Jump to content
Dogomania

Owczarek podhalański (prosimy zakladac oddzielne tematy!)

Recommended Posts

Posted

[quote name='da-NUTKA']biały golden

da-Nutka, nawet nie biały ...

Kiedyś wymieniałam się uwagami, z właścicielką goldena (Basiu, pamiętasz Norbi?), na temat pomyłek w umiejętności rozróżniania między rasami i stąd golden al'a podhalan i podhalan al'a golden :D

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Sorki dziewczyny, że tak skaczę po portalach, ale na molosach zmienili zasady logowania, a ja nie wiem, czy to mi się podoba :o

Baster na spacerach jest pocieszny. Włazi w największy śnieg, układa się i nie chce sie ruszyć. Na smyczy uczy się chodzić - jak chce, to idzie, a ja nie.............. sami wiecie. Dużo inwencji z mojej strony i Baster rusza do przodu, najchętniej do obcych ludzi i piesków :roll:

Sukces! Coraz częściej z siusianiem trafia na gazety - a gazety leżą już :lol: w całym pokoju na cudnej folii malarskiej. Na spacerku też zrobił siusiu i nawet kooopkę (co prawda akurat na środku chodnika, ale nikogo nie było w poblżu) - pieska pochwaliłam, a kupkę przykryłam śniegiem :oops:

Wczoraj trochę się martwiłam, że Bastuś nie przychodzi sam do nas, tylko po namowach. Dzisiaj to się zmieniło. Przybiega, zaczepia, bawi się, już zaczął gryżć ręce, na "nie wolno" reaguje złością i podszczekianiem.

A............ szczekać to już się nauczył od Nutki. Wczoraj, jak ją zaczepiał, a Nuta go oszczekała, to odchodził. Dzisiaj o 7 rano zaczęli się "kłócić" :evilbat: , Nutka mało gardła nie zdarła, a ten maluch też pokazał, co potrafi.

Mam nadzieję, że psiaki ustalą między sobą, co i jak, bo na razie jest ciężko. Wiem, że to moja wina, bo Nuta to dominantka, ale do tej pory to mi nie przeszkadzało, a teraz...................

Dużo pracy przed nami

Posted

da-NUTKA napisał(a):
... Bastuś ...

ależ, to ładnie brzmi dla podhalańca :fadein:

da-NUTKA napisał(a):
...

A............ szczekać to już się nauczył od Nutki...

Hihihi ... nasz Bobi zaczął szczekać po ukończeniu 1/2 roku 8)
Noooo, to polecenie "SPOKÓJ!" Bastuś powinien opanować w pierwszej kolejności, bo sąsiedzi Was zlinczują :roll:

Posted

Masz rację. Dzisiaj rano było niewesoło. Nie wiem, którego uciszać.
Udaję, że mnie nie ma, wychodzę z pokoju, a psy w końcu się uspokajają.
Do tych sytuacji dochodzi, gdy Nuta leży na kanapie, albo na łóżku w sypialni. Gdy leżała na swoim kocu na podłodze ich szczekanie i reakcja Nutki była o wiele spokojniejsza. To pewnie typowy przykład dominacji!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mam pytanie. Baster przed snem albo jak sie nudzi (chyba) strasznie popiskuje, poszczekuje i wyyyyyyyyyyyje (co prawda w miarę cicho) - czy Wasze psiaki też tak robiły, czy on jest nieszczęśliwy albo tęskni za domem????????????????????????

Danka

Posted

da-NUTKA napisał(a):

Mam pytanie. Baster przed snem albo jak sie nudzi (chyba) strasznie popiskuje, poszczekuje i wyyyyyyyyyyyje (co prawda w miarę cicho) - czy Wasze psiaki też tak robiły, czy on jest nieszczęśliwy albo tęskni za domem????????????????????????

Danka

Danusiu, on musi przyzwyczaić się do nowego miejsca. Nasz Bobi podobnie popłakiwał, popiskiwał ... serce się krajało, coś chwytało za gardło, ale niestety dzielnie - "blacha na serce" i pieśko się uspokoi.
Nie pocieszaj go w trakcie tych płaczy, ale możesz go wymiziać jak się uspokoi, a nie zasnął jeszcze :D

W jego aktywnym czasie, baw się z piesem aż do upadłego - dla mnie to dobry sposób na budowanie więzi i zaufania.

Posted

Dzięki Basiu za radę - a serce rzeczywiście się "kraje", jak Bastuś tak zawodzi. Cieszę się, że podoba :o Ci się imię naszego podhalanka. Dodam tylko, że przy wymyślaniu jemu imienia (imię Baki córka chyba jednak zarezerwowała dla labradora) Kasia nagle mówi - mamo, Bobi to ładne imię. Co ty na to???????
Powiedziałam, że Ty masz Bobiego :P

Z życia podhalana ciąg dalszy. :roll: :roll:

Na korytarzu porządek, żadnych butów, bo zaczął się dobierać do moich martensów - kolorek ładny, cholewka wysoka, wygodnie trzyma się w łapkach - ma gust chłopak :roll:

Moje pieski spały, to ja też. Budzę się, szukam kapci........, jednego nie ma. Myślę sobie - Baster. A jakże. Zaniósł do dużego pokoju.
Koc Nutki rozłożony na środku, kocyk z Belcando zmiętoszony, róg akurat dobry do ogryzania.

A kto mi mówił, że podhalany nie niszczą, no kto????????????????

A tak wogóle to cudo, nie piesek. Nawet Kasia przyznała, że dobrze, że to on jest a nie labrador. Dzięki .........

Basiu, w co bawiłaś się z małym Bobim (teraz to Bobisko, a pewnie wtedy Bobiś, Bobiątko, czy może jeszcze inaczej?), możesz podpowiedzieć, bo mi brak inwencji.

Danka

Posted

Podhalany nie niszczą :wink: , a muszą mieć coś do memłania :fadein:

Nasze zabawy nie były wyszukane ... odbywały się w parterze :roll: i było sporo kulania i pogoni za piłką, gonitw uciekającego kurczaka i zagryzanie tegoż :) (lateksowe "zwłoki kurze" na długim sznurowadle), tor przeszkód (prowokowanie zabawką do przełażenia przez wyciągnięte nogi, przełażenie między rozstawionymi nogami), delikatne przepychanki.

Posted

No tak, memłanie jest nie zastąpione :wink: .
A kto powiedział, że podhalany nie niszczą :o
Są takie piłeczki z wystającymi takimi dziubełkami. Moje pieski bardzo je lubiły do czasu póki Luna nie podrosła i ich nie zjadła :-?

Posted

Co tam słychać u małego bałwanka??? :)

Danusiu, mam nadzieję pamiętasz o zaznajomieniu malca z dużym, ciemnym, rozłożonym, w ruchu parasolu :fadein: ; strzepywanymi (dość nieprzyjemny dźwięk, a do tego jeszcze ruch) , dużymi, ciemnymi workami na śmieci (Kaduk do dziś czuje respekt przed nimi :o :( ) ; spadającymi pokrywkami. Pieśko powinien wiedzieć, że to nic strasznego i nie należy się bać 8)

Czesałaś już Bastusia? Jak reaguje?

Opowiadaj, opowiadaj ... :D

Posted

Opowieści ciąg dalszy.

6 rano. :x Wstałam, ubrałam się, Bastuś ładnie asystował, Włożyłam buty i wypad z mieszkania. Jeszcze tylko zamknąć drzwi na klucz, znieść pieska z drugiego piętra i już. Bastuś ładnie robi siusiu.......

Posted

W południe po spanku, zdążyłam włożyć buty i .................. odwróciłam się po kurtkę i ......... piesek ślicznie nasiusiał.

Najlepiej, jak Baster się budzi, a w domu są dwie osoby. Jedna bierze go na ręce, druga się ubiera i na dwór.

Co do memłania ....... nadaje się wszystko :x gazety w gazetowniku, róg szlafroka w łazience, nawet worek z karmą - przez 3 dni stał spokojnie w korytarzu, a dzisiaj, gdy wróciłam po odwiezieniu Kasi do szkoły, co widzę........... granulki wysypują się na podłogę - Bastuś zdarł kawałek opakowania i zrobił......... dziurkę.

Matko święta, oczy mam teraz naokoło głowy. A jak zdolność przewidywania mi się poprawiła - co by tu zabrać, schować, żeby Baster nie zaczął tego podgryzać.

Z Nutką jeszcze nie bardzo się zgadzają - ona lubi mieć święty spokój, a mały łapie ją za ogonek, albo zaczepia, gdy ta leży na kanapie - sceny dantejskie. Gdy wychodzę, zamykam sypialnię, gdzie śpi Nuta.

Mam nadzieję, że jak Baster podrośnie, to przestanie ją zaczepiać i wszystko wróci do normy - chociaż o przyjaźni chyba nie ma co marzyć

Wczoraj na spacerze przestraszył się jazgoczącego jamnika i zaczął uciekać - trzymam go na smyczy oczywiście, więc daleko nie pobiegł.

Spacery teraz, gdy spadł świeży śnieg są cuuuuuuuuudne. Baster prawie zakopuje się w śniegu, wszędzie wsadza swój czarny nosek. Jest pocieszny.

Miksera chyba się nie boi - nawet się nie obudził, gdy miksowałam.

Z parasolem dzisiaj spróbuję, wyczeszę go też, ale po kąpieli. Zobaczmy, jak będzie, ale to dopiero wieczorem, gdy juz nie wyjdzie więcej na dwór.

Baster powinien nazywać sie Lejek. Na spacerze robi siusiu, po powrocie do domu potrafi za 5 minut zrobić znowu.

W jakim wieku psiaki siusiają, powiedzmy, co godzinę.

Trochę żałuję, że teraz nie jest wiosna, szybciej bym wychodziła z domu, a tak - buty, kurtka, szalik......... a Baster czekać nie chce :wink:

Acha, nie mam problemów z zasypianiem. Jak kładę się do łóżka, zamykam oczy ......... i już śpię.

Posted

Po spacerku zrobiłam próbę parasola i worków, jak radziła Baśka.

Baster wsuwał swoje chrupki, Kasia go jeszcze karmiła z ręki, a ja otwieram parasol, delikatnie, delikatniutko..........

Baster, nawet się nie odwrócił. To z innej strony, żeby widział otwierający się parasol - a on nic.

Szeleszczący worek - mnie ręka bolała od jego roztrzepywania, a piesek spojrzał ........ i jadł dalej.

Migające światełkami i warczące pługi śnieżne też nie robią na nim wrażenia. Mało wrażliwy egzemplarz mi sie trafił, byle co go nie wystraszy :roll:

A .......... i była spadająca pokrywka, co prawda na dywan - trochę się zainteresował, za to Nutka patrzyła na mnie ze wzrokiem - co ta pańcia wymyśliła.

Baster ją strasznie zaczepia, Nuta strasznie warczy, mały odchodzi........ i znowu zaczyna, Nuta coraz głośniej i Baster też, tak przez 2 minuty i ............. nareszcie cisza, pieski rozchodzą się w dwie różne strony. Mam nadzieję, że sąsiedzi to wytrzymają - po 22.00 staram się nie dopuszczać do bliskich spotkań :evil: psiaków, żeby właśnie sąsiedzi nie marudzili ..............

Posted

"Ja dziś miałam pobudkę o 2 w nocy :evil: .. ale mniejsza z tym :-? "

A ja Basiu rano dwie koooooooooooooooopki na podłodze :oops:

Zamienimy się??????? :lol:

Danka

Jak sie cytuje, żeby cytat był w rameczce, jak u Was. Weszłam w opcję CYTUJ, później crtl -insert, przeniosłam, shift-insert i nie wyszło :evil:

Posted

Danusiu, dzięki za opowieści :)

Jeśli chodzi o szybkie wychodzenie z domu, ja "pokochałam" kalosze :wink: ... szybko zakładasz i to po czym chodzisz :o :( Cię nie interesuje 8) :)

Co do parasola i pokrywek, to świetnie, że Baster nie zwiewał gdzie "pieprz rośnie" ... masz zdrowego, nielękliwego malucha :) Pokazuj mu świat nadal ... 8) i z :)