quo-vadis Posted March 24, 2006 Posted March 24, 2006 Ja polecam podawanie żółtka jajka raz w tygodniu - psia sierść wtedy pięknie błyszczy (sprawdzone przeze mnie). Pozdrawiam Quote
JASMIN Posted March 24, 2006 Posted March 24, 2006 [quote name='quo-vadis']Ja polecam podawanie żółtka jajka raz w tygodniu - psia sierść wtedy pięknie błyszczy (sprawdzone przeze mnie). Pozdrawiam[/quote] Tak super pomysł, szczególnie teraz jak panuje ptasia grypa :evil_lol:. A tak na poważnie to też poprzedniej suni dawałam surowe żółtko lub całe jajko gotowane na miękko i błyszczała się pięknie ;). Quote
MoniŚ Posted March 24, 2006 Posted March 24, 2006 Polecam olej z pestek winogron/oliwe z oliwek 1x dziennie po 1 łyzce (dawka dla collie). Po kilku tygodniach witac efent, wiele osob mi poleca. Ja równiez ;) moja psina oliwe uwielbia :P Quote
quo-vadis Posted March 24, 2006 Author Posted March 24, 2006 Ja polecam żóltko jajka ponieważ moja Kora oliwy nie lubi :). Zwykle poleca się to co się sprawdzi :). A oliwa z oliwek się u mnie nie sprawdziła. ale oba sposoby są dobre - to wiem (zależy jak kto woli no i co pies lubi) Quote
JASMIN Posted March 24, 2006 Posted March 24, 2006 Ja teraz psiakom podaję olej lniany lub z pestek winogron... Quote
Viz Posted March 26, 2006 Posted March 26, 2006 Ja stouje oliwę raz dziennie, witaminki Aminokwasowo-Biotynowe oraz raz w tygodniu mieszanka twarożkowa z żółtkiem właśnie :lol: A ptasia grypa była zawsze jest i będzie, a media robią sensację. Ludzie kupią wszystko. Moniś wiem, ze to była ironia u Ciebie w poscie, ale musiałam wyrazić swoje PRZECIW :lol: :diabloti: ;) Quote
Agaa.a Posted April 4, 2006 Posted April 4, 2006 Moja Libra, również dostaje żółtko, dwa razy w tygodniu jak zalecił wet, na lśniącą sierść i sierściucha rzeczywiście jest piękna i błyszcząca :D Czasem polewamy jej żóltkiem trochę białego serka, bo wtedy chętniej go zjada. Pozdrawiam. Quote
malwka Posted April 5, 2006 Posted April 5, 2006 moje psiaki bardzo lubią surowe jajka... Czasem podkradają z "babcinego" kurnika <lol> i pięknie sie błyszczą, jak w lusterku :P pzdr Quote
madalenka Posted April 5, 2006 Posted April 5, 2006 Nie podoba mi sie pomysl podawania surowego jajka:roll: Ale czy z np. na miekko lub na twardo, albo z jajecznica beda takie same efekty? Czy u szczeniaka bedzie widac roznice? :razz: Quote
JASMIN Posted April 6, 2006 Posted April 6, 2006 [quote name='madalenka']Nie podoba mi sie pomysl podawania surowego jajka:roll: Ale czy z np. na miekko lub na twardo, albo z jajecznica beda takie same efekty? Czy u szczeniaka bedzie widac roznice? :razz:[/quote] Na surowo możesz podawać samo żółtko dobrze oddzielone od białka ;). Jeżeli chodzi o jajko na miękko to też może być. Quote
madalenka Posted April 6, 2006 Posted April 6, 2006 A co, to tylko w bialku jest ptasia grypa, itp... itd? Quote
puli Posted April 6, 2006 Posted April 6, 2006 Nie grypa,chodzi o to,że z białkiem trzeba uważać bo można przedobrzyć i problemy skórne się zaczną Quote
dianthus Posted April 6, 2006 Posted April 6, 2006 [quote name='puli']Nie grypa,chodzi o to,że z białkiem trzeba uważać bo można przedobrzyć i problemy skórne się zaczną[/quote] Puli surowe białko mówiąc skrótowo niszczy to co jest w żółtku.Dlatego podawanie surowego jajka nie ma sensu. Można je podać ugotowane na miękko,twardo lub usmażone na teflonie czyli bez tłuszczu.Moje psiaki są od wielu lat karmione suchą karmą ale na odmianę raz w tygodniu dostają po ugotowanym na twardo i posiekanym jajku.I absolutnie nic się nie dzieje ze skórą,a mam psy długowlose(shih tzu). Pozdrawiam Quote
madalenka Posted April 6, 2006 Posted April 6, 2006 Tzn. siersc sie nie zmienila, czy jest lepiej? :cool3: Quote
dianthus Posted April 6, 2006 Posted April 6, 2006 [quote name='madalenka']Tzn. siersc sie nie zmienila, czy jest lepiej? :cool3:[/quote] Madalenko czytaj uważnie.Podawanie jajka czy nie nie ma znaczenia dla jakości wlosa.Sprostowałam tylko to co napisała puli o "przedobrzaniu". Na jakość włosa ma wpływ genetyka czyli potocznie mówiąc pochodzenie. Prawidłowe,dobrze zbilansowane jedzenie przez całe życie psa i profesjonalne kosmetyki dobrze dobrane do jakości włosa. Skakanie z karmy na karmę i wprowadzanie co rusz jakichś cud-diet jest totalnym nieporozumieniem i mozna w ten sposób psu zaszkodzić. Moje psy dostają jajka bo je po prostu lubią Pozdrawiam Quote
lon_cia Posted April 6, 2006 Posted April 6, 2006 a co jest najlepsze i najszybciej daje efekty??: oliwa z oliwek, olej lniany,olej z pestek winogron???? (o żółtku nie pisze bo jakos mam obawy-podawalam psiórom ale nagłosnina ptasia grypa robi swoje)a olej słonecznikowy tez mozna podawac????? Quote
JASMIN Posted April 7, 2006 Posted April 7, 2006 [quote name='lon_cia']a co jest najlepsze i najszybciej daje efekty??: oliwa z oliwek, olej lniany,olej z pestek winogron???? (o żółtku nie pisze bo jakos mam obawy-podawalam psiórom ale nagłosnina ptasia grypa robi swoje)a olej słonecznikowy tez mozna podawac?????[/quote] Ja dość długo podawałam olej z pestek winogron + mielone siemie lniene. Teraz już jesteśmy przy drugiej 0,5 l butelce oleju lnianego i widać, że włos jest bardziej miękki w dotyku i błyszczący. Quote
puli Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 [quote name='dianthus']Puli surowe białko mówiąc skrótowo niszczy to co jest w żółtku.Dlatego podawanie surowego jajka nie ma sensu. Można je podać ugotowane na miękko,twardo lub usmażone na teflonie czyli bez tłuszczu.Moje psiaki są od wielu lat karmione suchą karmą ale na odmianę raz w tygodniu dostają po ugotowanym na twardo i posiekanym jajku.I absolutnie nic się nie dzieje ze skórą,a mam psy długowlose(shih tzu). Pozdrawiam[/quote] Nie myślałam o takich jak ty.(przytomnych i doświadczonych) ale o właścicielach,którzy do doskonałej karmy dokładają mięso,albo karmią przede wszystkim mięsem i do tego jeszcze jajka..Przychodnie wet.są pełne pacjentów którzy się drapią z przebiałkowania.Czasem z miłości można przesadzić.A czy żółtko pomaga na sierść,to już inna rzecz. Quote
strumyk Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 A ja mieszanke oleju slonecznikowego, wingronowego i kukurydzianego, okolo 2 lyzek dziennie. Karmie Bento Kronen. Blyszczy sie? ;-) [IMG]http://dag.dagmonia.com/dogo/gnat1.jpg[/IMG] Quote
bzuma Posted April 11, 2006 Posted April 11, 2006 Na blyszczaca siersc(sprawdzone na moich seterach:eviltong: ) : olej lniany,olej z pestek winogron,olej kukurydziany,zoltko z jajka,wiesiolek,suszona pokrzywa,algi morskie :lol: i ryby -to rewelacja(morskie oczywiscie) Polecam goraco:p Quote
puli Posted April 11, 2006 Posted April 11, 2006 Tyle że pokrzywa moczopędna.Trzeba uważać.Dobry jest skrzyp w tabletkach (bo suszonego trzeba b.dużo) Quote
teska Posted April 11, 2006 Posted April 11, 2006 Ja kupuję u weta BIOTIDERM-polecam wszystkim-co dzien dostaje to do suchej karmy lub gotowanego mięska i sierść ma piękną,zdrową i błyszczącą!!!Pięknie prezentuje się przed kominkiem:evil_lol: Quote
Kori Posted April 11, 2006 Posted April 11, 2006 Moja zawsze odstawała surowe, nic jej nie jest. :roll: Pewnie, ze widać!!!!!!!!:evil_lol: Kochanie moje sie błyszczy jak złoto, :-o jajeczka dostawała od 4 miesiąca do ryzyku z mięskiem albo do białego serka surowe. :loveu: Efekty widac nawet na szczeniaku z taka jeszcze puchata sierścią (ta pierwszą, która potem 'gubi' i po puchatym i otyłym miśku :-( ) Quote
Viz Posted April 19, 2006 Posted April 19, 2006 Moje 3 tez sie blyszcza jak złoto :cool3: Natomiast mam pytanie co do alg morskich... Gdzie je kupic (w sklepie rybnym? :lol: ) i jak je podawac... :razz: Quote
Recommended Posts