stepelkaa Posted September 3, 2013 Posted September 3, 2013 bardzo dobrze, teraz trzeba kłamać że były druki lub dokumenty inaczej nie rozpatrzą w ogóle deklaracji bo od tego roku już tylko to może być w listach poleconych. dodatkowo koszt trzeba okreslić na coś koło 120 zł chyba, jeżeli znikło - znaczy, że nie dowiedzą się co było w środku :) Tak samo jak ja w folii listy pol. wysyłałam to mi pani powiedziala, że mogą być problemy z reklamacją , ale... przecież gdyby zginęło to nikt by nie wiedział, że to w folii było :) Quote
GatoNegro22 Posted September 3, 2013 Posted September 3, 2013 [quote name='Finlora']Gorzej jak się nagle odnajdzie ;)[/QUOTE] Ale chyba nie otworzą? Pocieszam się, że jak będzie rozerwane opakowanie mogę powiedzieć, że dokumenty zaginęły a przedmioty ( w tym przypadku solniczka i pieprzniczka) były tylko dodatkiem ;) :D Quote
stepelkaa Posted September 5, 2013 Posted September 5, 2013 [quote name='GatoNegro22']Ale chyba nie otworzą? Pocieszam się, że jak będzie rozerwane opakowanie mogę powiedzieć, że dokumenty zaginęły a przedmioty ( w tym przypadku solniczka i pieprzniczka) były tylko dodatkiem ;) :D[/QUOTE] jak się odnajdzie, to przecież chyba odeślą do nadawcy :) A jeśli byłoby otwarte, to zawsze można stwierdzić, że tam były dokumenty i skoro otwarte znaczy, że ktoś podmienił. Zresztą, jak już na PP coś zginie, to zazwyczaj skradzione :D Quote
3 x Posted November 5, 2013 Posted November 5, 2013 widzieliście że jest coś takiego jak Paczka MINI? do 2 kg za 7,50 zł tylko nie wiem czy koniecznie trzeba mieć ichnie opakowanie ale po mojemu wychodzi, że kupujemy ichnie opakowanie właśnie za 7,50 zł i już nic za znaczek nie dopłacamy bo opakowanie jest tak jakby juz zaaznaczkowane tu jest o paczce: [url]http://www.poczta-polska.pl/paczka-mini/[/url] a tutaj o opakowaniu: [url]http://filatelistyka.poczta-polska.pl/sklep_pl/850,1,1000001944,46,46,368[/url] [I]"Opakowanie kartonowe wykonane z materiałów ekologicznych o wymiarach 25.0 cm x 36.0 x 5.0 cm."[/I] całkiem całkiem to opakowanie na wielkość Quote
stepelkaa Posted November 5, 2013 Posted November 5, 2013 nie wiedziałam, że takie coś istnieje ;) ale szczerze mówiąc wolę wysłać listem, bo rzecz takich wymiarów mogę ;) I już nawet się wykłócić o to :D Quote
3 x Posted November 5, 2013 Posted November 5, 2013 (edited) [quote name='stepelkaa']nie wiedziałam, że takie coś istnieje ;) ale szczerze mówiąc wolę wysłać listem, bo rzecz takich wymiarów mogę ;) I już nawet się wykłócić o to :D[/QUOTE] aż zerknełm do cennika poczty polskiej list polecony w przedziale 1-2 kg gabaryt A kosztuje [B]8,50 zl[/B] (wymiary max: 2x32,5x23,0cm) gabaryt B kosztuje :[B] 9,50 zł [/B](wymiary jeśli jakikolwiek wymiar przekracza te z gabarytu A: 2x32,5x23,0cm a ponadto suma wszystkich jest mniejsza niż 90 cm i największy nie przekracza 60 cm) a tutaj jest do 2 kg za [B]7,50 zł [/B](wymiary 25.0 cm x 36.0 x 5.0 cm.) wychodzi więc że rozmiar jest większy niż gabarytu A a tańszy o złotówkę czy warto sobie zawracać tym głowe - to już każdy musi sobie sam odpowiedzieć ja pewnie przy okazji jakiegoś bazarku spróbuję paczka w tym przedziale to koszt [B]11 zł [/B] przy liscie poniżej 1 kg taniej wychodzi zwykły polecony czasami na tym watku pojawiała się inf o e-przesyłce (wymiary max: 60x50x30 cm) - do 1 kg kosztuje [B]7 zł[/B] do 2 kg kosztuje [B]8,50 zł[/B] więc jeśli coś mieści siw w wymiarach Paczki MINI i waży pomiędzy 1-2 kg to zdecydowanie jest to najtańsza opcja wysyłki przy e-przesyłce i Paczce MINI trzeba tylko sprawdzić placówki pocztowe obsługujące ten rodziaj przesyłek - pewnie większośc no ale trzeba sprawdzić :) Edited November 5, 2013 by 3 x Quote
stepelkaa Posted November 6, 2013 Posted November 6, 2013 [quote name='3 x']aż zerknełm do cennika poczty polskiej list polecony w przedziale 1-2 kg gabaryt A kosztuje [B]8,50 zl[/B] (wymiary max: 2x32,5x23,0cm) gabaryt B kosztuje :[B] 9,50 zł [/B](wymiary jeśli jakikolwiek wymiar przekracza te z gabarytu A: 2x32,5x23,0cm a ponadto suma wszystkich jest mniejsza niż 90 cm i największy nie przekracza 60 cm) a tutaj jest do 2 kg za [B]7,50 zł [/B](wymiary 25.0 cm x 36.0 x 5.0 cm.) wychodzi więc że rozmiar jest większy niż gabarytu A a tańszy o złotówkę czy warto sobie zawracać tym głowe - to już każdy musi sobie sam odpowiedzieć ja pewnie przy okazji jakiegoś bazarku spróbuję paczka w tym przedziale to koszt [B]11 zł [/B] przy liscie poniżej 1 kg taniej wychodzi zwykły polecony czasami na tym watku pojawiała się inf o e-przesyłce (wymiary max: 60x50x30 cm) - do 1 kg kosztuje [B]7 zł[/B] do 2 kg kosztuje [B]8,50 zł[/B] więc jeśli coś mieści siw w wymiarach Paczki MINI i waży pomiędzy 1-2 kg to zdecydowanie jest to najtańsza opcja wysyłki przy e-przesyłce i Paczce MINI trzeba tylko sprawdzić placówki pocztowe obsługujące ten rodziaj przesyłek - pewnie większośc no ale trzeba sprawdzić :)[/QUOTE] przy ciężkich listach faktycznie bardziej się opłaca. Jakoś tak sobie pomyślałam o tych lekkich za które płacę 6-7 zł i stwierdziłam, że wolę listem. Ale przy ciężkich faktycznie faktycznie :D Quote
taks Posted January 31, 2014 Posted January 31, 2014 [SIZE=4][COLOR=#ff0000][B]UWAGA[/B][/COLOR][/SIZE] - właśnie odkryłam że Poczta Polska zrobiła "niespodziankę" i od 1.02 znacznie podnosi koszty przesyłek poleconych zwłaszcza w gabarycie 'B" nowe ceny ( w nawiasach stare) 50-350g gabaryt "a" [B]4.20[/B] zł ( 3.80) gabaryt "b" [B]7.50[/B] zł (5.95) 350 - 1000 g gabaryt "a" 5.90 zł ( 5.90) gabaryt "b" [B]8.30 [/B]zł (6.95) 1000-2000 g gabaryt "a" 8.50 zł ( 8.50) gabaryt "b" 9.50 zł (9.50) Quote
Isadora7 Posted January 31, 2014 Posted January 31, 2014 [quote name='taks'][SIZE=4][COLOR=#ff0000][B]UWAGA[/B][/COLOR][/SIZE] - właśnie odkryłam że Poczta Polska zrobiła "niespodziankę" i od 1.02 znacznie podnosi koszty przesyłek poleconych zwłaszcza w gabarycie 'B" nowe ceny ( w nawiasach stare) 50-350g gabaryt "a" [B]4.20[/B] zł ( 3.80) gabaryt "b" [B]7.50[/B] zł (5.95) 350 - 1000 g gabaryt "a" 5.90 zł ( 5.90) gabaryt "b" [B]8.30 [/B]zł (6.95) 1000-2000 g gabaryt "a" 8.50 zł ( 8.50) gabaryt "b" 9.50 zł (9.50)[/QUOTE] a niech ich...... Quote
b-b Posted January 31, 2014 Posted January 31, 2014 [quote name='taks'][SIZE=4][COLOR=#ff0000][B]UWAGA[/B][/COLOR][/SIZE] - właśnie odkryłam że Poczta Polska zrobiła "niespodziankę" i od 1.02 znacznie podnosi koszty przesyłek poleconych zwłaszcza w gabarycie 'B" nowe ceny ( w nawiasach stare) 50-350g gabaryt "a" [B]4.20[/B] zł ( 3.80) gabaryt "b" [B]7.50[/B] zł (5.95) 350 - 1000 g gabaryt "a" 5.90 zł ( 5.90) gabaryt "b" [B]8.30 [/B]zł (6.95) 1000-2000 g gabaryt "a" 8.50 zł ( 8.50) gabaryt "b" 9.50 zł (9.50)[/QUOTE] Już tak ujaili nas kiedy polikwidowali mniejsze gramaturowo przesyłki a teraz jeszcze znowu taka podwyżka:( By ich pogięło!!! Czy ktoś może korzysta z mini paczki? Wiem ,że kupuje się w poczcie opakowanie - 7,50zł, które podobno wcale nie jest za duże :/ I trzeba się gdzieś rejestrować, żeby je wysyłać Quote
megi345 Posted January 31, 2014 Posted January 31, 2014 [quote name='b-b']Już tak ujaili nas kiedy polikwidowali mniejsze gramaturowo przesyłki a teraz jeszcze znowu taka podwyżka:( By ich pogięło!!! Czy ktoś może korzysta z mini paczki? Wiem ,że kupuje się w poczcie opakowanie - 7,50zł, które podobno wcale nie jest za duże :/ I trzeba się gdzieś rejestrować, żeby je wysyłać[/QUOTE] Mini paczka to chyba chodzi o przesyłke za pobraniem ? Teraz przesyłki za pobraniem nazywają sie paczka24 i paczka48. oczywiscie 48 tansza bo to tak jakby ekonomiczna, a 24h to tak jakby priorytet, ta 48h to koszt o ile pamietam 14zł do 5kg. Quote
taks Posted January 31, 2014 Posted January 31, 2014 z tą paczką mini to jak na razie spory eksperyment i trochę "lewą ręką do prawej kieszeni" juz pomijam korowody z wysyłką ( 2x wyprawa na poczte bo po opakowanie i to na dodatek dość "plaskate" więc nie do wszystkiego) , dane wrażliwe ( tel, mail adresata) które nie kazdy ma ochote ujawniać, to jeszcze ryzyko że przesyłka "wyparuje" poczekamy, zobaczymy , na razie ta oszczędność 0.8-2.0 zł mnie nie przekonuje [url]http://metromsn.gazeta.pl/Portfel/1,126512,14992120,Paczka_mini_Poczty_Polskiej_to_bubel__Latwo_ja_zgubic___.html[/url] Quote
b-b Posted January 31, 2014 Posted January 31, 2014 [quote name='taks']z tą paczką mini to jak na razie spory eksperyment i trochę "lewą ręką do prawej kieszeni" juz pomijam korowody z wysyłką ( 2x wyprawa na poczte bo po opakowanie i to na dodatek dość "plaskate" więc nie do wszystkiego) , dane wrażliwe ( tel, mail adresata) które nie kazdy ma ochote ujawniać, to jeszcze ryzyko że przesyłka "wyparuje" poczekamy, zobaczymy , na razie ta oszczędność 0.8-2.0 zł mnie nie przekonuje [URL]http://metromsn.gazeta.pl/Portfel/1,126512,14992120,Paczka_mini_Poczty_Polskiej_to_bubel__Latwo_ja_zgubic___.html[/URL][/QUOTE] Dziękuję za wyjaśnienie. Poczytałam. Myślałam, że to będzie tańczą alternatywą na drożejące listy a tu nic z tego. Bo nie dość, że opakowanie maławe to jeszcze problem z ewentualnym nadaniem i informacją co się z przesypką dzieje. Przydałaby się konkurencja dla PP dochodząca wszędzie. Marzenie :/ Quote
bric-a-brac Posted January 31, 2014 Posted January 31, 2014 [quote name='taks'][SIZE=4][COLOR=#ff0000][B]UWAGA[/B][/COLOR][/SIZE] - właśnie odkryłam że Poczta Polska zrobiła "niespodziankę" i od 1.02 znacznie podnosi koszty przesyłek poleconych zwłaszcza w gabarycie 'B" nowe ceny ( w nawiasach stare) 50-350g gabaryt "a" [B]4.20[/B] zł ( 3.80) gabaryt "b" [B]7.50[/B] zł (5.95) 350 - 1000 g gabaryt "a" 5.90 zł ( 5.90) gabaryt "b" [B]8.30 [/B]zł (6.95) 1000-2000 g gabaryt "a" 8.50 zł ( 8.50) gabaryt "b" 9.50 zł (9.50)[/QUOTE] Ważna wiadomość i smutna. Bo w zasadzie najczęściej wysyłam z bazarków poleconym ekonomicznym w gabarycie B do 1kg. A Paczka MINI nie zmienia ceny? W pliku ze strony PP o zmianach cennika od lutego nie znalazłam informacji o tej usłudze. Wiecie coś może? edit: Już wiem, Paczka MINI od lutego 8,50zł Quote
3 x Posted January 31, 2014 Posted January 31, 2014 a e-przesyłka? teraz jet 7 zł a od lutego? jakos nie umiem znaleźć na poczcie nowego cennika Quote
b-b Posted January 31, 2014 Posted January 31, 2014 [quote name='3 x']a e-przesyłka? teraz jet 7 zł a od lutego? jakos nie umiem znaleźć na poczcie nowego cennika[/QUOTE] Ta e-przesyłka to forma listu/paczki do 1 kg? Tylko samemu ją trzeba odebrać na poczcie? Quote
3 x Posted January 31, 2014 Posted January 31, 2014 [quote name='b-b']Ta e-przesyłka to forma listu/paczki do 1 kg? Tylko samemu ją trzeba odebrać na poczcie?[/QUOTE] nie tylko do 1 kg , wieksze wagi tez tyle ze wiadomo - drozej tak, samemu trzeba a oni tylko powiadamiaja sms albo mailem czasami jak coś kupuję w necie to własnie dostaję sms o tresci mniej wiecej takiej: Dzisiaj nastapi próba doreczenia przesyłki o numerze takim. jak sie nie uda to trzeba sie po nia pofatygowac na poczte. nie zawsz edostaje takie sms ale co którąś wysyłkę dostaję i zawsze sie zastanaiwam czy to ta e-przesyłka czy coś innego Quote
bric-a-brac Posted January 31, 2014 Posted January 31, 2014 [quote name='3 x']czasami jak coś kupuję w necie to własnie dostaję sms o tresci mniej wiecej takiej: Dzisiaj nastapi próba doreczenia przesyłki o numerze takim. jak sie nie uda to trzeba sie po nia pofatygowac na poczte. nie zawsz edostaje takie sms ale co którąś wysyłkę dostaję i zawsze sie zastanaiwam czy to ta e-przesyłka czy coś innego[/QUOTE] Z tym powiadomieniem na sms, to tak to działa przy "paczce biznesowej" (wysyłanej przez przedsiębiorcę z zarejestrowaną dział. gosp.). Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby taką informację otrzymać smsem w przypadku wysyłki z bazarku z dogo i zwykłego listu/paczki. Quote
rozi Posted January 31, 2014 Posted January 31, 2014 [quote name='megi345']Teraz przesyłki za pobraniem nazywają sie paczka24 i paczka48. oczywiscie 48 tansza bo to tak jakby ekonomiczna, a 24h to tak jakby priorytet, ta 48h to koszt o ile pamietam 14zł do 5kg.[/QUOTE] Te paczki 24/48 nie są obligatoryjnie za pobraniem, to normalne paczki, tylko mają różne opcje dodatkowe. Odbiór w punkcie zmniejsza koszt. [url]http://cennik.poczta-polska.pl/usluga,krajowy_paczka48.html[/url] Quote
Kara. Posted January 31, 2014 Posted January 31, 2014 [quote name='3 x']jakos nie umiem znaleźć na poczcie nowego cennika[/QUOTE] Nowy cennik. [url]https://www.poczta-polska.pl/hermes/uploads/2014/01/14-004_UZ_za%C5%82-2_publik.pdf[/url] Jakąś okrężną drogą to znalazłam, bo na stronie PP nie potrafiłam. Quote
stepelkaa Posted February 1, 2014 Posted February 1, 2014 no masakra z tymi cenami ! niech to.. Quote
3 x Posted September 2, 2014 Posted September 2, 2014 ktoś wie czym teraz najbardziej opłaca się wysyłac? patrzę że minipaczka już podrożała - od wczoraj - 9,50 zł eprzesyłki wogóle nie widzę idę popatrzec na inposta ;) Quote
gameta Posted September 2, 2014 Posted September 2, 2014 [quote name='3 x']ktoś wie czym teraz najbardziej opłaca się wysyłac? patrzę że minipaczka już podrożała - od wczoraj - 9,50 zł eprzesyłki wogóle nie widzę idę popatrzec na inposta ;)[/QUOTE] podobno wciąż ekonomiczne są gołębie pocztowe, tylko nie wiem do jakiej wagi przenoszą ;) A na poważnie - to skandal, że znowu ceny podnieśli. Teraz najbardziej się opłaca kurierem, jeśli ktoś pracuje w firmie, która ma dobrą umowę i może się podczepić .... Quote
Recommended Posts