Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

O,mój Boże! Strasznie to wygląda!To chyba dobrze,że w tym stanie została w klinice,chociaż stres znowu Niunia przeżyje....:( Odwiedzaj ją, Marku...

• Replies 812
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Zabrałem dziś Grecie z lecznicy. W tym stanie jak to teraz jest pozostaje czekac aż sie samo zarośnie i ewentualnie potem poprawić operacyjnie. Znaczy to że bedzie prawdopodobnie następna operacja żeby poprawić to samo ucho. :angryy::angryy::angryy:

Posted

Teraz jest tendencja do odkrywania ran na chirurgii ludzkiej oczywiście, a strupy są siedliskiem wylęgu bakterii i trzeba się je pozbywać. Mam wrażenie że nasza weterynaria stoi w miejscu od wielu lat. Z moim psem właśnie miałam dwa doświadczenia że takie bandażowanie to inkubator, gdy zdjęłam rany zaczęły szybko się goić. Jestem po operacji i byłam goniona przez pielęgniarki żeby ranę przemywać zwykłym mydłem i jak najwięcej chodzić z odkrytą (nie na ulicę) a potem nagrzewanie żeby nie było zrostów. Karze też nagrzewałam ale z zaleceniem lekarza bardzo dobrego zresztą...Nagrzewanie ucha nie dotyczy bo nie ma tkanek miękkich.
Czytającym radzę skorzystać z moich wielu doświadczeń...

Posted

andegawenka napisał(a):
Teraz jest tendencja do odkrywania ran na chirurgii ludzkiej oczywiście, a strupy są siedliskiem wylęgu bakterii i trzeba się je pozbywać. Mam wrażenie że nasza weterynaria stoi w miejscu od wielu lat. Z moim psem właśnie miałam dwa doświadczenia że takie bandażowanie to inkubator, gdy zdjęłam rany zaczęły szybko się goić. Jestem po operacji i byłam goniona przez pielęgniarki żeby ranę przemywać zwykłym mydłem i jak najwięcej chodzić z odkrytą (nie na ulicę) a potem nagrzewanie żeby nie było zrostów. Karze też nagrzewałam ale z zaleceniem lekarza bardzo dobrego zresztą...Nagrzewanie ucha nie dotyczy bo nie ma tkanek miękkich.
Czytającym radzę skorzystać z moich wielu doświadczeń...

Masz rację, Ja jak pociełem sobie kciuk piłą mechaniczną to tez szybciej się goiło jak był zdjęty opatrunek. Mi chodzi o to że wet nie zareagował na to ze mówiłem, ze to bardzo puchnie. Tak spuchło że wszystko się rozlazło. Jak pojechałem w święta na dyzur, Grecia dostała zastrzyki i opuchlizna prawie zeszła. Chirurg upierał się zeby jej nic nie dawać. Żadnych środków przeciwzapalnych i antybiotyków. I o to mi tylko chodzi.

Posted

Tak zrozumiałam co opisywałeś. Jeśli chodzi o antybiotyk, to ja jechałam z sunią z "wyprawką", no mam to szczęście że w bloku mieszka emerytowana pielęgniarka z chirurgi (dlatego tak śmiało doradzam, w przeciwnym wypadku nie odważyła bym się:smile:) i dawała przez trzy dni lub więcej antybiotyk w zastrzyku (była opcja w tabletce) no ale coś za coś, trzeba było po takim zastrzyku nagrzewać bo robiły się zgrubienia - może dlatego tak weci unikają tych leków.

Nie martw się, moja po sterylce miała infekcję w wieku 11 lat, okropnie to wyglądało - nie upilnowałam i wylizała:oops:, a odeszła 2 lata później na raka przechodząc następne operacje, w tym dwie na guza w czerwcu i lipcu. Operacje jak na staruszkę dobrze zniosła, ale objawów raka już nie....

Posted

Ze ściśniętym sercem i bólem żołądka wchodzę po kilka razy dziennie na wątek Kreseczki-Grety...Tak się o nią martwię!:(
Marku,a jak z jej psychiką? Czekała na Ciebie w tej klinice? Ucieszyła się,że wraca do domu...?

Jak Niunia się dzisiaj czuje? Opuchlizna znika?

Ileż cierpliwości jest w tym psie -po takich przejściach jeszcze przed pobytem w schronie i pomimo bólu,który w zasadzie wciąż jej towarzyszy...Konsultowałeś może jej stan z innym wetem/chirurgiem?

Posted

jostel5 napisał(a):
Ze ściśniętym sercem i bólem żołądka wchodzę po kilka razy dziennie na wątek Kreseczki-Grety...Tak się o nią martwię!:(
Marku,a jak z jej psychiką? Czekała na Ciebie w tej klinice? Ucieszyła się,że wraca do domu...?

Jak Niunia się dzisiaj czuje? Opuchlizna znika?

Ileż cierpliwości jest w tym psie -po takich przejściach jeszcze przed pobytem w schronie i pomimo bólu,który w zasadzie wciąż jej towarzyszy...Konsultowałeś może jej stan z innym wetem/chirurgiem?

Grecia oczywiscie że się cieszyła jak mnie zobaczyła w klinice. W czasie drogi do domu prawie cały czas trzymała pysk przy mojej głowie. Obśliniła mnie strasznie. Po wyjściu z auta, zrobiła siku i biegiem do domu. W domu czuje się bezpiecznie. Z innym wetem jeszcze nie konsultowałem suni bo wczoraj cały dzień byłem w pracy. Dzis mamy iśc na kontrolę do chirurga który jej robił operacje. opuchlizna znika, ale nie chce mi się wierzyć że to samo się zrośnie. Dziś wieczorem będę wiedział więcej. Generalnie z psychiką Greci jest coraz lepiej. Już nie boi sie tak ludzi. Pozwala sie głaskać innym ludziom. Tak jak już wczesniej pisałem od moich psów uczy się dobrego i złego. Pomaga mojej sforze popędzić jakiegoś psiego wroga na spacerze. Ważne przy tym jest że wraca jak się ją odwołuje razem z moimi psami.

Posted

[quote name='haniabor']Jak uszko suni?[/QUOTE]
Uszko boli, może to i dobrze, bo nie moze nim trzepać. Rozmawiałem z kilkoma wetami i niestety samo musi się zrosnąć.