Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 567
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Mam pytanie na temat karmienia. Otóż zmieniłem karmę z puriny dog chow na brit care, a brit jest bardziej energetyczna i jak na mojego psa to 50g dziennie się daje a puriny sporo więcej i teraz jaką ilość jej dawać? Bo niby brit bardziej kaloryczna i co za tym idzie mniejsze dawkowanie ale żeby pies się najadł.. Właśnie ją nakarmiłem (póki co mieszam karmy) a ona dalej węszy koło miski...

Posted

Dawki na opakowaniach karm są orientacyjne. Nie trzeba się ich trzymać co do grama, oczywiście przesada ani w jedną ani drugą stronę nie jest dobra.

Jak już przejdziecie całkowicie na Brit obserwuj psiaka.Jeśli po zalecanej dawce będzie sprawiał wrażenie głodnego zwiększ trochę dawkę i przez jakiś czas sprawdzaj czy psiak nadmiernie nie tyje. Bo czasem psiak nie węszy z głodu tylko z łakomstwa jak mu karma smakuje.

Posted

Kilka fotek Fiony:)
początek:
[IMG]http://i54.tinypic.com/fa7a8k.jpg[/IMG]
[IMG]http://i54.tinypic.com/huq74l.jpg[/IMG]

dziś:
[IMG]http://i53.tinypic.com/66lqup.jpg[/IMG]
[IMG]http://i53.tinypic.com/mrb8g8.jpg[/IMG]
[IMG]http://i53.tinypic.com/a4689.jpg[/IMG]

Posted

Witam wszystkich przeczytałam wasze porady odnośnie zostawania w domu, higieny i jedzenia , ja mam podobne problemy jestem właścicielką 2 miesięcznego kundelka zabranego ze schroniska . Nie chodzi na spacery ponieważ nie był jeszcze szczepiony. Ale udało nam się nauczyć psa aby załatwiał się na balkonie, a nie w domu. Wiadomo zdarzyło mu się parę razy ale nie robiliśmy z tego wielkiej tragedii . Bardziej przeraża mnie to że pies zamiast bawić się i gryźć swoje zabawki a ma ich sporo podgryza i gryzie domowników po kostkach szarpie za spodnie itp. Pies nie reaguje na krzyk , lekkiego klapsa traktuje jak zabawę co począć?

Posted

Heh to tak samo jak nasza:D My olewamy i staramy się jej podsuwać zabawki, odwrócić uwagę. Myślę, że trzeba to po prostu przeczekać, dla szczeniaka to świetna zabawa, a wiadomo, że jak będzie starszy to przestanie to robić. A co do załatwiania się to z naszą już jest lepiej bo jak wyjdzie na dwór to za każdym razem się załatwia a później w domu jest czysto, tylko często sika i robi to także w domu, ale w miarę w jednym miejscu w kuchni, kupkę czasami zrobi w nocy. Ja piszę jak robimy my, ponieważ pisałem o tym i stosuję to co wyniosłem z porad, ale niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni:)

Posted

Każda porada jest ważna , bo jak nie ta to inna metoda poskutkuję :) Puki co przyzwyczajam go powoli do nowych miejsc. Z podróżami nie ma problemu bo lubi jeździć samochodem po prostu kładzie się i zasypia wiec choroby lokomocyjnej nie ma :) a to dla nas duży plus. Z wanną też się powoli oswaja nie pała co prawda radością podczas kąpieli ale też nie rzuca się tylko stoi spokojnie. Mam nadzieje że z innymi problemami też sobie poradzimy :)

Posted

No nasza podczas pierwszej kąpieli się stresowała ale chyba to polubiła bo czasami patrzy do wanny jakby chciała wskoczyc:D no i teraz jest spokojna i widać że lubi kąpiel:) A co do choroby lokomocyjnej to podczas dwugodzinnej jazdy autobusem, też nie było żadnych problemów:)

Posted

Mam pytanie na temat dziwnego zachowania na spacerze. Przed chwilą byłem z Fioną na spacerku, wcześniej dostała żarcie, ale mało zjadła, a na spacerze ciągle nos przy ziemi i wyrywała jakieś mlecze i inne rośliny i zżerała korzenie... A co tu chodzi? Czy psu coś brakuje? Karmy jeść nie chciała a jakieś korzenie z ziemi jadła i nic do niej nie docierało. Dodam, że od kilku dni podaję jej rumen tabs.

Posted

[quote name='xdreadx']Mam pytanie na temat dziwnego zachowania na spacerze. Przed chwilą byłem z Fioną na spacerku, wcześniej dostała żarcie, ale mało zjadła, a na spacerze ciągle nos przy ziemi i wyrywała jakieś mlecze i inne rośliny i zżerała korzenie... A co tu chodzi? Czy psu coś brakuje? Karmy jeść nie chciała a jakieś korzenie z ziemi jadła i nic do niej nie docierało. Dodam, że od kilku dni podaję jej rumen tabs.[/QUOTE]

Oba moje psy pasą się teraz świeżymi trawkami. Czasami może to spowodować wymioty, bo ostre źdźbło utknie w przełyku. Ale wg mnie to normalne zachowanie.

edit: powinnam raczej napisać, że u [U]moich psów[/U] to normalne zachowanie, ale nie wiem, czy to norma dla wszystkich psiaków;) Mnie się wydaje, że ta młoda zieleń jakoś im smakuje, czy też jest im potrzebna.

Posted

[url]http://pies.onet.pl/13680,14,19,dlaczego_psy_jedza_trawe__a_potem_wymiotuja,artykul.html[/url] :)

Moja też się "pasie", o ile to nie są jakieś straszne ilości to wszystko jest OK (jak zje za dużo to zdarza jej się zwrócić).

Posted

[quote name='xdreadx']Mam pytanie na temat dziwnego zachowania na spacerze. Przed chwilą byłem z Fioną na spacerku, wcześniej dostała żarcie, ale mało zjadła, a na spacerze ciągle nos przy ziemi i wyrywała jakieś mlecze i inne rośliny i zżerała korzenie... A co tu chodzi? Czy psu coś brakuje? Karmy jeść nie chciała a jakieś korzenie z ziemi jadła i nic do niej nie docierało. Dodam, że od kilku dni podaję jej rumen tabs.[/QUOTE]

Mlecz to Mniszek lekarski , bogaty w sole mineralne,min w potas. Stosowany jest w schorzeniach wątroby, dróg żółciowych. Może pieskowi czegoś brakuje w diecie?

Posted

[quote name='ewtos']Mlecz to Mniszek lekarski , bogaty w sole mineralne,min w potas. Stosowany jest w schorzeniach wątroby, dróg żółciowych. Może pieskowi czegoś brakuje w diecie?[/QUOTE]

Niedawno byliśmy u weta i pani powiedziała, że piesek jest zdrowy. Dostaje rumena tabs, a jest karmiony karma brit care:) Myślę, że po prostu jej układ pokarmowy jest dopiero w fazie regulacji (ma 3 miesiące) i to być może dlatego.

Posted

[quote name='rasowa2410']Doliczmy też do tego jej ciekawość świata i rządza wiedzy! :P[/QUOTE]

I chęć pożarcia wszystkiego bez wzgłędu na smak, wielkość czy aromat, o jadalności nie wspominając :lol:

Posted

[quote name='xdreadx']Niedawno byliśmy u weta i pani powiedziała, że piesek jest zdrowy. Dostaje rumena tabs, a jest karmiony karma brit care:) Myślę, że po prostu jej układ pokarmowy jest dopiero w fazie regulacji (ma 3 miesiące) i to być może dlatego.[/QUOTE]

A to przepraszam,nie doczytałam że to maleństwo. W takim razie wszystkie chwyty dozwolone.:lol: A raczej wszystko może się zdarzyć, więc Pańcia musi czuwać i uczyć.

Posted

[quote name='dusiek']Czy Fionka wyrywając korzenie kopie jednocześnie dołek?[/QUOTE]

Nie kopie dołka, tylko wygryza roślinę i dobiera się do tego co jest pod ziemią:) A jakie to ma znaczenie?

Posted

[quote name='xdreadx']Nie kopie dołka, tylko wygryza roślinę i dobiera się do tego co jest pod ziemią:) A jakie to ma znaczenie?[/QUOTE]

Mój terier jak kopie dołek pomaga sobie paszczą tzn zębami wyrywa korzonki i czasem ma cały pysk w korzonkach,trawie,ziemi.Pomyślałam że może twoja sunia robi coś podobnego:-)

Posted

[quote name='michelleina']Bardziej przeraża mnie to że pies zamiast bawić się i gryźć swoje zabawki a ma ich sporo podgryza i gryzie domowników po kostkach szarpie za spodnie itp. Pies nie reaguje na krzyk , lekkiego klapsa traktuje jak zabawę co począć?[/QUOTE]

Odpowiedzi na to są przecież na tym wątku. Wytłumaczenie, czemu się nie "klapsuje" szczeniaka również, więc proponuję jeszcze raz uważnie przeczytać ;)

Fionka piękna, pierwsze dwie fotki anielsko kluskowate, reszta zdradza diabelstwo siedzące w oczach :evil_lol: