Jump to content
Dogomania

Mała, delikatna dropiata - LIZA odeszła za TM [']

Murka

Recommended Posts

Niestety :( Liza znów ma ataki :(
Na razie dr zalecił wznowienie dawki Clonazepamu do 3 razy dziennie. Jak zadziała to trzeba będzie taką dawkę utrzymać dłuższy czas. Jeśli nie pomoże to trzeba będzie innego leku próbować.

Dr powiedział też, że warto by było sprawdzić stan wątroby suni, bo możliwe, że na skutek dużych dawek leków (np. po tej felernej adopcji kiedy Liza dostawała końskie dawki Luminalu, żeby wyciszyć ataki) nastąpiło uszkodzenie wątroby i to też może być powodem powracających ataków.

koniecznie zróbcie jej badania krwi, Murko, zapytaj Doktora czy przy okazji prób wątrobowych nie warto zbadać Lizie poziom leku w organizmie. Mój pies dzięki takim badaniom ma idealnie dobraną dawkę leku. Badanie jest kosztowne i nie każde laboratorium je wykonuje, ale moim zdaniem warto.

Eloise ma rację, gdyż w organiźmie może być za duże stężenie leku i objawy mogą być odwrotne od oczekiwanych. Np. podawanie relanium raz dziennie może powodować nadmiar w organiźmie, gdyż relanium jest w obiegu krwi dłużej niż dobę i wówczas robi się nadmiar substancji i szkodzi zamiast pomagać.

Dzwoniłam do naszego weta i ma zapytać w poniedziałek w labolatorium czy robią poziom Clonazepamu (bo Luminalu na pewno) we krwi. Analiza krwi z obrazem wątroby kosztuje 60 zł.

Liza na razie nie ma ataków (odkąd dostaje Clonazepam 3 x dziennie). Jest natomiast bardzo żarłoczna. Tzn. wcześniej na dawce 2 x dziennie też była, dosłownie gryzła w palce kiedy dawało się jej smakołyki. A teraz bardzo pochłania suchą karmę.
Dr pytał czy Liza jest bardzo ospała na dawce 3 razy dziennie... a ona normalnie bryka jak źrebaczek. Tylko bardzo niezgrabna jest...

Kupiłam zapas Clonazepamu (3 opak.): 34,90 zł:
[URL]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/29c0a1eedc0e9b82.html[/URL]

I rozliczenie:

[B]Stan konta na 10 styczeń wynosił -158 zł
Wpłaty:[/B]
+56 zł Murka (bazarek)
+200 zł Jo37
[B]Razem: +98 zł[/B]

[B]Koszty:[/B]
-300 zł hotelowanie
-23,30 zł Clonazepam (2 opak.)
-7 zł odrobaczenie
-34,90 zł Clonazepam (3 opak.)
[B]Razem: -365,20 zł[/B]

+98 zł - 365,20 zł = -265,20 zł
[COLOR=#ff0000][B]Stan konta na 9 luty wynosi -265,20 zł.[/B][/COLOR]

Clonazepamu we krwi nie badają w labolatariach, z którymi kontakt ma nasz wet (to ten największe w Polsce), musiałabym jeszcze dr zapytać czy u nich w Lublinie przypadkiem nie robią. Ale coś mi się wydaje, że ciężko będzie z Clonazepamem. Gdyby to był Luminal to by nie było problemu.

Jutro jestem umówiona na analizę krwi pod kątem wątroby. Lizka musi być na czczo, tylko leki mam podać i to bez żadnej okrasy.

Ja znów będę bazarek wznawiać, tylko muszę trochę nowych fantów dozbierać.

Analiza krwi wykazała że... Liza jest zdrowa. Wszystkie parametry w normie (wątrobowe jak i nerkowe). Jedynie fosfataza jest podwyższona, ale to może być po lekach i lub po atakach (tak nasz wet mówi). Konsultowałam z dr i mówił, że fosfatazą nie ma się co przejmować. Jeśli nie ma ataków to zalecił, aby Lizie podawać Clonazepam 3 razy dziennie przez 2 tygodnie, potem zejść do 2 razy dziennie. Jeśli ataki się znów pojawią to znów wznowić 3 razy dziennie.

Poniżej rachunek i tam jest analiza krwi (60 zł) oraz witaminy z Cynkiem (28 zł). Koszty przejazdu do lecznicy bierzemy na siebie:
[URL]http://images49.fotosik.pl/1797/0794a9e081d3075c.jpg[/URL]