Nati28 Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 Psiak nie jest wykastrowany, podczas strzyzenia wymacalam cale jajeczka... Quote
memory Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 Jeszcze kilka ogłoszeń. http://sellit.pl/ogloszenie.php?id=52954 http://www.offer.pl/show.php?id=7253 http://www.ofertownia.pl/oferta/1230260/kajtus_szuka_domu.html http://www.e-ogloszenia.com/index.php?action=details&id=26536&method=adverts http://www.wstawaj.pl/ogloszenia.html?page=show_ad&adid=93081&catid=26&Itemid=11 http://www.oglosze.pl/oferta35288_kajtus_starszy_brunet_po_przejsciach_szuka_domu.html PayPal mogę tymczasem podać swój - [email protected] - a z chwilą ustalenia 'skarbnika' natychmiast przekażę pieniążki na wskazane konto. Na razie mamy tylko deklaracje jednorazowe 100 zł - Tatinkas 50 zł - memory 100 zł - edyta 12, pod warunkiem podania PayPal coś - zrzutka miejscowych wolontariuszy coś - kameralna [quote name='kameralna'].... Przed końcem wakacji wrzucę coś do skarpety Kajtusia. Quote
wawer Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 Zaglądam do Kajtusia-Kołtunka - dzień dobry piesku! Dzień dobry, Cioteczki i Wujkowie! :bye: Podskoczymy troszkę! :sweetCyb::sweetCyb::sweetCyb: Czy we wrześniu nadal będzie można wpłacać przez TOZ na Kołtunka? Troszkę wredna jestem i zasadnicza - na prywatne konta nie płacę.:shake: Nie lubię, jak fiskus zabiera pieskom ich pieniążki, a kiedyś może zabrać. :-( Quote
kameralna Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 Dzień dobry Wawer :bye:Właśnie wrzuciłam ogłoszenie Kajtusia na przygarnijzwierzaka.pl i czekam na akceptację admina. Czy numer konta do wpłat na Kajtusia mogłoby pojawić się w pierwszym poście? Aha, i maleńka zmiana w tytule - przecież to Kajtuś nie Kołtun ;) Quote
wawer Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 kameralna napisał(a):Aha, i maleńka zmiana w tytule - przecież to Kajtuś nie Kołtun ;) Niepokorna jestem, ale tak mi się ten Kołtunek od pierwszego przeczytania spodobał... Pozwolicie, że będę go czasem używać, bo dzięki niemu zwróciłam uwagę na pieska? A on taki śliczny teraz, rasowiec pinczer czy nie znam się? Mam kundle. Quote
memory Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 kameralna napisał(a): Czy numer konta do wpłat na Kajtusia mogłoby pojawić się w pierwszym poście? Pierwszy post pisała Tatinkas, które wyjechała na kilka dni, a chyba tylko Ona może tam edytować wpis. A co do konta - znamy tylko nr konta TOZ, a tu wciąż nie mamy skarbnika. Quote
kameralna Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 Ale można już na to konto wpłacać z dopiskiem "Kajtuś" czy nie? Quote
memory Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 Pani Joanna pozwoliła podać konto w ogłoszeniach. Sądzę, że można wpłacać bez problemu. Warto byłoby zapytać, czy zajmie się ogólną księgowością i składki z forum też można tam wrzucać. http://animalia.pl/ogloszenia.php?ogloszenie=31846 http://www.adopcjapsa.pl/adopcja-psa-pies-szuka-domu,ogloszenie,19338,Lw==.html http://www.rozglos.net/ogloszenie-191789-kajtus-starszy-brunet-po-przejsciach-szuka-domu.html http://www.e-zwierzak.pl/oddam/0,1,0,0,0,0/14953/ Quote
Onaa Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 wawer napisał(a):Niepokorna jestem, ale tak mi się ten Kołtunek od pierwszego przeczytania spodobał... Pozwolicie, że będę go czasem używać, bo dzięki niemu zwróciłam uwagę na pieska? A on taki śliczny teraz, rasowiec pinczer czy nie znam się? Mam kundle. Wawer, Kołtunek jest fajne i wzrusza, przynajmniej nas dogomaniaków, zresztą na początku to on faktycznie wyglądał jak jeden wielki biedny Kołtunek, ale tak jak gdzieś ktoś pisał na forum, ludzie chcący adoptować psiaka szukają fajnych zadbanych psiaków o ładnych a przynajmniej mile brzmiących imionach i dlatego taka zmiana imienia jest potrzebna. A z drugiej strony, Kołtunek Kajtuś dostał szansę, to tak jakby nowe życie to i nowe i imię :). A psiak jest troszkę w typie sznaucera, taki kudłaczek :). Quote
edyta12 Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 koltun jest cool. wyslalam memory 100zl na paypal. jak dojdze, daj znac. no a teraz wyjazd. wszystkiego najlepszego dla pieska i dla was drogie panie! Quote
agusiazet Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 Starszy pies może prosić o jednorazowe wsparcie Skarpetę im. Talcott! Quote
memory Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 Na moje konto PayPal wpłynęły pieniążki - 100 zł dla Kajtusia od edyta12 :fadein: Czekam na decyzję wolontariuszek TOZ na jakie polskie konto wpłacić i natychmiast przekażę. Kajtuś, masz pierwszą stówę na koncie! :multi: Dziękujemy cioci najpiękniej i merdamy ogonkiem :lol: Quote
argusiowa Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 wracam na chwilkę bo ciekawa jestem co u Kajtusia :) i widzę że cuda zaczynają się dziać :) i to same dobre :) pierwsza stówka no no :) gratuluję i więcej dużo dużo życzę :) byłam u sylwiaso w hoteliku z naszą Florcią i przyznam szczerze że warunki u niej psiaki mają rewelacyjne :) żywym dowodem na cud jest równiez nasza Bojka :) kiedys nie chciała wyjśc z kojca w schronie, teraz na widok sylwiaso biegnie ile sił w łapkach :) i najnormalniej na świecie się uśmiecha :D Życzę i Kajtusiowi jak najszybszego dotarcia do miejsca w którym pokocha kogoś tam mocno, że wszelkie strachy pójdą precz :)pozdrawiam :) Quote
Onaa Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 U ZuziM w razie czego to i miejsce by się znalazło. Z tym, że to hotelik, nie domowy tymczas. Quote
basti Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 [FONT=Verdana]Nowe wieści od Kajtka![/FONT] [FONT=Verdana]Dziś rano pojechał do niego w odwiedziny nasz wolontariusz, Mirek. Tyle że wcześniej nie uprzedził nikogo z hoteliku przez co zastał... zamkniętą bramę. Zadzwonił do opiekuna i dopiero wtedy umówił się na wizytę na godzinę 16. Biedny, musiał drugi raz robić tyle kilometrów, no ale czego nie robi się dla naszego bohatera! :)[/FONT][FONT=Verdana] [/FONT] [FONT=Verdana]A co do samego Kajtka, to rewelacja. Mirek powiedział, że to nie ten sam pies, którego wyciągałyśmy z sierakowskiego boksu w poniedziałek. Teraz był ożywiony, zaciekawiony, chętnie szedł na smyczy. Na spacerze z Mirkiem zrobił siku i kupkę :oops: Mirek wziął też dla pieska trochę kiełbaski, ot taki smakołyk na ząb. Ogólnie jest dobrze. Chyba Kajtek zrozumiał, że najgorsze już za nim, a czasy kiedy był przeganianym i przez nikogo nie chcianym "kołtunem", minęły już bezpowrotnie. Kiedyś bał się ludzi, ale teraz na nowo zyskuje do nich zaufanie. I oby tak dalej! [/FONT]Jutro znowu jedzie do niego Mirek, a w piątek pani Joasia. memory napisał(a):Pani Joanna pozwoliła podać konto w ogłoszeniach. Sądzę, że można wpłacać bez problemu. Warto byłoby zapytać, czy zajmie się ogólną księgowością i składki z forum też można tam wrzucać. [FONT=Verdana]Memory, mogłabyś rozwinąć? Bo trochę nie za bardzo rozumiem. U nas księgowością i rachunkami zajmuje się księgowa, oczywiście nieodpłatnie. Ale chyba nie o to tu chodzi? [/FONT]Wybaczcie te, być może głupie, pytania, ale nie mam doświadczenia w takich akcjach. Dlatego tak się wypytuję, bo chce by wszystko było ok. [FONT=Verdana]Mam też nowe informacje o DT. Po pierwsze, to nie jest taki regularny DT, ta osoba zajmuje się tymczasowaniem tylko okazjonalnie. Będzie mogła wziąć Kajtka na 2-3 tygodnie, a potem wyjeżdża. Kajtek będzie jedynym psem w mieszkaniu, dzięki czemu będzie można nad nim popracować. Oczywiście relacje będą jak najbardziej każdego dnia, mam nadzieję, że odwiedzać Kajtka również będzie można (trochę dziwnie by było, gdyby nie). Pani Joasia organizuje pieniążki tutaj na miejscu na ten DT, bo jest mały problem – domek nie wystawia rachunków. A każda złotówka, która trafi na tozowskie konto musi być rozliczona, to znaczy, że trzeba mieć rachunki i faktury. Teraz trzeba zapłacić za hotelik grom (tu dają rachunki), wkrótce dokupić karmę, więc pieniążki są potrzebne. I tu wielkie dzięki dla Edyty12 za przełamanie pierwszych lodów! :multi: [/FONT]Oczywiście, żeby nie było niejasnych sytuacji, mogę skanować i wrzucać tu Kajtkowe rachunki. [FONT=Verdana] [/FONT] Quote
Onaa Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 Z tą księgowością to pewnie chodzi o to, że jeśli pieniążki będą wpłacane na TOZ, to tutaj na wątku ktoś od Was musi podawać na bieżąco, jakie były wpłaty (od dogomaniaków) a jakie wydatki z tego poczyniono. Tutaj na dogomanii tak każda zbiórka pieniążków się rozlicza. A jeśli chodzi o hotelik Kajtusia, to narazie przez te 20 dni to TOZ to opłaca, a potem będą potrzebne fundusze na hotelikowanie Kajtusia, tak ? Co w takim razie z hotelikiem, czy DT, czy Kajtuś może być w tym hoteliku koło Gromu, czy to raczej tylko tak tymczasowo, no i ten DT to tylko na 2, 3 tygodnie, a potem co ? Znowu przenosiny ? Czy to jest sens ? Nie lepiej już jakieś dobre miejsce mu znaleźć, gdzie będzie mógł być w nim do czasu znalezienia domu stałego ? Dopiero wtedy poczuje się pewnie i bezpiecznie. A tak to tylko będzie stres dla psiaka, ciągle nowe miejsca, nowi ludzie. Takie DT czy hotelik dogomaniacki to jest dobra opieka, codzienne dwa czy trzy razy spacery, mizianie, trochę czasu spędzonego z człowiekiem, podawanie leków, jedzonko dobre i oczywiście dobra opieka. Quote
E-S Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 Dogo, a jak nie będzie innego wyjścia z powodu ... kasy po prostu ? braku miejsc w DT lub hoteliku ? Dla mnie to też nie jest dore rozwiązanie z punktu psa - żeby tak ciągle zmieniał miejsce pobytu, ale może nie być innego rozwiązania. Oby było. Quote
Onaa Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 Ale tam gdzie jest teraz psiak to też jest płatne, a to DT tymczasowe, też 10zł za dobę. Także i tak i tak są potrzebne deklaracje na psiaka, bo po tych niecałych już 20 dniach to Kołtunek Kajtuś walizki ma wystawione za bramę i albo schron albo znowu będzie z niego uliczny Kołtun :(. Quote
E-S Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 Dogo07 napisał(a):Ale tam gdzie jest teraz psiak to też jest płatne, a to DT tymczasowe, też 10zł za dobę. Także i tak i tak są potrzebne deklaracje na psiaka, bo po tych niecałych już 20 dniach to Kołtunek Kajtuś walizki ma wystawione za bramę i albo schron albo znowu będzie z niego uliczny Kołtun :(. Aaa, no fakt. To zamiast DT na 3-4 tygodnie za 10 zł doba trzeba szukać czegoś stałego. Masz rację. Nie doczytałam, że to płatne DT, wiesz, spaczona jestem, dla mnie DT to tak jak u mnie, Madalleny, Mshume ... głupie jesteśmy, też powinnyśmy sobie liczyć, nie? A tak to mamy miękkie serca i twardą d..pę tylko i pusty portfel. Quote
basti Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 Dogo07 napisał(a):Z tą księgowością to pewnie chodzi o to, że jeśli pieniążki będą wpłacane na TOZ, to tutaj na wątku ktoś od Was musi podawać na bieżąco, jakie były wpłaty (od dogomaniaków) a jakie wydatki z tego poczyniono. Tutaj na dogomanii tak każda zbiórka pieniążków się rozlicza. A jeśli chodzi o hotelik Kajtusia, to narazie przez te 20 dni to TOZ to opłaca, a potem będą potrzebne fundusze na hotelikowanie Kajtusia, tak ? Aha, teraz już rozumiem. Jak tylko pani Asia da mi znać o jakiś wpływach i wydatkach, to wszystko mogę tu wrzucać. Szkoda, że pierwszy post jest dla mnie niemodyfikowalny. Co do drugiej kwestii, to musiałabym się dokładnie dowiedzieć, nie chcę pisać jak mi się wydaje, bo narobi się tylko chaosu. Quote
Onaa Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 Tylko jeśli będzie się wpłacać na TOZ to trzeba chyba napisać że to na Kołtuna Kajtusia i nie wiem, nick z dogomanii podać chyba. Quote
basti Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 Dogo07 napisał(a):Ale tam gdzie jest teraz psiak to też jest płatne, a to DT tymczasowe, też 10zł za dobę. Także i tak i tak są potrzebne deklaracje na psiaka, bo po tych niecałych już 20 dniach to Kołtunek Kajtuś walizki ma wystawione za bramę i albo schron albo znowu będzie z niego uliczny Kołtun :(. Spokojnie, pies trafił pod naszą opiekę i będziemy robić wszystko, by mu pomóc. Na pewno nie wróci znów na ulicę. Wiem, że taka tułaczka to nie idealne rozwiązanie, ale staramy się jak najlepiej możemy, by zapewnić Kajtkowi dobre warunki. Wyszliśmy z założenia, że lepszy DT, nawet płatny, ale dom, a nie zimny hotelowy boks. Ja wierzę, że dogomaniacke domki i hoteliki są wspaniałe, szkoda tylko, że tak daleko. Nasza pani prezes właśnie tej odległości się obawia. W tej chwili możemy w każdym momencie pojechać do pieska, w razie gdyby coś się stało - zabieramy go do zaufanego weta, a tak na odległość to już ciężka sprawa... PS. Też prowadzę DT, tyle że dla kotów. Darmowy, jakby ktoś pytał ;-) W TOZ mamy teraz sporo kocich nieszczęść. To jest właśnie powód, dlaczego ja i pani Asia nie możemy wziąć do siebie Kajtka - po prostu nie ma gdzie go ulokować :( Dogo07, masz rację, oczywiście trzeba to wyraźnie zaznaczyć dla kogo jest ten przelew. Quote
Onaa Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 Rozumiem, że chcecie bezpośrednio się opiekować psiakiem. Bo oczywiście jeśli psiak jest w takim dobrym dogomaniackim hoteliku czy dt to opiekun tymczasowy w razie potrzeby jeździ z psiakiem do veta, leczy go, opiekuje się nim. Np. w hoteliku u ZuziM jest sunia po wypadku z łapką i po operacji, i tam ładnie dochodzi do zdrowia. Oczywiście najlepszy jest domowy tymczas, chociaż nie wiem jak jest u Kołtunka z zachowaniem czystości. A teraz najważniejsze, żeby znalazł dobry dom :). Quote
memory Posted August 26, 2010 Posted August 26, 2010 Memory, mogłabyś rozwinąć? Net mi kaprysi, przepraszam za opóźnienie w odpowiedziach. Bardzo ładnie wyjaśniła to Dogo07. Ja w uzupełnieniu. Na dogomanii też jestem krótko, nie ogarnęłam jeszcze w pełni wszystkiego. Z tego, w czym zdążyłam się zorientować wynika, że w przypadku umieszczenia pieska w domu tymczasowym za pośrednictwem dogomaniaków jest to dla niego lepsze. Darmowe i płatne domy tymczasowe i hoteliki prowadzone przez dogomaniaków i przez nich polecane, są miejscami, w których psiaki mają troskliwą opiekę i domowe warunki, resocjalizację, w razie potrzeby szybką pomoc weterynaryjną, ciągłość leczenia w przypadku choroby, nierzadko konkretną pomoc w szukaniu domu stałego. W przypadku płatnych DT i hotelików rozliczanie na forum też jest bardzo korzystne. Na bieżąco widoczna jest aktualna sytuacja materialna i bytowa, w razie choroby organizuje się dodatkowe fundusze na leczenie, na forum wklejane sa wyniki badań, rachunki, w wielu przypadkach można liczyć na bieżące relacje i fotki. Jeśli finanse nie są w porę uregulowane zawsze jest trochę czasu na zdobycie dodatkowych funduszy, zorganizowanie bazarku, uproszenia o jakieś jednorazówe wsparcie, a nawet - jak pisze agusiazet: [quote name='agusiazet']Starszy pies może prosić o jednorazowe wsparcie Skarpetę im. Talcott! Przy tym rozliczanie się z pominięciem obwarowanej przepisami urzędowej księgowości, której podlegają wszelkie organizacje jest szybsze i skuteczniejsze. Reasumując, trzeba wybierać to, co jest najbardziej korzystne dla psa. Podobnie jak inni też uważam, że przenoszenie Kajtusia z miejsca na miejsce nie jest dobre, że najlepszym rozwiązaniem dla niego byłby stały pobyt do czasu adopcji w domkach tak wspaniałych osób jak ZuziaM, sylwiaso czy inne, chociaż nie wszędzie są miejsca. Jednak Kajtuś dotychczas jest pod opieką TOZ i nie można tego pominąć i musimy ustalić, w jaki sposób zaopiekujemy sie pieskiem. Szkoda, że pierwszy post jest dla mnie niemodyfikowalny.O ile się zorientowałam, to w uzasadnionych przypadkach można zwrócić się do moderatora o przepisanie tematu na inna osobę. Ale w tym przypadku lada chwila wróci Tatankas, warto poczekać. Na pewno ustalicie między sobą co i jak :) Quote
Lu_Gosiak Posted August 26, 2010 Posted August 26, 2010 zapisuje narazie...wroce wieczorkiem i poczytam:) Quote
Recommended Posts