiczność przy skakaniu. nie uczyłam jej techniki skoku. Quote
Aleks89 Posted April 15, 2013 Posted April 15, 2013 [quote name='evel']A Ty Ewa nie myślałaś o takiej machinie jak ma Chris?[/QUOTE] Ja myślałem:diabloti:Luc dostałby padaczki pewnie z radości ,ale ogrodu póki co NIE MA:-( Quote
Recommended Posts