Martens Posted October 13, 2010 Posted October 13, 2010 Pewnie spora ;) Ciekawe co z kolei wyrośnie z jej szczeniaków, bo już są w drodze :p Quote
marta9494 Posted October 13, 2010 Posted October 13, 2010 To ta mała już zaciążyła,nie wiem czy dobrze zrozumiałam Twój post Martens??? Quote
Martens Posted October 13, 2010 Posted October 13, 2010 [quote name='marta9494']To ta mała już zaciążyła,nie wiem czy dobrze zrozumiałam Twój post Martens???[/QUOTE] [url]http://www.dogomania.pl/threads/193809-pies-sasiada-pokryl-mi-suke-na-moim-podworku-!powinnien-za-to-zaplacic-kare[/url] Miłej lektury... Quote
marta9494 Posted October 13, 2010 Posted October 13, 2010 A myślałam,że człowiek uczy się na błędach... Quote
Sybel Posted October 13, 2010 Posted October 13, 2010 Kurcze, najgorsze, że w tym drugim wątku dalmatynka zarzeka się, ze doskonale dba o swoje psy i nie dopuszcza do pokrycia. Ehe... Baaardzo odpowiedzialna rodzinka. I co? Za rok kolejne krycie? Quote
Falkaa Posted August 10, 2011 Posted August 10, 2011 ja zawsze zwracałam uwagę na przednie lapki.. jeśli sa grube - pies będzie duży i na odwrót ;) Quote
chau Posted October 14, 2011 Posted October 14, 2011 Właściwie można już poznać po budowie szczeniaka, że będzie raczej duży. Widać to w proporcjach ciała i po nóżkach, czesto są w stosunku do reszty ciała dużo masywniejsze. Poza tym można to też oszacowac po budowie rodziców - jeśli matka i ojciec są dośc dużymi psami to wiadomo, że dziecko do małych nie będzie należeć ;) Quote
shanon Posted October 15, 2011 Posted October 15, 2011 [quote name='chau']Poza tym można to też oszacowac po budowie rodziców - jeśli matka i ojciec są dośc dużymi psami to wiadomo, że dziecko do małych nie będzie należeć ;)[/QUOTE] Z tym się nie mogę zgodzić. Po jednej z moich dość dużych suk rodzą się w jednym miocie szczeniaki mini i duże, różnica wagi między najmniejszym a największym przekracza nawet 1,5 kg (w wieku dorosłym). Moim zdaniem trzeba więc zdać się na ocenę konkretnego szczenięcia, jego wagi urodzeniowej i wagi w kolejnych tygodniach życia. Także hodowca powinien mniej więcej określić wielkość. Przy czym może się zdarzyć, że wysoki i szczupły piesek będzie ważył więcej niż mały, ale z grubszą kością. Quote
Ineger Posted February 2, 2012 Posted February 2, 2012 Chyba nie da się tego przewidzieć..kiedyś przygarnąłem szczeniaka, znalezionego na drodze, i cały czas myślałem, że to będzie pies wielkości dobermana, a okazało się że nie urósł ani trochę, i ostatecznie przypominał pinczera, a nie dobermana. Quote
Ineger Posted February 11, 2012 Posted February 11, 2012 [quote name='Sybel']Poza tym, że doberman to też pinczer :][/QUOTE] Wszystko jedno, i tak oddaliśmy go listonoszowi... Quote
pawcio123 Posted October 13, 2012 Posted October 13, 2012 [IMG]http://imageshack.us/scaled/landing/401/img0686y.jpg[/IMG]piesek ma juz miesiac, dalej jest przy matce czy bedzie duzy ? Quote
Sybel Posted October 13, 2012 Posted October 13, 2012 pawcio, co najmniej w trzech wątkach to piszesz, minimum w jednym masz odpowiedź. Po co spamujesz wszędzie? Quote
pawcio123 Posted October 14, 2012 Posted October 14, 2012 Bardzo Przepraszam za spam, ale chcial bym wiedziec ile na oko moze urosnac w przyszłości Quote
Sybel Posted October 14, 2012 Posted October 14, 2012 A kto jest ojcem, kto matką? Jak to mieszaniec po mieszańcach, to może wyrosnąć wszystko, ale obstawiam tak do kolan, max 15 kg - TYLKO wnioskując po jednym zdjeciu. Jak będzie faktycznie, nie wiadomo. Quote
taks Posted October 15, 2012 Posted October 15, 2012 [quote name='Sybel']A kto jest ojcem, kto matką? Jak to mieszaniec po mieszańcach, to może wyrosnąć wszystko, ale obstawiam tak do kolan, max 15 kg - TYLKO wnioskując po jednym zdjeciu. Jak będzie faktycznie, nie wiadomo.[/QUOTE] No bez przesady z tym "może wyrosnąć wszystko". Jesli matka jest wielkości yorka to nie mógł jej pokryc wielki pies - to raz . Po drugie nawet przy sporej dysproporcji wielkości ojca w stosunku do matki ciąża a przede wszystkim poród eliminuje szczenieta drastycznie przerastające gabaryty matki. Nie wiem skad wiec pomysł z tym "max 15 kg" - nie obraź sie ale ani ze zdjecia tego nie da sie wywnioskować ( masz jakieś punkty odniesienia aby okreslić wielkośc sfotografowanego szczeniaka?) ani z tego co dziewczyna pisze o matce szczyla. Jeśli denerwuje Cię pytanie o wielkośc psa to zignoruj wątek ale nie wypisuj takich niepowaznych odpowiedzi. Widziałaś kiedys psa który byłby 2-3 razy większy od matki? Owszem , przy nieznanym ojcu i generalnie nierasowych ( czyli o niewyrównanym genotypie)rodzicach dosc trudno precyzyjnie okreslić docelową wielkośc szczeniaka ale mimo wszystko "rozrzut" nie jest az tak duzy jak sugerujesz. Quote
Sybel Posted October 15, 2012 Posted October 15, 2012 Strzelam według fotki. Widziałam takiego szczeniaka, urodził się jeden, dorosły waży około 12kg, a suka niecałe 7, oba mają prawidłową wagę. Akurat znajomej się ciężarna suka przybłąkała, oszczeniła się pierwszej nocy. Maluch był wielki, suka ledwo dała radę. To jest możliwe. Zakładam też, ze wielkości yorka to obecnie zakres od 1,5 do 8 kg, bo takie "yorki" też się trafiają. Podałam maksymalny rozmiar, jaki może osiągnąć taki pies, z zapasem, bo gość widać panikuje, że pies będzie wielki - pyta o to na kilku wątkach, podkreśla grube łapy. Jeśli pies wyrośnie mniejszy, autor będzie mile zaskoczony. Quote
taks Posted October 15, 2012 Posted October 15, 2012 ale jak wg fotki:crazyeye: przeciez z fotki w żaden sposób nie mozna ocenić jakiej wielkosci jest pokazany tam szczeniak. Tak "strzelając" równie dobrze mogłaś napisac że bedzie to pies wielkosci doga. Człowiek jak widzisz "panikuje" i do konca nie wiemy czemu, może ma istotne powody a nie tylko ciekawość?. A jeśli to Twoje "strzelenie" na 15 kg spowoduje że szczeniak straci dom ? Jeszcze raz powtarzam - ze zdjecia nie da się ocenić. Można z pewnym prawdopodobieństwem przewidzieć wielkość docelową szczeniaka gdy nie znani są rodzice ale do tego potrzebna jest znajomosc wieku, wagi , szybkosc wzrostu. pewne cechy budowy itd. Nie mając tego wszystkiego to co napiszemy to wróżenie z fusów Tak jak popularne ocenianie tylko wg grubości łap jest mało miarodajne to bedzie duzy pies? [IMG]http://szybkooferty.pl/uploads/photos/full/144/sprzedam_sprzedam_szczenieta_rasy_jamnik_krotkowlosy_standardowe_dwa_pieski_masci_podpalany_braz_2_1444945.jpg[/IMG] A figę:eviltong: Quote
PaulinaBemol Posted October 15, 2012 Posted October 15, 2012 ja chciałam tylko dodać że mój obecny kundelek od matki jest większy lekko dwa razy...i w ogóle nie podobny...był jeden w miocie.(co nie zmienia faktu że urusł na jakieś 11kg) Ale fakt że jak wiadomo jacy byli rodzice to można powiedzieć już coś więcej moim zdaniem niż po takiej fotce... Quote
evel Posted October 15, 2012 Posted October 15, 2012 Hm, znajomej 'rozmnażaczce' (proszę bez komentarza, próbowałam, ale to jak do słupa :roll:) po yorczycy z papierem, 3kg, urodziły się szczeniaki z wagą docelową poniżej 2kg ale także takie bliżej 6-7kg. Także to raczej loteria. OT - małe jamniki to jedne z najsłodszych stworzonek na ziemi :loveu: Quote
Recommended Posts