basia Posted February 8, 2005 Posted February 8, 2005 Baśka, podawałaś Arthroflex?? :o To preparat leczniczy a nie profilaktyczny :o Młodym psom dobrze robią chrząstki z głów kości cielęcych, galaretka z nóżek kurcząt lub wieprzowych, z tym, że ja jeszcze wybierałam z nich szpik. Quote
Baśka Posted February 8, 2005 Posted February 8, 2005 Basiu, tak, "Arthroflex" stosuje się wspomagająco w leczeniu stawów, ale istnieje także wskazanie i dawka profilaktyczna - nie pamiętam już ile to było ml, a musi być dość niewiele, bo Bobisko długo pił jedną flaszkę. Nie trzeba się obawiać skutków ubocznych, bo praktycznie glukozaminy nie można przedawkować. Jedyne co się ponosi, to koszty :roll: :) Quote
basia Posted February 8, 2005 Posted February 8, 2005 2,5 ml lub 5 ml. Taką dawkę ja stosowałam, ale leczniczo. Niestety to dość drogi preparat i myślę, że można go śmiało zastąpić czymś tańszym. Moja Luna wyrosła praktycznie na kozim mleku. Bardzo je lubi do dziś i dostaje od wiosny raz w tygodniu. Dlatego mam pytanie czy Wasze owczarki też piją mleko i czy nie macie kłopotów z przebiałkowaniem? Quote
Baśka Posted February 8, 2005 Posted February 8, 2005 Basiu, Bobi mleka NIGDY nie pił. Po kefirze ma luźno :P pod ogonem. Jogurty dostaje sporadycznie. Kocha twaróg! :D Przebiałkowanie? Chyba nie powinnam się tego obawiać :roll: , ale nie wiem, może powinnam wszystko, co ten piecho zjeda, opisać AM i spytać czy dobrze robię :-? Quote
basia Posted February 8, 2005 Posted February 8, 2005 Baśka, pytam o przebiałkowanie ponieważ znalazłam na stronie jakiejś hodowli (już nie pamiętam jakiej) ostrzeżenie przed tym. Hodowczyni pisała, że nie podaje mleka ani twarogu, bo pies natychmiast miał na skórze ślady po przebiałkowaniu :o My nigdy nie mieliśmy takich kłopotów. Luna uwielbia biały ser i mleko i nie ma po nich "luźno pod ogonem", tzn. ma po krowim mleku, husky z resztą też, dlatego dostają kozie. Czytałam, że podhalany nie powinny jeść zbyt dużo mięsa a białko właśnie raczej pod postacią mleka czy sera czy jogurtu. Troche mnie dziwi to co napisała ta hodowczyni (chyba to była kobieta, ale już nie wiem). :-? Quote
da-NUTKA Posted February 8, 2005 Posted February 8, 2005 Basiu, też czytałam na stronie "mojpodhalan", chyba w ŻYWIENIU, że po przebiałkowaniu owczarki wygryzały sobie nasadę ogona, czy coś takiego. I że wtedy odstawiano twaróg i mięso. Za 6 dni :lilangel: :lilangel: :Dog_run: :Dog_run: :Dog_run: :Dog_run: Quote
da-NUTKA Posted February 9, 2005 Posted February 9, 2005 Za 5 dni .........:angel: :angel: :angel: :angel: :angel: Quote
basia Posted February 9, 2005 Posted February 9, 2005 Kiedyś Czerwone Gitary śpiewały: "Znów za rok matura..." to teraz powinni zaśpiewać "Za 5 dni podhalan.." :lol: :lol: :lol: Quote
Baśka Posted February 10, 2005 Posted February 10, 2005 da-Nutka :grins: już zaraz, ... prawie, prawie :grins: :grins: :grins: Basiu, sprowokowałaś mnie do poszukiwań i doczytałam się, że w podawanym przeze mnie rodzaju "Belcando" jest 23% białka surowego, a kilogram karmy = 3650 kcal - to według ulotki wydanej przez producenta. Bobisko waży ok. 60 kg, a według tabeli z "Molosów" powinien otrzymywać ok. 2 500 kalorii dziennie. Dostaje mniej więcej 650g karmy, a to równa się 2 375 kcal, mam więc mały :) zapasik do wypełnienia i biorąc pod uwagę Bobiskowe pobyty na zewnątrz (bez wzgledu na pogodę), mogę chyba pozwolić sobie na fanaberie :wink: z szyją indyka lub kością cielęcą ... o wafelkach nie wspomnę ... :oops: :D Quote
basia Posted February 11, 2005 Posted February 11, 2005 Basiu, sprowokowałaś mnie ... mogę chyba pozwolić sobie na fanaberie z szyją indyka lub kością cielęcą ... o wafelkach nie wspomnę ... Myślę, że śmiało możesz mieć takie fanaberie a i Bobi nie będzie miał nic przeciw temu :wink: Byliśmy wczoraj u weta z Lunką (kontrolnie). W poczekalni spotkaliśmy małego westlika (ten biały, mały terierek). Luna była nim zachwycona!! Wiecie jak to wyglądało? Dwa białe psy, gabarytowe skrajności demolujące w szale zabawy poczekalnię weterynaryjną :o Potem się skończyło, bo przyszedł duży czarny i w kagańcu i już musieliśmy siedzieć w spokoju :roll: da-Nutka, psica słodka jak cukiereczek. Podhalanowi będzie się napewno bardzo podobała :lol: Quote
Baśka Posted February 11, 2005 Posted February 11, 2005 Dziś zagadka :fadein: Czy mamy do czynienia z tym samym psem??? :-? :) ????????????????????????????????????????????????????????? Basiu, dobrze, że ten mały nie bał się Luny, bo mógłby ze strachu poczuć się LWEM :o :wink: , jak na teriera przystało :) I co wet powiedział o Lunce? Ile waży panienka? Jakieś specjalne zalecenia? da-Nutka, u Nutki właśnie lekką terierową "nutkę" :wink: dostrzegam. Ciekawa jestem jak zareaguje na małego kolegę :-? Tak :scared: a może tak :2gunfire: najlepiej tak :buzi: :angel: Quote
basia Posted February 11, 2005 Posted February 11, 2005 Basiu, Lunka waży 44, 4 kg :) Pojęcie nia mam czy dobrze, ale na moje oko to ona koścista jakaś jest. Z hasiora się strasznie nabiaga i na niej to same mięśnie, skóra i kości :-? Poza tym wszystko w porząsiu :fadein: Ząbki, pazurki, "kobiece sprawy" :oops: i wszystko inne dokładnie sprawdzone. Serducho wali jak dzwon! :lol: Myślę, że Nutka przede wszystkim zrobi tak :o :o :o Quote
da-NUTKA Posted February 11, 2005 Posted February 11, 2005 Jak ją znam, to będzie tak :Help_2: :Dog_run: :evilbat: Zdaję sobie sprawę, że lekko nie będzie, bo to małe rozpuszczone jak............ "dziadowski bicz". Quote
da-NUTKA Posted February 11, 2005 Posted February 11, 2005 Baśka, na drugim zdjęciu to jest Bobi albo jego brat (poznaję podłogę :lol: ), a na pierwszym podłogi nie znam :o Quote
Baśka Posted February 11, 2005 Posted February 11, 2005 da-Nutka, spryciara z Ciebie :evil_lol: :bday: , lecz to jeszcze nie wszystko :gent: ... jakiej rasy są piesy :cool1: Quote
Baśka Posted February 11, 2005 Posted February 11, 2005 :ghost_2: :ghost_2: :ghost_2: :evil_lol: Jaka rasa???? :roll: Quote
da-NUTKA Posted February 11, 2005 Posted February 11, 2005 pirenejski pies górski z "Belli i Sebastiana" Quote
Baśka Posted February 11, 2005 Posted February 11, 2005 Kierunek myślenia całkowicie błędny :shake: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Miłego weekendu :D i czekam na wieści ... o :lilangel: Quote
Recommended Posts