Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='inga.mm']Nie ciachaj u mnie, bo prawie 400 zetów zapłaciłam za 18 kilo.
Anette ma jakiś namiar w Wawie. I Noemi1.[/QUOTE]

nam dzisiaj zaśpiewali 550 zł ;)
ale sa jeszcze dobre osoby co wspomagają pomysłem i będzie gdzie indziej i taniej
jutro się umawiamy

Posted

wtrącę się w dywagacje emilki
"moze zanim dojdzie do jakiegokolwiek formalnego porozumienia (nowa organizacja, inny patronat), nie byloby najskuteczniej przelac tych pieniédzy z SSPZ na Soemy prywatne subkonto utworzone tylko dla tej akcji?"
Każde konto może mieć co najmniej jeszcze jednego użytkownika, tak więc utworzenie prywatnego konta ze współużytkowaniem przez kogoś innego, mogłoby sprawę popchnąć

za luty wstrzymałam przelew

Posted

Ja też wstrzymam chwilowo deklaracje do wyjaśnienia, Soema dalej będę uczestniczyć....trochę ta współpraca nie wyszła, ale też uważam jak Taks, że oliwy do ognia dolały osoby nie przestrzegające wystawienia poprawnych faktur, każdy ma jakieś obowiązki i trzeba się z nich wywiązywać bo to zawsze działa w obydwie strony...

Guest kasia mierzejewska
Posted

Mam pytanie: czy ktoś może konkretnie powiedzieć, czy te pieniądze są na pewno do odzyskania?

Posted

[quote name='3 x']a fundacja/stowarzyszenie może ot tak sobie przelac pieniądze na konto prywatnej osoby?[/QUOTE]

[quote name='Soema']Nie może. Wszystko na podstawie dokumentów musi być, tudzież faktur.
Taks, nikt w nerwówce nie czekał. Bo te faktury rozliczone były już dawno. Była kwestia po prostu podpisania ich.
Zresztą, to nie jest ważne już. Ktoś chce wyjaśnienia to proszę pisać.

Musimy wymyślić alternatywę. Warto pomyśleć o propozycji ajlii. W inne pośrednictwa ja już się nie bawię, bo nie będę za kogoś nazwiskiem gwarantowała.[/QUOTE]

No tak zwyczajnie nie mozna tego przelac na konto prywatne, ale pomyslalam ze skoro w jakis sposób ten wymóg obchodzono z kazdym przelewem wysylanym zwrotnie do osoby prywatnej (na podstawie faktury wystawionej przez gabinet wet.), która té kwoté zakladala z wlasnych pieniédzy u weta. Chyba ze zle zrozumialam i przelewy zwrotne byly wysylane tylko do wetów (czyli wystawiajácych faktury)? Nie bylo ani jednej osoby która zaplacila a potem otrzymala zwrot na swoje konto? O ten myk mi chodzi w odniesieniu do przelania kasy sterylkowej na konto Soemy.

A jak to nie wyjdzie, to moze rzeczywiscie utworzenie subkonta (pod SSPZ) sterylkowego gdzie przelanoby pieniádze skarboniki i Soema sama internetowo by je obslugiwala?

Posted

[quote name='emilia2280']No tak zwyczajnie nie mozna tego przelac na konto prywatne, ale [B]pomyslalam ze skoro w jakis sposób ten wymóg obchodzono z kazdym przelewem wysylanym zwrotnie do osoby prywatnej (na podstawie faktury wystawionej przez gabinet wet.)[/B], która té kwoté zakladala z wlasnych pieniédzy u weta. Chyba ze zle zrozumialam i przelewy zwrotne byly wysylane tylko do wetów (czyli wystawiajácych faktury)? Nie bylo ani jednej osoby która zaplacila a potem otrzymala zwrot na swoje konto? O ten myk mi chodzi w odniesieniu do przelania kasy sterylkowej na konto Soemy.

A jak to nie wyjdzie, to moze rzeczywiscie utworzenie subkonta (pod SSPZ) sterylkowego gdzie przelanoby pieniádze skarboniki i Soema sama internetowo by je obslugiwala?[/QUOTE]

nie wiem czy dobrze kombinuję
ale to nie było obchodznie wymogu, tylko zwrot pieniązków na podstawie faktury od weta na konto osoby która zapłaciła na miejscu
i chyba była przelewana cała kwota a dopiero dana osoba zwracała naddatek (jak miała dofinansowanie 75% to zwracała 25 %)
ale ze stowarzyszenia przelew wychodził na pełną kwotę na fakturze

po mojemu to coś zupełnie innego niż przelew zgromadzonych srodków na prywatne konto

podejrzewam, że aby stowarzyszenie/fundacja mogły przelac pieniązki na prywatne konto muszą mieć podstawę czyli fakturę
a nie podejrzewam, że Soeama ma fakturę na 9 tys ;)

Posted

[quote name='3 x']nie wiem czy dobrze kombinuję
ale to nie było obchodznie wymogu, [/QUOTE]
Oczywiście, że dobrze kombinujesz:lol: to była zupełnie inna bajka
Domyslam się, że procedura była taka ( jak najbardziej legalna)
To były faktury wystawiane przez wetów i [U]zapłacone gotówką[/U].
A przelewy dla osób fizycznych Stowarzyszenie robiło jako zwroty załozonych w jego imieniu środków.
Do tego własnie potrzebny był dokładny opis na fakturze ( w tym dane osoby która występuje o zwrot założonej kasy)- bez tego nie dało się tego legalnie wypłacić i zaksiegować.

Posted

[quote name='taks']Oczywiście, że dobrze kombinujesz:lol: to była zupełnie inna bajka
Domyslam się, że procedura była taka ( jak najbardziej legalna)
To były faktury wystawiane przez wetów i [U]zapłacone gotówką[/U].
A przelewy dla osób fizycznych Stowarzyszenie robiło jako zwroty załozonych w jego imieniu środków.
Do tego własnie potrzebny był dokładny opis na fakturze ( w tym dane osoby która występuje o zwrot założonej kasy)- bez tego nie dało się tego legalnie wypłacić i zaksiegować.[/QUOTE]

tak tak, wlasnie o to mi chodzilo, bo u nas nie mozna tak robic, ze ktos zaklada a my na fakturé od osoby A oddajemy kasé osobie B. wiem ze to jest uczciwe, ale powiedziano nam ze w naszej ksiégowosci mozemy tylko wyplacic naleznosc osobie/podmiotowi fakturé wystawiajácá, wiéc nie ma mowy o zadnych prywatnych kontach. Wiéc to jest dla mnie kuriozum, bardziej z ciekawosci jak oni mogá a my nie ;p

Nie wiem, a jest mozliwosc wyplaty srodków na podstawie jakiegos poréczenia, prawnego dokumentu, zeby mogli Soemie té kasé przelac? Jak nie to chyba tylko to subkonto w SSPZ?

Posted

[quote name='emilia2280']Wiéc to jest dla mnie kuriozum, bardziej z ciekawosci jak oni mogá a my nie [/QUOTE]
wiesz to niestety tak bywa, że formalnie o wiele wiecej mozna ksiegowo niz się w danej firmie dopuszcza w praktyce wobec pracowników. Często trzeba sie bronic ograniczeniami bo sa ludzie i ludziska i ich niefrasobliwośc mogłaby dobic ksiegowość firmy albo po prostu ksiegowośc nie chce sobie niepotrzebnie dokładać i komplikować pracy jesli da sie tego uniknąc
[quote name='emilia2280']
Nie wiem, a jest mozliwosc wyplaty srodków na podstawie jakiegos poréczenia, prawnego dokumentu, zeby mogli Soemie té kasé przelac? Jak nie to chyba tylko to subkonto w SSPZ?[/QUOTE]
Soemie na Jej [U]prywatne [/U]konto a nie jako rozliczenie faktur od wetów? To bez względu [U]jakim cudem[/U] Stowarzyszenie zrobi taki przelew, Soema będzie zobowiązana zapłacić podatek od darowizny bo kwota jest spora i juz podpada pod taki obowiązek.

Ja mysle, że nie ma co tu ,w gronie laików, dywagować jak formalnie zrobić aby ta kasa z subkonta była wydana na skarbonkowe sterylki. Sposobów jest co najmniej kilka ale to juz myśle zostawmy Soemie i Stowarzyszeniu. Jak będzie potrzebna nasza pomoc to na pewno Soema da znać na wątku i wtedy zrobimy "burzę mózgów". Teraz nie ma co chyba nakrecać się bo Soema chyba jeszcze nawet nie miała mozliwosci osobiście byc w Sandomierzu i cokolwiek uzgodnić w tej sprawie.
Na razie mamy zapewnienie obu stron że kasa jest NA STERYLKI i nic jej nie zagraża. I to chyba powinno nam wystarczyć.

Ja mysle, że nie ma co tu ,w gronie laików, dywagować jak formalnie zrobić aby ta kasa z subkonta była wydana na skarbonkowe sterylki. Sposobów jest co najmniej kilka ale to juz myśle zostawmy Soemie i Stowarzyszeniu. Jak będzie potrzebna nasza pomoc to na pewno Soema da znać na wątku i wtedy zrobimy "burzę mózgów". Teraz nie ma co chyba nakrecać się bo Soema chyba jeszcze nawet nie miała mozliwosci osobiście byc w Sandomierzu i cokolwiek uzgodnić w tej sprawie.
Na razie mamy zapewnienie obu stron że kasa jest NA STERYLKI i nic jej nie zagraża. I to chyba powinno nam wystarczyć.

Posted

[B]Wielka tragedia!

[url]http://www.dogomania.pl/threads/222109-Dramat-kilkadziesi%C4%85t-zag%C5%82odzonych-ps%C3%B3w-po-%C5%9Bmierci-opiekuna-pilnie-dt!/page11[/url]
[/B]

Posted

Na razie orientuje się, jak wygląda to Stowarzyszenie o którym pisała Ajlii. Żeby nie było tak, że ciachać możemy np. tylko na danym terenie. Przepraszam Was, ale wczoraj byliśmy w Klembowie i wróciliśmy dziś rano i zaraz musiałam iść do pracy.
Pieniądze na tym subkoncie (na potrzeby akcji zostało takie utworzone) są tylko i wyłącznie przeznaczane na dwa cele Akcja sterylizacja i Akcja Psu na budę.
Jeśli znajdzie się podmiot, który zgodzi się, będzie chciał etc. prowadzić akcję trzeba będzie wystawić specjalnie, poprawnie wykonane pismo o przekazanie środków.

Posted

wybaczcie spam, ale tam dramat! pilnie potrzebna pomoc i pomysły :(
[url]http://www.dogomania.pl/threads/222109-Dramat-kilkadziesiąt-zagłodzonych-psów-po-śmierci-opiekuna-pilnie-dt[/url]!

Posted

[quote name='kora78']polecialam sprawdzic i tez melduje, ze dostalam juz zwrot. dziekuje :)
polowe odsylam w to samo miejce, z ktoreg dostalam, tak?[/QUOTE]
Wstrzymaj się proszę. Bo te pieniądze i tak musimy odzyskać. A może znowu będzie to trwało, a tak jeśli ktoś użyczy konta będzie pierwsza wpłata.

Jakie macie propozycje?

Posted

kurcze.. szkoda, wielka szkoda ze niestety nie orientuje sie jak to wyglada wszystko.
Ciezko moze byc ze znalezieniem kogos kto uzyczy konta.

A Soemo orientowalas sie dokladniej o co chodzi z sugestia od ajlii?
Czy to nie jest nalepsze wyjscie?

Posted

[quote name='wadercia']

A Soemo orientowalas sie dokladniej o co chodzi z sugestia od ajlii?
Czy to nie jest nalepsze wyjscie?[/QUOTE]
To nie takie proste wszystko
Pamietajcie że taka forma stowarzyszenia dopuszcza TYLKO składki członkowskie czyli wyklucza wszelkie darowizny ludzi nie zrzeszonych, wszelkie kwesty
więc juz robi sie problem co np. z bazarkami
i wszyscy deklarowicze musieliby sie zapisać do stowarzyszenia jesli to ma byc zgodne z prawem

Najwiecej swobody w formach działania i wewnętrznie najsprawniejsza w prowadzeniu jest z kolei fundacja

Mysle że Soema musi pogadac z kimś kto sie na tym dobrze zna i Jej doradzi co będzie w Jej wypadku najlepsze. Ja bym sie nie sugerowała przy wyborze tym czy da sie to szybko załatwic tylko tym jakie to dalej daje perspektywy działania i kontroli nad tym jak sie rozwija. Moim zdaniem im mniej w takiej akcji tzw"demokracji" i kierowania przez głosowanie ogółu tym lepiej bo mniej okazji do wew. konfliktów i rozlicznych frakcji które juz niejedno stowarzyszenie rozwaliły. No i zawsze lepiej wybrac taką forme działania która daje rózne mozliwosci finansowania- taka rezerwa może sie kiedyś przydać.

Posted

ja też dostałam zwrot z sterylkę Ory .. dziekuję :)

nie ukrywam że chciałabym zwrócić to 150 zł żeby nie leżało u mnie na koncie - Soema mogę na Twoje konto np. ?

Posted

Witam,

Potrzebuję pomocy finansowej w celu kastracji samczyka Cairn Terriera, który jest u mnie na DT.
Obecnie na DT mam dwa psiaki - sunię i samczyka Cairn Terriera - sunia ma cieczkę, więc na razie sterylizacja odpada, ale chciałabym też wykastrować pieska - czy istnieje możliwość finansowania zabiegu? Moj Wet wycenił zabieg na około 180 złotych.
Pieski są zabrane z "hodowli", od prawie 3 tygodni opiekujemy się nimi, zapewniamy im leczenie na własny koszt, ale kolejne zabiegi są coraz droższe i już nie dajemy rady finansowo, pomoc w kastracji bardzo by się przydała...
Bardzo proszę o pomoc.

Tutaj link do sprawy Terrierków:

[url]http://www.terierkowo**********/teriery-w-potrzebie,17/parka-w-typie-cairn-teriera-w-dt-w-pruszczu-gdanskim,5469.html[/url]

Wszelką dokumentację, skany dotychczasowych faktur itp. mogę przesłać na maila.
Bardzo proszę o pomoc!