Jump to content
Dogomania

Owczarek podhalański (prosimy zakladac oddzielne tematy!)

Recommended Posts

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='da-NUTKA']... żeby wyrósl na takiego mądrego i spokojnego psiaka jak Bobi Basi :lol:

:oops: :oops: :oops: to siem zawstydziłam. Miło mi, ale dużą część mądrości i spokojności, Bobi ma po rodzicach, a swoje "za uszami" też ma :roll: I jeszcze należy pamiętać to, o czym wspomina Basia - Bobi też był cud-miód :angel: do 11 miesiąca, potem dostał lekkich rogów :evil: teraz jest faaajno :D

"Siad" - "warój" - ""siad" ? Bobi tego nie umie :-? , więc Danusiu nie myśl o Basterku "głupolek" . Toż to psie maleństwo jeszcze :fadein:

Danusiu, GALAKTYKA, to wydawnictwo, które wydało książkę Turid Rugaas - "Sygnały uspokajające. Jak psy unikają konfliktów".
Obszerne fragmenty, do tej pory, można znaleźć na "klikierowej" stronie, teraz jest do kupienia w księgarniach.

... a i jeszcze ... Bobi w obecnym wieku Basterka, także posikiwał w trakcie zabawy, a uparciuchem jest do dziś. To baaardzo charakterystyczne dla podhalanów :wink: ... jak sobie coś wyduma, to będzie tak kombinował, że zrobi, co zamierzał. Szczególnie dotyczy to sprawowania kontroli nad otoczeniem, jeśli chce coś sprawdzić, to nie ma mocnych żeby o tym zapomniał :great:

Kacpru, zaglądaj do nas, zaglądaj :) , a i do Katowic się wybierz - rzadki to widok ... 43 podhalańce, w jednym miejscu :D

Posted

... jak sobie coś wyduma, to będzie tak kombinował, że zrobi, co zamierzał. Szczególnie dotyczy to sprawowania kontroli nad otoczeniem, jeśli chce coś sprawdzić, to nie ma mocnych żeby o tym zapomniał

:o Jakby to ktoś o Lunie napisał :lol:

My w Katowicach będziemy z naszym nieodłącznym niebieskim stoliczkiem. Zawiąże też Lunce dogomaniacką chustę na szyi, coby już nie bylo żadnych wątpliwości :wink:

Posted

[quote name='basia']

... jak sobie coś wyduma, to będzie tak kombinował, że zrobi, co zamierzał. Szczególnie dotyczy to sprawowania kontroli nad otoczeniem, jeśli chce coś sprawdzić, to nie ma mocnych żeby o tym zapomniał

:o Jakby to ktoś o Lunie napisał :lol:

Czy lunka to podhalanka??? :wink: :lol: :lol: :lol:

Posted

bardzo chetnie sie wybiore :) Mam nadzieje ze rozpoznam Wasze psy ;) z pewnoscia te 43 podhalany uwiecznie na fotkach, biore dwie baterie do aparatu bo bedzie intensywnie uzywany 8)

pozdrawiam

Posted

Baśka, Baster nie głupolek............. juz umie z waruj przejść do siadu...............mądra bestyjka :lol:

Uczę go teraz "na miejsce" i nawet nieżle nam idzie :roll:

Jak Baster idzie na swoje miejsce, to ja komendę "na miejsce" i jeszcze się nie zdarzyło, żeby jej nie wykonał :wink:

Chyba jednak kupię posłanko dla psiaczka.

Siedzę sobie przy komputerze, Baster wchodzi i powolutko, po cichutku wszedł delikatnie na nasze łóżko.

Jaką miał rozalenioną minę, że tak mięciutko, cieplutko - to trzeba było zobaczyć........................

Niestety, zdjęłam go powoli, mąż jest alergikiem i chyba by nie zniósł takiej ilości sierści na pościeli..................niestety, bo mnie to nie przeszkadza. Zresztę sypialnia, to enklawa NUTKI

Próbuje też ściągać Nutki koc z kanapy w "salonie" - więc chyba ma ochotę poleżeć na mięciutkim.

Danka

Słuchajcie, gdzie się podziały Camara, Hanuś, Adam - ani widu, ani słychu :(

Posted

Właśnie wróciliśmy z zawodów :lol: Wiem, że Was to niewiele obchodzi, ale muszę Wam opowiedzieć jak było suuuuuper! Tony śniegu, dzisiajszy cały dzień śnieżyca. na kołach łańcuchy, wybiegane psiska i świetni ludzie... Jaka szkoda, że ten sezon już się kończy :-? Mam nadzieję, że jeszcze sobie trochę na saniach pojeżdżę :wink:

Posted

Obchodzi, obchodzi. Zazdroszczę Tobie, Basiu mieszkania i życia w takich naturalnych warunkach.

A u nas co?????????? Brudne miasto, sąsiedzi za ścianą brrrrrrrrrr

Ciesz się tym, co masz :wink:

Danka

Posted

da_Nutka, och cieszę się, cieszę... ale chciałabym mieć więcej... zwłaszcza psiago szczęścia :wink:

Tak w ogóle Danusiu to chciałabym, ci coś zaproponować. Otóż na stronie Lunki już od jakiegoś czasu, istnieje Internetowy Klub Przyjaciół Luny. Jak narazie w Klubie tym jest jedynie Bobi (z czego ogromnie się cieszę) i chciałabym "wstąpienie" do niego zaproponowac i Tobie :oops: Jeśli nie sprawiłoby Ci to kłopotu, przyślij na mój mail kilka fotek z krótkim opisem Basterka i już :) Resztą zajmę się ja. Co Ty na to?? :D

Posted

[quote name='da-NUTKA']
Słuchajcie, gdzie się podziały Camara, Hanuś, Adam - ani widu, ani słychu :(

Jestem... i właśnie poczytałam o Basterku... zuch chłopak :P niech się zdrowo chowa i rośnie na potęge!!!

a nie było mnie bo miałam świnkę... całkiem nie hodowlaną :-? :wink: tylko taką... przedszkolną :-? a wcale aż tak młodo się nie czuję :lol:

a później... zdecydowałam sie na sterylkę Belci... maleństwo ma się juz dobrze... i jest w okresie rekonwalescencji, co wykorzystuje do oporu cwaniara jedna - wszak by osłodzic cierpienia księżniczki nikt i niczego nie zabrania.... (ja nie wiem jak sobie z nią poradzimy póżniej?) :stupid:

Posted

Oj, widzę, że rekonwalescencja może się przedłużyć :-? "Chorej" taki stan rzeczy widać baaardzo odpowiada :wink:

Camara, witaj spowrotem! Ja miałam świnkę w wieku 14 lat i mało wtedy nie umarłam :roll: Szczerze współczuje :drinking:

Posted

[quote name='basia']Oj, widzę, że rekonwalescencja może się przedłużyć :-? "Chorej" taki stan rzeczy widać baaardzo odpowiada :wink: :

hmmmm... też coś takiego podejrzewam :-? :lol: ale czy tym oczom można sie oprzeć?

Posted

Camara, ależ przedsiębiorcza z Ciebie kobitka, wychodować sobie świnkę przed Świętami, to jest TO :wink: :) :) :)
Zdrówka życzę :D

Oczętom Belci z całą pewnością oprzeć się nie można, ale w tle widać, prawdopodobnie szczęśliwego Pana, więc po kiego cokolwiek zmieniać? 8) :lol:

A u nas afeeera :-? :evil: ... Bobi dostał się w szpony wtórnego analfabetyzmu :o Wyegzekwowanie czegoś takiego jak "waruj", graniczy z niemożliwym :o :(

No i jeszcze cieczki wszędzie :roll: ... piecho nie śpi (albo śpi bardzo niespokojnie), prawie nie je, pod każdym płotem prezentuje swoją wielkość ... wariactwo :evil:

Posted

Camara, życzę szybkiego powrotu do zdrowia, zresztą patrząc na dwa piękne psiaki powinnaś szybko wrócić do formy.

A podhalany są przepiękne :lol:

Baśka, czy ja na pewno chciałam, żeby juz była wiosna??????????? :evil:

Po wczorajszym szaleństwie z półroczną bokserką do domu wrócił ........................ dalmatyńczyk - biały pies w czarne kropki i łatki. :roll:

Może i sierść podhalana jest "samoczyszcząca" , ale dlaczego on dalej jest taki brudny :cry: ............ A jaki szczęśliwy. :P

Na spacer wzięłam ulubioną zabawkę Bastera, ale nie był nią zainteresowany, skoro wokół tyle zapachów, dźwięków.

Czy podhalany są dobrymi psami tropiącymi?????????? Zastanawiam się, czy nie zacząć zabaw w szukanie różnych rzeczy.

Danka

Posted

da-NUTKA napisał(a):

Baśka, czy ja na pewno chciałam, żeby juz była wiosna??????????? :evil:

Hihi, Danusiu, u mnie jest piękna wiosna 8) ... błoto po kolana :o ... rozlewiska takie, że samochodem prawie nie przejedziesz :(
Mamy 500m do twardej nawierzchni, a bywa, że czujemy się jakbyśmy mieszkali na całkowitym odludziu.

da-NUTKA napisał(a):
Po wczorajszym szaleństwie z półroczną bokserką do domu wrócił ........................ dalmatyńczyk - biały pies w czarne kropki i łatki. :roll:

Witamy w świecie białych :wink: piesków :lol:

da-NUTKA napisał(a):
.... A jaki szczęśliwy. :P

Czysty, brudny, ale ze świecącymi radością oczkami, to jest taki wspaniały widok, że wart całego zamiatania i wyczesywania błota :D

da-NUTKA napisał(a):
Czy podhalany są dobrymi psami tropiącymi?????????? Zastanawiam się, czy nie zacząć zabaw w szukanie różnych rzeczy.

Danka

Oczywiście, że TAK! Przecież znajdowanie zaginionych łowiecek, to podhalańskie obowiązki.
Bobi szuka nas na spacerach, a także "szuka" smakołyków w rurkach po papierze toaletowym.
Szybko połapał się o co chodzi.
Zabawy w chowanego, czy szukanie "zguby", to dobre zajęcie, jeśli piesa trzeba potrzymać czas jakiś w domu.

Posted

da-NUTKA napisał(a):
Może i sierść podhalana jest "samoczyszcząca" , ale dlaczego on dalej jest taki brudny :cry: ............ A jaki szczęśliwy. :P
Danka

Danka, prawda stara jak świat: pies brudny to pies szczęśliwy :D

Oraz dziękuję za życzenia zdrówka!

Posted

Baśka napisał(a):

A u nas afeeera :-? :evil: ... Bobi dostał się w szpony wtórnego analfabetyzmu :o Wyegzekwowanie czegoś takiego jak "waruj", graniczy z niemożliwym :o :(

No i jeszcze cieczki wszędzie :roll: ... piecho nie śpi (albo śpi bardzo niespokojnie), prawie nie je, pod każdym płotem prezentuje swoją wielkość ... wariactwo :evil:

no.... to trzeba mu koniecznie znależć piękną podhalankę.... :wink: zwłaszcza, że śliczne dzieciaki mu wychodzą :lol: nie ma lekko :fadein: