agnieszka24 Posted September 28, 2010 Posted September 28, 2010 Mam nadzieję, ze uda się wywalczyć zmiany w schronie i wolontariat. Cały czas pilotuje sprawę na FB. Ale tam chwilowo ucichło. Muszę podgrzać atmosferę ;) Proszę zajrzyjcie. Sunia i 5 szczeniaków pod krzakiem. :( Sama nie dam rady jej pomóc :( [URL="http://www.dogomania.pl/threads/193615-jamnikowata-sunia-i-5-SZCZENI%C4%84T-pod-krzaczkiem%21-%28-Szukamy-DT-dla-maluch%C3%B3w%21-POMOCY%21%21?p=15454067#post15454067"]http://www.dogomania.pl/threads/193615-jamnikowata-sunia-i-5-SZCZENI%C4%84T-pod-krzaczkiem!-%28-Szukamy-DT-dla-maluch%C3%B3w!-POMOCY!!?p=15454067#post15454067[/URL] [SIZE=1]Andziu, wiem że się nie pogniewasz, że wrzucam to info na twój wątek. Mamy powtórkę z Azy :([/SIZE] Quote
Elka_Ka Posted September 29, 2010 Posted September 29, 2010 [quote name='brygida999']właśnie oglądnęłam ten program i tak tu trafiłam. tylko co ja mogę zrobić :([/QUOTE] Popieraj nas, rozsyłaj petycje i zdjęcia gdzie się da. Niech się dzieje, niech wszyscy wiedzą o łobuzach. Hahaha... właśnie oglądałam:lol: ale się szantrapa popisała, chyba się popłakała na koniec:placz::diabloti::evil_lol: Ale moim zdaniem za delikatnie ją potraktowali, za mało pokazali i za mało ludzi się wypowiadało na temat tego co tam się dzieje:shake: Quote
erka Posted September 29, 2010 Posted September 29, 2010 Materiału mieli b.dużo, pokazali niewiele, ale ile można zmieścić w 10 min. Quote
eve-w Posted September 29, 2010 Posted September 29, 2010 [url]http://www.tvp.pl/publicystyka/magazyny-reporterskie/celownik/wideo/29092010-1725/2722091[/url] linki do Celownika Bardzo dobrze pokazali schronisko i przekonali widzów, że w tym schronisku jest tragedia. No bo jest. Dodatkowe wypowiedzi Wojewódzkiego sprawiły, że widz oglądający celownik jest oburzony eutanazjami dla pieniędzy. I tak to właśnie wyszło. Ludzie słyszą to co chcą, a tu włąsnie to usłyszeli ;) Kolejny krok? Już wiecie jaki? :) ewab odezwij się "tam" :) Quote
Kashdog Posted September 29, 2010 Posted September 29, 2010 Dopisuję się do wątku. Również oglądałam materiał i niektóre wypowiedzi kierowniczki mnie rozbawiły :evil_lol: Ale ten haszczak na samym początku strasznie rozczulił :-( Quote
Elka_Ka Posted September 29, 2010 Posted September 29, 2010 [quote name='Kashdog']Dopisuję się do wątku. Również oglądałam materiał i niektóre wypowiedzi kierowniczki mnie rozbawiły :evil_lol: Ale ten haszczak na samym początku strasznie rozczulił :-([/QUOTE] Dlaczego haszczak? Czemu te psy to haszczaki? Nie mogę jakoś z niczym skojarzyć. A piesio mnie też rozczulił. Tak strasznie chciał się stamtąd wydostać:placz: Quote
Ulka18 Posted September 29, 2010 Posted September 29, 2010 Ogladalam reportaz. Wg mnie byl dobrze zrobiony, nie pod dogomaniakow, ale pod zwyklych ludzi, ktorzy nigdy w schronisku nie byli. Duzo bylo zdjec smutnych pyszczkow zza krat, zalzawionych oczu, duzo psow siedzacych w depresji, to na pewno podziala na wyobraznie ludzi. Byly tez te zdjecia martwych psow. Wypowiedz weta, ktory leczy wyadoptowywane psy, tez dosc konkretna i rzeczowa. Kierowniczka po prostu mega klasa, w zyciu bym nie powiedziala, ze ona psu obroze umie zapiac. Jej wypowiedzi nt. spacerow i zazdrosci psow, ktore nie byly na spacerach : ZENADA. Ona nie wie, ze psy sie wyprowadza calymi boksami czy co? Mega ignorantka !! Pytalam Mame lat szescdziesiat kilka, potwierdzila, ze reportaz powinien zadzialac na przecietnego obywatela. Jesli chodzi o wolontariat mielecki, to kto chce moze sie ubezpieczyc. Nam to wlasciwie teraz tylko pogoda przeszkadza w wolontariacie, bo kazda z nas musi dojechac i jak leje to ani zdjec nie mozna robic, ani sprzatac. Quote
erka Posted September 29, 2010 Posted September 29, 2010 Szkoda tylko,że reportaż był nagrywany, kiedy juz prawie od 2 tyg. był szum medialny wokół schronu. Było posprzątane, jak na ten schron, wszystkie psy chore pousypiane, dlatego taki luz w boksach, gdzie zawsze ogromne przepełnienie, a tu prawie psów nie było. Quote
Odi Posted September 29, 2010 Posted September 29, 2010 Dobrze, że kolejny reportaż poszedł w Polskę. Adopcje, 360 w roku, jedna wielka lipa. Oznaczałoby to, że codziennie wyadoptowywany był jeden pies wliczając w to wszystkie niedziele i święta. Poza tym gdzie umowy adopcyjne. Sprawa jest jasna - psy były mordowana dla forsy z gmin. Krótka piłka - musi być skierowane doniesienie do prokuratury na wszystkich zamieszanych w ten proceder: PUK, prezydent Kielc, włodarze gmin z których pochodziły psy. W Wieluniu było to samo za czasów fundacji Zwierzyniec. W roku 2008 fundacja Zwierzyniec przyjęła do schroniska w Wieluniu 600 psów, podczas gdy to maleńkie schronisko mogło pomieścić tylko 60 psów. W samym tylko 2008 roku fundacja Zwierzyniec doprowadziła do zaginięcia 400 psów. Kto chce się zapoznać, podaję link: [URL]http://www.dogomania.pl/threads/145348-MATRIX-mroczna-tajemnica-wielu%C5%84skiej-Fundacji-Zwierzyniec[/URL] Quote
Ada-jeje Posted September 29, 2010 Posted September 29, 2010 Walka, walka i jeszcze raz walka przed nami, zabieraniem psow ze schronisk i z ulic nie ukrocimy tego procederu nigdy, wrecz odwrtnie obserwujemy coraz wiecej bezdomnych zwierzat. Pocieszeniem jednak dla nas ze coraz czesciej sie o tym mowi, pokazuje w TV, i coraz wiecej spraw w prokuraturach o znecanie sie nad zwierzetami. Quote
Ulka18 Posted September 29, 2010 Posted September 29, 2010 Fakt, zadziwiajaco duzo adopcji jak na tak male schronisko, 0 wolontariuszy i 0 ogloszen ! Ciekawe czy maja kopie umow adopcyjnych do wgladu :???: Bardzo duzo pieniedzy ma to 'schronisko' na taka liczbe psow. Quote
Malwi Posted September 29, 2010 Posted September 29, 2010 a wzięłyście pod uwagę w tych "adopcjach" ile psów stamtąd jest wyciąganych przez dogo ? Quote
andzia69 Posted September 29, 2010 Author Posted September 29, 2010 [quote name='Odi']Dobrze, że kolejny reportaż poszedł w Polskę. Adopcje, 360 w roku, jedna wielka lipa. Oznaczałoby to, że codziennie wyadoptowywany był jeden pies wliczając w to wszystkie niedziele i święta. Poza tym gdzie umowy adopcyjne. [/QUOTE] Odi...myślisz, ze można domagać się skontrolowania tych umów? jest to możliwe (ochrona danych?)? bo wtedy można by skontrolować te cudowne adopcje!!! (mają w regulaminie nie wydawanie suk na łańcuch np.:)) Czy można złożyć doniesienie do prokuratury o podejrzeniu popełnienia przestępstwa - chodzi o adopcje - a jeśli są tak cudowne to my je z chęcią byśmy sprawdzili:) - sama osobiście mogę sporo posprawdzać:) bo...jeśli mają tak piękny odsetek adopcji+psy, które zginęły z niewiadomych przyczyn + psy, które uśpiono to się okaze ile kasy mieli/dostali/zdefraudowali/niegospodarność:) Quote
Becia66 Posted September 29, 2010 Posted September 29, 2010 Oglądałam reportaż, trzepnęło mną kompletnie choć przyznam przerabiałam podobne sceny w Orzechowcach pod Przemyślem. Nagonką mediów i pisaniem skarg gdzie się da, doprowadzilyśmy przy pomocy Rzeszowskiego Stowarzyszenia Ochrony Zwierząt do sprawy prokuratorskiej i padły wyroki. My wolontariuszki zeznawałyśmy w sądzie, prócz zeznań miałyśmy dowody przestępstw w postaci zdjęć i w ten sposób doprowadziłysmy do upadku kierowniczki i całej ,,załogi'' schroniska. Teraz to schronisko wzorcowe, wybiegi dla psów, wzorowo prowadzone z wielką dbałością o ich zdrowie... Wrażliwi i kochający zwierzęta pracownicy i tego życzę psiakom w Kielcach. Ale droga dla was jeszcze daleka, dobrze że smród już się unosi... Quote
eliza_sk Posted September 29, 2010 Posted September 29, 2010 [quote name='andzia69']Odi...myślisz, ze można domagać się skontrolowania tych umów? jest to możliwe (ochrona danych?)? bo wtedy można by skontrolować te cudowne adopcje!!! (mają w regulaminie nie wydawanie suk na łańcuch np.:)) [/QUOTE] Nie pokażą Ci umów bo będą zasłaniali się ochroną danych osobowych, z Potter żądałyśmy pokazania umowy tej długowłosej ONki, która rzekomo została wydana w Tokarni, kierowniczka odmówiła. Nie pomagały żadne argumenty, ze jesteśmy opp, że chcemy to sprawdzić - kazała pisać pismo do PUK'u. Z tego co pamiętam Potter będąc jeszcze w TOZ'ie pisała skargę do Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych, w tej właśnie sprawie. Nie ładuje mi się link do Celownika :( Quote
paros Posted September 29, 2010 Posted September 29, 2010 link do dzisiejszego Celownika :roll: [video]http://www.tvp.pl/publicystyka/magazyny-reporterskie/celownik/wideo/29092010-1725/2722091#[/video] Quote
Linssi Posted September 29, 2010 Posted September 29, 2010 Tłumaczenia tej %*&( przyprawily mnie tylko o pusty smiech. Psy nie wychodza z klatek, bo inne sa zazdrosne. Jesc tez nie dostaja zeby inne nie byly zazdrosne??? Ja to bym chetnie zainteresowala prokurature finansami tego przybytku. Badz co badz, wyludzanie pieniadzy od gmin jest chyba przestepstwem? Quote
wilczka Posted September 29, 2010 Posted September 29, 2010 a moze jedy ratunek to otworzenie drugiego schronu w kielcach?wyadoptowanie wszystkich z dymin i doprowadzenie w ten sposob dyminy do bankrutctwa?kase wyrwie sie z uni bo stworzymy kilka nowych miejsc pracy-dla wetow,dla ksiegowej dla kierowcy,pracownicy fizyczni...z miejscem tez nie byloby problemu bo na dzierzawe tez dostalybysmy kase,budy klatki kojce postawiliby znajomi za dobra flaszke napewno pomoga;)juz nie wiem sama...podpisy zbieram,tylko pogoda jak na zlosc,czlowiek to zawsze ma pod gorke Quote
andzia69 Posted September 29, 2010 Author Posted September 29, 2010 [quote name='eliza_sk']Nie pokażą Ci umów bo będą zasłaniali się ochroną danych osobowych, z Potter żądałyśmy pokazania umowy tej długowłosej ONki, która rzekomo została wydana w Tokarni, kierowniczka odmówiła. Nie pomagały żadne argumenty, ze jesteśmy opp, że chcemy to sprawdzić - kazała pisać pismo do PUK'u. Z tego co pamiętam Potter będąc jeszcze w TOZ'ie pisała skargę do Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych, w tej właśnie sprawie. Nie ładuje mi się link do Celownika :([/QUOTE] no, ale gdyby to prokuratura o to wystąpiła to by chyba musieli... EwaB powiedziała mi przed chwilą,że dzisiaj do hoteliku przywieziono 14!!! psów z gminy Suchedniów - bo "do rzeźni" psów nie będą odwozić!:cool3: Quote
Potter Posted September 29, 2010 Posted September 29, 2010 Jak może pomóc Stowarzyszenie Obrona Zwierząt? Macie jakąś petycję, pod którą moglibyśmy zbierać podpisy? [U]Osobiście optuję za skierowaniem sprawy do prokuratury. [/U]Nie wierzę za grosz ani wojewódzkiemu ani powiatowemu wetowi - teraz kręcą okrągłe zdania do kamery i robią wielkie oczy, dopiero teraz, kiedy afera poszła w Polskę. Wcześniej jakoś, przez całe lata, nie widzieli problemu. Podobnie nie wierzę, że uczciwie sprawą zajmie się Urząd Miasta. [B]Uderzyć w w te szmaty z PUK-u i schronu od strony kodeksu karnego.[/B] Jeśli będzie taka potrzeba, to z przyjemnością skonstruuję doniesienie do prokuratury. Ku chwale zwierząt i na pohybel szmatom. Quote
wilczka Posted September 29, 2010 Posted September 29, 2010 EwaB powiedziała mi przed chwilą,że dzisiaj do hoteliku przywieziono 14!!! psów z gminy Suchedniów - bo "do rzeźni" psów nie będą odwozić!:cool3:[/QUOTE] jakie sa koszty hotelikow?moze sie bede mogla dolozyc???ale to po pierwszym bo basi musze leki kupic Quote
Majaa Posted September 29, 2010 Posted September 29, 2010 Obejrzałam właśnie ......... Żenujące wypowiedzi pani (przez małe p.) kierownik i niestety jeszcze gorsze powiatowego lekarza wet (gdzie on był? u sąsiada? Teraz widzę, jak bardzo źle się stało, że Viva i OTOZ nie pociągnęły do końca odpowiedzialności opiekującego się "schronem" weta i powiatowego weta za "psią smalcownię" w Białce......... Mnie się już udało odtworzyć dwie sytuacje z kieleckim schronem, prawie co do kwadransu. Jestem gotowa, aby zeznawać........ Quote
BeataU Posted September 29, 2010 Posted September 29, 2010 Czytam wątek już od jakiegoś czasu i jestem pod wrażeniem. Widzę, że potraficie poruszyć niebo i ziemię, żeby zwierzakom działo się lepiej. Ja sama nigdy nie byłam w Dyminach, ale trochę słyszałam, szczególnie ostatnio. Jestem przerażona, że można tak traktować żywe stworzenia. Winni powinni za to odpowiedzieć. Quote
ewab Posted September 29, 2010 Posted September 29, 2010 Majaa to nie był powiatowy. To wypowiadał się zastępca wojewódzkiego. Pewnie też wiedział... Dziekuję Wam za gotowość do podjęcia rękawicy. Myślę, że tym razem damy radę. We wtorek w Urzędzie Wojewódzkim jest konferencja poświęcona sytuacji w schronisku. Będą: przedstawiciel Kancelarii Prezydenta RP p. Karina Schwerzlner, politycy różnych opcji, media ogólnopolskie i regionalne. 14 psów do hoteliku, a nie do schroniska, skierowała gmina Suchedniów. Myślę, że inne gminy pójdą tym śladem. Quote
Potter Posted September 29, 2010 Posted September 29, 2010 Też jestem gotowa, aby zeznawać. Mam daty, zdjęcia, zaświadczenia weterynaryjne. Eliza chyba też chętnie opowie, jak wyglądała ostatnio "izolatka" dla chorych psów. Quote
Recommended Posts