Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

wiecie ja czytalam troche o tej chorobie i znalazlam ze zwierze ma temperature jeśli choruje - a Lilek nie ma temperatury , no nic - muszę poczekac co bedzie się przez noc działo...

• Replies 958
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

lilo napisał(a):
wiecie ja czytalam troche o tej chorobie i znalazlam ze zwierze ma temperature jeśli choruje - a Lilek nie ma temperatury , no nic - muszę poczekac co bedzie się przez noc działo...

Niekoniecznie.U nas było tak, że pies normalnie biegał, był wesoły i nagle nogi zaczęły odmawiać mu posłuszeństwa.Potem drgawki, ogólnie objawy neurologiczne.Dobrze, że trafiliśmy na przytomną panią doktor.Objawy mogą być różne, tak tłumaczyła nam wet. ale już dokładnie nie pamiętam od czego to zależy.

Posted

No i nie wiem , wczoraj wieczorem Liluś był bardzo słabiutki - nawet mu się głowy nie chciało podnieśc - nie mógł sobie miejsca znaleźc. Spał z nami i w nocy nie było problemów a dziś rano wstał jak skowronek - widac że troszeczkę osłabiony jest ale wesoły , energiczny , zeskakał moje czysciutkie białe spodnie ( nigdy sie jeszcze tak nie cieszyłam z ubrudzonych gaci :)) i biega i szczeka... i nie wiem co to było. Czy mu coś zaszkodziło , czy go przeziębienie zbierało , czy go coś bolało - tak czy inaczej dziś jeszcze siedzę z nim w domu i obserwuję. Brzuszek wydaje mi się zdecydowanie normalniejszy niż wczoraj - już wieczorem był miększy a nie jak balonik. Ale wygląda na to że tajemnicza choroba zniknęła. Tak czy inaczej kleszcza możemy chyba wykluczyc...

Posted

no to sie ciesze ze mu lepiej i chyba cosik mu siedzialo na zoladku ze sie tak wyraze lub na watrobie ale ale wedle mnie powinnas porobic badania moze naprawde watroba ?!
wazne ze jest lepiej i tego sie trzymajmy ale zadbajmy coby wiecej nie bylo

ucaluj go od nas

Posted

ha , no właśnie bo pojawiło się i znikneło a ja nadal nie wiem co to było , Lilek jest pod moja pilną obserwacją. Zresztą jak będę u mojego weta to się dopytam o wszystko bo wczoraj była w dyżurnej przychodni.

Ucałuję jak go złapię bo chyba przytłoczył go nadmiar mojej dzisiejszej miłosci :)Dzięki :)

Posted

[quote name='greatmadwomen']Zgadzam się z jambi, obserwacja jest najważniejsza, lecz jak się to nie zmieni leć do weta jutro, nie chcę straszyć ale tak mi właśnie opisywano chorobę po kleszczach, ale to tak mi się skojarzyło jedynie.

przyznam się że babeszja tez mi przeszła przez głowę, ale po co straszyć? nawet jeśli kleszcza nie znaleziono, to nic nie znaczy - najpewniejszy jest test z krwii, zwłaszcza że babeszja może ujawnić się dużo później, i jeszcze coś - nawet gdy test na babeszjoze wyszedł negatywnie, to nie wyklucza boreliozy! standardowy test na babeszjoze nie ujawnia tej drugiej... gorzej, że pies może zachorowac nawet długo długo po ugryzieniu kleszcza... ale po co straszyć...

[quote name='lilo']Kleszcza nie znalezlismy ( w życiu miał tylko 2 , nie chodzimy zbyt często po krzakach )...

kleszcze sa nie tylko w krzakach! mogą być w trawie, mogą "spaść" z drzew, właściwie mogą być wszędzie! na zwykłym miejskim trawniku również, moje łapały kleszcze w Warszawie także

[quote name='lilo']Pani wet stwierdziła prawidłową temperaturę , napięty brzuch, przyspieszony oddech i zaostrzony szmer osłuchowy. Narazie trudo określic co to jest , byc może początki przeziębienia lub zjadł coś czego nie powinien -

a załatwia się normalnie??? może właśnie coś zjadł???
tym razem pytanie malawaszki o kupę wydaje mi się całkowicie na miejscu ;)

Ty poszukaj dobrze tej piłki od wyrzutni...

Posted

jambi napisał(a):

a załatwia się normalnie??? może właśnie coś zjadł???
tym razem pytanie malawaszki o kupę wydaje mi się całkowicie na miejscu ;)

TO pytanie jest zawsze na miejscu :lol:

też mnie martwi ten brak piłki!

Posted

piłka się znalazła - mama wyrzuciła do kosza bo była pogryziona:) natomiast przyznała się że Lilek zjadł w sobotę dwie kości dośc duże - więc całkiem prawdopodobne że dostał niestrawności po tym i brzuch go bolał - kupa była twarda.
Dziś bardzo chętnie zjadł sucha karmę, brzuch normalny.

A czy przy babeszjozie możliwe jest żeby wczorajsze objawy minęły a mimo to choroba była w ukryciu ?? Czy jeśli juz zaczyna się uaktywniac to intensywnie ?? Bo może bym mu zrobiła te badania mimo wszystko.

Aha - pani wet stwierdziła że sytuacja mogła byc spowodowana stresem - cały tydzień była moja mama ( a co za tym idzie dużo zamieszania - a my na codzień prowadzimy bardziej spokojny tryb życia ), mamy remont w domu , mnie w weekend nie było. Pies prowadził bardzo intensywne życie , dużo interesujących rzeczy ( zapach farby ?? - mimo że nie był wpuszczany do pomieszczeń w których był remont to przecież pies intensywniej czuje zapachy ), mało odpoczynku a przy okazji podejrzewam że moja mama go trochę przekarmiała. Ale do tego się nie przyzna. I poprostu wszystko skumulowało się w jednym i spowodowało niestrawnośc i osłabienie.

Teraz chce zjeśc listonosza :)

Posted

kosci i cala reszta dala efekt w postaci odpustu jak sie w koncu zjawilas hihihi i pies sie poczul na tyle bezpieczny ze mogl sie byl poddac slabosci chwilowej hihihi
bedzie dobrze

Posted

wszyscy daja fotki to i my nie będziemy gorsi :)

Liluś nigdy nie ustoi w miejscu :)

nawet z pomocą Kasi nie wytrzymał :)

relaks nad basenem - Lucjan wie co dobre !!

a Lilek pilnuje swojego basenu coby się goście nie rozpanoszyli za bardzo

pilnuje też swojego fresbee

Posted

cos się chłopu do szyi przyczepiło - dziwna ta moda ...

głupki dwa :) w końcu kuzyni :)

Jesssuuu ile razy mam powtarzac że frizbi jest moje , moje i już !!

mama mówiła ze przed jedzeniem trzeba wszystko dokładnie wymyc

Posted

oczywiscie Lilus pilnuje :)

wscibskie zwierze musi byc wszędzie :) z moja siostrą i tatą

tu ja niewyjsciowo troche bo to fotka z tamtego roku - wrocilam z wakacji i tulilismy sie z lilkiem dlatego taka sponiewierana jestem i nieuczesana :)

Posted

lilo napisał(a):
A czy przy babeszjozie możliwe jest żeby wczorajsze objawy minęły a mimo to choroba była w ukryciu ?? Czy jeśli juz zaczyna się uaktywniac to intensywnie ?? Bo może bym mu zrobiła te badania mimo wszystko.

i widzisz lilo, dlatego nic nie chciałam pisać bo już się wystraszyłaś ;) po pierwsze - masz przyczynę - kości!!! niektóre psy tak właśnie reagują, niektóre dostają zatwardzenia, niektóre wręcz odwrotnie - biegunki; ogólnie niektórzy weci twierdzą, że psom nie należy dawać żadnych kości - ja swoim dawałam kości - cielęce, nigdy nie dawałam wieprzowych np.

a teraz o bebeszji : objawy moga wystąpić od kilku dni do kilkunastu tygodni nawet
ale jest jeszcze borelioza - ta może dawać objawy nawet po bardzo długim czasie - kilka miesięcy

Posted

[quote name='jambi']ooo, a wogóle to przegapiłam fotki... :evil_lol:

widze, że naprawiliście basen! :lol:

a tu chyba chłopcy gościa mieli http://images46.fotosik.pl/829/1614fcdffa7c8389gen.jpg stoi tam pod płotem i coś krzyczy...

to ja go jeszcze poobserwuje ale ostatniego kleszcza miał w tamtym roku w lecie , w tym jeszcze nie załapał - przynajmniej takiego widzialnego.

Gośc to Miśka - suka sasiadów i znajoma Lilka , aczkolwiek chyba Liluś niespecjalnie ją lubi , za to uwielbia swoją sąsiadkę Sonię - suczkę pekińczyka :) biegają i szczekają razem - to chyba jego najlepsza przyjaciółka :)

Basen będzie w tym roku nowy choc mama coś mówiła żeby im fontanne kupic - ale nie wiem czy będą chcieli :) musimy w sklepie wypróbowac ;) zraszacze do trawy lubią to może i fontanna będzie ok:)

Posted

tak , w tym roku basenu jeszcze nie ma bo za zimno - a i Lucjan dopiero 1 lipca przyjezdza na wczasy do nas :) to bedzie zabawa :) w tym roku basen nie bedzie dmuchany