xxxx52 Posted April 6, 2013 Share Posted April 6, 2013 Mialam ostatnio pieska -suczke z padaczka,dostwala leki ,ale weterynarz moj powiedzial zeby pies nie dostawa tak czestol atakow padaczek ,musi miec zapewniony psychiczny kompfort tzn opoiekun musi byc bardzo spokojny bez innych psow czy wrzeszczacych dzieci.Poniewaz takich warunkow nie posiadalam suczka trafila do domu stalego jednosobowego bardzo odpwiedzialnego bez zadnych psow i doadtkowych stressow.Piesek nie ma prawie wcale padaczki.Leki otrzymuje sytematycznie Mojego wojka dobreman-mix z padaczka dozyl 13 lat,ale rodzina byla nadzwyczaj spokojna i bez zadnych psow Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reno2001 Posted April 6, 2013 Share Posted April 6, 2013 Niestety Liza nie ma domu i niespecjalnie się zanosi by w bliskiej przyszłości go miała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tola Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Zapraszam na serduszkowy bazarek dla Lizki: [URL]http://www.dogomania.pl/forum/threads/242004-Serduszka-na-małą-Lizę-z-padaczką-do-14-do-22-00?p=20697786#post20697786[/URL] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tola Posted April 10, 2013 Share Posted April 10, 2013 Jak Liza? Rozmawiałam z Jo37 - ma wielkie problemy z wejściem na dogo, dlatego nie ma jej na wątku. Próbowałyśmy zaplanować kolejne kroki, aby w jakiś sposób pomóc suni. Znajoma z zaprzyjaźnionej fundacji ma dobrego neurologa w Warszawie, ale sam transport kosztowałby ok 250 zł:roll: No i Liza musiałaby u kogoś zostać, bo na pewno nie dałoby się rady zrobić badań w ciągu jednego dnia. Może lepiej próbować szukać kogoś w Lublinie... Co o tym myślicie? Na koncie fundacji jest dla Lizy 216 zł z poprzedniego bazarku; teraz z obecnego mamy już 130 zł - mam nadzieję, ze jeszcze ktoś kupi serduszka. Zapraszam [URL="http://www.dogomania.pl/forum/threads/242004-Serduszka-na-ma%C5%82%C4%85-Liz%C4%99-z-padaczk%C4%85-do-14-do-22-00?p=20697786#post20697786"]http://www.dogomania.pl/forum/thread...6#post20697786[/URL] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Murka Posted April 10, 2013 Author Share Posted April 10, 2013 U Lizy nadal ok, nie ma ataków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zozola77 Posted April 11, 2013 Share Posted April 11, 2013 super, i oby tak dalej... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Murka Posted April 11, 2013 Author Share Posted April 11, 2013 Dokupiłam witaminy z Cynkiem (30 zł): [URL]http://images45.fotosik.pl/1785/15c271c33e0666bcgen.jpg[/URL] I czas na rozliczenie: [B]Stan konta na 11 marzec wynosił -314 zł Wpłaty:[/B] +200 zł jess +25 zł zozola77 [B]Razem: -89 zł[/B] [B]Koszty:[/B] -300 zł hotelowanie -34,90 zł Clonazepam (3 opak.) -6 zł Fiprex -13 zł Luminal (2 opak.) -30,10 zł Bromek -30 zł wit. z Cynkiem [B]Razem: -414 zł[/B] -89 zł - 414 zł = -503 zł [COLOR=#ff0000][B]Stan konta na 10 kwiecień wynosi -503 zł.[/B][/COLOR] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Murka Posted April 12, 2013 Author Share Posted April 12, 2013 Dokupiłam jeszcze Luminal (2 opak.): 13 zł: [URL]http://images49.fotosik.pl/1866/e7fb50f07257ddbf.jpg[/URL] Rozmawiałam z dr z Lublina o diagnostyce i on powiedział, że jeśli rezonans to on poleca tylko we Wrocławiu. Mówił jednak, żeby się zastanowić, bo na rezonansie może nic nie wyjść. Wg dr przypadłość Lizy to jest po prostu ciężka do leczenia padaczka i on nie widzi konieczności wykonywania rezonansu. Gdyby był tam jakiś guz, to ataki byłyby cały czas i byłyby też inne objawy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tola Posted April 12, 2013 Share Posted April 12, 2013 [quote name='Murka']Dokupiłam jeszcze Luminal (2 opak.): 13 zł: [URL]http://images49.fotosik.pl/1866/e7fb50f07257ddbf.jpg[/URL] Rozmawiałam z dr z Lublina o diagnostyce i on powiedział, że jeśli rezonans to on poleca tylko we Wrocławiu. Mówił jednak, żeby się zastanowić, bo na rezonansie może nic nie wyjść. Wg dr przypadłość Lizy to jest po prostu ciężka do leczenia padaczka i on nie widzi konieczności wykonywania rezonansu. Gdyby był tam jakiś guz, to ataki byłyby cały czas i byłyby też inne objawy.[/QUOTE] To ma sens, ale może zrobić Lizie jakieś inne badania, które pozwolą lepiej dobrać leki. Takie powtarzające się ataki, zdaniem niektórych lekarzy nie rokują dobrze:shake: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Murka Posted April 13, 2013 Author Share Posted April 13, 2013 No właśnie nie ma możliwości innych badań, ostatnio miała Liza robioną krew i wszystko wyszło ok (było podejrzenie, że ataki są wynikiem uszkodzenia wątroby). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Murka Posted April 15, 2013 Author Share Posted April 15, 2013 Z mojego bazarku jest dla Lizy 70,50 zł :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zozola77 Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 hmmm trzeba to w takim razie przemyslec co z tymi badaniami..ROBIC CZY NIE jeśli jak dotąd nie ma ataków to może te nowe leki dobrze działają i to wystarczy a kasa jej sie przyda..widze ze Lizka na minusie :( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piescofajnyjest Posted April 17, 2013 Share Posted April 17, 2013 zagladam do Lisy....ale jak znowu sie pojawia ataki. to co zrobimy??? mamy tylko pewna liczbe lekow, ktore mozemy uzyc....a juz pare kombinacji bylo.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eloise Posted April 17, 2013 Share Posted April 17, 2013 na luminalu o tyle jest dobrze, że nawet jeśli się powtórzą ataki, to poziom luminalu oznaczyć można i dawkę odpowiednio dobrać, to samo przechodziłam z moim psem. I też nam polecali wyłącznie Wrocław, ale też powiedzieli, ze skoro ataki ustały po lekach przeciwpadaczkowych, to nie jest to sprawa neurologiczna, tylko "po prostu" padaczka i szkoda we Wrocław inwestować, a koszt ogromny... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zadra Posted April 20, 2013 Share Posted April 20, 2013 Ktoś mi powiedział,że w Lublinie jakaś fundacja dostała w darze tomograf komputerowy w celu diagnozowania bezdomnych zwierząt non profit.Warto sprawdzić! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tola Posted April 21, 2013 Share Posted April 21, 2013 Mam namiary na fundację - w poniedziałek TZ będzie dzwonił. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Murka Posted April 22, 2013 Author Share Posted April 22, 2013 Liza ataków nie ma, natomiast znów odezwały się problemy skórne. Zauważyłam, że się drapie, więc podejrzałam a tam ciemne pachy i pachwiny... Muszę znów wkroczyć ze smarowaniem Elosone. Martwi mnie jednak, że mimo podawania cały czas cynku i kwasów omega te zmiany się pojawiły... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piescofajnyjest Posted April 23, 2013 Share Posted April 23, 2013 jak nie sraczka, to.....przemarsz wojsk:( bidenka! zawsze cos sie przypaleta.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eloise Posted April 23, 2013 Share Posted April 23, 2013 Murka, przepraszam, że pytam, bo pewnie już nie raz o tym pisałaś- czy wiadomo, co jest podstawą tych skórnych dolegliwości? To skutek uboczny leków, czy "tylko" alergia na niewiadomoco? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Murka Posted April 23, 2013 Author Share Posted April 23, 2013 W sumie to nie wiadomo co to jest... Wykluczyliśmy problemy hormonalne. Do tej pory udawało się zapobiegać tym zmianom podając preparaty na skórę, ale teraz coś się zmieniło... Mam nadzieję, że przynajmniej Elosone podziała jak zawsze. W piątek w południe Liza ma tomograf w Lublinie... Rozmawiałam z dr, który będzie robił badanie, opisałam co i jak z Lizą, po krótce jej historię choroby i powiedział, że mogą zrobić tomograf, ale trzeba się liczyć z tym, że może on nic nie wykazać. Mimo wszystko jeśli jest taka okazja (badanie gratis) to trzeba skorzystać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zadra Posted April 24, 2013 Share Posted April 24, 2013 [quote name='Murka']W sumie to nie wiadomo co to jest... Wykluczyliśmy problemy hormonalne. Do tej pory udawało się zapobiegać tym zmianom podając preparaty na skórę, ale teraz coś się zmieniło... Mam nadzieję, że przynajmniej Elosone podziała jak zawsze. W piątek w południe Liza ma tomograf w Lublinie... Rozmawiałam z dr, który będzie robił badanie, opisałam co i jak z Lizą, po krótce jej historię choroby i powiedział, że mogą zrobić tomograf, ale trzeba się liczyć z tym, że może on nic nie wykazać. Mimo wszystko jeśli jest taka okazja (badanie gratis) to trzeba skorzystać.[/QUOTE] Czy badanie będzie wykonane na tomografie fundacyjnym,o ktorym pisałam? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
de_sade Posted April 24, 2013 Share Posted April 24, 2013 mój pies też ma takie zmiany skórne jak Liza, i niestety nikt mi nie jest w stanie powiedzieć co to może być. Smaruję mu pachwiny maścią Elocom i jest lepiej ale co jakiś czas trzeba to powtarzać. Nie mam pojęcia jak się tego pozbyć już na zawsze ;/ zrobiłam przelew dla Lizy i trzymam kciuki żeby ataki się już nie powtarzały :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Murka Posted April 24, 2013 Author Share Posted April 24, 2013 [quote name='zadra']Czy badanie będzie wykonane na tomografie fundacyjnym,o ktorym pisałam?[/QUOTE] Chyba tak, bo załatwiała to Tola ze swoim TZem :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tola Posted April 25, 2013 Share Posted April 25, 2013 To trzymam kciuki za jutrzejsze badanie. Przelałam [B]216 z[/B]ł z poprzedniego bazarku dla Lizy, jak dojdzie proszę o potwierdzenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Murka Posted April 26, 2013 Author Share Posted April 26, 2013 (edited) 216 zł doszło :) Liza po małych perypetiach (wszystko się opóźniło, bo jakiś system padł w klinice) w końcu przeszła szczęśliwie tomograf. Okazało się, że przyczyną padaczki jest... dziura w czaszce. Właściwie to wklęśnięcie, gdzie część kości czaszki jest wepchnięta do środka. Z tego co dr mówił, to istnieje możliwość operacji, ale jest to bardzo kosztowne (kilka tys. zł) i nie ma gwarancji, że efekt będzie zadowalający. Więcej może napisze Tola, bo mieli dzwonić do dra. Kosztów za wizytę i badanie nie ma żadnych, dr nie wziął ani grosza. Jedyny koszt całej "imprezy" to transport do Lublina. Całość kosztu to 90 zł, ale udało się dokoptować psa, który jechał do DS (Czaki) i DS dał 40 zł, więc dla Lizy zostaje 50 zł tylko. Edited April 26, 2013 by Murka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts