Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='rzepek']

Nie mogę się napatrzeć :loveu::loveu::loveu: Szczęśliwy pies i góry w tle :loveu::loveu::loveu::loveu:
Dziękujey za zdjęcia i czekamy na więcej :)

Posted

Martwię się. Koni jest już puszczana na spacerkach (oczywiście z linką przy szeleczkach i kiełbasą w mojej kieszeni:)
Ale ostatnio bez wysiłku wyskoczyla z kopnego śniegu na szczyt bala z kiszonką. A potem w ogrodzie wskoczyła do wysokiej przyczepy ze słomą. W ogrodzie mam przy siatce stos desek. Koni bez problemu hopnie na te deski i przez siatkę na zewnątrz. Musiałabym do końca calutki czas ją pilnować a potem zamykać:(
A może ona nie będzie próbowała ucieczek, jak się całkiem zadomowi? Czy w tamtym domku tymczasowym próbowała wyskakiwać? Na razie nie próbuje uciekać mi z ogrodu, ale cały czas się boję.

Posted

Rzepek - jeszcze trochę bym jej pilnowała i trzymała na lince - to dopiero 2? tygodnie...a potem sprobowałabym puszczać ją z linką i obserwowala z ukrycia. Ona zaprzyjaźniła się z Lisią i myślę, że nawet jak przeskoczy to będzie szukać oparcia w suni;) moze i ona duża, ale duchem malutka i jej potrzeba wsparcia w drugim psiaku:) Głowa do góry - będzie dobrze!!!:p

Posted

Koni w hoteliku u Asi nie uciekała na zewnątrz. Ale też psiaki zawsze biegały pod naszym czujnym okiem i nie zostawały same. Czasami jak się przestarszyła czegoś jak biegała na wybiegu, to przeskakiwała niższy płot i biegła do swojego "kojca". Może to jest jakiś pomysł, żeby zawsz miała możliwość wejścia do miejsca gdzie się czuje bezpieczna?

Posted (edited)

Ma bezpieczne miejsce -wszystkie psy tam siedzą (czyli na sianku u moich koni:cool3:)
To kącik Koni::lol:

Z dzisiajszego dnia:

"Chodź tu, Lisia, bo dużo ciekawych informacji pojawiło się na łące..."

Biegamy, latamy...

" Tak mnie wymęczyłaś tym spacerem ,że chyba musisz wziąść mnie na rączki...plizzzz...

..." no i nie wzięła, i muszę wracać do domciu na swoich nóżkach..."

Edited by rzepek
Posted

Koni przybiega do mnie na zawołanie. Ale na wszelki wypadek mam w kieszeni plasterki kiełbasy, tak, dla wzmocnienia pozytywnych reakcji;)
Tak leci, jak ja wołam:

Koni przygruchała sobie wielbiciela:)

Masaż pleckow -dobrze robi na korzonki i rwę kulszową:)

Jak Koni reaguje na zastrzyki? czy bardzo się wyrywa, próbuje gryźć? Pytam, bo kiedyś będę musiała wyczyścic jej zęby -usunąć kamień i wyrwać zęba z korzeniem na wierzchu.

Posted

rzepek napisał(a):

Koni przygruchała sobie wielbiciela:)

Już się zastanawiałam czy przygarnęłaś kolejnego podopiecznego:)

rzepek napisał(a):

Jak Koni reaguje na zastrzyki? czy bardzo się wyrywa, próbuje gryźć? Pytam, bo kiedyś będę musiała wyczyścic jej zęby -usunąć kamień i wyrwać zęba z korzeniem na wierzchu.

Jak ją szczepiłam to zachowywała się ok. Była wystraszona (cóż się dziwić - było to tuż po złapaniu), ale się nie wyrywała i nie próbowała gryźć.

Posted

ewab napisał(a):

Jak ją szczepiłam to zachowywała się ok. Była wystraszona (cóż się dziwić - było to tuż po złapaniu), ale się nie wyrywała i nie próbowała gryźć.

Ale przed Tobą Ewcia to każdy respekt czuje.:saint1:

Chyba zazdroszczę Konisi takie chałupki. Chociaz sobie człowiek na fotki popatrzy....:roll:

Posted

Dzisiaj miałysmy bardzo przykrą przygodę.
Od pewnego czasu Koni biega luzem po łąkach. Zawsze przychodzi na zawołanie. Jest tak szczęsliwa -śmieje się, bawi, biega w kółko- okaz radości. Zawsze chodzimy z Lisią-opiekunką.
Dzisiaj rano tez poszłyśmy na spacerek. Cisza, spokój. Koni radośnie biegała. Nagle zatrzymała się -popatrzyła w kierunku domu -i ruszyła szaleńczym biegiem, w amoku, nie reagowała na nic. Ja ruszyłam za nią biegiem- kiedy byłam blisko, zobaczyłam, że Koni próbowała przeskoczyc płot, żeby jak najszybciej być w domu, skakała bezskutecznie po siatce.Zawołałam ją. Nichętnie podeszła -ale nie pozwolila sie pogłaskać ani zapiąć na linkę. Otwarłam bramkę, a ona wpadła do swojego ulubionego kącika i przycupnęła przestraszona. Potem w ciągu dnia zachowywała się normalnie -tzn wychodzi do ogrodu, obszczekuje obcych, wyleguje sie na słoneczku.
Nie wiem, co to było. Czy jakies traumatyczne wspomnienia? Jakiś nagły zapach, ruch, gest -wywołał u niej az taki szok? A może -Koni ma jakąś psią odmianę zaburzeń psychicznych? Czy to mozliwe? Martwię się strasznie -bo teraz boję sie wychodzić z nią bez smyczy. A ona była taka szczęsliwa -kiedy biegała...

Posted

:( Biedny misiek :( Też mamy taką trochę nieobliczlną (w sensie wpadania w popłoch) suczkę po przejściach w domu i powiem, że sama nie wiem jak jest klucz. Niektóre sygnały rozpoznaję, na przykład u nas to jest kostka brukowa, każdego rodzaju hałas, ale czasem nie mam pojęcia o co chodzi... Na przykład nasza sunia boi się wychodzić do naszego ogródka, idzie, robi siusiu i wraca momentalnie, nie ma mowy żeby chwilę się z nią w ogródku pobawić, albo żeby sobie poleżała na słoneczku... W ogródku teściów jest super, u nas- nie ma mowy. Spacery: też różnie, są miejsca, które nam się wydają idealne, a psiak nie chce wyjść z samochodu...
Trzymam kciuki za oswajanie lęków i bezpieczne spacerki bez niespodzianek.... Dobrze przynajmniej, że to dom okazał się najbezpieczniejszym miejscem dla Koni, że to właśnie tam zaczęła uciekać. Uściski dla ślicznego pluszaka!