Jump to content
Dogomania

CO JEST LISTEM a co PACZKĄ czyli jeśli nie wiemy to tracimy-pytania i odpowiedzi

Recommended Posts

Posted

[quote name='gameta']podobno wciąż ekonomiczne są gołębie pocztowe, tylko nie wiem do jakiej wagi przenoszą ;)

A na poważnie - to skandal, że znowu ceny podnieśli. Teraz najbardziej się opłaca kurierem, jeśli ktoś pracuje w firmie, która ma dobrą umowę i może się podczepić ....[/QUOTE]

patrze jeszcze na inposta
ale kurna ja gdzies sie przejde i wysle a jak jest z odebraniem ?

ostatnio ksiazkę zamawialam przes taka usługę jak: "paczka w ruchu" i odbierałam w kiosku ruchu

Posted

wszystkie przesyłki które teraz mi się szykuja (na razie) są poniżej 2 kg i na poczcie wychodzi poniżej 10 zł każda
ale następne już będa większe

więc już teraz szukam opcji tańszej od poczty

paczka w ruchu: reklamują się że za 8,49 zł (Dopuszczalne wymiary (maksymalne) paczki to 20 x 30 x 50 centrymetrów.)
link do paczki w ruchu: [url]http://paczkawruchu.pl/[/url]

może potem się zarejestruję i sprawdzę czy cena zalezy od wagi czy jak
jak kupowałam ksiązkę to było za free pewnie taka promocja była na nowy sposob dostawy

Posted

Jeśli chodzi o kurierów, to bez podpisanej umowy, dobre ceny ma kex w serwisie brokerskim furgonetka pl - do 30kg chyba 16zł.
Kex jako firma kurierska jest wolna i bywają problemy, ale są najtańsi.
Ogólnie bez umowy lepiej się opłaca szukać taniego brokera niż wysyłać bezpośrednio u firm kurierskich.

Posted

[quote name='bric-a-brac']Jeśli chodzi o kurierów, to bez podpisanej umowy, dobre ceny ma kex w serwisie brokerskim furgonetka pl - do 30kg chyba 16zł.
Kex jako firma kurierska jest wolna i bywają problemy, ale są najtańsi.
Ogólnie bez umowy lepiej się opłaca szukać taniego brokera niż wysyłać bezpośrednio u firm kurierskich.[/QUOTE]

K-ex to masakra jest bardzo odradzam,kupiłam na allegro strój kąpielowy wysyłka k-exem,7 dni leżał u nich,dostałam po 12 dniach jak z nad morza wróciłam,przesyłkę z firmy,w której pracuję odbierali 5 dni,a próba dodzwonienia sie graniczy z cudem,ten sam tekst przez godzinę"przepraszamy wszyscy nasi konsultanci są zajęci":angryy:

• 2 weeks later...
Posted

Ja wszystko wysyłam PP.

Paczka pocztowa dochodzi błyskawicznie, do 5kg 13zł, do 10kg 18zł

Powyżej 10kg biorę "paczkę 48" - do 20kg 24zł, do 30kg 29zł.

Nie to, żebym dużo wysyłała, ale ostatnio potrzebowałam ciężką rzecz przesłać i nie w kartonie, bo nie miałam odpowiedniego, i tylko PP było bezproblemowe.

Posted

K-ex to masakra jest bardzo odradzam,kupiłam na allegro strój kąpielowy wysyłka k-exem,7 dni leżał u nich,dostałam po 12 dniach jak z nad morza wróciłam,przesyłkę z firmy,w której pracuję odbierali 5 dni,a próba dodzwonienia sie graniczy z cudem,ten sam tekst przez godzinę"przepraszamy wszyscy nasi konsultanci są zajęci":angryy:

Mi dwie przesyłki nadane k-exem "tajemniczo" zniknęły.

• 8 months later...
  • 3 months later...
  • 2 months later...
Posted

Kochani nie wiem jak u Was, ale u mnie poczta wpadła na genialny pomysł, że paczki będzie doręczać firma zewnętrzna. Chaos totalny. I doręczenie nie polegało, że jak mnie nie ma to zostawia awizo i ja sobie grzecznie na drugi dzień idę sama odebrać paczkę. Polegało to na tym, że np.kocyki od giselle były już w czw w Toruniu..po czym nastąpiła trzykrotna (albo dwukrotna) próba doręczenia ich. Przypuszczam, że w podobnych godzinach..czyli wtedy kiedy jestem w pracy. Oczywiście awiza ani widu ani słychu. Dziś w końcu poszłam odebrać na pocztę. Przy okazji wzięłam numer do osoby, która nadzoruje tych "prywaciarzy". Podobno zrezygnowali z ich usług i ma wrócić mój pan paczkowy. Pal licho teraz, bo to kocyki były. Ale strach pomyśleć o spożywce (np.paczka na święta od Rodziców ;) ). 

• 4 weeks later...
Posted

Ej czyli jeśli moja paczka waży 350 gram i ma ok 8 cm wysokości, 23 cm długości i 16 cm szerokości to mogę ją wysłać normalnie na poczcie jako list?

Tak.możesz

Posted

pamiętajcie tylko ze jak coś zginie z przesyłki wysłane listem to odszkodowanie poczta płaci tylko za zaginione dokumenty za rzeczy nie zwraca przepisy o wysiłkach dokładnie o tym mówią, natomiast jak coś zginie z paczki to można uzyskać od poczty odszkodowanie. Jest teraz tez taka opcja ze kupuje się na poczcie taka kopertę twardą za którą już łącznie z kosztami wysyłki płaci się 9.50 zł i jest to traktowane jako paczka tylko ma chyba format A4 ale jest sztywna i nic się nie niszczy a jak coś zginie to jest szansa na odszkodowanie

Posted

pamiętajcie tylko ze jak coś zginie z przesyłki wysłane listem to odszkodowanie poczta płaci tylko za zaginione dokumenty za rzeczy nie zwraca przepisy o wysiłkach dokładnie o tym mówią, natomiast jak coś zginie z paczki to można uzyskać od poczty odszkodowanie. Jest teraz tez taka opcja ze kupuje się na poczcie taka kopertę twardą za którą już łącznie z kosztami wysyłki płaci się 9.50 zł i jest to traktowane jako paczka tylko ma chyba format A4 ale jest sztywna i nic się nie niszczy a jak coś zginie to jest szansa na odszkodowanie

A4 się nie mieści,ale paczka mini jest bardzo fajna tylko dość wąska grubsze rzeczy nie wejdą.

• 1 month later...
Posted
O 21.02.2016o14:47, Finlora napisał:

Właśnie trafiłam na informację, że od marca poczta polska podnosi ceny przesyłek :/

Ceny listów poleconych podobno się nie zmienią, ale paczki mocno pójdą w górę - ekonomiczna z 9,50 na 13 a priorytetowa z 11 na 14.

http://finanse.wp.pl/kat,1033781,title,Poczta-Polska-podnosi-ceny-Od-marca-listy-i-paczki-beda-drozsze,wid,18174634,wiadomosc.html?ticaid=116857

Czyli  - jeśli będzie miał ktoś dostęp do nadania i odbioru - chyba Inpost nam taniej zostanie?

Posted
O 25.02.2016o18:03, b-b napisał:

Czyli  - jeśli będzie miał ktoś dostęp do nadania i odbioru - chyba Inpost nam taniej zostanie?

Na to wygląda, bo tak naprawdę jeśli chciałoby się wysłać coś paczką priorytetową, zwłaszcza coś cięższego niż kilogram, to praktycznie w tej samej cenie jest kurier - masakra.

Ceny listów poleconych podobno zostają bez zmian - chociaż tyle dobrego. A co do reklamacji (jeśli przesyłka zaginie) to czytałam kiedyś, że jak się składa reklamację przez internet to nie trzeba dokładnie wpisywać co było w przesyłce. A nawet jeśli to zawsze można wpisać, że książki.

Posted
22 godzin temu, Finlora napisał:

Na to wygląda, bo tak naprawdę jeśli chciałoby się wysłać coś paczką priorytetową, zwłaszcza coś cięższego niż kilogram, to praktycznie w tej samej cenie jest kurier - masakra.

Ceny listów poleconych podobno zostają bez zmian - chociaż tyle dobrego. A co do reklamacji (jeśli przesyłka zaginie) to czytałam kiedyś, że jak się składa reklamację przez internet to nie trzeba dokładnie wpisywać co było w przesyłce. A nawet jeśli to zawsze można wpisać, że książki.

Ja składałam na poczcie. Podałam ,że w przesyłce była książka.

Posted
20 minut temu, b-b napisał:

Ja składałam na poczcie. Podałam ,że w przesyłce była książka.

No to w porządku. Czytałam, że w przypadku zaginięcia przesyłki zawsze uwzględniają reklamację, bo chodzi o nienależyte wykonanie usługi. Tylko w przypadku uszkodzenia byłyby problem, ale myślę, że jeśli dobrze zabezpieczy się przesyłkę (nie mówię o ciężkich i szklanych przedmiotach, bo sama wolałabym wtedy paczkę) to nie tak łatwo ją uszkodzić.
Ja kiedyś kupowałam perfumy na allegro, przesyłka zaginęła, sprzedająca złożyła reklamację i bez problemu dostała odszkodowanie.

Posted

Czy ktoś wie, jak teraz w praktyce wygląda wysyłka mini-paczką? Nie chodzi mi o przepisy, tylko o praktykę. Poczta wymaga nie tylko maila i przygotowania paczki trzy dni wcześniej, ale jeszcze zapakowania w ich opakowania. Piszą, że opakowanie wchodzi w koszt usługi, ale jednocześnie odsyłają do sklepu internetowego z opakowaniami, a tam ceny takie, że chyba zwykła paczka tańsza i bez zawracania głowy.

Posted
8 godzin temu, wawer napisał:

Czy ktoś wie, jak teraz w praktyce wygląda wysyłka mini-paczką? Nie chodzi mi o przepisy, tylko o praktykę. Poczta wymaga nie tylko maila i przygotowania paczki trzy dni wcześniej, ale jeszcze zapakowania w ich opakowania. Piszą, że opakowanie wchodzi w koszt usługi, ale jednocześnie odsyłają do sklepu internetowego z opakowaniami, a tam ceny takie, że chyba zwykła paczka tańsza i bez zawracania głowy.

idź na pocztę i kup mini paczkę,możesz ją nadać kiedy Ci się zachce

Posted
O 2.03.2016o20:30, devoner napisał:

idź na pocztę i kup mini paczkę,możesz ją nadać kiedy Ci się zachce

Dzięki, ale nie o to pytałam ;). Poza tym, mam problemy z chodzeniem, a poczta trochę daleko.

• 1 month later...
Posted

Ostatnio pani na poczcie mnie uświadomiła, że teraz (po zmianach w cenniku) kiedy paczka ma więcej niż 2 kilogramy lepiej jest ją wysłać poprzez opcją PACZKA48. Okazuje się ze zwykła paczka kosztuje 18 zł a paczka48 kosztuje 15,50, w przypadku przedziału 5-10kg też proporcja jest podobna. Jaka jest różnica między obiema paczkami? - poza tym, że jedna jest tańsza od drugiej, wypisuje się je na innych drukach ...i tyle :)