Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='biscuit']A tak przy okazji zapytam, Magdo, bo zdaje się, że znasz się na fotografii :) Jesteś w stanie może doradzić, jaka lustrzanka jest dobra dla amatora? :)[/QUOTE]

Znam się to za dużo powiedziane :D Mój brat się zajmuje fotografią profesjonalnie, więc liczę się z jego zdaniem ;) Posłuchałam go dwa lata temu i kupiłam Nikon D3000 z objektywem 18-55mm, a potem dokupiłam drugi 55-200mm. Koszt objektywu, to około 800zł, aparat z jednym objektywem około 1500zł. Ja jestem bardzo zadowolona z tego aparatu ;) Kalyna też go ma (D3000 lub D3100), ale z tego co pamiętam to z objektywem 18-105, więc wybór jest dość duży ;)

Posted

[quote name='magdabroy']Znam się to za dużo powiedziane :D Mój brat się zajmuje fotografią profesjonalnie, więc liczę się z jego zdaniem ;) Posłuchałam go dwa lata temu i kupiłam Nikon D3000 z objektywem 18-55mm, a potem dokupiłam drugi 55-200mm. Koszt objektywu, to około 800zł, aparat z jednym objektywem około 1500zł. Ja jestem bardzo zadowolona z tego aparatu ;) Kalyna też go ma (D3000 lub D3100), ale z tego co pamiętam to z objektywem 18-105, więc wybór jest dość duży ;)[/QUOTE]

Oj, już nie bądź taka skromna :evil_lol: A jak sądzisz, do 2 tys. to już się coś konkretnego wybierze? No i właśnie ten duży wybór robi mi wodę z mózgu, bo zupełnie się na tym nie znam i nie wiem, jaki byłby odpowiedni..

Posted

[quote name='biscuit']Oj, już nie bądź taka skromna :evil_lol: A jak sądzisz, do 2 tys. to już się coś konkretnego wybierze? No i właśnie ten duży wybór robi mi wodę z mózgu, bo zupełnie się na tym nie znam i nie wiem, jaki byłby odpowiedni..[/QUOTE]

Ta kwota zupełnie Ci wystarczy ;) Jak rozmawiałam z bratem, to powiedział, że Nikon mi wystarczy (on pracuje na Canonie). Jak wybieżesz markę (Nikon moim zdaniem jest wart swojej ceny), to co do objektywu musisz zdecydować, co najczęściej będziesz focić ;) Najlepiej jakbyś przeszła się do jakiegoś sklepu i niech Ci zademonstrują każdy objektyw. Wtedy na własne oczy będziesz wiedziała co wybrać ;) No i chyba dobrze wybrać się z którymś z rodziców, żeby nie próbowali wcisnąć Ci jakiegoś badziewia, które wogóle Ci nie będzie potrzebne. Może ktoś z Twoich znajomych ma lustrzankę i mógłby Ci pomóc?

[quote name='sator_k_']No właśnie u nas takich nie widziałam :/[/QUOTE]

Mogę jutro zrobić rozeznanie w cenie i możemy zrobić handel wymienny: szarpak za piłkę :)

Posted

Że tak napiszę, wtrącę parę słów na temat aparatu.
Bo ja kupowałam aparat za 2200 plus dodatki. Ale ja miałam upatrzony model i szukałam najtaniej. I aż wstyd się przyznać, ale wolałam jechać 60 km w jedną stronę po niego, niż zamówić przez neta. mamie tłumaczyłam, że muszę go obejrzeć ale jechałam z zamiarem kupna i inne wyjście nie wchodziło w grę.

i ja mam d3100 plus 18-105 obiektyw za ta cenę. W necie najtańsze wtedy były 1199 aż do ponad 3 tys za ten sam model z obiektywem :o no lekki szok. u mnie w mieście ten sam kosztował w jedynym sklepie w którym był to 2700. No spora różnica jak dla mnie. Bo na paliwo wtedy tak dużo nie straciłam, najpotrzebniejsze akcesoria i przy okazji była wycieczka do innego miasta :)
I jak oglądałam aparaty to d3000 czyli ten co ma Magda był za 1500 czy 1600 zł ale nie wiem z jakim obiektywem, bo nie zwróciłam uwagi. (w oczach miałam tylko mojego Nikusia :loveu: ) jak teraz patrzyłam to na allegro przeważnie są używane a nowego to ciężko kupić, albo właśnie jak komuś nie zeszły te modele.

Jedyną różnicę między moim a Magdy aparatem to taka, że ja mogę nagrywać filmiki...

I jak chcesz to możesz iść do lombardu zapytać czy mają lustrzanki. Ja codziennie przechodzę i codziennie na wystawie jest Canon 1100D z obiektywem 15-55 za 1700. Aparat wygląda na zadbanego... więc a nuż gdzieś koło Ciebie też jakaś taka okazja będzie :)
ja byłam z mamą, która jest zielona z tego tematu, więc nic nie pomogła mi. A jakie oczy robiła jak na żywo widziała ten aparat :lol: potem na ucho się pytała czy to jest na pewno ten co pokazywałam w necie jej :lol:

I musisz wiedzieć co chcesz konkretnie, bo inaczej będą Cie mydlić. Mi chcieli dać obiektyw 18-55 i do tego 55-200 no i mówili jak fajnie bo będziesz mieć 2 obiektywy itp, ale jak chciałam na początek jeden.... ale cenowo to taki zestaw wyszedłby dośc dobrze nawet....
więc jak mogę polecić to przeglądać masę gazetek promocyjnych, bo od tego zaczynałam :) no chyba, że bez problemu przez internet chcesz zamawiać..

Magda się chyba nie obrazi za to wypracowanie.... ja się tam nie znam specjalnie a jedyne opisałam to co ja robiłam jak wybierałam swoją lustrzankę :)

a jako przeprosiny proszę moooooocno wymiziać Torkę :)

Posted

[quote name='kalyna']
Magda się chyba nie obrazi za to wypracowanie.... ja się tam nie znam specjalnie a jedyne opisałam to co ja robiłam jak wybierałam swoją lustrzankę :)

a jako przeprosiny proszę moooooocno wymiziać Torkę :)[/QUOTE]

Tylko dlatego,że mam wymiziać Torę, to Ci wybaczam :evil_lol::eviltong:

Co do ceny, to trzeba się dużo naszukać ;) Ja też czekałam na jakąś promocję czy coś. Ja za swój zapłaciłam 300 euro, a w PL byłam dosłownie miesiąc później i ten sam model, z tym samym objektywem w Media Markt kosztował 2800zł :crazyeye:
No i taki lombart może być dobrym miejscem ;) Tylko najpierw rozeznaj się w cenach nieużywanych ;)

Posted

I moje gifowe życzenia dla Ciebie gdzies wsiąkły :-(:angryy:

wiec jeszcze raz dużo zdrówka , szcześcia , pieniędzy i przede wszystkim życze Ci szybkiego i szczesliwego porodu pieknego synusia :new-bday::tort::new-bday::tort::BIG:

Posted

Masz urodzinki? :) No to sluchaj kurcze, duzo zdrowia, szczescia, pomyslnosci, duzo kasy i.. miloosci :evil_lol: Pieknego fasolka, dlugowiecznego pycholka i wszystkieg czego sobie tylko zazyczysz! Najlepszego Madziu! :loveu:

Posted

[quote name='dOgLoV']I moje gifowe życzenia dla Ciebie gdzies wsiąkły :-(:angryy:

wiec jeszcze raz dużo zdrówka , szcześcia , pieniędzy i przede wszystkim życze Ci szybkiego i szczesliwego porodu pieknego synusia :new-bday::tort::new-bday::tort::BIG:[/QUOTE]

A takie ładne życzonka od Ciebie dostałam :( No trudno. Ważne, że pamiętałaś ;)
Jeszcze raz dziękuję :)

[quote name='dOgLoV']Udanej imprezki !!!! :multi:[/QUOTE]

Dzięki ;)

[quote name='Falkaa']Masz urodzinki? :) No to sluchaj kurcze, duzo zdrowia, szczescia, pomyslnosci, duzo kasy i.. miloosci :evil_lol: Pieknego fasolka, dlugowiecznego pycholka i wszystkieg czego sobie tylko zazyczysz! Najlepszego Madziu! :loveu:[/QUOTE]

Miałam wczoraj, ale dziękuję bardzo :)

[quote name='understandme']Wszystkiego najlepszego życzymy ! :multi: :loveu:[/QUOTE]

Dziękuję ;)

Posted

no wcielo moje życzenia - przez jakieś prace na dogo..... (z resztą przyslali mi nawet info z okazji tych prac, ze mam bana do konca życia... - komu co zlego narobilam????)

to raz jeszcze - sto lat!!!!!

ja ostatnio też na etapie poszukiwać jakiegoś w miarę sensownego fotosprzętu mialam wielką ochote na Nikona D90, ale skończy się pewnie na Canonie 550 D. Wieki juz na lustrzankach nic nie robiłam, ostatnie lata to były hybrydy, z resztą bardzo poręczne, ale czasem mam wyższe oczekiwania od sprzętu.

Posted

wszystkiego najlepszego ;) spełnienia marzeń i duuuużo zdrowia bo to najważniejsze :)

ja nie dawno stwierdziłam jak ja mogłam robić fotki bez lustrzanki :roll: różnica w jakości jest powalająca :loveu: ale też więcej kasy trzeba wkładać w aparat...ale i tak myślę., że warto...
Nikon D90 też mi się podoba :loveu: ale jak to piszą specjaliści od fotografi, że nie puszka jest ważna a obiektywy, więc się pocieszam :)

Posted

Na obiektywach też się raczej nie znam :oops: No najczęsciej bym fociła oczywiście Atośka, Misia i Bilba (kota) :evil_lol: Ogólnie lubię fotografować takie małe obiekty, krajobrazy itp. to już rzadziej ;) Także na początek wystarczyłoby mi coś do mini-modeli.

Zastanawiam się, czy lepiej zamówić na Allegro, czy jechać do sklepu... Rodzice raczej mi nie pomogą, bo im to nawet trudno wytłumaczyć po co mi zabawka za taką kasę, bo "mogłąbym kupić zwykłą cyfrówkę zamiast przepłacać". O losie... :roll: Ze znajomych, to ma lustrzankę (chyba właśnie Nikona) siostra mojej przyjaciółki, także możnaby z nią pogadać.

Posted

Magda, wszystkiego najlepszego :-)

Widzę, że temat lustrzanek na topie. To super, bo u mnie w domu to ostatnio gorący temat. chcę zmienić mojego olympusa, bo mu się odkleja ostatnio i chcę coś nowego, a tego bym TZowi do pracy dała.

Posted

[quote name='unikatowydiament']wszystkiego najlepszego,dużo zdrówka,udanej imprezki i szczęśliwego rozwiązania Magduś:)

Dziękuję bardzo :)

[quote name='panbazyl']no wcielo moje życzenia - przez jakieś prace na dogo..... (z resztą przyslali mi nawet info z okazji tych prac, ze mam bana do konca życia... - komu co zlego narobilam????)

to raz jeszcze - sto lat!!!!!

Wcieło i Twoje i Agnieszki :(
Jeszcze raz dzięki ;)

[quote name='kalyna']wszystkiego najlepszego ;) spełnienia marzeń i duuuużo zdrowia bo to najważniejsze :)

Dziękuję bardzo :)

[quote name='panbazyl']ja sie zawsze pocieszam.... ech.
Pamiętam czasy jak się w ciemni siedziało w chemikaliach i czekało co tam wyjdzie z kuwety.... jak jakas magia :)

Wtedy to było fajne :) Nigdy nie wiadomo było co z tego wyjdzie. Dopiero jak już się wywołało, to było widać efekt pracy ;)

[quote name='biscuit']
Ze znajomych, to ma lustrzankę (chyba właśnie Nikona) siostra mojej przyjaciółki, także możnaby z nią pogadać.

No to widzisz, masz pomocnika ;) Warto żebyś z nią pogadała :)

[quote name='bira']Magda, wszystkiego najlepszego :-)

Widzę, że temat lustrzanek na topie. To super, bo u mnie w domu to ostatnio gorący temat. chcę zmienić mojego olympusa, bo mu się odkleja ostatnio i chcę coś nowego, a tego bym TZowi do pracy dała.

Dzięki ;)
Ja miałam bardzo długo cyfrówkę. Jak zaczęła świrować, to powiedziałam Bogdanowi, że to jedyna okazja, żeby kupić lustrzankę. No i tak byliśmy kilka miesięcy bez aparatu, bo szukałam jakiejś fajnej promocji ;) No i znalazłam mojego Nikonka :loveu:

Posted

[quote name='magdabroy']No to widzisz, masz pomocnika ;) Warto żebyś z nią pogadała :)[/QUOTE]

Z tym, że ona też kupowała na "ślepo", nie mając pojęcia o lustrzankach :)

Posted

[quote name='biscuit']Z tym, że ona też kupowała na "ślepo", nie mając pojęcia o lustrzankach :)[/QUOTE]

Ale już jakieś rozeznanie ma ;) Niech Ci pokaże swoją lustrzankę, zobacz jaki ma objektyw, jakie robi zdjęcia... To już bardzo Ci ułatwi sprawę ;)

Posted

[quote name='magdabroy']Ale już jakieś rozeznanie ma ;) Niech Ci pokaże swoją lustrzankę, zobacz jaki ma objektyw, jakie robi zdjęcia... To już bardzo Ci ułatwi sprawę ;)[/QUOTE]

Ma fbl, więc widzę, jakie fotki robi- w sumie to o coś podobnego mi chodzi, co ona ma, bo właśnie też fotografuje takie małe obiekty, np. owady i fajnie jej to wychodzi :)