Jump to content
Dogomania

Schron KIELCE - mini-goldenka GAFA odeszła za TM [*][*][*] , czy inne też odejdą?????

Recommended Posts

Posted

a ja nadal martwię się tym, ze jednak schron został zamknięty...wydaje mi się, że władze Kielc z kochanym ,,prezydentem,, na czele zrobią wszystko, żeby nie dac pozwolenia na schron w tym miejscu...mam nadzieję, że się jednak mylę....

Posted

[quote name='Osiolek']

I nagle - gdy piszemy ze Fundacja EMIR cieszy sie, ze jestescie na tyle dojrzale ze poprowadzicie schronisko i sprawy z nim zwiazane - zloscisz sie? O co?

Czy Fundacja EMIR prosi Cie o pomoc w adopcjach psow, ktore sa pod jej opieka?

Nie bardzo rozumiem jak Ty to sobie wyobrazasz?

Kazda organizacja bierze odpowiedzialność za to, czego sie podjela.[/QUOTE]
noo tylko problem jest tego typu, że dziewczyny NIGDY W ŻYCIU nie podjęły by się wyadoptowania 100 psów w ciągu miesiąca :roll: (to nie kraków, gdzie udało się umieścić 600 psów w domach tymczasowych w czasie ewakuacji schroniska :eviltong:)
Tak więc helooooł.. się Emirowa podjęła niech teraz się nie wycofuje :angryy:
Dziewczyny ze śtozu czy z TOZ-u nigdy nie zobowiązały by się do takiego czegoś.. one chciały przejąć schronisko a nie je zamykać... Jaki tego skutek?? kilka psów koczujących pod schronem.

[B]Andzia, w sprawie tej suki co miała nmiec strerylkę aborcyjną a się nie zgodziła ta harpja....
DZWOŃCIE DO POWIATOWEGO, a jeśli to nie poskutkuje to do kariny[/B] (w końcu zaangażowała się też w pomoc dyminom)

Posted

[QUOTE]Jutro o 9-tej idziemy na dalsze rozmowy.[/QUOTE]
Bo dzis urzednicy sie zmeczyli i rady nie dali tak dlugo gadac? Oni chyba nie pojmuja totalnie ze tu chodzi o zycie zwierzat, a nie o jakies pieprzone nieruchomosci.

Posted

[quote name='Asior']

[B]Andzia, w sprawie tej suki co miała nmiec strerylkę aborcyjną a się nie zgodziła ta harpja....
DZWOŃCIE DO POWIATOWEGO, a jeśli to nie poskutkuje to do kariny[/B] (w końcu zaangażowała się też w pomoc dyminom)[/QUOTE]

sunia juz miała sterylkę - tylko wbrew woli kierowniczki i ma ją głęboko w d...e - do schronu jej nie można dać, bo przecież nie ma nawet kawałka miejsca (prze te lafiryndy oczywiscie:angryy:, bo miejsce gdzieś by sie tam znalazło w biurze np!), żeby mogła dojść do siebie...

[quote name='1qaz']słuchajcie, adres do wysyłki rzeczy ustalony ?

i czy sunie przyjeżdżają do Warszawy ?[/QUOTE]

adres z powodu przedłuzających się "rozmów" nie ustalony...

sunie jakieś na pewno przyjadą do W-wy...mam nadzieję...

Posted

ZAPRASZAMY NA SZKOLENIE WOLONTARIUSZY, KTÓRE ODBĘDZIE SIĘ DN. 27.11. (sobota) o godz. 9.00 przy ul. Świętojańskiej 11

Szkolenie będzie obejmowało takie zagadnienia jak:

1.Pierwsza pomoc zwierzętom poszkodowanym w wypadkach, pogryzionym, chorym (szkolenie przeprowadza lekarz weterynarii) (ok. 2 godz)
2. Wolnotariat / Interwencje - sprzęt do interwencji, interwencje w terenie, interwencje w schronisku, podstawowe zasady w schronisku dla zwierząt (ok. 2 godz)
3. Behawioryzm zwierząt - problematyka zachowania zwierząt w schronisku oraz poza nim (ok. 2 godz)

Proszę o wpisywanie się na listę i kontakt na pw.

Szkolenie będzie przeprowadzone przy współpracy Fundacji Azylu pod Psim Aniołem:lol:.

Posted

jesteś bezczelna! CO MIAŁY ZROBIĆ??? zostawić to kierowniczce???
WEŹ SIĘ LEPIEJ JUŻ NIE ODZYWAJ bo przestanę się liczyć ze słowami !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :angryy:

Posted

[quote name='ewab']ZAPRASZAMY NA SZKOLENIE WOLONTARIUSZY, KTÓRE ODBĘDZIE SIĘ DN. 27.11. (sobota) o godz. 9.00 przy ul. Świętojańskiej 11

Szkolenie będzie obejmowało takie zagadnienia jak:

1.Pierwsza pomoc zwierzętom poszkodowanym w wypadkach, pogryzionym, chorym (szkolenie przeprowadza lekarz weterynarii) (ok. 2 godz)
2. Wolnotariat / Interwencje - sprzęt do interwencji, interwencje w terenie, interwencje w schronisku, podstawowe zasady w schronisku dla zwierząt (ok. 2 godz)
3. Behawioryzm zwierząt - problematyka zachowania zwierząt w schronisku oraz poza nim (ok. 2 godz)

Proszę o wpisywanie się na listę i kontakt na pw.

Szkolenie będzie przeprowadzone przy współpracy Fundacji Azylu pod Psim Aniołem:lol:.[/QUOTE]

[B]PRZYPOMNE ZEBY NIE ZGINELO.
Dzięki temu będziecie pełnoprawnymi wolnotariuszami z bezproblemowym wstępem do schroniska.[/B]
Przekażcie info wszystkim z Kielc i okolic.

Posted

[quote name='Osiolek']Dziewczyny przejelly schronisko [B]PO JEGO ZAMKNIECIU.[/B]
Wedlug tego co slyszalam kiedys na wsi:
[B]"WIEDZIALY GALY CO BRALY"[/B][/QUOTE]

taaaa.....szkoda tylko, ze o tym dowiedziały się na spotkaniu, w dniu wydania oficjalnej decyzji przez powiatowego....ale to pikuś - prawda???

Osiołek...nic tu po tobie, idź sobie używac na innym wątku - tym, który założyła Kahoona - dobra? Wy jesteście święci, bez grzechów, normalnie tylko aureolę wam przyczepić:shake:

Posted

kahoona please.. trzymajcie swojego pieseczka na smyczy bo się tu na wątku panoszy... a agresywny dosyć i strach, żeby kogoś nie pogryzł.. a nie wiadomo czy szczepiony osioł jeden.... :angryy:

Posted

A moze osiolek&co ma naprawde problemy ze zrozumieniem tragedi w Dyminach? Moze zasmiewaja sie z cierpiacych psow ? Moze zaglodzone zwierzeta powoduja tworzenie smiesznych gifow ?

edit: czy osiolek ma agresje lekowa ? Od diagnozy zalezy leczenie.

Posted

To jest jakies jedno wielkie nieporozumienie...zacząć burzę, jak sam poseł przyznał zrobić psom tragedię, a w tej chwili jeszcze takie przytyki w stosunku do osób, które tyle poświęciły dla zwierząt, zrobić coś za plecami i wytrzeć ręce, bo nie ma już kamer przecież..jakby na wątku można było nagrywać, to sądze, ze i psy miały by pomoc w adopcjach , bo przecież tam gdzie flesze tam i ........szkoda mi słów, sen mi z powiek spędza ta koszmarna decyzja..tak bym chciała żeby dało się to odwrócić jakoś i nie zamykać tego schroniska...:(:(:(

Posted

Jestem zszokowana słowami Osiołka. Czyli nikt nie powinien ruszać sprawy schroniska (bo "widziały gały, co brały") po jego zamknięciu do momentu aż.... aż co? Nasuwa się pytania, o co tak naprawdę w tym wszystkim chodzi???? Nie wątpię, że myśleliście o losie psów w zlikwidowanym schronisku i tych na ulicach (wnioskuję to choćby po krokodylych łzach w Interwencji), więc jaki był plan tak naprawdę?? Może ktoś z Emira wreszcie coś na ten temat napisze bez owijania w bawełnę. Do tej pory nie przeczytałam nigdzie nic na temat faktycznych planów, jakie miał Emir co do ratowania tych zwierząt po likwidacji schroniska. Zrozumiałabym, gdyby te informacje zostały przekazane poza forum organizacjom z Kielc.
Jak myślicie, co aktualnie działoby się z psami w schronisku, gdyby organizacje tam nie weszły? A może Emir wysłałby swoje "ciotki", które tak wiele mają do powiedzenia na forum Emira na temat nieudolnych ruchów organizacji z Kielc i pilnowałyby tych zwierząt dniem i nocą, żeby nic im się nie stało? A kto miał przejąć lub budować nowe schronisko po likwidacji tego, co było? Bo z tego, co tu sobie przeczytałam i na innych forach, wychodzi na to, że organizacje miejscowe miały swoje przeznaczenie - miały stać obok i "pomagać" Emirowi. Tylko nikt nie wie w czym. Chciałabym, aby wreszcie ktoś z Emira sensownie napisał, bez wylewania żalu, o co w tym wszystkim chodziło, jaki był cel działania, które obecnie po urzędach określają jako samobója strzelonego sobie przez organizacje. Może zrozumienie strategii Emira pomogłoby obecnie w dalszych działaniach.

Posted

[quote name='GoniaP']A ja z innej beczki. Czy wiadomo coś na temat zaginionej czarnej suczki?[/QUOTE]

No właśnie - przy okazji, czy ktoś jej wystawia jedzenie koło lecznicy? Może zacznie powoli się uspokajać.

Posted

Jak to co???Zamknąć schron..czyli zrobić ,,dobrze,,zwierzakom i powiedzieć dalej,,radźcie sobie sami,,my spierniczamy., a nóż byłaby jeszcze jakaś robota do odwalenia oprócz wylewanie łez przed kamerami???Przy decyzji zamknięcia schroniska trzeba najpierw rozważyć wszystkie za i przeciw i zastanowić się nad konsekwencją takiego rozumowania, co jak widać nie zostało poczynione.Ja rozumiem, nawet to, że nejlepiej pomaga się w błysku fleszy, ale trzeba umieć sprawę doprowadzić do końca to po pierwsze,,,ba a zanim będzie po pierwsze trzeba było się konsultować...z jakże dużą ilością osób, które powinny mieć w tej kwestii o wiele więcej do powiedzenia niż EMIR.

Posted

Przekazano mi list od Fundacji Emir, ktory wysyłany jest via e-mail. Przeczytałam go i doszłam do wniosku, jak wspaniała jest ta Fundacja, jak dużo SAMA zrobiła dla Kielc! Z resztą same wyciągnijcie wnioski.

[I]Witam,
Bardzo Państwu dziękujemy za dotychczasowe wsparcie w sprawie kieleckiego "schroniska".

Wspólnymi siłami zrobiliśmy duży krok do przodu - po wyczerpaniu wszelkich możliwości i po wizytacji schroniska dnia 16 listopada, Fundacja EMIR złożyła wniosek o bezzwłoczne, definitywne zamknięcie schroniska.

W dniu 18 listopada Wojewódzki Lekarz Weterynarii wydał taki nakaz - schronisko w Dyminach zostało zamknięte.
Wobec inercji władz miasta i kierownictwa schroniska nie było innej drogi, aby przerwać tę gehennę zwierząt w schronisku w Kielcach.

W schronisku pozostały psy, którym należy zapewnić codzienne wyżywienie, opiekę lekarsko-weterynaryjną oraz - w porozumieniu z Urzędem Miasta, PUK (Przedsiębiorstwo Usług Komunalnych) oraz Powiatowym Lekarzem Weterynarii - zaplanować i przeprowadzić ich skuteczne wyadoptowanie.

Mamy nadzieję, że władze dotrzymają danego słowa i wkrótce uda nam się doprowadzić do "szczęśliwego rozwiązania" dla tych psów, które miały szczęście przeżyć to piekło.

Niestety, schronisko w Kielcach nie jest jedyną "mordownią" w naszym kraju. Dlatego postanowiliśmy wydać walkę wszystkim schroniskom, w których zwierzęta cierpią z powodu brutalności czy chciwości i nieuczciwości personelu, z powodu inercji władz odpowiedzialnych za to co dzieje się w schroniskach na ich terenie. Przypadek Kielc pokazuje, jak bardzo jest nam potrzebna Państwa pomoc, Państwa wsparcie w tej naszej walce o tych, którzy sami bronić się nie potrafią.

Bardzo prosimy o nieopuszczanie nas teraz - prosimy o dalszą walkę razem z nami.

Prosimy o podpisanie petycji przeciw brutalności i przemocy w polskich schroniskach.

[url]http://www.thepetitionsite.com/1/STOP-BRUTALITY-AND-MASSACRE-OF-DOGS-IN-POLISH-SHELTERS/[/url]

Petycja oraz głosy oddane przez Państwa są wysyłane (na bieżąco) do organizacji prozwierzęcych na całym świecie, do polskich ambasad, do działu odpowiedzialnego za Ochronę Zwierząt w Unii Europejskiej w Brukseli oraz do Prezydenta Komisji Europejskiej José Manuela Barroso.

Mamy nadzieję, że nacisk opinii publicznej w końcu doprowadzi do tego, że te "plamy" na mapie naszego kraju znikną.

Z całego serca Państwu dziękujemy!!!!!!

Prosimy o przekazanie tego maila dalej.

Jesteśmy ich głosem, ich wołaniem o godne traktowanie, o miłość i spokojne miejsce na Ziemi

[url]http://fundacja-emir.pl/[/url]

Poniżej - kilka (drastycznych) zdjęć ze "schroniska" w Dyminach.
[/I]

Posted

Płaczę w tej chwili....:angryy::angryy::angryy:Jak to nie było innej drogi?????Można było modernizować schronisko w trakcie istnienia, na pewno łatwej byłoby znaleźć wszystkim psom dom na tydzień,,żeby zrobić dezynfekcję niż na zawsze, i spać z wielką niewiadomą w głowie czy schronisko będzie..
OOO...a jak zamierza wielki Emir walczyć???Wszystkie schrony zamykać jak leci????To świetny sposób...doprowadzić do zamknięcia i hop w inne miejsce....Przy okazji oczywiście na motorkach za Emirem stacje telewizyjne z wiecznie włączoną kamerą...

Posted

[quote name='andzia69']a to ciekawostka na temat naszego "kochanego" ornitologa:)

"
[B]Kielce, Samsonów, Maciej Duda[/B]

From: Apolonia <apolonia_50||wp.pl>
Date: Wed, 4 Oct 2006 13:11:18 +0200"

Subject: Opinia
Zdecydowanie ostrzegam przed lecznicą dla zwierząt w Samsonowie koło Kielc. Lekarz, do którego zgłosiłam się w kotką mającą kłopoty z oddawaniem moczu, nawet jej nie zbadał, podał zastrzyk, po którym zaczęły gwałtowne wymioty, trwające ponad 5 godzin. Kiedy wycieńczonego kota zawiozłam ponownie do tego samego lekarza, podał inny zastrzyk, po którym w przeciągu pół godziny kotka zakończyła życie. Dodatkowym wstrząsem dla mnie było stwierdzenie: "to tylko kot, mogę zaraz pani dać innego".
Ponieważ nie chcę szkodzić całej lecznicy dodaję, że sprawa dotyczy dr.med.vet. Macieja Dudy.
Urszula Gębska"

[B]takich to wetów zatrudnia PUK![/B]
[URL]http://leksykot.top.hell.pl/koty/zdrowie/wetlista/txt/kielce-samsonow-maciej_duda[/URL][/QUOTE]

Niestety też kiepskie opinie słyszałam o tym wecie. Ale tak czy inaczej, jeśli chce psa podnosić za ogon na stół i to psa niemałego, czy też odradzać ludziom kastrację psa bezdomnego, to moim zdaniem należałoby sprawę zgłosić do izby wterynaryjnej. Podnosząc ciężkiego psa za ogon mógł spowodować u psa poważny uszczerbek na zdrowiu, a na pewno ból. Do tego powodowanie urazu na psychice u psa, który ma być przygotowywany do adopcji jest czymś karygodnym. W schronisku nie może pracować lekarz, który może psa zranić i nie zna podstaw psiego behawioryzmu.

Posted

A ja chciala bym wiedziec jak sie ma meil z prosba o podpiywanie petycji dotyczacy polskich mordowni, do podpisania petycji o bubel nowelizacji zwierzat, jakos nie zauwylam podpsywania petycji przez EMIR, i jej pomocnikow. Naprawde nic z tego nie rozumiem, z jednej strony petycja o pomoc dla zwierzat cierpiacych w schroniskach, z drugiej strony akceptacja tworzenia bubla.