Jump to content
Dogomania

Dramat - Laszczyny - Podkarpacie - potrzebne wsparcie w akcji ratunkowej chorych psów

Recommended Posts

Posted

[quote name='weronika1']

Beciu Twój pupilek na łańcuchu , ale wesolutki[/QUOTE]

mój pupilek to rudziaszek którego nie ma na zdjęciach.....:shake:
Gdzie ty biedny piesku jesteś ? :-(

• Replies 680
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Beciu, miałam wrażenie,że Pani Stasia dokładnie wie gdzie ten rudziaszek jest ale nie chce powiedzieć. Ciągle powtarzała,że wziął ktoś z niewczyny dla kolegi. Nie wierzę w to aby nie wiedziała gdzie on jest.
Pewnie sterczy na słońcu przy budzie jak te pozostałe.

Posted

Cioteczki sorry z tą wpadką ze zdjęciem, ja ją miałam poprawić ale wtedy zepsuła mi się klawiatura nie mogłam nic napisać i jeszcze coś mi net nawalał, mogłam tylko wstawić buźki a słowo OK i NIC skopiowałam z z gg masakra wtedy była

Posted

Weronika 1, serdecznie dziękuję Ci za wyprawę do Laszczyn oraz relację.
Ważne, aby ustalić jeszcze, gdzie przebywa ten rudy piesek, który byłby uratowany, gdyby nie Klejment, który nie powinien wykonywać zawodu lekarza.

Podaję początek mojej korespondencji z jednostką certyfikującą Urząd Gminy Grodzisko Dolne - pismo wysłałam pocztą elektroniczną w dn.18.03.2010 r.:

[FONT=Arial]Szanowny Pan[/FONT]
[FONT=Arial]Dyrektor Grzegorz Grabka[/FONT]

[FONT=Arial]Dział Certyfikacji Systemów Zarządzania[/FONT]
[FONT=Arial]TUV Rheinland Polska Sp. z o.o.[/FONT]

[FONT=Arial]Szanowny Panie Dyrektorze[/FONT]

[FONT=Arial]z uwagi na fakt, iż Jednostka Certyfikująca TUV Rheinland Polska Sp. z o.o. wydała Urzędowi Gminy Grodzisko Dolne (powiat Leżajsk; województwo podkarpackie) certyfikat zaświadczający, że urząd ten jest organizacją certyfikowaną, tj. wprowadził i stosuje system zarządzania jakością w zakresie świadczenia usług administracyjnych - spełnia wymagania normy ISO 9001 potwierdzone na podstawie auditu ( raport nr 210/Q08/1547; nr rejestracyjny wydanego certyfikatu 0198 100 00144; ważność certyfikatu do: 17.07.2011 r.), informuję - faktyczna działalność organizacji certyfikowanej Urzędu Gminy Grodzisko Dolne stoi w jawnej sprzeczności z uzyskanym certyfikatem.[/FONT]

[FONT=Arial]Rzeczywisty sposób funkcjonowania Urzędu Gminy Grodzisko Dolne nie wskazuje na to, aby procesy pracy w tym urzędzie opierały się o system zarządzania, zaś klienci tego urzędu nie mają żadnej pewności, co do działań prowadzonych przez ten urząd.[/FONT]

[FONT=Arial]Urząd Gminy Grodzisko Dolne używając określenia "posiadacz certyfikatu ISO 9001" nie tylko nie zwiększa sukcesywnie poziomu satysfakcji swoich klientów, ale wręcz całkowicie nie dba o zapewnienie choćby w minimalnym stopniu tej satysfakcji.[/FONT]

[FONT=Arial]Klienci Urzędu Gminy Grodzisko Dolne są traktowani przez wójta Gminy Grodzisko Dolne Pana Jacka Chmura oraz urzędników Urzędu Gminy Grodzisko Dolne w sposób przedmiotowy, arogancki, z wyższością, wręcz z nadużyciem władzy i nie uzyskują jakiejkolwiek pomocy ze strony tego urzędu.[/FONT]

[FONT=Arial]Przykładem takiego niewłaściwego, a wręcz karygodnego podejścia Urzędu Gminy Grodzisko Dolne do klienta jest sprawa Pani Stanisławy W. zamieszkałej w Laszczynach w gminie Grodzisko Dolne.[/FONT]
[FONT=Arial]Trwającą od lat tragiczną sytuację życiową Pani Stanisławy W., jej brata, a także zwierząt będących pod tzw. "opieką"[/FONT] [FONT=Arial]Pani Stanisławy W. ujawniła szerokiej opinii publicznej dopiero interwencja przeprowadzona przez organizację społeczną zajmującą się prawami zwierząt - Fundację dla Ratowania Zwierząt Bezdomnych "EMIR", w dniu 5 marca 2010 r. na posesji zamieszkiwanej przez Panią Stanisławę W. w Laszczynach gmina Grodzisko Dolne.[/FONT]
[FONT=Arial]Podczas tej interwencji urzędnicy Urzędu Gminy Grodzisko Dolne wielokrotnie postępowali wbrew prawu, przykładowo: nie respektowali postanowień prokuratury, utrudniali, a wręcz uniemożliwiali wykonywanie obowiązków służbowych Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii oraz organizacji społecznej "EMIR", której statutowym celem jest ochrona zwierząt.[/FONT]
[FONT=Arial]Podczas tej interwencji okazało się również, iż Urząd Gminy Grodzisko Dolne od lat akceptuje tragiczną sytuację życiową Pani Stanisławy W. - Osoby życiowo niezaradnej.[/FONT]
[FONT=Arial]Urząd Gminy Grodzisko Dolne nie prowadzi żadnych działań - poza pozorowanymi, które w sposób skuteczny i satysfakcjonujący skutkować mogą poprawą warunków życia Pani Stanisławy W. i jej brata - Mieszkańców gminy Grodzisko Dolne.[/FONT]
[FONT=Arial]Urząd Gminy Grodzisko Dolne nie stosuje się do obowiązujących przepisów prawa także w stosunku do zwierząt bezdomnych bytujących na terenie gminy Grodzisko Dolne.[/FONT]
[FONT=Arial]Dodatkowo - Urząd Gminy Grodzisko Dolne w osobie wójta gminy Pana Jacka Chmura, w sposób cyniczny przerzuca swoje ustawowe obowiązki w zakresie opieki nad bezdomnymi zwierzętami z terenu swojej gminy na niewydolną życiowo Mieszkankę swojej gminy Panią Stanisławę W.[/FONT]

[FONT=Arial]Zarys niewłaściwych, łamiących prawo zachowań, zaniedbań i zaniechań ze strony wójta gminy Grodzisko Dolne, czyli kierownika organizacji certyfikowanej, zobligowanej posiadaniem certyfikatu ISO 9001 do stosowania standardów oraz norm gwarantujących satysfakcję swoim klientom, przedstawiłam w skardze do Wojewody Podkarpackiego (załączona poniżej).[/FONT]

[FONT=Arial]Zważając na powyższe można stwierdzić, iż:[/FONT]

[FONT=Arial]1) Urząd Gminy Grodzisko Dolne, pomimo tego, iż jest posiadaczem certyfikatu jakości ISO 9001, w praktyce nie spełnia oczekiwań swoich klientów.[/FONT]

[FONT=Arial]2) Zdobycie przez Urząd Gminy Grodzisko Dolne certyfikatu jakości ISO 9001 nie stało się gwarancją rzeczywistego wprowadzenia przez tę jednostkę samorządu terytorialnego rozwiązań organizacyjnych satysfakcjonujących klienta.[/FONT]

[FONT=Arial]3) Uzyskanie przez Urząd Gminy Grodzisko Dolne certyfikatu jakości ISO 9001 faktycznie nie przełożyło się na zapewnienie szybkiej i prawidłowej identyfikacji wymagań prawnych[/FONT] [FONT=Arial]oraz na ich poprawne i sprawne wprowadzenie. [/FONT]

[FONT=Arial]4) Procedury stosowane w Urzędzie Gminy Grodzisko Dolne nie są zgodne z normą ISO 9001 - przykładem procedura podejścia do klienta.[/FONT]

[FONT=Arial]5) Urzędnicy Urzędu Gminy Grodzisko Dolne wraz z wójtem gminy Grodzisko Dolne Panem Jackiem Chmura nie są gotowi do spełniania oczekiwań swoich klientów, a faktyczne działanie urzędników oraz wójta nie jest nastawione na spełnianie takich oczekiwań.[/FONT]

[FONT=Arial]6) Wójt gminy Grodzisko Dolne oraz podlegli mu urzędnicy Urzędu Gminy Grodzisko Dolne niestety nie zmienili swojego nastawienia do klienta i korzystają w sposób łamiący prawo ze swoich władczych uprawnień, zapominając przy tym o swojej służebnej roli, jaką winni pełnić.[/FONT]

[FONT=Arial]Zatem widać wyraźnie, iż Urząd Gminy Grodzisko Dolne nie wprowadził i nie stosuje systemu zarządzania jakością w zakresie świadczenia usług administracyjnych.[/FONT]

[FONT=Arial]Proszę o odniesienie się do funkcjonowania oraz działania Państwa klienta - Urzędu Gminy Grodzisko Dolne i udzielenie mi odpowiedzi za pomocą środków komunikacji elektronicznej.[/FONT]

[FONT=Arial]Z wyrazami szacunku[/FONT]

[FONT=Arial]Anna Cyndecka[/FONT]

Ostatnia odpowiedź z jednostki certyfikacyjnej:

[FONT=sans-serif]Szanowna Pani[/FONT]

[FONT=sans-serif]W uzupełnieniu naszego e-maila z dn. 31.05.2010 oraz zajmując nasze stanowisko do Pani e-maila z dn. 14.05.2010, dotyczącego braku reakcji ze strony Wójta Gminy Grodzisko Dolne na wniosek o udostępnienie informacji publicznej potwierdzamy zasadność złożonej przez Panią skargi. Opóźnienie udzielenia odpowiedni na złożony przez Panią wniosek zostało udokumentowane w systemie zarządzania jakością u certyfikowanego przez nas klienta Urząd Gminy Grodzisko Dolne i podjęte zostały w tym zakresie działania korygujące. [/FONT]
[FONT=sans-serif]Dziękujemy za zainteresowanie skutecznością funkcjonowania systemu zarządzania jakością naszego klienta.[/FONT]

[FONT=sans-serif]z poważaniem
[/FONT][FONT=Verdana]_____________________________________[/FONT] [FONT=Verdana]Grzegorz Grabka
Dyrektor Działu Certyfikacji Systemów
TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o.
[/FONT]

Pozostałe pisma zachowam z uwagi na ich poufny charakter dotyczący m.in. kontroli w organizacji certyfikowanej.

Następny post - korespondencja z PLW.

[FONT=Arial]

[/FONT]

Posted

Oto treść mojego wniosku o udostępnienie informacji publicznej skierowanego pocztą elektroniczną w dniu 13.06.2010 r. do Powiatowego Lekarza Weterynarii w Leżajsku, który brał udział w interwencji Emir:

[FONT=Tahoma]
Szanowny Pan[/FONT][FONT=Arial]
[/FONT][FONT=Tahoma]Krzysztof Gajewski[/FONT][FONT=Arial]
[/FONT][FONT=Tahoma]Powiatowy Lekarz Weterynarii w Leżajsku[/FONT][FONT=Arial]

[/FONT][FONT=Tahoma]ul. Marii Curie-Skłodowskiej 8[/FONT][FONT=Arial]

[/FONT][FONT=Tahoma]37-300 Leżajsk[/FONT][FONT=Arial]

[/FONT][FONT=Tahoma]Działając w trybie art. 2 ustawy z dnia 6 września 2001 roku o dostępie do informacji publicznej ( Dz.U. Nr 112 poz. 1198 ) zwracam się niniejszym o udostępnienie mi informacji publicznej:[/FONT][FONT=Arial]

[/FONT][FONT=Tahoma]1) Odpowiedzi na pytanie: [/FONT][FONT=Arial]
[/FONT][FONT=Tahoma]Na jakiej podstawie prawnej i faktycznej lekarz weterynarii Pan Antoni Klejment uczestniczył w akcji przeszukania i zabezpieczenia zwierząt w dniu 5 marca 2010 r. w miejscowości Laszczyny; gmina Grodzisko Dolne; powiat Leżajsk, na posesji zamieszkiwanej przez Panią Stanisławę W ? [/FONT][FONT=Arial]

[/FONT][FONT=Tahoma]2) W przypadku, gdy Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Leżajsku lub osobiście Powiatowy Lekarz Weterynarii w Leżajsku zlecił Panu Antoniemu Klejmentowi przeprowadzenie czynności w charakterze lekarza weterynarii - uczestnictwo w akcji przeszukania i zabezpieczenia zwierząt w dniu 5 marca 2010 r. w miejscowości Laszczyny; gmina Grodzisko Dolne; powiat Leżajsk, na posesji zamieszkiwanej przez Panią Stanisławę W., proszę o przesłanie kserokopii (lub skanu) takiego zlecenia lub takiej umowy, o ile czynności te były wykonywane przez Pana Antoniego Klejmenta na podstawie umowy.[/FONT][FONT=Arial]

[/FONT][FONT=Tahoma]3) Proszę o przesłanie kserokopii (lub skanu) faktury wystawionej dla płatnika Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Leżajsku przez Pana Antoniego Klejmenta za wykonanie czynności opisanych w pkt 2), będącej podstawą do wypłaty wynagrodzenia za wykonaną czynność - usługę.[/FONT][FONT=Arial]

[/FONT][FONT=Tahoma]4) Odpowiedzi na pytanie:[/FONT][FONT=Arial]
[/FONT][FONT=Tahoma]Czy Powiatowy Lekarz Weterynarii posiada wiedzę ile zwierząt i jakie zwierzęta aktualnie ( na dzień udzielania informacji ) przebywają na posesji zamieszkiwanej przez Panią Stanisławę W. w miejscowości Laszczyny; gmina Grodzisko Dolne; powiat Leżajsk pod tzw. "opieką" tej Pani ?[/FONT][FONT=Arial]
[/FONT][FONT=Tahoma]Jeśli odpowiedź na to pytanie jest odpowiedzią twierdzącą - proszę o udostępnienie mi tej wiedzy - jakie zwierzęta i w jakiej liczbie ma aktualnie pod swoją "opieką" Pani Stanisława W.[/FONT][FONT=Arial]

[/FONT][FONT=Tahoma]5) Odpowiedzi na pytanie:[/FONT][FONT=Arial]
[/FONT][FONT=Tahoma]Czy cztery psy pozostawione za przyczyną działań Pana Antoniego Klejmenta, pod tzw. "opieką" Pani Stanisławy W. podczas akcji zabezpieczania zwierząt dokonywanej przez Fundację dla Ratowania Zwierząt Bezdomnych "EMIR", której statutowym celem jest ochrona zwierząt, przebywają nadal na posesji zamieszkiwanej przez Panią Stanisławę W. w miejscowości Laszczyny; gmina Grodzisko Dolne; powiat Leżajsk pod tzw. "opieką" tej Pani ?[/FONT][FONT=Arial]
[/FONT][FONT=Tahoma]W przypadku twierdzącej odpowiedzi na to pytanie, proszę o udzielenie mi szczegółowych informacji na temat aktualnych warunków bytowania oraz stanu zdrowia tych czterech psów.[/FONT][FONT=Arial]

[/FONT][FONT=Tahoma]6) W przypadku, gdy cztery psy lub niektóre z tych czterech psów, nie przebywają już pod tzw. "opieką" Pani Stanisławy W., proszę o odpowiedź na pytanie:[/FONT][FONT=Arial]
[/FONT][FONT=Tahoma]Czy Powiatowy Lekarz Weterynarii posiada wiedzę, jaki jest dalszy los tych psów, a w szczególności, gdzie te psy przebywają obecnie, pod czyją są opieką, jaki jest stan ich zdrowia i w jakich warunkach żyją ?[/FONT][FONT=Arial]

[/FONT][FONT=Tahoma]7) Odpowiedzi na pytanie:[/FONT][FONT=Arial]
[/FONT][FONT=Tahoma]Czy krowa będąca pod tzw. "opieką" Pani Stanisławy W. nadal pozostaje pod "opieką" tej Pani, a jeśli nie, to jaki jest dalszy los tej krowy ? [/FONT][FONT=Arial]

[/FONT][FONT=Tahoma]Proszę o udostępnienie powyższych informacji - pkt 1) do 7) i przesłanie odpowiedzi na pytania oraz kserokopie dokumentów pocztą zwykłą lub w formie elektronicznej (w tym skany dokumentów) - pocztą elektroniczną na adres podany poniżej.[/FONT][FONT=Arial]

[/FONT][FONT=Tahoma]Z poważaniem
[/FONT][FONT=Arial]
[/FONT][FONT=Tahoma]Anna Cyndecka
[/FONT]
[FONT=Tahoma]

Na mój powyższy wniosek otrzymałam w dniu 22.06.2010 r. takie oto dyrdymały od urzędnika państwowego Powiatowego Lekarza Weterynarii w Leżajsku:

[/FONT]
[FONT=Arial]Szanowna Pani.[/FONT]
[FONT=Arial]Podanie jakie była Pani uprzejma wnieść do tut. urzędu nie spełnia wymogów prawnych dotyczących tego typu podań (składanych elektronicznie). Nie poczuwam sie więc do udzielenia na nie odpowiedzi.[/FONT]

[FONT=Arial]Niemniej jednak mogę zapewnić Panią, że całe zdarzenie wywołało nieoczekiwanie bardzo pozytywny oddźwięk w powiecie i poza nim. Urzędy gmin wreszcie spojrzały na problem z należną mu uwagą. Pojawiły się uchwały, podpisano szereg umów i porozumień. Zauważono prawnie problem. Znalazły się pieniądze. Właściciele zwierząt też patrzą innym okiem - wiedzą, że nie ma żartów.[/FONT]

[FONT=Arial]Zwierzęta u p. S.W. są zadbane. O to chyba, jak mniemam, chodziło w Waszej interwencji.[/FONT]

[FONT=Arial]W obejściu pozostały 2 psy. Warunki mają dobre. Temat dla mnie zakończył się 19 marca po niezapowiedzianej kontroli w gospodarstwie.[/FONT]
[FONT=Arial]Odpowiedziałem jeszcze na interpelację poselską Posłanki Joanna Muchy z 23-03-2010 i zapytanie PWLW. Zeznawałem-odpowiadałem też jako świadek. W odpowiedziach zawarłem wszystko, co w owym czasie, w tej sprawie miałem do powiedzenia. [/FONT]
[FONT=Arial]Gmina załatwiła problem należycie i nadal czuwa nad tym, aby w gospodarstwie, będącym przedmiotem sprawy, działo się dobrze. [/FONT]

[FONT=Arial]O ile jest mi wiadome, prokuratura umorzyła śledztwo.[/FONT]

[FONT=Arial]Nie widzę sensu rozdrapywania "zabliźnionych ran" i dolewania oliwy do ognia, dzielenia włosa na części. Prowadzenie "śledztwa" na własną rekę, może i jest ciekawe, tylko po co. Nie przysłuży się to ani organizacjom reprezentowanym przez Panią, ani zwierzętom[FONT=Arial]. [/FONT][/FONT]
[FONT=Arial]Wnioski urzędy wyciągnęły[/FONT][FONT=Arial]. [FONT=Arial]Cel osiągnięto[/FONT]. Tu należy postawić kropkę[/FONT][FONT=Arial]. Cieszyć się należy, że idea ochrony zwierząt znów posunęła się do przodu.[/FONT]

[FONT=Arial]Łączę wyrazy szacunku i życzliwości >>>>>>PLW w Leżajsku >>>>>>>>>KGajewski[/FONT]

[FONT=Arial]PS. [/FONT]
[FONT=Arial]Pytania jakie Pani stawia w mailu chyba nie są do mnie - nie moje kompetencje. Poza tym do sprawy nic nie wnoszą. Proszę o to pytać samorząd. [/FONT]
[FONT=Arial]Zadając w przyszłości pytania, proszę o zastanowienie się czemu maja służyć. Działanie w tzw afekcie i jeszcze "na odległość" nie zawsze jest dobre.[/FONT]

[FONT=Arial]Pragnę też przypomnieć, że zdarzenie w Laszczynach rejestrowała TVP i nie tylko... Tam jest źródło informacji.[/FONT]

C.d. - następny post.

Posted

[FONT=Arial][FONT=Tahoma]Ponieważ nie doczekałam się merytorycznej odpowiedzi od urzędnika państwowego nie pozostało mi nic innego, jak złożyć skargę do Wojewody Podkarpackiego - wysłana pocztą elektroniczną dn. 27.06.2010 r.:[/FONT]
[/FONT]

[FONT=Tahoma]Szanowny Pan [/FONT]
[FONT=Tahoma]Mirosław Karapyta[/FONT]

[FONT=Tahoma]Wojewoda Podkarpacki[/FONT]

[FONT=Tahoma]Podkarpacki Urząd Wojewódzki w Rzeszowie[/FONT]

[FONT=Tahoma]Szanowny Panie Wojewodo[/FONT]

[FONT=Tahoma]Niniejszym składam skargę na bezczynność działania Powiatowego Lekarza Weterynarii w Leżajsku Pana Krzysztofa Gajewskiego - brak udostępnienia informacji publicznej zgodnie z ustawą z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (Dz. U. 2001.112.1198 ).[/FONT]

[FONT=Tahoma]W dniu 13 czerwca 2010 r. wysłałam pocztą elektroniczną do Powiatowego Lekarza Weterynarii w Leżajsku Pana Krzysztofa Gajewskiego wniosek o udostępnienie informacji publicznej.[/FONT]

[FONT=Tahoma]Wniosek o udostępnienie informacji publicznej zawierał zapytania oraz prośbę o kserokopie dokumentów i był treści:[/FONT]
[FONT=Tahoma]Działając w trybie art. 2 ustawy z dnia 6 września 2001 roku o dostępie do informacji publicznej ( Dz.U. Nr 112 poz. 1198 ) zwracam się niniejszym o udostępnienie mi informacji publicznej:[/FONT]
[FONT=Tahoma](1) Odpowiedzi na pytanie: Na jakiej podstawie prawnej i faktycznej lekarz weterynarii Pan Antoni Klejment uczestniczył w akcji przeszukania i zabezpieczenia zwierząt w dniu 5 marca 2010 r. w miejscowości Laszczyny; gmina Grodzisko Dolne; powiat Leżajsk, na posesji zamieszkiwanej przez Panią Stanisławę W. ? [/FONT]

[FONT=Tahoma](2) W przypadku, gdy Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Leżajsku lub osobiście Powiatowy Lekarz Weterynarii w Leżajsku zlecił Panu Antoniemu Klejmentowi przeprowadzenie czynności w charakterze lekarza weterynarii - uczestnictwo w akcji przeszukania i zabezpieczenia zwierząt w dniu 5 marca 2010 r. w miejscowości Laszczyny; gmina Grodzisko Dolne; powiat Leżajsk, na posesji zamieszkiwanej przez Panią Stanisławę W., proszę o przesłanie kserokopii (lub skanu) takiego zlecenia lub takiej umowy, o ile czynnośći te były wykonywane przez Pana Antoniego Klejmenta na podstawie umowy.[/FONT]

[FONT=Tahoma](3) Proszę o przesłanie kserokopii (lub skanu) faktury wystawionej dla płatnika Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Leżajsku przez Pana Antoniego Klejmenta za wykonanie czynności opisanych w pkt 2), będącej podstawą do wypłaty wynagrodzenia za wykonaną czynność - usługę.[/FONT]

[FONT=Tahoma](4) Odpowiedzi na pytanie:[/FONT]
[FONT=Tahoma]Czy Powiatowy Lekarz Weterynarii posiada wiedzę ile zwierząt i jakie zwierzęta aktualnie ( na dzień udzielania informacji ) przebywają na posesji zamieszkiwanej przez Panią Stanisławę W. w miejscowości Laszczyny; gmina Grodzisko Dolne; powiat Leżajsk pod tzw. "opieką" tej Pani ?[/FONT]
[FONT=Tahoma]Jeśli odpowiedź na to pytanie jest odpowiedzią twierdzącą - proszę o udostępnienie mi tej wiedzy - jakie zwierzęta i w jakiej liczbie ma aktualnie pod swoją "opieką" Pani Stanisława W.[/FONT]

[FONT=Tahoma](5) Odpowiedzi na pytanie:[/FONT]
[FONT=Tahoma]Czy cztery psy pozostawione za przyczyną działań Pana Antoniego Klejmenta, pod tzw. "opieką" Pani Stanisławy W. podczas akcji zabezpieczania zwierząt dokonywanej przez Fundację dla Ratowania Zwierząt Bezdomnych "EMIR", której statutowym celem jest ochrona zwierząt, przebywają nadal na posesji zamieszkiwanej przez Panią Stanisławę W. w miejscowości Laszczyny; gmina Grodzisko Dolne; powiat Leżajsk pod tzw. "opieką" tej Pani ?[/FONT]
[FONT=Tahoma]W przypadku twierdzącej odpowiedzi na to pytanie, proszę o udzielenie mi szczegółowych informacji na temat aktualnych warunków bytowania oraz stanu zdrowia tych czterech psów.[/FONT]

[FONT=Tahoma](6) W przypadku, gdy cztery psy lub niektóre z tych czterech psów, nie przebywają już pod tzw. "opieką" Pani Stanisławy W., proszę o odpowiedź na pytanie:[/FONT]
[FONT=Tahoma]Czy Powiatowy Lekarz Weterynarii posiada wiedzę, jaki jest dalszy los tych psów, a w szczególności, gdzie te psy przebywają obecnie, pod czyją są opieką, jaki jest stan ich zdrowia i w jakich warunkach żyją ?[/FONT]

[FONT=Tahoma](7) Odpowiedzi na pytanie:[/FONT]
[FONT=Tahoma]Czy krowa będąca pod tzw. "opieką" Pani Stanisławy W. nadal pozostaje pod "opieką" tej Pani, a jeśli nie, to jaki jest dalszy los tej krowy ?[/FONT][FONT=Tahoma]
[/FONT]
[FONT=Tahoma]Pomimo ciążącego na Powiatowym Lekarzu Weterynarii w Leżajsku obowiązku - zgodnie z art. 4 ust. 1 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (Dz. U. 2001.112.1198 ) udzielenia mi informacji publicznej w terminie określonym w art. 13 ust. 1 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (Dz. U. 2001.112.1198 ) do dnia dzisiejszego nie otrzymałam informacji publicznej, o którą wnioskowałam.[/FONT]

[FONT=Tahoma]Zamiast powiadomienia o powodach opóźnienia udzielenia informacji publicznej oraz o terminie, w jakim zostanie mi udostępniona informacja publiczna - zgodnie z art. 13 ust.2 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (Dz. U. 2001.112.1198 ), otrzymałam od Powiatowego Lekarza Weterynarii w Leżajsku e-mail noszący znamiona prywatnego listu - treść poniżej.[/FONT]

[FONT=Tahoma]Oświadczam wyraźnie i stanowczo, iż wniosek o udostępnienie mi informacji publicznej wystosowałam do urzędnika państwowego Powiatowego Lekarza Weterynarii w Leżajsku na służbowy adres poczty elektronicznej uwidoczniony na stronie internetowej Inspekcji Weterynaryjnej.[/FONT]

[FONT=Tahoma]Nie sposób natomiast nie odnieść się do postawy zaprezentowanej przez urzędnika państwowego Powiatowego Lekarza Weterynarii Pana Krzysztofa Gajewskiego w e-mailu skierowanym do mnie, a przytoczonym w całości poniżej.[/FONT]

[FONT=Tahoma]I. Pan Krzysztof Gajewski pełniąc funkcję Powiatowego Lekarza Weterynarii w Leżajsku nie obejmuje swoją percepcją związków przyczynowo-skutkowych i nie dostrzega przyczyn, z powodu których konieczną stała się interwencja Fundacji dla Ratowania Zwierząt Bezdomnych "EMIR" w Laszczynach.[/FONT]
[FONT=Tahoma]Przyczyna zaś tkwi w znacznej mierze po stronie braku wykonywania obowiązków przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Leżajsku.[/FONT]

[FONT=Tahoma]Idąc dalej - już zaistniała interwencja przybrałaby właściwą formę i zakończyłaby się w sposób zgodny z obowiązującymi przepisami prawa, tj. odebraniem wszystkich zwierząt od Osoby, która nie radzi sobie ze sprawowaniem opieki nad zwierzętami, gdyż sama wymaga opieki, gdyby Pan Krzysztof Gajewski potrafił w sposób należyty wykonywać swoje obowiązki, wykazując się przy tym znajomością obowiązującego prawa.[/FONT]

[FONT=Tahoma]Niestety tak nie było i to z powodu indolencji, lekceważenia obowiązków służbowych, braku znajomości obowiązujących przepisów prawnych przez urzędnika państwowego Pana Krzysztofa Gajewskiego pełniącego funkcję Powiatowego Lekarza Weterynarii w Leżajsku zmuszona była interweniować w Laszczynach Pani Krystyna Sroczyńska Prezes Fundacji dla Ratowania Zwierząt Bezdomnych "EMIR".[/FONT]

[FONT=Tahoma]Tyle w kwestii przyczyn.[/FONT]

[FONT=Tahoma]II. Pan Krzysztof Gajewski Powiatowy Lekarz Weterynarii w Leżajsku widząc skutki działania w Laszczynach Pani Krystyny Sroczyńskiej Prezes Fundacji dla Ratowania Zwierząt Bezdomnych "EMIR" wyraża niebotyczne zdumienie, iż wreszcie "powiat", "urzędy gmin", "właściciele zwierząt" zaczęli przestrzegać ustawy o ochronie zwierząt, czyli m.in. urzędnicy państwowi zaczęli wreszcie postępować zgodnie z obowiązującym prawem, choć stało się to w sposób "nieoczekiwany".[/FONT]

[FONT=Tahoma]Jest oczywiste, iż to właśnie zdecydowana i konsekwentna postawa Pani Krystyny Sroczyńskiej Prezes Fundacji dla Ratowania Zwierząt Bezdomnych "EMIR" zaprezentowana podczas interwencji w Laszczynach zapoczątkowała wreszcie u wszystkich zaangażowanych w tę sprawę osób zmianę sposobu myślenia, postrzegania, a przede wszystkim przestrzegania praw zwierząt, co oznacza przestrzeganie obowiązującego w naszym kraju ustawodawstwa.[/FONT]
[FONT=Tahoma]Obecny stan przestrzegania przepisów o ochronie zwierząt przytoczony w poniższym e-mailu przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Leżajsku nie jest zasługą urzędników państwowych - włodarzy gmin oraz samego Powiatowego Lekarza Weterynarii, lecz jest wyłączną zasługą Pani Krystyny Sroczyńskiej, która przeprowadziła interwencję na posesji zamieszkiwanej przez Panią Stanisławę W. w miejscowości Laszczyny, gmina Grodzisko Dolne, powiat Leżajsk.[/FONT]

[FONT=Tahoma]Należy w tym miejscu podkreślić, iż obecna ustawa o ochronie zwierząt pochodzi z roku 1997, zaś Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji w sprawie zasad i warunków wyłapywania bezdomnych zwierząt (Dz.U. Nr 116, poz. 753) wydane na podstawie art. 11 ust. 2 w/w ustawy obowiązuje od 1998 roku.[/FONT]

[FONT=Tahoma]Zatem przez okres kilkunastu lat urzędnicy państwowi - włodarze gmin oraz Powiatowy Lekarz Weterynarii łamali obowiązujące prawo. [/FONT]

[FONT=Tahoma]Niestety w tym świetle bardzo niekorzystnie wygląda Pan Krzysztof Gajewski pełniący rolę Powiatowego Lekarza Weterynarii w Leżajsku.[/FONT]

[FONT=Tahoma]To Pan Krzysztof Gajewski, pełniąc funkcję Powiatowego Lekarza Weterynarii w Leżajsku, jest osobiście odpowiedzialny za przestrzeganie przepisów prawa w przypisanej jego stanowisku właściwości terytorialnej w zakresie obowiązującego ustawodawstwa na zajmowanym stanowisku.[/FONT]

[FONT=Tahoma]To Pan Krzysztof Gajewski pełniący funkcję Powiatowego Lekarza Weterynarii w Leżajsku jest obowiązany do egzekwowania powyższego od osób fizycznych i instytucji.[/FONT]

[FONT=Tahoma]Swoim e-mailem przytoczonym poniżej Pan Krzysztof Gajewski dobitnie wskazuje, iż nie ma nawet najmniejszego pojęcia na temat aktów prawnych, do których znajomości jest zobligowany z racji zajmowanego stanowiska Powiatowego Lekarza Weterynarii w Leżajsku. [/FONT]

[FONT=Tahoma]Art. 12 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U.07.121.842) wskazuje wyraźnie, iż powiatowe inspektoraty weterynarii są państwowymi jednostkami budżetowymi, zaś art. 15 ust. 1 tejże ustawy określa, iż to powiatowy lekarz weterynarii jest w rozumieniu Kodeksu postępowania administracyjnego organem pierwszej instancji w sprawach związanych z wykonywaniem zadań Inspekcji Weterynaryjnej.[/FONT]

[FONT=Tahoma]Niechże zatem Pan Krzysztof Gajewski, w miejsce udzielania mi połajanek, kompromitujących go porad, zabierze się wreszcie do wykonywania swoich służbowych obowiązków i zapozna się wreszcie niezwłocznie z obowiązującym go - z racji pełnienia funkcji powiatowego lekarza weterynarii, ustawodawstwem.[/FONT]

[FONT=Tahoma]Ustawodawca nałożył konkretne obowiązki na osoby pełniące funkcje powiatowych lekarzy weterynarii i dotyczy to w całej rozciągłości także obowiązków służbowych Pana Krzysztofa Gajewskiego.[/FONT]

[FONT=Tahoma]Tyle w kwestii skutków interwencji Fundacji dla Ratowania Zwierząt Bezdomnych "EMIR" w Laszczynach.[/FONT]

[FONT=Tahoma]III. Kolejnym przykładem braku logicznego myślenia i postrzegania rzeczywistości nie na podstawie zaistniałych faktów, a według własnego widzimisię przez Pana Krzysztofa Gajewskiego Powiatowego Lekarza Weterynarii w Leżajsku jest imputowanie mi w poniższym e-mailu przynależności do organizacji, które to rzekomo reprezentuję.[/FONT]
[FONT=Tahoma]W swoim wniosku o udostępnienie mi informacji publicznej skierowanym do urzędnika państwowego Powiatowego Lekarza Weterynarii w Leżajsku podałam swoje imię i nazwisko, swoje dane adresowe oraz swój numer telefonu i nigdzie nie wskazałam, iż występuję w imieniu lub na polecenie "organizacji".[/FONT]
[FONT=Tahoma]Nb. Konstytucja każdemu zapewnia wolność zrzeszania się, za wyjątkiem zakazanych zrzeszeń, których cel lub działalność są sprzeczne z Konstytucją lub ustawą.[/FONT]

[FONT=Tahoma]IV. Od urzędnika państwowego obywatel nie oczekuje wyrażania osobistych opinii, dzielenia się emocjami, udzielania dobrych rad, reprymendy, a także okazywania zdziwienia, iż urzędnicy oraz obywatele jednak mogą przestrzegać przepisów obowiązującego prawa. [/FONT]
[FONT=Tahoma]Obywatel - także ja osobiście, oczekuje od urzędnika państwowego poszanowania prawa i postępowania zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.[/FONT]

[FONT=Tahoma]Nadmieniam również, iż działalność mediów normują odrębne ustawy, zatem dla obywatela nie jest TVP - na co wskazuje w swoim e-mailu Pan Krzysztof Gajewski, właściwą instancją w sprawach związanych z Inspekcją Weterynaryjną.[/FONT]

[FONT=Tahoma]W świetle art. 61 Konstytucji RP prawo do informacji jest publicznym prawem obywatela, które odbywa się na zasadach skonkretyzowanych w ustawie o dostępie do informacji publicznej, zaś Powiatowy Lekarz Weterynarii w Leżajsku w e-mailu do mnie skierowanym kwestionuje moje prawa obywatelskie, co jest jawnym naruszeniem moich swobód obywatelskich przez urzędnika państwowego. [/FONT]

[FONT=Tahoma]Zgodnie z art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 6 września 2001 r.o dostępie do informacji publicznej (Dz. U.01.112.1198 ) prawo dostępu do informacji publicznej przysługuje każdemu, z zastrzeżeniem art. 5. [/FONT]
[FONT=Tahoma]Art. 2 ust. 2 tejże ustawy wskazuje wyraźnie, iż nie wolno żądać wykazania interesu prawnego lub faktycznego od osoby wykonującej prawo do informacji publicznej.[/FONT]
[FONT=Tahoma]Natomiast art. 13 ust. 1 mówi: udostępnianie informacji publicznej na wniosek następuje bez zbędnej zwłoki, nie później jednak niż w terminie 14 dni od dnia złożenia wniosku, z zastrzeżeniem ust. 2 i art. 15 ust. 2.[/FONT]

[FONT=Tahoma]Reasumując:[/FONT]
[FONT=Tahoma]postawa urzędnika państwowego Powiatowego Lekarza Weterynarii w Leżajsku Pana Krzysztofa Gajewskiego zaprezentowana w poniższym e-mailu świadczy o całkowitym braku zrozumienia przez Pana Krzysztofa Gajewskiego pełnionej przez niego roli powiatowego lekarza weterynarii, niewłaściwym podejściu do wykonywanych obowiązków, lekceważącym traktowaniu obywateli, co w konsekwencji podważa autorytet urzędu, który reprezentuje.[/FONT]

[FONT=Tahoma]Powiatowy Lekarz Weterynarii w Leżajsku zamiast udostępnienia mi informacji publicznej na wniosek, udzielił mi rozlicznych porad sugerując nawet, iż działam "w tzw. afekcie" oraz "na odległość". [/FONT]
[FONT=Tahoma]Zatem - w drodze rewanżu - jedyne, co zalecam Panu Krzysztofowi Gajewskiemu na dziś i na zawsze, to hasło kampanii prezydenckiej Billa Clintona z 1992 r.: " Po pierwsze gospodarka, głupcze ! ", którego parafraza, w tym osobniczym i wielce osobliwym przypadku brzmi: Po pierwsze obowiązki, ..... ![/FONT]

[FONT=Tahoma]V. Na jakiej podstawie prawnej oraz faktycznej Powiatowy Lekarz Weterynarii w Leżajsku Pan Krzysztof Gajewski nie "poczuł się" do udzielenia mi odpowiedzi, czyli udostępnienia mi informacji publicznej na wniosek ?[/FONT]

[FONT=Tahoma]Proszę uprzejmie Pana Wojewodę o spowodowanie, aby Powiatowy Lekarz Weterynarii w Leżajsku postępował zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, w tym udostępnił mi informację publiczną w w/w zakresie zapytań oraz kserokopii (skanów) dokumentów: pkt. 1 - 7. [/FONT]

[FONT=Tahoma]Ponadto niniejszym składam wniosek w trybie art. 2 ustawy z dnia 6 września 2001 roku o dostępie do informacji publicznej ( Dz.U. Nr 112 poz. 1198 ) o udostępnienie mi: ( 8 ) kserokopii protokołu z kontroli przeprowadzonej przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Leżajsku w dniu 19 marca 2010 r. na posesji zamieszkiwanej przez Panią Stanisławę W. w miejscowości Laszczyny, gmina Grodzisko Dolne, powiat Leżajsk.[/FONT]
[FONT=Tahoma]O kontroli takiej wspomina w swoim poniższym e-mailu Pan Krzysztof Gajewski, oznajmiając mi jednocześnie, iż dla niego w tym dniu temat się zakończył (sic!).[/FONT]

[FONT=Tahoma]Zatem proszę o udostępnienie mi informacji publicznej przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Leżajsku w łącznym zakresie w/w 8 zapytań i kserokopii (scanów) dokumentów.[/FONT]

[FONT=Tahoma]Z wyrazami szacunku[/FONT]

[FONT=Tahoma]Anna Cyndecka[/FONT]

Posted

sledzę ten temat i jestem pod wrażeniem. Odi dajesz im popalić:)
P Gajewski prywatnie mi znany jako rubaszny jegomość, widac, chciał w takiej konwencji napisać służbowego maila, hahaha
To już jest chyba rodzaj urzedowego samobója

Posted

Odi - żyleta z ciebie straszna. A znajomość przepisów prawa, no i wysyłanie tych wszystkich pism po urzędach - powala całkowicie, przynajmniej ja z podziwu wyjść nie mogę.

Posted

Jejku, aż ciężko psa poznać. Wygląda cudownie, nawet oczy inne, pełne spokoju i ufności. Mikuś miałeś wielkie szczęście ze tobie sie udało. Niestety został tam jeszcze jeden taki - na łańcuchu oczywiście.....:-(

Posted

Tak - dzięki Emir psiak doszedł do siebie i teraz prosi o pomoc w szukaniu domu na resztę swoich dni!
Nie zapominajcie o Mikusiu, bo marzy on o swoim własnym domu, (mimo, że w EMIRze mu dobrze ;))

Posted

Przerażone ofiary 'chorej miłości',uwiązane na łańcuchach, chore, umierające - takimi właśnie były psy z Laszczyn.

Pragniemy przedstawić Państwu jedną z wielu historii psów uratowanych z tego okropnego miejsca.
Mała, biała kuleczka na łańcuchu przypominająca psa...wielu ludziom bowiem trudno byłoby wyobrazić sobie fakt, że można doprowadzić żywe stworzenie do tak tragicznego stanu! Bez wahania postanowiono zabrać Mikiego w trybie interwencji, dając mu tym samym szansę na normalne, szczęśliwe życie w godnych warunkach.
Po czterech miesiącach przebywania w Fundacji psiak zmienił się nie do poznania...i nie chodzi tutaj tylko o stan fizyczny - Mikuś w końcu zaufał ludziom! To nieprawdopodobne, że jeden mały piesek może dawać tyle miłości - bezinteresownej miłości.. dla Mikiego każdy ruch, każde merdnięcie ogonka, podanie łapki, każdy krok - jest dla człowieka!
Mimo ogromnej dawki miłości, jaką otrzymuje w schronisku EMIR, jak każdy pies marzy o swoim własnym domu - o własnych ludziach, których mógłby kochać do końca swoich dni.. Może nie jest już młody ciałem, ale duchem to uosobienie szczenięcego uroku w połączeniu z delikatnością, czułością i bezgraniczną psią wiernością!
Będzie idealnym towarzyszem zarówno dla osoby starszej, jak i domu z dziećmi z racji tego, że z miłą chęcią pobiega po ogrodzie ;)
Bez problemu dogada się z innymi zwierzakami i zostanie sam w domu.
Psiak jest odrobaczony, odpchlony i zaszczepiony - posiada również książeczkę zdrowia psa.
Warunkiem adopcji jest podpisanie umowy adopcyjnej.
Możliwa pomoc w transporcie do nowego domu!

Fundacja EMIR:
tel. 601 300 726

Posted

Dziewczyny:) - Jogi, becia66, lika 1771 - robię, co mogę, tak, jak wielu innych. Prawda jest taka, że tu na dogo my wszyscy - zarówno osoby fizyczne nigdzie nie zrzeszone, jak i organizacje pro zwierzęce odwalamy robotę za urzędników - włodarzy gmin oraz powiatowych lekarzy weterynarii.
Zaś urzędnicy za naszą pracę biorą pieniądze.
Naprawdę czas to zmienić i zagonić urzędników do pracy czyli do przestrzegania obowiązującego w naszym kraju prawa.

W wyniku mojej skargi na bezczynność Powiatowego Lekarza Weterynarii w Leżajsku w zakresie braku udostępnienia informacji publicznej otrzymałam wreszcie informację od Pana Krzysztofa Gajewskiego pełniącego funkcję Powiatowego Lekarza Weterynarii w Leżajsku:

INSPEKCJA WETERYNARYJNA

POWIATOWY INSPEKTORAT WETERYNARII
w LEŻAJSK
37-300 LEŻAJSK [FONT=&quot]'[/FONT] (0-17)-242-08-90
ul. M.Skłodowskiej-Curie 8 FAX(017)-242-64-14
e-mail: [email protected]

Leżajsk dnia 13 lipca 2010r.

Szanowna Pani.

W uzupełnieniu do pisma przesłanego drogą elektroniczną w dniu 22 czerwca 2010r. dotyczącego interwencji w gospodarstwie p. Stanisławy Wnęk w Laszczynach przesyłam poniższe informacje, o które Pani zwróciła się e-mailem w dniu 13 czerwca 2010r.:

Ad. 1 - 3 – W dniu 4 marca 2010r. uczestniczyłem w lustracji gospodarstwa p. Stanisławy Wnęk w Laszczynach poproszony przez Sekretarza Urzędu Gminy w Grodzisku Dolnym. Nie jestem w stanie udzielić odpowiedzi, gdyż PLW nie był organem zlecającym czynności lek.wet. Antoniemu Klejmentowi w w/w gospodarstwie i nie posiada w przedmiotowej sprawie żadnej umowy ani faktury.

Ad.4 - 5 – W gospodarstwie p. Stanisławy Wnęk w dniu 09-07-2010r. przebywają dwa psy. Dobrostan zwierząt nie budzi zastrzeżeń.

Ad. 6 - PLW w Leżajsku nie posiada wiedzy, gdzie przebywają obecnie dwa pozostałe psy. Zostały oddane do adopcji.

Ad. 7 – Krowa nie pozostaje pod opieką p. Stanisławy Wnęk, przebywa w gospodarstwie jej siostry.

W dniu 19 marca 2010r. PLW w Leżajsku przeprowadził w gospodarstwie kontrolę w czasie której w gospodarstwie p. Stanisławy Wnęk przebywały dwa psy. Warunki ich utrzymania nie budziły zastrzeżeń. Protokół kontroli zgodnie z art. 19 ust. 5 ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. o Inspekcji Weterynaryjnej (t.jedn. Dz.U. z 2010, nr 112, poz.744 z póź. zm.) nie może być przekazany ani ujawniony organom i osobom trzecim.

z poważaniem

Powiatowy Lekarz Weterynarii
w Leżajsku

Lek.wet. Krzysztof Gajewski

Wcześniej ustaliłam - odpowiedź Urzędu Gminy Grodzisko Dolne (str. 53, post 529), iż UG Grodzisko Dolne nie zlecał czynności lek. wet. Antoniemu Klejmentowi podczas inspekcji EMIR w Laszczynach.

Z powyższej informacji wynika, iż Powiatowa Inspekcja Weterynaryjna w Leżajsku również nie zlecała tych czynności A. Klejmentowi.

Trzeba przypomnieć, iż to z powodu tego osobnika cztery psy pozostały pod tzw. "opieką" Pani Stanisławy.

Dzięki Weronice1:smile: znamy obecne losy trzech piesków, ale ciągle nie jest znany los Rudaska, którego ten osobnik Klejment - niegodny miana lekarza, wyrwał z samochodu Fundacji EMIR.

Teraz do Klejmenta nie przyznaje się zarówno Urząd Gminy, jak i Powiatowa Inspekcja Weterynaryjna, ale przecież ktoś go przywołał.
Są jeszcze dwie możliwości, ale obie są poza zasięgiem info publicznego.
Muszę poprosić EMIR - organizację przeprowadzającą interwencję o zwrócenie się ze stosownym zapytaniem do odpowiednich organów, gdyż, jak rozumiem śledztwo w tej sprawie zostało już zakończone, zatem dokumenty winny być do wglądu organizacji mającej w swym statucie ochronę zwierząt.

Mikuś cudnie wydobrzał pod troskliwą opieką Emir:-)